Az MSZP támogatja a sztrájkoló pedagógusokat

A Fidesz-kormány gyűlöli azokat, akik ki mernek állni az igazukért, ezért megpróbálja őket megbüntetni. Ez történik most a fizetésmegvonással fenyegetett pedagógusok esetében is. Az MSZP szerint a kormány tagjainak nem retorziókon kellene törniük a fejüket, hanem azon, hogyan adjanak több pénzt az oktatásra, és miként tudják teljesíteni sok ezer pedagógus szakmai követeléseit. A pedagógusok ugyanis nem magukért, hanem a tanítványaikért és azok szüleiért, Magyarország jövőjéért küzdenek.

Az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak nincs sem politikai, sem erkölcsi alapjuk arra, hogy a rendre és törvényességre hivatkozzanak. A rendet és a törvényességet ugyanis éppen a Fidesz-kormány ássa alá hazudozásával, kapkodásával, rossz kormányzásával.

Az MSZP támogatja a sztrájkoló pedagógusokat, diákokat, szülőket, és mindenkit, aki szembefordul a magyar társadalmat kizsigerelő Fidesszel. Szolidárisak vagyunk a Pedagógusok Szakszervezetének kékszalagos akciójával és egyetértünk a felhívás üzenetével: ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban!

Az MSZP csatlakozik a tanárok akciójához. Arra kérünk mindenkit, hogy szerdán szüntesse be öt percre a munkát, és tűzze ki a szolidaritás jeleként a kék szalagot!

Szerző

Szeles, de napos idő lesz pénteken

Publikálás dátuma
2016.04.14. 22:35
FOTÓ: Thinkstock
Pénteken a változóan felhős időben hosszabb napos időszakokra számíthatunk, legfeljebb egy-egy gyenge zápor alakulhat ki keleten, északkeleten. Napközben egyre többfelé felélénkül, a Dunántúlon felerősödik a délnyugati szél. Délután 17-22 fok között alakul a hőmérséklet. Frontmentes idő lesz - írja az Időkép.

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb egy-egy gyenge zápor alakulhat ki északon, északkeleten. Szeles napra készülhetünk, többfelé erős lökések kísérik a délnyugati szelet. Délután 20-25 fok közé melegszik a levegő. 

Vasárnap is sokfelé kisüt a nap, csapadék a késő délutáni, esti óráktól várható az északi, északnyugati tájakon, majd az éjszaka folyamán többfelé számíthatunk esőre, záporra. Marad a szeles idő, a délnyugati szelet továbbra is erős lökések kísérik. A maximumok 21-27 fok körül alakulnak.

Hétfőn elszórtan alakulnak ki záporok, helyenként zivatar. Az északnyugatira forduló szél még többfelé élénk lesz, a hőmérséklet visszaesik, 11-20 fok között alakulnak a maximumok, délkeleten lesz melegebb.

Szerző
Frissítve: 2016.04.15. 17:18

Lázár széke nem volt veszélyben

Publikálás dátuma
2016.04.14. 21:34
MTI Fotó: Kovács Attila
Lázár Jánosnak nem kell távoznia a bársonyszékből a boltzár-szavazás miatt. A Miniszterelnökség vezetője a hétfői kormányülésen Balog Zoltánnal együtt jelezte, nem értenek egyet a törvény visszavonásával és Orbán Viktorral akkor a két miniszter megbeszélte, hogy a kormány iránti lojalitásból inkább nem szavaznak. Az ügyről kedd este, amikor a miniszterelnök Lázáréknál vacsorázott Hódmezővásárhelyen, már szó sem esett. A kancelláriaminiszter erről lapunk kérdésére beszélt a Kormányinfón.

"Nem beszéltünk arról Orbán Viktorral, hogy le kellene mondanom a boltzár-szavazás miatt. Már a kormányvitán jeleztük Balog Zoltánnal, hogy nem értünk egyet a döntéssel, a miniszterelnökkel megbeszéltük, hogy lojalitásból inkább nem szavazunk". Ezt Lázár János válaszolta lapunk kérdésére a Kormányinfón. A Népszava arra volt kíváncsi, távoznia kell-e a miniszternek, mert kedden nem ment be az ülésterembe, amikor a kormánypártok számára korábban presztízskérdést jelentő törvény visszavonásáról szavaztak.

Hétfő este többen tudni vélték, hogy aki nemmel voksol, búcsút mondhat a bársonyszéknek. Miután - útban Szerbia felé - Orbán kedd este Lázárék vendége volt Hódmezővásárhelyen, adódott a kérdés, szó esett-e az ügyről a vacsoraasztalnál. Kiderült, a Miniszterelnökség vezetője vasárnap este értesült arról, hogy a kormányfő vissza akarja vonatni a törvényt. A hétfői kormányülésen is napirendre került a kérdés. Orbán mind a két testület előtt azzal érvelt, hogy az ország szuverenitásának megőrzése fontosabb, mint a szabad vasárnap, ezért nem szeretné, ha a kvótareferendumon kívül más, esetleg sok embert mozgósító népszavazás is lenne ebben az évben.

