Babuci, ügyesen csinálod! - Szakmai nap a magyar ápolók napja alkalmából

Publikálás dátuma
2016.02.22 16:38
Fejes Sándorné gyógytornász a tízhónapos Korinát tornáztatja a Kanizsai Dorottya Kórház rehabilitációs osztályán, Nagykanizsán 2
Fotó: /
Az 1817 február 19-én született Kossuth Zsuzsanna emlékére ez a nap a Magyar ápolók napja. Budapesten ma, február 22-én emlékeztek meg e jeles napról. 

Kossuth Zsuzsanna az 1831-es kolerajárvány idején bátyja segítőtársa, aki a felvidéki kolerajárvány kormánybiztosa ekkor, együtt intézik a vesztegzárban lévő betegek és koleragyanúsak ügyeit. Élete első tragédiája, amikor kisfia születésekor elveszti férjét (Meszlényi Rudolf). Önfeláldozó tevékenységre, hivatásra, a betegek ápolására vállalkozik a szabadságharc idején. Felismeri, hogy nincs elég ápolónő az országban, az egészségügyi ellátás katasztrofális, a kórházak felszereltsége nagyon hiányos, s kevés a számuk. A bátyja (Kossuth Lajos) kormányzóvá választása után két nappal - kinevezi őt a magyar honvéd csapatok országos főápolónővé.

1849 januárjától az egyik szervezője volt az Országos Nőegylet gyűjtési munkáinak, és felügyelte a kórházi felszerelések raktárát. Főnővéri kinevezésekor az ő hatáskörébe került az akkor életre hívott Országos Kórodai Főápolónői Intézet. Az intézménynek az lett a feladata, hogy a nyilvántartsa az ápolónői kart, összehangolja az országos ügyeket, s begyűjtse, tárolja, majd szétossza a kórházi ápolási munkához szükséges felszereléseket. Kossuth Zsuzsanna a kinevezésekor, 1849. április 23-án felhívást intézett a tábori kórházak igazgatóihoz.

Tájékoztatást kért kórházi felszereltségükről, és a válaszok alapján kezdte meg kórházszervezési tevékenységét. Ugyancsak ezekben a napokban felhívással fordult a nőkhöz is, hogy jelentkezzenek önkéntes ápolónőnek. A Honvédelmi Minisztérium egészségügyi osztályától megkapta az intézkedési jogkört, s ő lett az ápolásra jelentkező nők szakmai és fegyelmi elöljárója. Klapka György hadügyminiszter-helyettes 1849. április 25-én rendeletet adott ki a honvéd orvosi kar munkájának erősítésére: a kórházparancsnokok kötelesek igénybe venni az önkéntes asszonyok és leányok munkáját, ápolási kiképzésükről pedig a beosztott orvosok gondoskodnak.

Ebben az időben férfi ápolókat is alkalmaztak, akik alkalmasak voltak a beteg ellátására. A szabadságharc ideje alatt a helyzet reménytelenné válik, az orvosok, ápolók hősies erőfeszítése ekkor már kevésnek bizonyul, hiszen nincs kötszer, gyógyszer, élelmiszer. A szabadságharc bukása után az egész család emigrált. Először orosz, majd osztrák fogságba kerülnek. Közben meghalt a fiúgyermeke. Az osztrákok kényszerítették Kossuth Zsuzsannát, hogy Nagyváradról térjen vissza Pestre a családjával együtt. Hazaárulással vádolják, majd később részt vesz egy összeesküvés előkészítésében Makk Józseffel és Jubál Károllyal együtt, abban bízva, hogy Kossuthot sikerül visszahozni az országba, s belső felkelést szervezni az osztrákok ellen, de bizonyíték hiányában nem ítélik el. Azzal a feltétellel helyezik szabadlábra, hogy a Kossuth család valamennyi itthon maradt tagja elhagyja a Habsburg Birodalom területét. Először Lipcsébe, majd Brüsszelbe utaznak, majd 1853. tavaszán érkeznek meg New Yorkba. Ekkor már tüdőbetegség gyötri. 1854. június 29-én halt meg. Az ő emlékére, születése napján tartják meg minden év február 19-én a Magyar ápolók napját. 

Ebből az alkalomból Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a budapesti ünnepségen elmondta: arra készülnek, hogy a szociális ellátórendszerhez kerülnek azok a kapacitások, amelyek sokkal inkább kötődnek ehhez, mint az egészségügyihez. Hozzátette: valószínűleg mindenki ugyanabban az épületben fog dolgozni, ahol eddig, csak a fenntartó változik. 

Tubolyné Sifter Szivia gyógytornász egy beteget tornáztat a Kanizsai Dorottya Kórház rehabilitációs osztályán. MTI Fotó: Varga György

Tubolyné Sifter Szivia gyógytornász egy beteget tornáztat a Kanizsai Dorottya Kórház rehabilitációs osztályán. MTI Fotó: Varga György

Szerző
2016.02.22 16:38

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46