Oscar-díjas a Saul fia! - Toronymagasan emelkedett ki a mezőnyből

Publikálás dátuma
2016.02.29. 06:05
A Golden Globe-ot már átvehették (középen Nemes Jeles, balról a második a főszereplő, Röhrig) FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARK
Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film - ezt a díjat átvéve Nemes Jeles László mondta a hollywoodi Dolby Színház színpadán. A fiatal rendező köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplőnek, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet: Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más - mondta Nemes Jeles.
Sofia Vergara, Byung-hun Lee, Nemes László Fotó: Christopher Polk/Getty Images

Sofia Vergara, Byung-hun Lee, Nemes Jeles László Fotó: Christopher Polk/Getty Images

 

Elmondhatatlan érzés volt, továbbra sem találjuk a szavakat. Az elmúlt egy év minden érzelme benne volt abban a pillanatban, amikor kinyílt a boríték - lelkendezett  a film producere, Sipos Gábor. 

A magyar film nagy napja
Ezt Orbán Viktor miniszterelnök írta Facebook-oldalára, hozzátéve: mindenkinek köszönjük. // A great day for hungarian filmmaking. Thank you to everyone.

 A Saul fia, amelyet hollywoodi szakírók a legfontosabb holokausztfilmek közé soroltak, több tucatnyi díjat, köztük a Golden Globe-ot is elnyerte az idei díjszezonban. Sipos Gábor a rendező köszönőbeszédéről szólva elmondta, hogy Nemes Jeles László röviddel a díjátadók előtt szokta végiggondolni, hogy mit fog mondani. Ebben a pillanatban mindent jelent ez a díj, a mai nap az ünneplésé - tette hozzá a producer.

Az idei Oscar-gála egyúttal magyar filmtörténeti eseménnyé vált: Szabó István Mephisto című alkotásának 1982-es győzelme óta először nyerte el az Oscar-díjat magyar játékfilm. A Laokoon Filmgroup gyártásában készült film vezető producere Sipos Gábor mellett Rajna Gábor volt.

FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER

FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER

Az Orbán-kormány filmügyi kormánybiztosa is óriási sikernek nevezte, hogy magyar alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat hely idő szerint vasárnap este Los Angelesben. 

Magyarországnak örömre van szüksége
Gyurcsány Ferenc ezzel a mondattal - amit ő is a Facebook-oldalára írt ki - Röhrig Gézát idézte, a Saul fia főszereplője ezt akkor mondta, amikor éppen az Oscar-gálára tartottak. És valóban, most miattuk és velük együtt örül az egész ország! Köszönjük és gratulálunk! - írta a közösségi portálon  a DK elnöke. 

Andy Vajna közleménye  szerint Nemes Jeles László rendezése a bemutatója óta eltelt kilenc hónapban elképesztő világhírre tett szert. A kormánybiztos azt is hozzátette, hogy az Oscar-díjra nemcsak az alkotók és a magyar filmes szakma, hanem az egész ország büszke lehet. Örülök, hogy ennek a sikernek mi is részesei lehetünk. Nemes Jeles László története arról szól, hogy ha van egy jó ötleted és hajlandó vagy érte keményen dolgozni, akkor neked is sikerülhet - írta Vajna a közleményben.

