Paks II. - Lázár meglepő levelet írt Jávornak

Publikálás dátuma
2016.03.22. 06:22
FOTÓ: Népszava
Nem kezdik meg a paksi bővítésre rendelkezésre álló orosz hitelkeret lehívását, amíg tart az uniós versenyjogi vizsgálat – ez derül ki abból a levélből, amit Lázár János kancelláriaminiszter küldött Jávor Benedeknek, a PM EP-képviselőjének, aki kérdezte, hogy több, a bővítéssel összefüggő közbeszerzést is „a körülmények megváltozása miatt" lefújtak a közelmúltban. 

Lázár János szerint az Európai Unió nem írta elő kötelezően a közbeszerzések leállítását, azt a magyar kormány saját maga látta szükségesnek.

A teljes igazság viszont az, hogy az Európai Bizottság a vizsgálatok adott szakaszában nyomatékosan javasolta valamennyi előkészület és ráfordítás leállítását a tiltott állami támogatás gyanúja, illetve a nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt indított eljárások lezárásáig. Megítélésük szerint ebbe nem csupán az állami támogatással kapcsolatos eljárás, hanem a bővítés közbeszerzésének elmaradása miatti kötelezettségszegési eljárás is beletartozik.
A mostani halasztás gyökeres változást jelent a kormány hozzáállásában korábban még olyan nyilatkozatokat adtak az illetékesek, hogy az eredeti terveknek megfelelően az év közepén több százmilliárd forintot lehívnak a hitelből. Szakértők szerint az Orbán-kormányt bizonytalanság jellemzi a beruházás jövőjét illetően. Ugyanakkor idén az 110 milliárd forintot így is elköltenek az előkészületekre. 

Csak az épülő Leningrádi Atomerőmű-2 lesz a paksi projekt referenciamodellje - emlékeztetett tegnap Országgyűlés ülésszakán Szél Bernadett (LMP). Erről a reaktortípusról még nincsenek üzemeltetési tapasztalatok és az egyik ott dolgozó szakember egy nyílt levelet írt, amelyik szerint az építés során folyamatosan fordulnak elő konstrukciós, tervezési és kivitelezési hibák - hívta fel a figyelmet a képviselő. Az Orbán-kabinet komolyan gondolja, hogy elfogadnak referenciaként egy olyan reaktortípust, amelyik még az orosz műszaki előírásokat sem képes teljesíteni? - tette fel a kérdést.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, a képviselő folyamatosan ellenkampányt folytat, miközben Magyarországon harminc éve működik orosz technológiával egy atomerőmű. A következő ugyanolyan jól fog teljesíteni, mint a mostani - szögezte le. Megkérdezte, mi a baja a képviselőnek a Paks 1-en dolgozó emberek munkájával, miért folytat kampányt hat-hétezer ember napi munkája ellen. A szerződés alapján az új erőműnek minden EU-s és hazai biztonsági előírásnak meg kell felelnie.

Az atomenergia a biztonságos energiaellátás alappillére Magyarországon, és ez hosszú távon így marad, jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter tegnap, miután látogatást tett a Paksi Atomerőműben - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint a kormány kiemelt figyelmet fordít a létesítményre, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre hatékonyabban működik. A tárcavezető rámutatott, hogy az atomerőmű a fenntartható rezsicsökkentés, az olcsó energia garanciája, és hatékony eszköze az energiafüggőség csökkentésének. Kitért arra is, hogy az erőmű folyamatosan erőfeszítéseket tesz a biztonság és hatékonyság javítására. Utóbbi példájaként említette a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetését. Kiemelte, hogy jó ütemben halad a 3-as és 4-es blokk üzemidő-hosszabbítása is. hatékonysággal legalább egyenértékű követelmény a létesítmény működésének biztonságossága, amelynek fenntartásában és növelésében a kormányzat továbbra is számít az itt dolgozók felelősségteljes és elkötelezett munkájára" - idézi a közlemény a minisztert.

