Bajban Paks II.?

Publikálás dátuma
2016.04.15 07:22
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Továbbra sem megoldott Oroszország fejlesztési bankja, a paksi atomerőmű bővítési projektet is finanszírozó Vnyesekonombank (VEB Bank), az orosz fejlesztési bank pénzügyi helyzete.

 A VEB Bank funkcióját a magyar MFB-hez és az Eximbankhoz lehet hasonlítani. A már megkapott, 2,2 milliárd dollárnak megfelelő állami segítség mellett további 4,5 milliárd dollárra lenne szüksége tőkehelyzetének rendezéséhez, az orosz államháztartásnak azonban így is nehézségei vannak az alacsony olajár miatt - erről számolt be a Portfolió a The Wall Street Journal alapján. Hatalmas 2,9 milliárd dollárnyi lejárt hitel halmozódott fel a VEB Bank mérlegében.

A pénzintézet azért is bajban van, mert rossz minőségű kihelyezett hitelállománya mellett szankciók miatt nem támaszkodhat tovább hagyományosan erős forrására, a külföldi tőkepiaci finanszírozásra. Elemzői becslések szerint 300 milliárd rubel, vagyis 4,47 milliárd dollárnyi segítségre lenne szüksége a banknak még idén, az orosz kormány viszont ígéretet tett arra, hogy tartja GDP-arányosan 3 százalékos, 1500 milliárd rubeles költségvetési hiányát, amihez már csökkentette az egészségügyi és oktatási kiadásokat, befagyasztotta a nyugdíjakat és az állami béreket.

Mint ismeretes az új paksi atomerőmű építéséről szóló, 2014. január közepén aláírt kormányközi szerződés alapján Oroszország legfeljebb tízmilliárd euró hitelt biztosít a magyarországi projektre huszonegy éves futamidővel. A kormányzati nyilatkozatok alapján még nem hívtak le a hitelből, ezzel megvárják a folyamatban levő uniós vizsgálódások lezárását. Mint tudott, Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert pályáztatás nélkül adott megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű kibővítésére és vizsgálja azt is, hogy tartalmaz-e állami támogatást a készülő projekt.

Szerző
2016.04.15 07:22

Idén év végéig fizethetünk a régi tízezressel

Publikálás dátuma
2019.02.15 21:00
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
Már 2014 óta forgalomban van az új tízezres, de csak 2019. december 31-ével vonják be végleg a régi bankjegyet, amely korábban a leginkább hamisított címlet volt.
A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a Magyar Nemzeti Bank alelnökének, Nagy Mártonnak az aláírásával a rendelet, amely kimondja, hogy a régi tízezreseket 2019. december 31-ével vonják be végleg - írja a hvg.hu.

A régi bankjegyek a szokásos menet szerint a bevonást követően, díjmentesen beválthatók minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig – azonos címletű ­ – törvényes fizetőeszközre.

Az új tízezreseket 2014 decemberében adta ki a jegybank, ezeken több biztonsági jel is található, mint a régi, 1997-es és 2008-as kiadású bankjegyeken, amelyek azonban továbbra is forgalomban maradtak. Korábbi statisztikák szerint a régi tízezres volt a leginkább hamisított bankjegycímlet.


2019.02.15 21:00

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet, mert egy miniszterük bírálta Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.15 20:27
FOTÓ: AFP / KISBENEDEK ATTILA
Fotó: /
A svéd szociális ügyekért felelős miniszter nemrég úgy fogalmazott, Magyarországon "a politika bűzlik a '30-as évektől." Szijjártó már akkor "visszaszólt", de mint kiderült, nem érte be ennyivel.
Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt - írja az MTI Szijjártó Péter közlésére hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a minap azt a bejegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor "visszaszólt" a politikusnak, hozzáfűzve, hogy "Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra." Most pedig ismét jelezte, szerinte megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt.
A tárcához bekéretett nagykövetnek el is mondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.
"A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja" - mondta a miniszter.
2019.02.15 20:27