Nemes Jeles László Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Nemes Jeles László Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Kultúröröm a szórakozóhelyeken
Közel tízéves kihagyás után újra lehetősége nyílt a gyakran akadozó internetes közvetítést mellőzőknek arra, hogy jó minőségben, méghozzá szakkommentárok tolmácsolásában tekintse meg a gálát. Azok, akiket egy cseppet is érdekel az Oscar-díj, már régóta várták a hétfő hajnalt, amikor végre kiderült, harmincnégy év után kap-e Magyarország újabb Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A nagyszabású hollywoodi eseményt közel hatvan fiatallal közösen a Trapéz bárban követte – élőben – nyomon a Népszava újságírója.S számtalan vendéglátóhely és társaság szervezett nyilvános Oscar-közvetítést a fővárosban. A produkció alkotói az Ötkertbe szerveztek privát stábbulit. A legtöbb filmbarát a Paulay Ede utcai AnKertben nyüzsgött, a Filmtekercs internetes filmes magazin és a Budapest Secret Cinema közös rendezvényén több százan voltak. Az oda bejutókat az Ex Machina című szintén Oscar-jelölt film vetítésével és szakmai beszélgetéssel várták. 
A Kálvin tér közelében található Trapéz bárban a Kult.On kulturális blog szervezett programot este tíz órától. A kívülről jellegtelen poharazó játékos feladatok mellett kvízzel várta az érdeklődőket, akik az Oscar-jelölt filmekhez párosított alkoholos italokat fogyaszthattak. 
A díjátadó kezdetére közel hatvan ember gyűlt össze az egyetemisták által előszeretettel látogatott kocsmában, amelynek felső szintjén óriásvászon lehetett nyomon követni a történéseket. Itt gyakran vannak sportközvetítések, ám Oscar-díj átadást még nem sugároztak, pedig a hangulat olyan volt, mint egy meccsnézésen. Az első kategóriák győzteseinek kihirdetése különösebb reakciók nélkül telt, de a legjobb női mellékszereplő (díjazott: Alicia Vikander) kategóriától kezdve egyre fokozódott a feszültség.
Amikor Sofía Vergara kolumbiai színésznő a Los Angeles-i Dolby Színház színpadán felbontotta a legjobb idegen nyelvű film címét rejtő borítékot, majd kimondta a Saul fia címét, senki nem mulasztotta el a heves érzelemkinyilvánítást a Trapézban sem. Az általános válasz a hosszú üdvrivalgás, a taps és a magasba ugrás volt, sokan mobiljukkal igyekeztek lefényképezni a pillanatot, amikor Nemes Jeles László felsétál a színpadra, hogy átvegye az Oscar-díjat. Taps fogadta a tavaly elhunyt művészek közül a néhai Zsigmond Vilmos, David Bowie és Alan Rickman portréját is.
Mészáros Márton

Bár az idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt alkotások mindegyike fontos kérdéseket és aktuális problémákat tárgyalt, a Saul fiát toronymagasan emelte ki a mezőnyből az általa beszélt nyelv újszerűsége - ezt Réz András  mondta az állami televízió reggeli adásában. A filmesztéta véleménye szerint az idei Oscar-jelölt filmek általánosságban nagyon kevés izgalmat tartogattak, sok kicsit középszerű, egydimenziós alkotás versenyzett az elismerésekért, ám szavai szerint a magyar film valami olyasmit csinált, ami szinte megismételhetetlen. Réz a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című alkotást is dicsérte, ám szerinte  a sajtó bátorságáról, a nyilvánosság értékéről szóló filmről Magyarországon kevesen gondolhatták, hogy győztes lesz.

Gratulálok, Magyarország!
Biztos vagyok benne, hogy ez az erőteljes film a Holokausztról nagyon fontos az oktatáshoz, és az emberiség legnagyobb tragédiájának tanulási folyamatához. A Saul fia hozzájárul a fiatal nemzedék oktatásához Magyarországon és világszerte, és segít abban, hogy több toleranciát mutassunk mások irányába, függetlenül vallástól, bőrszíntől vagy nemtől. Gratulálok, Magyarország! - ezt üzente Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete. 

A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben.

Emmanuel Lubezki, Nemes Jeles László, Leonardo DiCaprio és Alejandro González Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Emmanuel Lubezki, Nemes Jeles László, Leonardo DiCaprio és Alejandro González Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Díjazottak
A legjobb film
A Spotlight - Egy nyomozás részletei 
A legjobb rendező
Alejandro González Inárritu A visszatérő című művéért 
A legjobb filmzene
Ennio Morricone az Aljas nyolcas című filmhez komponált zenéjéért
A legjobb női főszereplő
Brie Larson A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért
A legjobb férfi főszereplő
Leonardo DiCaprio A visszatérő című túlélődrámában nyújtott alakításáért
A legjobb dokumentumfilm
 Amy - Az Amy Winehouse-ról szóló produkció
A legjobb női mellékszereplő 
Alicia Vikander svéd színésznő, A dán lány című filmben nyújtott alakításáért
A legjobb férfi mellékszereplő 
Mark Rylance A Kémek hídja című hidegháborús filmben nyújtott alakításáért

Szerző
Frissítve: 2016.02.29. 12:52

"Áruló" - Cipőjével verte kollégáját a képviselő

Cipőjével ütötte meg kollégáját egy egyiptomi képviselő, amiért az néhány napja otthonában vendégül látta Izrael kairói nagykövetét.

