Bajban Paks II.?

Publikálás dátuma
2016.04.15 07:22
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Továbbra sem megoldott Oroszország fejlesztési bankja, a paksi atomerőmű bővítési projektet is finanszírozó Vnyesekonombank (VEB Bank), az orosz fejlesztési bank pénzügyi helyzete.

 A VEB Bank funkcióját a magyar MFB-hez és az Eximbankhoz lehet hasonlítani. A már megkapott, 2,2 milliárd dollárnak megfelelő állami segítség mellett további 4,5 milliárd dollárra lenne szüksége tőkehelyzetének rendezéséhez, az orosz államháztartásnak azonban így is nehézségei vannak az alacsony olajár miatt - erről számolt be a Portfolió a The Wall Street Journal alapján. Hatalmas 2,9 milliárd dollárnyi lejárt hitel halmozódott fel a VEB Bank mérlegében.

A pénzintézet azért is bajban van, mert rossz minőségű kihelyezett hitelállománya mellett szankciók miatt nem támaszkodhat tovább hagyományosan erős forrására, a külföldi tőkepiaci finanszírozásra. Elemzői becslések szerint 300 milliárd rubel, vagyis 4,47 milliárd dollárnyi segítségre lenne szüksége a banknak még idén, az orosz kormány viszont ígéretet tett arra, hogy tartja GDP-arányosan 3 százalékos, 1500 milliárd rubeles költségvetési hiányát, amihez már csökkentette az egészségügyi és oktatási kiadásokat, befagyasztotta a nyugdíjakat és az állami béreket.

Mint ismeretes az új paksi atomerőmű építéséről szóló, 2014. január közepén aláírt kormányközi szerződés alapján Oroszország legfeljebb tízmilliárd euró hitelt biztosít a magyarországi projektre huszonegy éves futamidővel. A kormányzati nyilatkozatok alapján még nem hívtak le a hitelből, ezzel megvárják a folyamatban levő uniós vizsgálódások lezárását. Mint tudott, Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert pályáztatás nélkül adott megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű kibővítésére és vizsgálja azt is, hogy tartalmaz-e állami támogatást a készülő projekt.

Szerző
2016.04.15 07:22

Újabb repülőket vesz a honvédség - szépen hízik a "nemkormánygép-flotta"

Publikálás dátuma
2018.12.11 22:00

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala/
Tervben van egy Airbus és három másik, teherszállító gép beszerzése.
Újabb repülőket vesz a honvédség, a meglévő négy mellé tervben van egy Airbus és még három másik, teherszállító repülőgép beszerzése – mondta a honvédelmi miniszter az RTL Klub híradójának. Benkő Tibor azt is elismerte, hogy a honvédség legutóbb vásárolt, Falcon 7X típusú repülőgépe polgári lajstromjelet kapott (és a létét is erősen titkolták), de a miniszter szerint ennek csak technikai okai vannak, és átmeneti állapot. „Addig, amíg ennek a gépnek a katonai rendeltetésű felszerelését, berendezését nem oldjuk meg, mindaddig polgári lajstromot visel, utána pedig katonai lajstromra fogjuk átvenni” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a katonai feladatokra vett Airbusokat miért használja Orbán Viktor miniszterelnök, azt mondta: ez a honvédség feladata. „2005-ben született egy öt minisztérium által megalkotott együttes utasítás, amely meghatározza, hogy a védett személyeket légi úton a Magyar Honvédség köteles szállítani” – fogalmazott. Bővebb tájékoztatást azonban nem adott - és persze azért hallgathat, mert katonai titoknak minősül, kik szállnak az égben ezeken a gépeken.
2018.12.11 22:00
Frissítve: 2018.12.11 22:01

Nincs több csúszás: a Roszatom arra számít, hogy jövőre megkezdődhet Paks II. építése

Publikálás dátuma
2018.12.11 21:52

Fotó: Nápszava/ Vajda József
Erről Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója beszélt.
A Roszatom arra számít, hogy a Paks II. atomerőmű építésének kezdetét jelentő első betonöntés 2019-ben vagy 2020-ban történik meg – közölte Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökséggel kedden az északnyugat-szibériai Jamal-félszigeten lévő Szabettában. A vezérigazgató elmondta, hogy a Roszatom és a magyar kormány szoros kapcsolatot tart fenn. A TASZSZ emlékeztetett: a Roszatom arra számít, hogy Paks II. építése legkésőbb 2019 októberében kezdődhet meg. 
Szerző
2018.12.11 21:52