"A pofánkba hazudtak" - Átverte az orvosokat a kormány

Publikálás dátuma
2016.02.05 17:49
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Elmaradt az szakorvosok fizetésemelése, pedig a kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is hónapok óta a 270 ezer forintos minimálbér ígéretével csillapítja felháborodásukat. Nem kapták meg a beígért pluszt az ápolók sem - írja az Origo. Az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport sajtóközleményben erősítette meg, hogy az Emmi és a Miniszterelnöki Kabinet nem teljesítette Magyarország állampolgárainak adott ígéretét.

"A pofánkba hazudtak" – mondta dühösen az Origónak nyilatkozó orvos. Indulata érthető: a kormány több mint fél éve béremelést ígér az alacsony fizetés és a túlórák miatt zúgolódó egészségügyi dolgozóknak, határidőként pedig 2016 januárját említették.

Tavaly júniusban még Zombor Gábor egészségügyi államtitkár ígérte, hogy 2016 januárjától nettó "körülbelül" 270 ezer forintos minimálbért visznek haza a szakorvosok, és bérfejlesztésre számíthat közel 43 ezer ápoló is. Később Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára tényként említette a béremelést, amire állítólag 18,2 milliárd forintos keretet biztosítanak. 

Ehhez képest az Origónak nyilatkozó orvosok és ápolók egyike sem kapott több fizetést február 5-én, amit az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport is megerősített a közleményében. Mint írták: a leveleinkre adott hivatalos állásfoglalásban a Kormány tájékoztatta Magyarország polgárait, nyugtatva őket és minket egészségügyben dolgozókat is, hogy a Kormány mindent megtesz a betegellátás biztonságáért. E folyamat részeként azt ígérték, hogy januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270.000 Ft-ra emelkedik, azaz nem lesz olyan szakorvos az országban, aki ennél kevesebbet keres. A szaktárcán kívül ezt azóta a Miniszterelnöki Kabinet is megerősítette - írták, hozzátéve közleményükben azt a videót, amiben Dömötör tényként közölte a béremelést:

A Facebookon szerveződött csoport így folytatta: a mai napon Magyarország szakorvosai megkapták bérüket, és szembesültek azzal, hogy az semmit nem változott. A képzett magyar szakorvos a szlovákiai kollégák keresetének még a felét sem kapja meg. Nettó órabérünk kevéssel haladja meg az 1000 Ft-ot. Magyarország lakosságát és az egészségügyi dolgozóikat tehát félretájékoztatták. Nem kaptuk meg a beígért béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszer működését, a szaktárca pedig nem működtet széles körű kerekasztalt - szólt a sajtóközlemény.

Az Origo cikke szerint - ezt alátámasztandó - a Belügyminisztérium kórházában, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, a Szent János Kórházban sem kaptak az ápolók pluszpénzt. Egy budapesti főnővérnek pedig a fizetési papírját sem adták oda, amikor utána akart nézni az elszámolásnak. 

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport a történtekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a tiszta, kiszámítható egészségügyet állítja előtérbe, az egész ellátórendszer átvilágításában és átalakításában érdekelt. A minőségi betegellátás megteremtéséhez vezető első lépés a rendszert vállain vivő humánerőforrás minőségének biztosítása. A végletekig kimerült egészségügyi dolgozók kizsákmányolásának azonnal véget kell vetni! Kérjük a magyar állampolgárokat, támogassák az új orvosi mozgalmak törekvéseit egy átlátható egészségügy létrehozásában, hogy a magyar emberek a mindennapi erőfeszítéseikhez méltó, minőségi és hálapénz-mentes ellátást kapjanak! - írták.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport sajtóközleményét ide kattintva megtekintheti!

Szerző
2016.02.05 17:49

Itt lista, kit hány százezer forintra büntetett Kövér "egyebek" címszó alatt

Publikálás dátuma
2018.12.13 14:05

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Félmillió forint körüli összegeket rótt ki a házelnöki szigor
Az „Egyebek” napirendi pontban, az Országgyűlés Házbizottságának csütörtöki ülésén osztotta ki Kövér László Házelnök írásbeli javaslatát arra vonatkozóan, hogy kiket sújtsanak pénzbüntetéssel a hétfői napirendi szavazás megzavarása miatt – mondták el a bizottság ülése után ellenzéki képviselők. Akkor több ellenzéki képviselő sípolással, kiabálással és más módon próbálta megzavarni, hogy a kormánytöbbség elfogadja az ülés napirendjét, aminek része volt a rabszolgatörvényről tartott zárószavazás is. A Házbizottság ülése után tartott közös ellenzéki sajtótájékoztatón Burány Sándor és Szél Bernadett is sérelmezte, hogy Kövér László nem tájékoztatta őket előre – mint azt kellett volna – a büntetésekről. Mint a Népszava megtudta, a képviselők ilyen büntetést kaptak: Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): 504900 forint Harangozó Tamás (MSZP): 504900 forint Kunhalmi Ágnes (MSZP): 445500 forint Szabó Sándor (MSZP): 504900 forint Tóth Bertalan (MSZP): 594000 forint Tordai Bence (Párbeszéd): 504900 forint Varju László (DK): 504900 forint
2018.12.13 14:05
Frissítve: 2018.12.13 14:11

Kordonnal vehetik körbe a Parlamentet

Publikálás dátuma
2018.12.13 13:50

Fotó: Facebook/ Oláh Lajos
Az első, kordonokat szállító kocsik már megérkeztek a Kossuth térre.
Kordont építhetnek a Parlamentnél – derül ki Oláh Lajos Facebook-bejegyzéséből. A DK-s képviselő egy képet tett közzé a közösségi oldalon, melyen látható, hogy elkezdték a Kossuth térre szállítani a kordonokat, az első kocsik már megérkeztek.
Szerdán a Parlamenttől a Parlamentig vonult a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tüntetők ellen használtak könnygázt. A résztvevőket egy szónok akkor csütörtök délutánra is demonstráció hívta: a tervek szerint 5-6 óra között fognak elindulni, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet eközben a Facebookon hirdetett tüntetést, az esemény 17 órakor kezdődik a Kossuth téren.
2018.12.13 13:50
Frissítve: 2018.12.13 13:50