A miniszterelnök személyes kérése volt, hogy a kancelláriaminiszter és az emberi erőforrás miniszter ne szavazzon a vasárnapi boltzár megszüntetése ellen, inkább ne menjenek be az ülésterembe, amit mind a ketten tiszteletben tartottak. Orbán nem utasított, hanem kért. "Méltányos elbánásban részesültem a miniszterelnök részéről" - fogalmazott a kancelláriaminiszter, aki szerint ők mindent megbeszélnek egymással.

Lázár egyébként az értékelvű, konzervatív politika vereségének tartja a boltzár visszavonását. "Tudom, sokan konzervativizmussal vádolnak. De inkább vagyok elvi konzervatív, mint elvtelen pragmatista. Azt gondolom, hogy az embereknek talán ennek az ügynek a kapcsán mérlegelniük kellene: azért, hogy én vasárnap vásárolhassak, hány embernek kell a pult mögé állnia. Van hat napom, hogy megvásároljam, amit szeretnék, és én mégis úgy döntök, hogy vasárnap akarok vásárolni" - fejtette ki a kancelláriaminiszter.

Véleménye szerint az MSZP megteremtette annak a feltételeit, hogy vasárnap is dolgozni kelljen, ehhez pedig "csak gratulálni tudott" nekik. Hozzátette, "ennél lejjebb már nem nagyon van". A tárcavezető el tudja képzelni, a szocialisták azért gyűjtik továbbra is aláírásokat, mert így akarnak adatokhoz jutni azokról, akik kormányellenesek. Szerinte ez lehet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének a baja is. Péterfalvi levelet írt az ügyben Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének, amire az ellenzéki párt azt válaszolta, az aláírásgyűjtés törvényes és indokolt, a Fidesz nem mondott le a vasárnapi boltzárról, több kormánytag is egyértelművé tette, hogy tovább küzd érte.

Nem új bevándorlási rendszerre, hanem új európai védelmi rendszerre van szükség. Nem a bajt kell szétosztani, hanem megelőzni azt. Ezt már Brüsszelnek címezte a miniszter arra utalva, hogy az Európai Bizottság (EB) javaslatot tett a menekültek áthelyezésére. A Bizottság bürokráciával, a magyar kormány demokráciával akarja az ügyet megoldani - utalt a kvótareferendumra Lázár. Megismételte, a javaslat a terrorveszély szétosztását jelenti Európában, és azzal azt is meghatározná Brüsszel, hogy kik éljenek Magyarországon. Nem a politikai menekülteket, hanem a problémát osztanák szét, hiszen másfél millió ember van az Unióban, akinek nem ellenőrizték a belépését. Ezen emberek között lehetnek sokan olyanok, akik elkötelezett hívei terrorista mozgalmaknak.

Az EB "úthenger módjára akarja átvinni" javaslatát, és most Orbán az az ember, aki ezt próbálja megállítani politikai szövetségeseket keresve hozzá. A kormány által kezdeményezett népszavazást olyan súlyúnak nevezte, amilyen annak idején a Magyarország NATO- és uniós tagságáról döntő referendum volt. Örömmel jelentette, hogy a betelepítési kvóta elleni perben a lengyelek is csatlakoztak hozzánk, illetve Szlovákiához, ám ez a harc nem egyszerű, mert a perben az EB-n kívül Németország, Görögország, Svédország, Luxemburg, Olaszország, Franciaország és Belgium áll szemben velünk.

Költségvetés

A 2017-es költségvetési tervezet mindenkinek biztosít egy lépést előre, és lesz, aki számára nagy lépésre nyílik lehetőség. Egységesen 15 százalék marad az szja, de a tej, a tojás és a baromfi áfáját 5 százalékra csökkentik, amit Lázár "élelmiszer-rezsicsökkentésnek" nevezett. Jövőre tovább nő a pedagógusok, a rendőrök, katonák és az állami tisztviselői kar bére, illetve önálló életpályamodellt alakítanak ki a mentőszolgálat és az adóhivatal dolgozóinak. A kormány a hét elején arról is döntött, hogy 100 milliárd forint értékben külön alapot hoz létre egészségügyi fejlesztésekre, amely szolgálhat béremelésre.

Századvég

"Nem a Századvég kormányozza az országot, hanem Orbán Viktor kormánya" - ezt arra mondta Lázár, hogy a Századvég egyik tanulmányából kiderült, az emberek nem támogatták a stadionépítéseket. Lázár szerint a vs.hu által kiperelt Századvég tanulmányok azt cáfolják, hogy a kormány előkészítés nélkül hozna döntéseket. A szocialisták 27 milliárdért kértek tanácsokat, ami legalább 15 milliárddal több, mint amennyit az elmúlt hat évben az Orbán-kormány tanácsadásra költött. A 2006 és 2010 között megrendelt tanulmányoknak a miniszter szerint nyomuk veszett, de keresik, hogy bebizonyíthassák, a Political Capital politikai a haverok kifizetőhelye volt.

Szerző
Témák
Lázár János