Orbán libidóját a "pénz mozgatja" - Éles szópárbaj a Házban

Publikálás dátuma
2016.03.21 15:34
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: /
Ahogy a Népszava tegnap előrejelezte, kínos kérdések hangzottak el a Házban a kormányhoz intézett és az azonnali kérdések során. Az ellenzéki képviselők többek között az oktatással, az egészségüggyel és a földprivatizációval kapcsolatban kérdeztek, Vona Gábor, a Jobbik elnöke például Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete? című felszólalásában faggatta a kormányfőt.

A Jobbik elnöke szerint az a tény, hogy a korrupciós ügyeket kutató vizsgálóbizottságok felállításának ötletére a miniszterelnök mindkét alkalommal "indulatosan, vádaskodva, vagdalkozva" reagált, az bizonyítja, hogy "fájdalmas pontra tapintott rá. A Fidesz a bűnözők pártja, a Fidesz az, akit bűnözők vesznek körül"- vonta le a konklúziót Vona, hozzátéve, hogy: "Ön az, akinek a libidóját a pénz mozgatja". Vona azt kérte a kormányftől, hogy "legyen bátorsága" és válaszoljon őszintén a felvetett kérdésekre, mire Orbán annyit mondott, hogy igyekszik higgadt maradni. Válaszában elmondta, nem kíván engedni a provokációnak, mivel az én élete egy nyitott könyv. Közölte, hogy mindaz, ami a vagyonbevallásaiban olvasható, az "úgy van", minden más feltételezés csak valótlanság. A Jobbiknak viszont a saját háza táján kellene söprögetnie. A kormányfő ezt azzal magyarázta, a 8 tagú elnökségében 7 olyan ember is van, akinek a családtagjaihoz pártpénzek kerültek. "Ha minden jobbikos botrányra vizsgálóbizottságot állítanánk fel, nem maradna szabad képviselő a parlamentben" - replikázott a kormányfő.

Vona közölte Orbánnal: "Itt én kérdezek és Önnek válaszolnia kell", majd feltette kérdéseit: Kicsoda Mészáros Lőrinc, aki bármibe vágja fejszéjét, mindig sikerrel jár. "Az ön személyes strómanja Mészáros Lőrinc?"- kérdezte, előrejelezve: "Ne azt olvassa fel, amit Habony Árpád a papírjára írt!" - tette hozzá Vona. 

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Novák Előd, szintén jobbikos képviselő a Vona-Orbán szópárbajt követő felszólalásában kijelentette: "A kétkarú rabló, Andy Vajna a miniszterelnök barátja, aki az állami kapcsolatait használta ki és ezért nem a kereskedelmi bankokhoz fordult" - vélekedett Novák, feltéve a kérdést: Láthatunk-e tisztán? Erre Orbán Viktor így felelt: "Miért kerülgetjük itt a forró kását?" A miniszterelnök szerint a jobbikosoknak azért fáj Vajna médiavásárlása, mert a szabályozások előtt a félkarú rablók világában a jobbik-közeli üzletembereknek nagy szerep jutott. "Ez zavarja Önöket, ugye? Ez elég méltatlan" - reagált Novák kérdésére a miniszterelnök. 

Forrás: atv.hu

Szerző
2016.03.21 15:34
Frissítve: 2016.03.21 17:29

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:35
AZ MTA központi épülete
Fotó: Népszava/
Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.
A terem zsúfolásig megtelt, sokaknak csak állóhely jutott. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint nem meglepő a nagy érdeklődés. Köszöntőjében elmondta: soha nem gondolta volna, hogy az MTA-nak ilyen nehéz helyzettel kell majd szembenéznie. – Elképesztő az Akadémia megbélyegzése. Persze ez a bélyeg számunkra is ismert – utalt a CEU ellen az elmúlt két évben lezajlott kormányzati média- és politikai hadjáratra, ami azt eredményezte, hogy az egyetem a következő tanévtől Budapest helyett Bécsben indítja amerikai képzéseit. Klaniczay Gábor, történész, az MTA doktora emlékeztetett: a független kutatóintézetek ellehetetlenítése nem most kezdődött. Már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal megvonták „a másik oldalhoz” sorolt intézetek, mint például a Collegium Budapest állami támogatását. Azóta pedig gomba módra szaporodtak el az új, kormányközeli kutatóintézetek: 2011 óta kilenc új „kutatóműhely” jött létre, kezdve a Kommunizmuskutató Intézettel a leginkább elnökének, Szakály Sándor botrányos nyilatkozatairól ismertté vált Veritas Történetkutató Intézeten át az idén megalapított Magyarságkutató Intézetig. – Vagyis a kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni – mondta Klaniczay. Tavaly nyáron vált ismertté a kormány terve: az MTA kutatóhálózatát feldarabolnák, egyes intézeteket megszüntetnének, másokat egyetemekhez csatolnának vagy a fentebb említett állami kutatóintézetek valamelyikébe olvasztanák be. Klaniczay megemlítette: Palkovics László innovációs miniszter egyik legfőbb érve az átalakítások mellett, hogy felszámolja a „kialakult párhuzamosságokat”. Csakhogy ezeket épp a kormány hozta létre az újabb és újabb kutatóintézetek megalapításával.
A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 20 milliárd forintot tart vissza az akadémiai kutatóhálózat működésére szánt 2019-es költségvetési forrásokból. Ez négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint is törvénysértő. Mint pénteki közleményükben írták, felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Ezzel arra utaltak, hogy az ITM jórészt az Akadémiától visszatartott milliárdokból finanszírozná a Tématerületi Kiválósági Programot, amelyen az MTA-s kutatóintézetek mellett az egyetemeket és más kutatóintézeteket versenyeztetnének. Az Akadémia elnöksége kedden úgy döntött: kutatóintézeteik csak akkor indulhatnak a pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat. Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteken tárgyalt a továbbiakról; az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunkkal mindössze annyit közölt, „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az ITM és az MTA között, amelyek a jövő héten folytatódnak. 

Több százezres fizetést kapott Palkovics, de nem publikált semmit

Az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni tervező Palkovics László miniszter éveken át vett fel 800 ezres fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben semmilyen tudományos publikációja nem született – írta meg a Magyar Narancs. Palkovics 2014-ben lett miniszter, ezt követően maradtak el az elvárt publikációk. Az ITM a lapnak elismerte: a miniszter valóban nem publikált az elmúlt években, mert kutatási tevékenysége kinevezése óta „csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”.

Témák
MTA
2019.02.15 19:35

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.)   Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27