Előfizetés

Uniós lórúgás érte a kormányfőt

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.07. 07:04
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Gyomorszájra mért ütéssel ér fel, lórúgás. Orbán Viktor így minősítette az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint az automatikus elosztást megtagadó tagállamoknak migránsonként 250 ezer euró "szolidaritási hozzájárulást" kellene fizetniük. "A felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni" - fogalmazott pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, aki mellesleg öreg kommunistának titulálta Javier Solanát. A volt NATO-főtitkár a napokban közölte, ha Magyarország ma kérné felvételét az EU-ba, elutasítanák. Eközben kiderült, a kormány tovább szigorítaná a menedékjogi törvényt.

Az Európai Bizottság "büntetéses" javaslata egy "gyomorszájra mért ütéssel ér fel, lórúgás. A felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni" - panaszkodott szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnököt az Európai Bizottság szerdán ismertetett javaslata borította ki, amely szerint a menekültek automatikus elosztását megtagadó tagállamoknak migránsonként 250 ezer euró "szolidaritási hozzájárulást" kellene fizetni azok javára, akik hajlandók a bevándorlóknak segíteni. Egy magyar hét év alatt körülbelül négyezer eurót kap a brüsszeli forrásokból, a 250 ezer eurót pedig 39 évnyi munkával keresi meg - reagált a tervre Orbán, aki szerint "ennél erősebb propaganda az Európai Unió gondolata ellen még nem történt".

Véleménye szerint brüsszeli vezetők "elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem is ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek". A kormányfő hallott már csacskaságot, de ez - mint mondta - őt is meglepte. Beszélt "betelepítéspárti baloldalról", kényszerbetelepítésről és figyelmeztetett: "nem babra megy a játék: arról van szó, hogy el akarják venni a magyaroktól azt a jogot, hogy mi mondhassuk meg, kikkel kívánunk és kikkel nem kívánunk együtt élni, és valahova, egy idegen országba, valahova, egy Brüsszel nevű városba akarják telepíteni ezt a jogot".

Az interjúból azért kiderült, hogy Orbánnak kapóra jött a bizottsági javaslat, ennek apropóján ugyanis a kvótaellenes népszavazásra készülve mindenkit arra szólíthatott fel, sorakozzon fel a kényszerbetelepítés ellen. Üdvözölte, hogy a Kúria zöld utat adott a referendumnak hangsúlyozva, arra azért van szükség, hogy Brüsszelt meg tudják állítani. Megjegyezte: neki is van "nemet mondási felhatalmazása", de az ő szava nem ér annyit, mint tízmillió magyaré.

Miközben a bizottsági javaslatot kész tévedésnek minősítette, saját Schengen 2.0 tervét propagálta, mert véleménye szerint a "mi problémánk nem a menekültek szétosztása, hanem a határok megvédése". Ellenőrzés nélkül senkit sem szabad beengedni, a menekülttáborokat pedig az EU-n kívül kell létrehozni. "Kívül kell tartani őket. Az, hogy bent vannak, és itt várják a döntést, elfogadhatatlan" - fogalmazott. Brüsszelről ilyen megjegyzéseket is tett: "Mi európai módon viselkedünk, ők nem viselkednek európai módon." Illetve: "Az európai nemzetek jól vannak, csak Brüsszel működik rosszul. " Közép-Európában, benne Magyarországon "urai vagyunk a helyzetnek", ellenőrzés alatt tartjuk az eseményeket (...), itt nem járulunk hozzá, hogy a kulturális örökségünk egyik pillanatról a másikra eltűnjön, itt nem fognak létrejönni párhuzamos társadalmak".

"Öreg kommunista" - ezt Javier Solanáról mondta, amikor a riporter a volt NATO-főtitkár szerdán megjelent véleménycikkéről kérdezte a miniszterelnököt. Solana az El País című madridi napilapban azt írta, ha Magyarország ma kérné felvételét az EU-ba, elutasítanák. A nacionalizmus és Európa-ellenesség "járványa" ugyanis elérte Lengyelországot és Magyarországot.

Aki nemet mond a befogadásra, nem mondhatja, hogy az EU képtelen megoldani a migráció problémáját - üzente tegnap a Vatikánból az Európai Parlament elnöke. Martin Schulz szerint Ferenc pápa Európáról mondott beszédét minden európai fővárosban el kell olvasni, "főleg azoknak, akik azt hiszik, a migráció csak Németországra tartozik". A politikus arra figyelmeztetett, a "több mint 500 milliós Európában nem okozhat problémát egymillió ember befogadása, ha megosztjuk a terheket". Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke hozzátette, azoknak kell elolvasniuk Ferenc pápa beszédét, akik másokkal ellentétben nem teljesen, hanem csak részben európaiak. Az európaiaknak az Európai Unió alapító atyáihoz hasonlóan manapság hidakat kellene építeniük és le kellene bontaniuk a falakat - fogalmazott Ferenc pápa, aki tegnap Károly-díjat vett át a Vatikánban. Az egyházfő kitüntetése alkalmából audiencián fogadta Junckert, Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, Schulzot és Angela Merkel német kancellárt.