Az arab köztársaság egyik legvitatottabb személyiségét, Taufík Okkását a parlamenti ülésterembe belépve érte a váratlan támadás, amelyet heves tumultus követett. A házelnök végül mindkettejüket kitiltotta a teremből és vizsgálóbizottság elé idézte őket.

A felbőszült támadó a törvényhozás legidősebb tagja, Kamál Ahmed volt, aki utólag úgy nyilatkozott: "a dühöngő nép véleményét tolmácsoltam, és ahányszor meglátom a parlamentben, annyiszor verem meg a cipőmmel". Az említett aktus erős szimbolikus töltettel bír az arab világban, és különösen sértő, megalázó gesztusnak számít.

Taufík Okkása szerda este vacsorára látta vendégül Háim Koren izraeli nagykövetet, ami országszerte hatalmas felháborodást váltott ki. A Nílus-deltában található választókörzetében az emberek "áruló" feliratú táblákkal a kezükben vonultak az utcára. Az interneten terjed egy videó, amelyen egy férfi a saját fejét csapkodja levetett cipőjével, amiért Okkására adta voksát.

Az egyiptomiak az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés, és a diplomáciai kapcsolatok felvétele ellenére a zsidó államot tartják első számú ellenségüknek egy tavalyi felmérés szerint. Több mint száz képviselő petíciót írt alá, amelyben Okkása "kemény megbüntetésére" szólították fel a házelnököt. A honatyák elutasították az egyiptomi-izraeli kapcsolatok "normalizálását", és sokan Okkása mandátumának megvonását követelték.

Maga Okkása is számtalan alkalommal jelentette ki a saját tévécsatornáján esténként sugárzott műsorában, hogy Egyiptom az ország destabilizációját célzó amerikai-cionista összeesküvés áldozata. Ennek megfelelően nagy volt a meglepetés, amikor népszerű műsorában bejelentette, hogy meghívja a nagykövetet, mondván, hogy Egyiptom legégetőbb problémáit kívánja személyesen megoldani. A találkozó után az al-Maszri al-Jóm című napilapnak adott interjújában már úgy nyilatkozott, hogy a találkozót a nagykövet kérte tőle, mert olvasta a médiamogul egyik könyvét, és arról szeretett volna beszélgetni vele.

Okkása elmondása szerint a biztonsági szerveknek előre bejelentett vacsora alatt a konzult és a kulturális megbízottat is magába foglaló izraeli küldöttségre 22 egyiptomi rendőr vigyázott. Leírása szerint minden érintett témában sarokba szorította vendégeit, akik "szokásukhoz híven megpróbálták csűrni-csavarni a szót" de végül nem tudtak válaszolni a nekik szegezett kérdésekre.

Az egyik témapont az Etiópiában a Níluson épülő Nagy Reneszánsz Gát volt, amely az elmúlt három évben háborús fenyegetésekbe is torkolló politikai vihart kavart Kairó és Addisz-Abeba közt. Kairói félelmek szerint a leendő duzzasztó mögötti víztározó feltöltése akár három évre teljesen megfoszthatja Egyiptomot a Nílus vizétől.

Okkása szerint "az etiópiai gazdaságot irányító" Izrael nagykövete "beismerte, hogy döntő szerepet játszanak Etiópia állami projektjeiben". A képviselő állítása szerint megállapodtak abban, hogy "Izrael megoldja a saját kezeivel kreált válságot".

A "palesztin kérdésre" is kitértek, azon belül pedig szót ejtettek az állandó viszály központjában álló al-Aksza mecsetről. Okkása osztja azt az arab világban elterjedt meggyőződést, amely szerint a jeruzsálemi Mecsetek tere nem az ókori zsidó templom helyére épült. "Tudatta velem (a nagykövet), hogy az Izraeliek kudarcot vallottak a templom helyszínének meghatározásában. Azt mondtam neki: majd én eljövök és meghatározom nektek a valós helyszínt, és felfedem hazugságaitokat" - mondta.

Hírügynökségi értesülések szerint Háim Koren nagykövet nagyra értékelte Okkása bátorságát, aki a biztos támadások ellenére találkozott vele. A diplomata további találkozókat helyezett kilátásba.

Szerző
Témák
Egyiptom Izrael

"Áruló" - Cipőjével verte kollégáját a képviselő

Cipőjével ütötte meg kollégáját egy egyiptomi képviselő, amiért az néhány napja otthonában vendégül látta Izrael kairói nagykövetét.

