3 millió dolláros uránfogás Grúziában

Őrizetbe vettek öt embert illegális uránkereskedelem gyanújával a grúziai Kobuleti üdülővárosban, ez már a második ilyen jellegű eset áprilisban - közölte csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség a kaukázusi ország állambiztonsági szerveire hivatkozva.

Az állambiztonsági szervek szerint az őrizetbe vettek grúz állampolgárok voltak, akiket akkor fogtak el, amikor a sugárzó anyagot egy kobuleti lakásra vitték eladás céljából. Az uránt 3 millió dollárért, azaz 828 millió forintért akarták értékesíteni - tették hozzá a grúz hatóságok.

Szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a gyanúsítottaknál lefoglalt 1,625 kilogramm sugárzó anyag az urán 238-as, és csekély mennyiségben a 235-ös izotópja. A dpa német hírügynökség szerint a sugárzó anyagot úgynevezett piszkos bombák (hasadóanyagokat hagyományos töltet felrobbantásával szétszóró, sugárfertőzést okozó szerkezetek) készítéséhez lehet felhasználni.

A gyanúsítottakat öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. Áprilisban ez már a második eset Grúziában, hogy sugárzó anyag illegális kereskedelme miatt vettek őrizetbe személyeket, korábban egy hatfős csoport 238-as uránizotópot akart eladni 200 millió dollárért.

Biztonsági szakértők attól tartanak, hogy a Szovjetunió 1991-es összeomlását követően az egykori nukleáris létesítményekből uránt és más sugárzó anyagot lophattak.

Szerző

Párizsi terrortámadás - Abdeslam beszélni fog

Publikálás dátuma
2016.04.28. 09:40
Antoine Antoniol/Getty Images
Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagja "nem fog hallgatni", és szeretne magyarázatot adni a történtekre - mondta Frank Berton, a terrorista új, franciaországi ügyvédje a BFM francia hírtelevízióban. Az ügyvéd este azt közölte, hogy ügyfele ellen terrorista jellegű emberölés gyanújával indított eljárást egy francia vizsgálóbíró.

A francia sztárügyvéd reméli, hogy Abdeslamot azért "ítélik el, amit tett, és nem azért, amit nem tett". Franck Berton azt mondta, hogy "a jogállam nevében" vállalta a november 13-i, 130 halálos áldozattal járó merényletek egyik feltételezett kitervelőjének védelmét. "Joga van egy igazságos perhez" - hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában.

A francia ügyvéd és Abdeslam múlt pénteken találkoztak először a belgiumi Beveren fegyházban, ahol két és fél órát beszéltek egymással. "Ez a fiú összeomlott a Franciaországban történt tragédia miatt, és tényleg szeretne beszélni a francia hatóságoknak" - mondta az ügyvéd a hírtelevízióban. Frank Berton meg van győződve arról, hogy ügyfele "szeretne magyarázatot adni", és úgy véli, hogy "tényleg együtt fog működni a francia igazságszolgáltatással". Az ismert sztárügyvéd emlékeztetett azokra a fenyegetésekre, amelyek belga kollégáját, Sven Maryt érték, amiért vállalta Abdeslam védelmét.

"Ez nem könnyű választás. Jogállamban élünk, demokráciában, köztársaságban. Azért vagyunk hajlandók védeni Salah Abdeslamot, mert mindenkinek joga van a védelemhez" - hangsúlyozta az ügyvéd. "Ezt a fiút azért kell elítélni, amit tett, nem pedig azért, amit képvisel, (pusztán azért) mert ő az egyetlen túlélő és mert őt szeretnénk felelőssé tenné olyan tettekért, amelyeket nem ő követett el" - tette hozzá. Frank Beron és Sven Mary együtt fogják védeni a terroristát Franciaországban egy harmadik francia ügyvéddel, akinek a neve egyelőre nem ismert.

