Habonyék írták Baán pályázatát

Egy Habony Árpádhoz köthető cég segítségével pályázta meg a Szépművészeti Múzeum igazgatói posztját 2004-ben Baán László - tudta meg az Index. Miután Baánt kinevezték a múzeum első emberévé, az azóta már felszámolás alatt álló CCC+Bogner Kulturális Kommunikációs és Tanácsadó Kft. még másfél-két éven át közvetlenül az igazgató alatt a múzeumnak is dolgozott megbízási szerződéssel. 

A lap szerint főként új programok kidolgozásában és előkészítésben kapott szerepet a Habony-cég. A vállalatot, amely egyébként közreműködött a korona parlamenti elhelyezésében, 2003 óta nem a tanácsadó vezette, hanem Rostás Zoltán, aki ugyanolyan jó kapcsolatot ápol Baánnal, mint Habony. 2010 után ő lett az épület kibővítésére, és térszint alatti kiállítótermek létrehozására kitalált projekt vezetője. Emellett ő lett az egyik felügyelőbizottsági tag a Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht.-ben, majd a feladatkört átvevő a Kultúra 2008 Kft.-ben, amely többek között a múzeum helyiségeinek kiadását intézi. Rostásnak a tervezett múzeumi negyedhez is köze van, a Városligeti Ingatlanfejlesztő stratégiai igazgatói tisztét tölti be.

Habony és Baán kapcsolata az után került reflektorfénybe, hogy kiderült: a Szépművészeti több festményt is kölcsön adott a Brand Lab Kft.-nek, a cég pedig egy, a tanácsadóhoz köthető lakásban akasztotta ki azokat a falra. A tíz kép három hónapig volt a Szerb utca 9. alatt található lakásban, darabonként havi 15 ezer forintért. Mindezt a múzeum jogosan tehette, hiszen 2013-ban olyan törvénymódosítást hoztak, amely szerint állami tulajdonban lévő műtárgyak magánszemélyekhez és gazdasági társaságokhoz is kerülhetnek. Ugyanakkor Baán miniszteri hozzájárulás nélkül adta ki a festményeket, amiért Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter írásbeli megrovásban részesítette. A múzeumigazgató a múlt héten kijelentette: sem emiatt, sem Habony lagzija miatt nem fog lemondani. Ugyanis kiderült, 2007-ben a tanácsadó ingyen tarthatta meg lakodalmát a Szépművészeti egyik termében. Baán szerint ezzel semmilyen kár nem érte a múzeumot, és az esemény "meghívotti köre" indokolta, hogy felajánlja a termet.

Szerző

Cameron kiütötte az Uniót

Publikálás dátuma
2016.02.22. 06:05
Cameron és Merkel Brüsszelben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Zöld utat kapott Brüsszelben a London által követelt "vészfék-rendszer", így Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátozzák majd az Unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. 

Ezeket a britek összesen egyszeri időszakban tarthatják vissza, ha be tudják bizonyítani az Európai Bizottságnál, hogy az uniós munkavállalók tömege kivételes nyomás alá helyezi a szociális ellátórendszert. Egy-egy embertől viszont legfeljebb négy évig lehet megtagadni a juttatásokat ezalatt a hétéves periódus alatt, és arra kell törekedni, hogy az uniós országból érkező munkavállalók a negyedik év vége felé közeledve fokozatosan egyre több támogatásban részesüljenek. A korlátozás csak az újonnan érkezett munkavállalókra vonatkozhat.

Péntek este 11 órakor szállt fel a fehér füst Brüsszelben. Hosszú tárgyalások után ekkor jött létre a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján. David Cameron követelései között szerepelt az is, hogy a Nagy-Britanniában élő szülők otthon maradt gyermekeik után ne járjon brit családi pótlék, végül a találkozón arról állapodtak meg, hogy 2020-tól az uniós munkát vállalók családi támogatását annak az országnak a kereseti viszonyaihoz igazítják, ahol a gyerekek laknak. A döntés értelmében nem csak a britek számolhatják így a családi pótlékot, hanem más tagállamok is. Dánia és Németország a vita végén jelezte, talán élni fog a lehetőséggel, Werner Faymann osztrák kancellár pedig egy vasárnapi lapinterjúban jelentette be, támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatásának szigorítását.

