Babuci, ügyesen csinálod! - Szakmai nap a magyar ápolók napja alkalmából

Publikálás dátuma
2016.02.22 16:38
Fejes Sándorné gyógytornász a tízhónapos Korinát tornáztatja a Kanizsai Dorottya Kórház rehabilitációs osztályán, Nagykanizsán 2
Fotó: /
Az 1817 február 19-én született Kossuth Zsuzsanna emlékére ez a nap a Magyar ápolók napja. Budapesten ma, február 22-én emlékeztek meg e jeles napról. 

Kossuth Zsuzsanna az 1831-es kolerajárvány idején bátyja segítőtársa, aki a felvidéki kolerajárvány kormánybiztosa ekkor, együtt intézik a vesztegzárban lévő betegek és koleragyanúsak ügyeit. Élete első tragédiája, amikor kisfia születésekor elveszti férjét (Meszlényi Rudolf). Önfeláldozó tevékenységre, hivatásra, a betegek ápolására vállalkozik a szabadságharc idején. Felismeri, hogy nincs elég ápolónő az országban, az egészségügyi ellátás katasztrofális, a kórházak felszereltsége nagyon hiányos, s kevés a számuk. A bátyja (Kossuth Lajos) kormányzóvá választása után két nappal - kinevezi őt a magyar honvéd csapatok országos főápolónővé.

1849 januárjától az egyik szervezője volt az Országos Nőegylet gyűjtési munkáinak, és felügyelte a kórházi felszerelések raktárát. Főnővéri kinevezésekor az ő hatáskörébe került az akkor életre hívott Országos Kórodai Főápolónői Intézet. Az intézménynek az lett a feladata, hogy a nyilvántartsa az ápolónői kart, összehangolja az országos ügyeket, s begyűjtse, tárolja, majd szétossza a kórházi ápolási munkához szükséges felszereléseket. Kossuth Zsuzsanna a kinevezésekor, 1849. április 23-án felhívást intézett a tábori kórházak igazgatóihoz.

Tájékoztatást kért kórházi felszereltségükről, és a válaszok alapján kezdte meg kórházszervezési tevékenységét. Ugyancsak ezekben a napokban felhívással fordult a nőkhöz is, hogy jelentkezzenek önkéntes ápolónőnek. A Honvédelmi Minisztérium egészségügyi osztályától megkapta az intézkedési jogkört, s ő lett az ápolásra jelentkező nők szakmai és fegyelmi elöljárója. Klapka György hadügyminiszter-helyettes 1849. április 25-én rendeletet adott ki a honvéd orvosi kar munkájának erősítésére: a kórházparancsnokok kötelesek igénybe venni az önkéntes asszonyok és leányok munkáját, ápolási kiképzésükről pedig a beosztott orvosok gondoskodnak.

Ebben az időben férfi ápolókat is alkalmaztak, akik alkalmasak voltak a beteg ellátására. A szabadságharc ideje alatt a helyzet reménytelenné válik, az orvosok, ápolók hősies erőfeszítése ekkor már kevésnek bizonyul, hiszen nincs kötszer, gyógyszer, élelmiszer. A szabadságharc bukása után az egész család emigrált. Először orosz, majd osztrák fogságba kerülnek. Közben meghalt a fiúgyermeke. Az osztrákok kényszerítették Kossuth Zsuzsannát, hogy Nagyváradról térjen vissza Pestre a családjával együtt. Hazaárulással vádolják, majd később részt vesz egy összeesküvés előkészítésében Makk Józseffel és Jubál Károllyal együtt, abban bízva, hogy Kossuthot sikerül visszahozni az országba, s belső felkelést szervezni az osztrákok ellen, de bizonyíték hiányában nem ítélik el. Azzal a feltétellel helyezik szabadlábra, hogy a Kossuth család valamennyi itthon maradt tagja elhagyja a Habsburg Birodalom területét. Először Lipcsébe, majd Brüsszelbe utaznak, majd 1853. tavaszán érkeznek meg New Yorkba. Ekkor már tüdőbetegség gyötri. 1854. június 29-én halt meg. Az ő emlékére, születése napján tartják meg minden év február 19-én a Magyar ápolók napját. 