Eközben kiderült, újabb menedékjogi szigorításokat kezdeményez a kormány állítólag a határok védelmére. Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint a szabályozás célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson illegálisan Magyarország területén. A törvénytervezet értelmében az idegenrendészeti hatóság nem utasítja ki azt a jogszerűtlenül itt-tartózkodó harmadik országbeli állampolgárt, aki a menedékjog iránti kérelmét a menedékjogról szóló törvény előírásai szerint nyújtja be. Aki viszont illegálisan érkezik az országba és a külső határvonaltól számított nyolc kilométeres sávon belül elfogják, ha nem követett el bűncselekményt, elkísérik a legközelebbi határátkelőig. Az illető az e célra kijelölt legközelebbi tranzitzónában benyújthatja menedékkérelmét az idegenrendészeti hatóságnak. Esetükben gyors döntés születhet, a határon lefolytatott eljárás speciális szabályai lesznek alkalmazhatóak, őket nem utasítják ki jogszerűtlen tartózkodás miatt. Mint Kontrát elmondta, azért határozták meg nyolc kilométerben azt a határsávot, ahonnan ki kell kísérni az országból az illegálisan itt tartózkodókat, mert a tapasztalatok szerint a határtól számított nyolc kilométeren belül a rendőrség a határsértők 99 százalékát elfogja.

A javaslat újabb bizonyítéka a kormány alkalmatlanságának - reagált az MSZP. Az ellenzéki párt szerint az egyoldalas javaslat világossá teszi, hogy tavaly szeptemberében gyakorlatilag működésképtelen szabályokat alkottak a tranzitzónákban lefolytatott eljárásokra. A szocialisták álláspontja változatlan: az idegenrendészeti és menekültügyi szabályozásnak egyszerre kell garantálnia a magyar emberek biztonságát és a menedékjogi kérelmek tisztességes elbírálását. A jelenlegi szabályozás viszont egyik követelménynek sem tesz eleget, ezért annak "farigcsálása" elfogadhatatlan.

Tarjányi: valaki hazudik a körmendi ügyben

Az, hogy betörött egy amúgy repedt ablak, ha esetleg nekitámaszkodott valaki, hogy lássa a bent edzést tartó lányokat, még nem nevezhető erőszaknak Körmend fideszes polgármestere szerint. Bebes István tegnap valótlannak, rémhírterjesztőnek nevezte a helyi rendészeti szakközépiskolában történtekkel kapcsolatban az ATV internetes portálján megjelent híradásokat, amelyek rontják a körmendiek biztonságérzetét, illetve a város jó hírét. A polgármester felszólította a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot, vizsgálja ki mi történt pontosan a szakközépiskolában. Találják meg a tetteseket, de azt is derítsék ki, hogy ki lehetett a forrása azoknak "a valótlan tartalmú információknak", amelyek a sajtóban megjelentek.

A vizsgálat eredményéről pedig tájékoztassák az önkormányzatot és a város lakosságát, mert csak így tudják elejét venni, hogy a megtévesztő információkkal egyesek félrevezessék a helyieket. Bebes tájékozódott és számára világossá vált, hogy sem a női kézilabdacsapat edzésén nem történt semmiféle incidens, a lányokat nem bántották a migránsok, semmi nem utal arra, hogy erőszakos cselekmény történt volna. "Ha a péntek estére meghirdetett felvonulás és tüntetés esetleg erőszakos cselekménybe is átcsap, azoknak a sajtótermékeknek is vállalniuk kell a felelősséget, amelyek rossz hírt keltettek és amelyek félrevezettek" - fogalmazott a Jobbiknak a tábor ellen szervezett tegnapi demonstrációjára utalva.