Az elfogadott szöveg azt is leszögezi, hogy egy jövőben esedékes szerződésmódosítás révén "világossá teszik, hogy az egyre szorosabb Unióra való utalás nem vonatkozik az Egyesült Királyságra". Az állam és kormányfők megígérték, hogy a következő alkalommal, amikor a szerződést módosítják, világossá fogják ezt tenni a szerződés szövegében is. Az "egyre szorosabb uniós" kitételt magukénak tekintő tagországok nyomására ugyanakkor megerősítették, hogy az EU szerződései a módosítás után is lehetővé teszik "az integráció mélyítését azon tagországok között, amelyek osztoznak ennek jövőképében". Nagy-Britannia azt a jogot is megkapta, hogy az EU-s miniszterek tanácsánál "fellebbezzen" a brit gazdaságot esetleg hátrányosan érintő döntések ellen, melyeket az eurózóna vezetői nélküle hoznak. A tanácskozás után Cameron kijelentette, országa tartósan kimarad az EU-integráció mind szorosabbra vonásának folyamatából. Hozzátette, Nagy-Britannia "soha nem fog csatlakozni az euróövezethez", viszont "teljes beleszólása" lesz az egységes európai piacba.

Mindez viszont csak akkor lép életbe, ha a britek az uniós tagság mellett szavaznak június 23-i referendumon. Cameron a megállapodás másnapján már a maradás mellett kampányolt, világossá téve, kormánya számára nem megoldás a Brexit. A kilépés "ugrás lenne a sötétbe" - tette hozzá.

A kilépéssel a "szuverenitás illúzióját" lehetne csak megteremteni, de az unión kívülről Nagy-Britannia elveszítené befolyását Európában. Erről már a BBC televízió vasárnapi magazinműsorában beszélt a brit kormányfő. Ha távoznak, "az EU attól még itt lesz az ajtónk előtt", és például diszkriminációt alkalmazhat a brit üzleti szférával szemben, ami ellen a brit kormány az unión kívülről nem sokat tehetne - érvelt Cameron. Arra a felvetésre, hogy a brit kormány szándékaival ellentétben nem sikerült elérni a más tagállamokból érkező munkavállalók külföldön élő gyermekei után felvett családi pótlék teljes megszüntetését, Cameron kijelentette: a "nagy vívmány" ebben a kérdésben az, hogy a külföldi EU-munkavállalók nem a briteknek járó összeget kapják a jövőben. Kiderült, az újonnan érkező munkavállalók ellátásának részleteiről még nem állapodtak meg, a miniszterelnök csak annyit tudott mondani, kezdetben semmi nem jár majd, mindenkinek először befizetnie kell, és csak utána vehet ki pénzt a rendszerből.

A júniusi népszavazás kettős tétje az, hogy a 2020-ban esedékes brit parlamenti választások idején az Egyesült Királyság az Európai Unió, Skócia pedig az Egyesült Királyság tagja lesz-e még. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a BBC-ben arra emlékeztetett, ha az EU-tagságról tervezett népszavazáson a brit lakosság egészének többsége a kilépésre, a skót lakosság többsége viszont a bennmaradásra voksol, akkor időszerűvé válna-e egy újabb referendum a skót függetlenségről.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor vereséget szenvedett az EU-csúcson, a külföldön dolgozó magyarok helyzete egyértelműen rosszabbodik. Az MSZP alelnöke, EP képviselője szerint a magyar kormányfőt soha nem érdekelte igazán a kivándorolt fiatalok és családok érdeke.

Szerző

Cáfolják a kormányt a tanárok

Publikálás dátuma
2016.02.22. 06:04
Belendült a kockás ing múlt pénteken a Teleki Blanka Gimnázium előtt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A pedagógusok felháborodtak a kormányzati kommunikáción és újból leszögezték: nincs béremelési követelésük, csupán azt akarják elérni, hogy a kormány tartsa és tartassa be saját hatályos rendeletét. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke félrevezetőnek nevezte azt, hogy a kormányzatban heti 26 kötelező óráról beszélnek, amikor a törvény szerint 22 óra a minimális óraszám. A kockás inges tiltakozáshoz már Nagy-Britanniánam is csatlakoztak: a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai nyilatkozatban álltak ki az itthoni tanárok mellett.