Ebből az alkalomból Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a budapesti ünnepségen elmondta: arra készülnek, hogy a szociális ellátórendszerhez kerülnek azok a kapacitások, amelyek sokkal inkább kötődnek ehhez, mint az egészségügyihez. Hozzátette: valószínűleg mindenki ugyanabban az épületben fog dolgozni, ahol eddig, csak a fenntartó változik. 

Tubolyné Sifter Szivia gyógytornász egy beteget tornáztat a Kanizsai Dorottya Kórház rehabilitációs osztályán. MTI Fotó: Varga György

Tubolyné Sifter Szivia gyógytornász egy beteget tornáztat a Kanizsai Dorottya Kórház rehabilitációs osztályán. MTI Fotó: Varga György

Szerző
2016.02.22 16:38

Helyreállt a közlekedés a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2019.02.16 08:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Újra a menetrend szerint járnak a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vácrátót-Vác vonalon.
A vasúttársasaág tájékoztatása szerint megjavították az őrbottyáni állomáson hajnalban meghibásodott váltószerkezetet, biztosítóberendezést. Korábban írtuk: további késésekre is számítani kell a Budapest-Vácrátót-Vác vasútvonalon reggel, miután szombat hajnalban az őrbottyáni állomáson elromlott egy váltószerkezet, és ezért egy ideig nem közlekedtek a vonatok - közölte a Mávinform szombaton reggel az MTI-vel.
A közlemény szerint a reggeli vonatoknál ez 30-40 perces késéseket okozott. Az ideiglenes helyreállítást reggel hat órára befejezték, de továbbra is hosszabb a menetidő az érintett vasúti szakaszon.  
2019.02.16 08:33
Frissítve: 2019.02.16 08:54

Öt embert ölt meg egy ámokfutó Chicago mellett

Publikálás dátuma
2019.02.16 08:30
FORRÁS: SHUTTERSTOCK
Fotó: /
Öt halottja van a Chicago melletti Aurora városkában elkövetett lövöldözésnek, meghalt az elkövető is - jelentette be péntek esti sajtókonferenciáján Kristen Ziman, a helyi rendőrség vezetője.
Az NBC televízió késő esti híradójának értesülései szerint az elkövetőt a lövöldözés reggelén elbocsátották a munkahelyéről, feltehetően ez motiválta tettét. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a lövöldöző férfit a rendőrök elfogták. Kristen Ziman azonban közölte, hogy a tettest a rendőrséggel vívott tűzharcban agyonlőtték. Az elkövetőt Gary Martinként azonosítottak. A rendőrfőnöknő elmondta: Gary Martin 45 éves, és annak a gyárnak a dolgozója volt, amely mellett lövöldözni kezdett. Tettének okára egyelőre nincs magyarázat, de a nyomozás már megindult - tette hozzá. A sajtókonferencián kiderült: az első dördülések utáni percekben kivonuló rendőrök közül öten megsebesültek, őket kórházban ápolják, egy hatodik rendőrt pedig könnyebb térdsérüléssel elláttak és már haza is engedtek. A sebesültek számáról Ziman rendőrfőnök nem adott tájékoztatást. Megerősítette a korábbi információkat, amelyek szerint valamennyiük állapota stabil. A sajtókonferencián megjelent J.B. Pritzker Illinois állam demokrata párti kormányzója és Richard Irvin polgármester is. "Szégyen, hogy az ilyenfajta lövöldözések mindennaposakká váltak országunkban" - hangsúlyozta rövid beszédében a város elöljárója, hozzátéve, hogy "a társadalom ezt nem engedheti meg". Donald Trump elnök - akit Sarah Huckabee Sanders szóvivő korábbi bejelentése szerint azonnal tájékoztattak a történtekről - Twitter-bejegyzésben fejezte ki együttérzését az áldozatoknak és családtagjaiknak. "Amerika veletek van" - írta az elnök és egyúttal megköszönte a rendőrök áldozatos munkáját is. Felháborodásának adott hangot és a fegyvereladások korlátozását és szigorítását követelte több amerikai politikus is, köztük Gabby Giffords, aki korábban maga is lövöldözés áldozata volt, vagy Richard Durbin illinois-i demokrata párti szenátor. Garry Martin a mintegy kétszázezer lelket számláló kisváros ipari negyedében, egy gyár irodaépülete mellett lövöldözött. Az egyik szemtanú felismerte őt, és az ABC televízió helyi szerkesztősége munkatársának elmondta, hogy a férfi a gyár dolgozója volt.
Szerző
2019.02.16 08:30