Nő a feszültség-Valódi béremelést követelnek az orvosok

Publikálás dátuma
2016.02.09 06:02
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Fokozódik a szakorvosok elégedetlensége, mert szerintük a kormány sokat hangoztatott béremelési programjai nem jelentenek valódi megoldást, hiszen nem alapbéremelést tartalmaznak, csak megpályázható átmeneti ösztöndíjakat. A februári bérek kifizetésekor vált kézzelfoghatóvá a feszültség, amikor kiderült, mindössze 357 fiatal szakorvos kapott 151 ezer forintos bérpótlékot, legközelebb pedig márciusban lehet pályázni a juttatásra, amit ráadásul legfeljebb öt évig lehet elnyerni. Ha közben nem lesz érdemi béremelés az ágazatban, a legaktívabb korosztály bére néhány éven belül a mostani pályakezdők szintjére zuhan vissza.

A megfelelő fizetések kiharcolása az egész ágazatban összefogást és határozott fellépést követel - közölte a napokban a karácsony előtti internetes tiltakozást elindító 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai és a nemrég alakult Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). A Szegedről indult internetes közösség a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli közgyűlésének összehívását kérte, hogy ott hozhassanak döntést, milyen lépésekkel lehet kikényszeríteni a béremeléseket.

A kamara novemberi küldöttközgyűlésén elfogadott nyilatkozat ezzel kapcsolatban megerősítette a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal korábbi követelését, hogy csak jelentős béremeléssel lehet megoldani a katasztrofális szakemberhiányt, 2016-tól középtávú bérfelzárkóztatási programot kell indítani. A nyilatkozathoz csatlakozva előbb a Fejér megyei kamara kezdett aláírásgyűjtést, ám múlt pénteken a MOK az ország bármely pontján működő orvosok előtt megnyitotta az aláírás lehetőségét, ehhez kapcsolódott a Facebook-csoport felhívása is.

Éger István, a köztestület elnöke a Népszavának elmondta: hivatalos megkeresést nem kaptak a fiatal orvosoktól a közgyűlés összehívásáról, de ha bármilyen formában érkezik ilyen kérés, megvizsgálják, mit lehet tenni kamarán belül. Emlékeztetett rá, hogy szélesebb körben tartanak a bérek kérdését is magukban foglaló tárgyalások a kormánnyal, legközelebb szerdán találkozik a kibővített ágazati sztrájkbizottság az államtitkárral. Ónodi-Szűcs Zoltán egyébként épp tegnap nyilatkozta azt a Magyar Időknek, hogy a 2017-es költségvetésben már megjelenik a béremelések folytatásának fedezete, fél éven belül pedig elkészülhet az ágazati kollektív szerződés, amely életpályamodellt nem, de kiszámítható előmeneteli rendszert tartalmaz majd.

Csakhogy a fiatal orvosok szakszervezete tegnap közölte: valójában 2013 óta alapbéremelés nem volt az ágazatban, az ösztöndíjak rendszere nem számít valós béremelésnek, mert ezek csak pályázati úton nyerhetőek el, nem részei az alapbérnek, sem az ügyeleti díjakba, sem a nyugdíjalapba nem számítanak bele. Mindezek alapján a ReSzaSz kéri, hogy a szakorvosi nettó minimálbér még idén érje el minden érintettnél a sokat emlegetett 270 ezer forintos nettó szintet, továbbá a szakdolgozók és az egészségügy technikai dolgozóinak bére 50 százalékkal emelkedjen. Az átfogó bérrendezés elmaradása esetén sem a betegek biztonsága, sem a munkabéke nem garantálható - nyomatékosította a szakszervezet.

