Előfizetés

Kulcsállamok szavaztak a mini-szuperkedden

Öt nagy államban folytatódott tegnap az előválasztási maraton, Florida, Illinois, Észak-Karolina, Missouri és Ohio demokrata és republikánus választói szavaztak arról, ki legyen pártjuk elnökjelöltje.

Két állam különösen kulcsfontosságú a republikánusoknál, Floridában és Ohióban ugyanis „a győztes mindent visz” elv alapján osztják a delegátusokat. A republikánusoknál összesen 367, a demokratáknál 691 küldött megszerzéséért folyt a küzdelem.

Donald Trump öt állam közül négyben tarolhatott, bár kiszámíthatatlan, hogy az elmúlt napok botrányai, kampányincidensei inkább elidegenítették, vagy feltüzelték a milliárdos híveit. Marco Rubio utolsó kampánygyűlését hétfőn Miamiban, szűkebb pátriájában tartotta, ott, ahol városi tanácsnokként politikai karrierje kezdődött. A 44 éves floridai szenátor számára saját állama hozhatja el az elnöki álmok végét, Trump 43 százalékkal vezetett, Rubio 24 százalékkal második helyen állt a voksolás előtt. A milliárdos nevében Sarah Palin volt alelnökjelölt korteskedett Floridában.

Ohióban John Kasich kormányzó hazai pályán bízott a győzelemben, 38 százalékon állt, míg Trumpot 34 százalék támogatta. Kasich mellett kampányolt hétfőn a 2012-es republikánus elnökjelölt, Mitt Romney, s támogatásáról biztosította a volt házelnök, John Boehner. A felfokozott hangulatban mindez együtt is kevésnek bizonyulhatott.

Folyik az önmarcangolás a Republikánus Pártban, későn ébredtek fel, aggódnak, hogy már nem tudják útját állni a destruktív kampányt vívó Donald Trumpnak, legfeljebb a clevelandi elnökjelölő konvención tehetnek még erre kísérletet. Az ohiói nagyváros attól tart, erőszakcselekmények kísérhetik a július 18-án kezdődő konvenciót. Sokan egyenesen pártszakadást jósolnak.

Meglepetéseket a demokratáknál is tartogathat a verseny. Bár a felmérések szerint Floridában és Észak-Karolinában Hillary Clinton biztosan vezetett, a váratlan michigani győzelem után további középnyugati sikerekben bizakodott vetélytársa, Bernie Sanders. A független szenátor ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat, így a NAFTÁ-t, amelynek sok vesztese volt Illinois, Missouri és Ohio államban is.

Párizsi merényletek - Rálőttek a rendőrökre egy házkutatás során Brüsszelben

Publikálás dátuma
2016.03.15. 18:59
Rendőrök járőröznek Brüsszelben - Fotó: Antoine Antoniol/Getty Images
Ismeretlen tettesek rálőttek a rendőrökre kedd délután Brüsszelben, miközben a rendfenntartók házkutatást tartottak egy lakásban a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokkal összefüggésben - jelentette a helyi média. A Le Soir című belga lap legfrissebb értesülései szerint Kalasnyikov típusú gépkarabéllyal támadtak a helyszínen lévő rendőrökre, akik közül hárman könnyebben megsebesültek.

A támadásról szóló híreket Eric Van der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője is megerősítette. A tettesek a háztetőkön keresztül elmenekültek. A belga főváros Forest nevű déli negyedének nagy részét teljesen lezárták a hatóságok, több iskolában meg kellett szakítani a tanítást, a lakosokat pedig arra kérték, hogy ne hagyják el az otthonukat. A környék felett rendőrségi helikopterek köröznek.

Marc-Jean Ghyssels polgármester szerint egyelőre nem tudni, hány elkövető van szökésben. Az iTélé hírtelevízió arról számolt be, hogy a házkutatást a francia rendőrséggel együttműködve hajtották végre a helyi szervek. Ezt később a belga kormányfő szóvivője és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is megerősítette.A párizsi merényletek elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. Egyes hírek szerint Salah Abdeslam, a november 13-i terrorcselekmények feltételezett főszervezője állítólag a támadásokat követően is húsz napon át bujkált a városban.

A szökésben lévő Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.

Felrobbantottak egy autót Berlinben - Fotógaléria

Publikálás dátuma
2016.03.15. 15:09

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK - FOTÓK: SEAN GALLUP/GETTY IMAGES

Felrobbantottak egy autót kedden Berlinben. A rendőrség szerint semmi nem utal terrortámadásra, az áldozat egy "migrációs hátterű" férfi. Az autó a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. 

A nyomozás eddigi megállapításai szerint "nem terrorista vagy politikai merénylet történt, hanem támadás egy személy és egy személygépkocsi ellen" - hangsúlyozta Michael Müller, Berlin kormányzó főpolgármestere a tartományi kormány (szenátus) délutáni sajtótájékoztatóján. Az autó a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nem volt a robbantásnak. A roncsokat vizsgáló tűzszerészek megállapították, hogy a robbanószerkezetet az autó aljára erősítették. Ez a berlini ügyészség szerint célzott kivégzésre utal. A hatóság gyilkosság miatt indított eljárást.

Az áldozat a közelben lakott, a robbanás nem sokkal azután történhetett, hogy autójával elindult otthonról. A berlini rendőrség Twitter-oldalán délután közölte, hogy egy különleges rendőri egység és tűzszerészek bevetésével megvizsgálják, vannak-e az áldozat lakásában "további veszélyes tárgyak", vagyis újabb pokolgépek.

Az ügyészség adatai szerint a 43 éves berlini illetőségű török állampolgárnak korábban több rendőrségi ügye volt, de 2008 óta nem volt vele dolga a német főváros rendőrségének.

Az áldozat ki tudott szabadulni az autó roncsai közül. Egy közeli orvosi rendelőben elsősegélyben részesítették, de nem tudták megmenteni - számolt be a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság.
A Bild című lap az online kiadásában azt írta, hogy az autó - egy kombi Volkswagen Passat - üzemben tartója nem az áldozat, hanem egy nő, akinek neve "törökösen hangzik". Ennek alapján nem teljesen biztos, hogy a támadás az áldozat ellen irányult. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánta megerősíteni a Bild értesülését az RBB-nek.