Az arab köztársaság egyik legvitatottabb személyiségét, Taufík Okkását a parlamenti ülésterembe belépve érte a váratlan támadás, amelyet heves tumultus követett. A házelnök végül mindkettejüket kitiltotta a teremből és vizsgálóbizottság elé idézte őket.

A felbőszült támadó a törvényhozás legidősebb tagja, Kamál Ahmed volt, aki utólag úgy nyilatkozott: "a dühöngő nép véleményét tolmácsoltam, és ahányszor meglátom a parlamentben, annyiszor verem meg a cipőmmel". Az említett aktus erős szimbolikus töltettel bír az arab világban, és különösen sértő, megalázó gesztusnak számít.

Taufík Okkása szerda este vacsorára látta vendégül Háim Koren izraeli nagykövetet, ami országszerte hatalmas felháborodást váltott ki. A Nílus-deltában található választókörzetében az emberek "áruló" feliratú táblákkal a kezükben vonultak az utcára. Az interneten terjed egy videó, amelyen egy férfi a saját fejét csapkodja levetett cipőjével, amiért Okkására adta voksát.

Az egyiptomiak az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés, és a diplomáciai kapcsolatok felvétele ellenére a zsidó államot tartják első számú ellenségüknek egy tavalyi felmérés szerint. Több mint száz képviselő petíciót írt alá, amelyben Okkása "kemény megbüntetésére" szólították fel a házelnököt. A honatyák elutasították az egyiptomi-izraeli kapcsolatok "normalizálását", és sokan Okkása mandátumának megvonását követelték.

Maga Okkása is számtalan alkalommal jelentette ki a saját tévécsatornáján esténként sugárzott műsorában, hogy Egyiptom az ország destabilizációját célzó amerikai-cionista összeesküvés áldozata. Ennek megfelelően nagy volt a meglepetés, amikor népszerű műsorában bejelentette, hogy meghívja a nagykövetet, mondván, hogy Egyiptom legégetőbb problémáit kívánja személyesen megoldani. A találkozó után az al-Maszri al-Jóm című napilapnak adott interjújában már úgy nyilatkozott, hogy a találkozót a nagykövet kérte tőle, mert olvasta a médiamogul egyik könyvét, és arról szeretett volna beszélgetni vele.

Okkása elmondása szerint a biztonsági szerveknek előre bejelentett vacsora alatt a konzult és a kulturális megbízottat is magába foglaló izraeli küldöttségre 22 egyiptomi rendőr vigyázott. Leírása szerint minden érintett témában sarokba szorította vendégeit, akik "szokásukhoz híven megpróbálták csűrni-csavarni a szót" de végül nem tudtak válaszolni a nekik szegezett kérdésekre.

Az egyik témapont az Etiópiában a Níluson épülő Nagy Reneszánsz Gát volt, amely az elmúlt három évben háborús fenyegetésekbe is torkolló politikai vihart kavart Kairó és Addisz-Abeba közt. Kairói félelmek szerint a leendő duzzasztó mögötti víztározó feltöltése akár három évre teljesen megfoszthatja Egyiptomot a Nílus vizétől.

Okkása szerint "az etiópiai gazdaságot irányító" Izrael nagykövete "beismerte, hogy döntő szerepet játszanak Etiópia állami projektjeiben". A képviselő állítása szerint megállapodtak abban, hogy "Izrael megoldja a saját kezeivel kreált válságot".

A "palesztin kérdésre" is kitértek, azon belül pedig szót ejtettek az állandó viszály központjában álló al-Aksza mecsetről. Okkása osztja azt az arab világban elterjedt meggyőződést, amely szerint a jeruzsálemi Mecsetek tere nem az ókori zsidó templom helyére épült. "Tudatta velem (a nagykövet), hogy az Izraeliek kudarcot vallottak a templom helyszínének meghatározásában. Azt mondtam neki: majd én eljövök és meghatározom nektek a valós helyszínt, és felfedem hazugságaitokat" - mondta.

Hírügynökségi értesülések szerint Háim Koren nagykövet nagyra értékelte Okkása bátorságát, aki a biztos támadások ellenére találkozott vele. A diplomata további találkozókat helyezett kilátásba.

Szerző
Témák
Egyiptom Izrael