Az utóbbi időben megjelent kormányzati nyilatkozatokkal szemben az emberminisztérium által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karnak nincs újabb bérkövetelése – közölte Horváth Péter. A szervezet elnöke hozzátette, ők csupán azt akarják elérni, hogy a kormány tartsa és tartassa be saját hatályos rendeletét, és ennek megfelelően az állami fenntartó a neveléssel, oktatással lekötött munkaidő minimuma, azaz heti 22 óra alapján határozza meg a pedagógus álláshelyeket. Ezen kívül tegye lehetővé a pótlékok differenciálását. Horváth félrevezetőnek nevezte, hogy 26 kötelező óráról beszélnek a megszólalók, amit a pedagógusok 22-re akarnak csökkenteni, hiszen a hatályos jogszabályok szerint az iskolában dolgozó tanítók és tanárok 22 órával is teljesítik kötelezettségeiket. A pedagógusok remélik, hogy ez nem egy újabb óraszám-emelési elképzelés.

Enyhítene a sztrájktörvényen az LMP
Úgy módosítaná a sztrájktörvényt a Lehet Más a Politika (LMP), hogy a bíróság helyett a munkaügyi közvetítői és döntőbírói szolgálat döntsön az elégséges szolgáltatás mértékéről - mondta Schiffer András. A párt társelnöke szerint a jelenlegi szabályozás túl szigorú, ezért csak kevesen élhetnek a munkabeszüntetés jogával. "Ha a kormánynak valós a szándéka arra, hogy valós érdekegyeztetést akar, akkor ad valódi érdekérvényesítési eszközt a munkavállalók kezébe, legyen szó tanárokról, orvosokról, szociális dolgozókról vagy bárki másról" - vélekedett Schiffer.

Eközben már külföldön is elégedetlenek a Fidesz által kiépített oktatási rendszerrel: a Cambridge-i Egyetem magyar diákjai és professzorai ugyanis nyilatkozatban - és a már-már ikonikussá vált kockás ingben - álltak ki a kormányzati oktatáspolitika ellen tiltakozók mellett. Mint írták, egy jó oktatási rendszer elengedhetetlen feltétele a tanári pálya stabilitása és becsületének megteremtése, az, hogy olyan környezetet hozzon létre minden diák számára, ahol maximálisan kibontakoztathatja a tehetségét és ahol kiszámítható, ösztönző környezetben tanulhat. Az angol egyetem hallgatói és oktatói azt remélik, hogy a kormány végre belátja a magyar tanárok által megfogalmazott aggályok fontosságát, és konkrét lépéseket tesz az ügyben, hiszen az oktatás sikere közös nemzeti érdek.

A kockás ing, amely Klinghammer István nyilatkozata óta jelképévé vált a jelenlegi oktatási rendszer hiányosságai és visszásságai ellen tiltakozó pedagógusoknak és diákoknak, a TV2 reggeli műsorában is téma volt, ám Andy Vajna csatornája nem egy oktatási szakembert, hanem egy divattervezőt hívott el a Mokkába. A tiltakozást úgy mutatták be, mintha az csupán egy divatirányzat lenne. A háttérben kivetítették a kockás ingbe öltözött osztályokat, valamint Bródy Jánost és Koncz Zsuzsát is, akik "szintén nagyon trendik" - kommentálták a látottakat a műsorvezetők.

Visszaszóltak a diákolimpikonok
Több diákolimpikon is felháborodott azon, hogy Balog Zoltán velük példálózva kampányolt a magyar oktatás minősége mellett, egyúttal megszólva a kockás inges tiltakozókat. Az emberi erőforrások minisztere még pénteken köszöntötte a tudományos diákolimpia résztvevőit a Parlamentben. Balog a Facebookon azt írta "ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény". Békés Gáspár, aki korábban bronzérmet szerzett a megmérettetésen azt írta Balog képe alá, hogy a kormány nem becsüli meg őket, még plusz pontot sem kapnak az egyetemi felvételihez teljesítményükért, ezért ne úgy állítsa be őket, mintha a diákolimpikonok igazolnák a magyar oktatás sikerét. Merker Iván filozófia aranyérmes pedig kockás inget húzott, és közölte: attól, hogy valaki okos, sikeres, vagy szerencsés, még lehet kockás az inge.