Szerző

Az egy szülős család is család

Az egyedülálló szülők világnapján szervezett tegnap országos flashmobot nyolc civil szervezet. A villámcsődület célja, hogy ráirányítsa a politikai döntéshozók figyelmét a hátrányos helyzetű női csoportok – az egyedülálló, a sérült gyermeket nevelő, a kis- és sokgyermekes anyák - életkörülményeire.

A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős, ahol 87 százalékában az anya marad egyedül gyermekével, azaz tíz egyszülős családból kilencben az anya a családfenntartó. Ők nem jelennek meg a hátrányos helyzetű csoportok között, és ezért valódi, célzott támogatást sem kapnak. Az egyszülős családokat a jelenlegi törvényi keretek nem tekintik családnak, például a legtöbb szolgáltatás igénybevétele során nem válthatnak családi jegyet, és nehéz anyagi körülményeik ellenére sem jogosultak alanyi jogon számos kedvezmény – például tankönyvtámogatás, ingyenes gyermekétkeztetés – igénybevételére. A családi pótlék összege mindössze 1000 forinttal magasabb gyermekenként, mint a kétszülős családokban. Egyedülállóként sem jár számukra több szülői pótszabadság, sem több gyermekek utáni betegszabadság. A számukra leginkább kedvező atipikus foglalkoztatási formák – a távmunka, a rugalmas vagy részmunkaidős foglalkoztatás nehezen elérhető ma Magyarországon.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke által benyújtott, az egyedülálló szülőkről szóló és a nehéz körülmények között élő nők helyzetének javítását célzó törvénymódosítási javaslatokat március 23-án tárgyalja a Népjóléti Bizottság.

Szerző

Online tanfolyamot indít a Google

A Google ingyenes online tanfolyamot indított Magyarországon. A 23 kurzust kínáló „Digital Workshop” nevű képzésre bárki jelentkezhet, várják a vállalkozókat, diákokat, és mindenkit, aki tudatosabban és hatékonyabban szeretné használni az internetet üzleti céljai érdekében.

A digitális készségek hiánya az Európai Unió – különösen a közép-európai országok – legégetőbb problémái közé tartozik. Az Európai Bizottság jelentése szerint az unió lakosságának majdnem fele (47 százalék) nem rendelkezik a szükséges digitális ismeretekkel, pedig a közeljövőben a munkakörök 90 százaléka igényel majd valamilyen szinten ilyen készségeket. 2020-ig bezárólag 900 000 állás marad majd betöltetlen emiatt.

Ez Magyarországon különösen nagy problémát jelent: a társadalom digitális készségei, a vállalkozások digitalizáltsága, az internethozzáférés és a digitális közszolgáltatások tekintetében a 28 EU tagállam közül hazánk a 20. helyen áll. Ez arra utal, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások nem használják ki teljes mértékben a digitális eszközök előnyeit.

digitális eszköz Magyarország EU átlag

százalék

saját weboldala van 64 79

közösségi oldalakat használ 26 43

online értékesít 9,8 14,6

- Az internet rendkívül hasznos eszközt jelenthet a társadalom számára a fiatal szakemberek és a vállalkozások fejlődésének előmozdításához. Az online tanfolyam magyarországi elindításával az a célunk, hogy felruházzuk a szükséges digitális készségekkel a magyarországi munkavállalók jelenlegi és későbbi generációit, és segítsük a kis- és középvállalkozásokat növekedésük felgyorsításában, valamint a nemzetközi piacok elérésében – nyilatkozta Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

Hogy segítse a digitális készségek elsajátítását, a Google a https://digitalworkshop-hu.withgoogle.com/ oldalon új online képzési platformot hozott létre. A platform ingyenes oktatóanyagokat biztosít a legkülönfélébb témakörökben az online jelenlét kialakításától kezdve a közösségi médiakampányok futtatásán át a mobiltelefonok által kínált lehetőségek kihasználásáig – mindezt a sikeresebb üzlet érdekében.

Szerző