Az atv.hu csütörtökön azt írta, hogy előző nap a befogadóállomáson - amelynek egyik oldala közvetlenül szomszédos a rendészeti szakközépiskola sportcsarnokának üvegfalával - migránsok "a junior-serdülő leánycsapat edzését kezdték el tanulmányozni, az iskola ügyeletes tisztje kiment hozzájuk, és távozásra szólította fel őket, amire az egyik férfi berúgta az ablakot". Szokásos heti Kormányinfóján Lázár János arról beszélt, az "intézmény testnevelő csarnokában kézilabdázó lányokat molesztáltak, illetve zaklattak az itt elhelyezett illegális bevándorlók", ezért Orbán Viktor utasította Pintér Sándor belügyminisztert, tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A Vas megyei rendőrfőkapitány viszont szinte a Kormányinfóval egy időben közölte, nem történt semmiféle, a migránsokkal összeköthető erőszakos cselekmény Körmenden, alaptalanok azok az állítások, amelyek egy internetes hírportálon megjelentek. Tiborcz János közölte: betört a rendészeti szakközépiskola egyik ablaka, de arra nincs semmiféle bizonyíték, hogy migránsok törték volna be és szándékos rongálás történt volna. Mindezek ellenére az atv.hu tegnap az állította, újabb tanúk erősítették meg nekik a migráns-sztori részleteit. Délután Tompa László, Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: fültanúja volt szerdán, amint a rendészeti szakközépiskola ügyeletes tiszthelyettese telefonon jelentette a felettesének, hogy a migránsok "berúgták" a tornacsarnok ablakát.

Elképzelhető, hogy a kvótanépszavazás miatt a kormánynak kapóra jött a dolog, de valaki hazudik ebben az ügyben - fogalmazott a Népszavának Tarjányi Péter. A rendőrségi szakértő korábban járt a városban, fórumot is tartott és saját bevallása szerint ismeri a szereplőket, ezért nem hiszi, hogy a polgármester az, aki nem mond igazat, de az atv.hu-nak nyilatkozókról sem gondol ilyesmit. Inkább a hivatalos szervekről állítja, hogy valamiért félretájékoztatják az embereket.

Kovács Zoltán már csütörtökön este próbálta kimagyarázni a körmendi menekültes balhét. Az M1-en arról beszélt, ki kell deríteni, pontosan mi történt Körmenden, "egy dolog biztos, történt valami". Kontrát Károllyal közös tegnap délelőtt sajtótájékoztatóján a körmendiek nyugtalanságáról is beszélt, míg a belügyi államtitkár mindenkit biztosított: "nyugalom és rend van Körmenden".

Tóbiás József manipulatív, politikai szándékok által vezérelt félelemkeltésnek tartja a kormány körmendi esettel kapcsolatos kommunikációját. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint normális országban a miniszterelnök és helyettese először tájékozódik, utána szólal meg. A DK közveszéllyel való fenyegetés miatt feljelentette Lázár Jánost.

Mindenki léphet egyet előre
A polgári berendezkedés irányába mutató költségvetésként jellemezte reggeli rádióinterjújában a jövő évi büdzsét a miniszterelnök. Mint mondta, a rezsicsökkentéssel és a nyugdíjak emelésével lényegében sikerült ellensúlyozni a korábbi, 2010 előtti "veszteségeket". A költségvetéssel Orbán szerint mindenki léphet egyet előre.
Közölte, "az egészségügyi költségvetés valójában nem az egészségügy költségvetése", hanem a gyógyításé. Ugyanis "az egészségünkre többet költünk, mint az egészségügyi kiadásokban szereplő tételek", mivel például a sport, a mindennapos testnevelés az egészségmegőrzést is szolgálják, így ezeket "nyugodtan besorolhatjuk" az egészségügyi kiadások közé.Sadiq Khan London új polgármestere

 Médiaértesülések szerint az ellenzéki Munkáspárt jelöltje, Sadiq Khan London új polgármestere.

A csütörtökön tartott választások eredményét hivatalosan péntek estig még nem jelentették be, de a Sky News brit hírtelevízió közölte, hogy saját számításai szerint Khan előnyét már nem lehet behozni.

A brit fővárosnak nyolc év óta először van ismét baloldali polgármestere. Sadiq Khan egyben az első muszlim a londoni városháza élén.

A 45 esztendős Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként, meglehetősen szerény körülmények között élő, nyolcgyermekes családban nevelkedett. Édesapja londoni buszsofőr, édesanyja varrónő volt.

Khan fő vetélytársa Zac Goldsmith volt, aki kormányzó Konzervatív Párt színeiben indult a londoni polgármesteri címért.
Goldsmith milliárdos nagyvállalkozói családban nőtt fel, felesége a nagy múltú Rothschild bankárdinasztia leszármazottja.
Sadiq Khan a konzervatív párti Boris Johnsontól veszi át London polgármesterének tisztséget.

Nem fizet az ORÖ

Nem fizette vissza a szerdai határidőig az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azt az 1,6 milliárd forintot, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) követelt vissza tőle – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Lázár János. 

A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, részletfizetést engedélyezett a kormány az ORÖ-nek, amely 12 hónapot kapott a teljes összeg visszafizetésére, miután jelezték, jelenleg nincs ennyi pénzük. A tárca a Népszava kérdésére közölte: amennyiben az ORÖ nem tenne eleget kötelezettségének, úgy a pénz behajtása -– ahogyan más adós esetében is -–, a NAV hatásköre.