Az Uber szerint munkahelyeket tenne tönkre a kormány

Az Uber szerint munkahelyeket tesz tönkre és nem veszi figyelembe 150 ezer, többségében fiatal felhasználó érdekeit a kormány javaslata, amely az eddiginél súlyosabb szankciókkal sújtaná az engedély nélkül taxizókat.

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteki nyilatkozatára reagált MTI-hez eljuttatott közleményében. Magyarországon 1200 autós partner használja az Uber platformját, aki rendelkezik személyszállítói engedéllyel, befizeti az adókat, és minden egyes utat követően számlát ad az utasnak - áll az Uber közleményében. 

A sajtóban megjelent hírek alapján úgy látják, hogy a kormány tervei alkotmányellenesek, és sértik az uniós jogot is, emiatt minél előbb szeretnék megismerni a tervezett változások pontos részleteit.  Addig is az Uber folytatja működését Budapesten, és változatlanul kiáll minden egyes autós partnere mellett - szögezte le Fekete Zoltán.

A Fónagy János által ismertetett javaslatok között van, hogy három évre is levehetnék a rendszámát annak, akit ismételten tiltott taxizáson kapnak. 

A tervezett változásokkal azok a sofőrök is szankcionálhatóvá válnak, akik személygépkocsi személyszállító engedély kiváltásával próbálják legalizálni tevékenységüket.

Az Országgyűlés a javaslat elfogadása esetén felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a követelményeknek nem megfelelő szolgáltatást biztosító, vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat. A törvényjavaslatot hétfőn nyújtják be a parlamentnek, amelyet a képviselők három hét, egy hónap alatt elfogadhatnak.

Szerző
Témák
Uber

Kunhalmi ismét a budapesti MSZP-elnök

Publikálás dátuma
2016.04.29. 22:04
FOTÓ: Népszava
Budapest váltani akar és váltani is fog. A főváros lesz a Fidesz "Achilles-sarka". A következő két év a szocialisták számára arról fog szólni, hogy a budapestiekkel megismertesse, mihez kérik a támogatásukat, mivel akarják legyőzni a fideszes városvezetést. Erről Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke beszélt a Népszavának, akit pénteken ismét megválasztottak posztjára.

A politikus arra emlékeztetett, 2014-ben a Fidesz "ellopta" a választást. Néhány hónappal az őszi önkormányzati voksolás előtt változtattak a törvényen úgy, hogy a kormánypárt győzzön, miközben a baloldalra lényegében többen szavaztak. Kunhalmi hisz abban, hogy a változást akarók együtt tudnak működni, mindenki megtalálja a szerepét. 

Kunhalmi a közösségi oldalára azt írta ki: "Ebben a pillanatban választottak meg újra az MSZP budapesti elnökének. Budapest lesz a Fidesz Achilles-sarka. Le fogjuk győzni őket és jobb kórházakat, működő iskolarendszert és szociális igazságosságot teremtünk. Gyerünk Budapest, Gyerünk MSZP!" - írta Kunhalmi a Facebook-posztban.

Nem lesz balhé, a fővárosi MSZP egységes, ebben a közös politikai sikerek is segítenek - fogalmazott még a budapesti tisztújítás előtt Horváth Csaba. A szocialisták közgyűlési képviselője szerint az orbánizmusból talán Budapesten van leginkább elegük az embereknek. Nem véletlen, hogy itt a szocialisták az Együtt-el és a PM-el több mint tíz százalékkal megelőzik a kormánypártokat. Horváth pártjában azért nem jelentkezett posztra, mert őt annak idején fővárosi frakcióvezetőnek jelölték és mint ilyen, a budapesti elnökség tagja. Tarlós Istvánék véleménye szerint kicsinyesek, ezért szüntették meg a közgyűlésben a frakciókat, ők azonban a korábbi, jól bevált modellt követve dolgoznak, hogy leváltsák a Fideszt. 

Az MSZP június 25-én tartja tisztújító kongresszusát, a budapesti szervezet küldöttgyűlése erre készülve választott tegnap elnökséget és elnököt. Tóbiás József mellett eddig Molnár Gyula, a XI. kerület korábbi polgármestere, volt budapesti elnök, Szanyi Tibor EP-képviselő és Harangozó Tamás jelentette be, hogy ringbe száll a pártelnöki posztért. A szocialisták tisztújítási forgatókönyve szerint hivatalosan május végéig kell bejelentkezni az elnökségre, addigra a jelölteknek össze kell gyűjteniük a kvalifikációhoz szükséges támogató aláírásokat. A reménybeli elnökjelöltek ezért pénteken kortesbeszédeket tartottak és támogatókat gyűjtöttek a budapesti küldöttgyűlésen. 

Szerző

Leszerelték a rendőrt, aki kiakadt a határon uralkodó állapotok miatt

Publikálás dátuma
2016.04.29. 21:15
A kép illusztráció! FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images
Először el sem akarták engedni, de amikor a biztonság kedvéért "szolgálatra alkalmatlan" állapotban jelent meg, mégis elindították a leszerelését annak a fiatal rendőrnek, aki megelégelte a határon uralkodó áldatlan állapotokat - írta a Blikk. 

Mint mondta, egy hónap alatt sikerült szakítania a rendőrséggel, de mivel próbaidős volt, visszakövetelik tőle az iskolája és az ellátása árát, ez 415 ezer forintjába fog kerülni.

Az Index írta meg elsőként, hogy a déli határszakaszon szolgáló rendőröknek embertelen körülmények között kell dolgozniuk. Ágakból eszkábáltak kunyhókat és széttépett szemetesszákokból fedelet, hogy megvédjék magukat az esőtől a 14-16 órás szolgálatban. Egy hét sem telt bele, és a kalyibákat felszámolták, viszont a rendőrök nem kaptak cserébe semmit.

Szerző