Szerző
2016.02.09 06:02

Kordonnal vehetik körbe a Parlamentet

Publikálás dátuma
2018.12.13 13:50

Fotó: Facebook/ Oláh Lajos
Az első, kordonokat szállító kocsik már megérkeztek a Kossuth térre.
Kordont építhetnek a Parlamentnél – derül ki Oláh Lajos Facebook-bejegyzéséből. A DK-s képviselő egy képet tett közzé a közösségi oldalon, melyen látható, hogy elkezdték a Kossuth térre szállítani a kordonokat, az első kocsik már megérkeztek.
Szerdán a Parlamenttől a Parlamentig vonult a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tüntetők ellen használtak könnygázt. A résztvevőket egy szónok akkor csütörtök délutánra is demonstráció hívta: a tervek szerint 5-6 óra között fognak elindulni, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet eközben a Facebookon hirdetett tüntetést, az esemény 17 órakor kezdődik a Kossuth téren.
2018.12.13 13:50
Frissítve: 2018.12.13 13:50

Nem a multiknak, a rezsim oligarchiáinak ajándékoz dolgozó robotokat a kormány az MSZP szerint

Publikálás dátuma
2018.12.13 13:39
Tóth Bertalan felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén december 2018. december 10-én
Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Május elsejéig munkások, civilek és szakszervezetek segítségével újraírja a Munka törvénykönyvét az ellenzéki párt.
Visszautasítja Kövér László és a fideszes képviselők fenyegetéseit Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint a hatalomnak semmi oka, hogy toroljon, ugyanis a szocialista képviselők békés módon protestáltak egy embertelen törvény ellen. És, nyomatékosított Tóth Bertalan, semmi értelme fű alatt arról pletykálni, hogy ezt az egész felfordulást az MSZP szervezte, mert ő pártelnökként büszkén vállalja: igen, a szocialisták kezdeményezték a parlamenti obstrukciót, amihez végül minden ellenzéki párt csatlakozott.
És Tóth Bertalan szeretné, ha ez az egység nem repedne meg, és az összes ellenzéki párt vállvetve küzdene a rabszolgatörvény megsemmisítésért. Ami egyébként is érvénytelen közjogilag, hiszen egy házszabály-ellenes eljárás keretében fogadta el a fideszes többség. Emlékeztetőül: a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely értelmezésében minden a lehető legjogszerűbb volt. Csakhogy, figyelmeztetett Tóth Bertalan, a Kövér-féle Házvezetés által az új képviselőknek kiadott tájékoztató cáfolja Gulyás Gergelyt.
A dokumentum úgy fogalmaz, hogy szavazni, felszólásra jelentkezni és felszólalni csak a kártya behelyezése után lehet. Illetve azt is rögzíti, hogy jelenlét ellenőrzés és szavazás szempontjából csak az számít jelenlevőnek, aki a saját ülőhelyén a kártyáját behelyezte (enélkül a gép nem fogadja el a gombnyomást) és gombot is nyomott.
minden megyeszékhelyen legyen egy munkásparlament, amin dolgozók, szakszervezetek és civilek vesznek részt – a cél, hogy május elsejére összeálljon egy olyan új Munkatörvénykönyv, amit a dolgozók alkalmazottak írnak.
Hogy miért olyan fontos a Fidesz számára ez a törvény, miszerint súlyos népszerűségvesztést is hajlandó kockáztatni, arra Tóth Bertalan szerint egyértelmű a válasz: saját holdudvara érdekeit szolgálja ki. A Fidesz oligarchái akarnak rabszolgát csinálni saját alkalmazottaikból, hiszen a súlyos munkaerő-hiánnyal küzdő építőiparban, mezőgazdaságban és vendéglátóiparban vannak érdekeltségei többek között Mészáros Lőrincnek, Tiborcz Istvánnak és Garancsi Istvánnak. A dolgozók százreinek helyzetén csak az segíthet, ha újraírják a Munka törvénykönyvét. Így május elejéig  az MSZP minden megyeszékhelyen megszervez egy munkásparlamentet, amin, amin melósok, szakszervezetek és civilek vesznek részt – a cél, hogy május elsejére összeálljon egy olyan új Munkatörvénykönyv, amit a dolgozók alkalmazottak írnak.
2018.12.13 13:39
Frissítve: 2018.12.13 13:44