Francois Molins párizsi ügyész közleményben megerősítette, hogy Salah Abdeslamot szerdán 9 óra 5 perckor a belga hatóságok átadták Franciaországnak. A férfit napközben vizsgálóbírók hallgatták ki a párizsi igazságügyi palotában. Ügyvédje szerint Salah Abdeslam megerősítette a kihallgatáson, hogy "később magyarázatot fog adni". A terrortámadások részleteiről május 20-án hallgatják ki - hangsúlyozta Frank Berton. A párizsi vizsgálóbíró terrorista jellegű emberölésben való bűnrészesség, gyilkosság, fegyver és robbanószertartás és -használat, valamint a Bataclan koncertteremben történt túszejtés miatt emberek fogva tartása miatt emelt vádat Abdeslam ellen.

A 26 éves, Brüsszelben született marokkói származású, de francia állampolgárságú gyanúsítottat a francia csendőrség elitalakulata, a GIGN helikopterrel szállította át Franciaországba. Előzetesen azért nem árultak el semmit az átadásról, mert nem akarták megkockáztatni, hogy egy terrorkommandó esetleg megpróbálja megszöktetni. Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint Abdeslamot "véglegesen átadták" a belga hatóságok Franciaországnak, ahol a Párizstól harminc kilométerre található Fleury-Mérogis-i fegyházban, a többi elítélttől elkülönítve, magánzárkába kerül. Ez az egyik legjobban védett francia fegyház, ahol a radikalizált iszlamistákat tartják fogva, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett. "Veszélyesnek tartott személyek fogva tartására kiképzett, tapasztalt fegyőrökből álló csapat fogja őrizni" - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Salah Abdeslamot négy hónapi bujkálás után, március 18-án vették őrizetbe a brüsszeli Molenbeek negyedben. Franciaország másnap európai elfogatóparancsot adott ki ellene, hogy felgyorsítsa az átadási eljárást. A gyanúsított eleinte együttműködött a belga hatóságokkal, beismerte részvételét a párizsi merényletekben, de jelentéktelen színben tüntette fel a szerepét, majd hallgatásba burkolózott, illetve közölte, hogy kizárólag a francia nyomozóknak hajlandó beszélni. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a párizsi merényletek előkészítésében, amelynek feltételezett irányítója, a november 18-án egy rendőri rajtaütésben megölt belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud, gyerekkori barátja volt.

Abdeslam a saját nevére és a saját bankkártyájával bérelt ki lakásokat a merényletek elkövetői számára, valamint abból a három gépkocsiból is ő bérelt kettőt, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek. Az is bizonyított, hogy Párizsban volt november 13-án: a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Maga is robbanóövet viselt, de nem hozta működésbe, hanem azt és a gépkocsit hátrahagyva, tettestársak segítségével hazamenekült Brüsszelbe.

Szerző

Visszavághat a Sahtar

A kisebbik európai kupasorozat, az Európa-liga is az elődöntős szakaszhoz érkezett. Az egyik ágon a kétszeres címvédő Sevilla látogat az Sahtar Donyeck otthonába. 

A spanyolok az elmúlt tíz évben négyszer nyerték meg az El-t, illetve elődjét, az UEFA-kupát, míg az ukrán csapat 2009-ben diadalmaskodott.

A két együttes 2007-ben, az UEFA-kupa negyeddöntőjében ádáz küzdelmet vívott egymással. Az első meccsen 2-2-es döntetlent játszottak a felek Sevillában. A visszavágón a 94. percig úgy festett, hogy a Sahtar nyer és továbbjut, azonban az andalúziaiak csodát tettek: Dani Alves szögletére előre húzódott a kapus Andrés Palop is, aki 2-2-re és hosszabbításra mentett. Az extra játékpercek a Sevillának kedveztek, és a 105. percben Javier Chevantón eldöntötte a párharc végkimenetelét.

A másik párosítás szerint először a Villarreal fogadja a Liverpoolt. Az angolok vezetőedzője, Jürgen Klopp drámai körülmények között vezette győzelemre csapatát a negyeddöntőben egykori munkaadója, a Borussia Dortmund ellen. "Azért jutottunk el idáig, mert megérdemeltük – magyarázta a német tréner. – A Villarreal egy aprócska város kiváló klubja. Világos számunkra, hogy számos okos ember áll a sikerei mögött."

Európa-liga, elődöntők, 1. mérkőzések
Sahtar Donyeck-Sevilla (Tv: Digi Sport 1, 21.05)
Villarreal-Liverpool (Tv: RTL II, 21.05)

Szerző