Ferenc pápa: Európának integrálnia kell a menekülteket

Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:33
Korábbi felvétel. Fotó: Getty Images
A római katolikus egyházfő nem adja fel nézeteit az Európát egyre inkább megosztó menekültválság kérdésében, ez derül ki a francia La Croix keddi számában megjelent interjújában, amelyet az AFP és a Reuters hírügynökség is ismertetett.

Európának integrálnia kell a területére nagy számban érkező menekülteket, mindezt anélkül, hogy irracionális módon nyitná meg kapuit, mondta Ferenc pápa. Az egyházfő, arra a kérdésre, hogy „egyáltalán képes-e befogadni Európa ennyi embert?” maga is kérdéssel válaszolt. Szerinte „az alapvető kérdés az, hogy miért van ennyi menekült napjainkban?”, a válasz pedig sokrétű, az afrikai kontinens alulfejlettségétől a nyugat téves hozzáállásáig terjed. Bírálta a nyugatot azért, mert véleménye szerint a helyi politikai, törzsi kultúrák figyelmen kívül hagyásával próbálja ráerőszakolni saját demokráciafelfogását a térségbeli országokra. Egy líbiai menekült szavait idézve állította, „2011-ig Líbiának volt egy Kadhafija, ma 50 van”.

Az Európába érkezett menekültek kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy a lehető legrosszabb megoldás számukra a „gettósítás”. A brüsszeli terroristák belgiumiak voltak, bevándorló szülők gyerekeként a gettóból érkeztek, emlékeztetett a pápa. Londonban eközben a muzulmán, pakisztáni bevándorlók gyermeke, Sadiq Khan főpolgármester lehetett, egy katedrálisban tette le az esküt, rövidesen a királynő is fogadja. „Ez is azt bizonyítja, hogy Európának vissza kell nyernie integrációs képességét”, szögezte le Ferenc pápa.

Pápai feddés az olasz papoknak
Ferenc pápa arra intette az olasz főpapokat, ne vigyék túlzásba a hívek erkölcsi megfeddését, vagy ahogy ő fogalmazott, „ne terheljék meg” a hibákra rámutató „mutatóujjukat”.
Az egyházfő az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia éves ülése előtt kifejtette, hogy a főpapok hibát követnek el akkor, ha a kulturális változásokat keserűséggel kérnék számon a híveken. A püspökök feladata az is, hogy átérezzék az emberek gondjait, felismerjék azt, milyen nehéz időszakon kell keresztülmenniük, mondta az egyházfő.
Az olasz főpapok ülésének legfőbb témája a papi szolgálat megújítása. A pápa úgy véli, a hivatás csak akkor válhat vonzóbbá, ha alternatívát képes felmutatni a karrierizmussal, a túlzott szigorral, a felületességgel szemben.
A pápa beszéde után a nyilvánosság kizárásával beszélgetett el az olasz főpapokkal, akik csütörtökig tanácskoznak.Szerző

Pokollá vált Bagdad

Publikálás dátuma
2016.05.18. 07:32
Bagdad síita negyedeiben mindennapossá váltak a merényletek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MUHANNAD FALA'AH
Miközben nagy erőkkel támadják az Iszlám Állam állásait a nyugati katonai koalíció által támogatott iraki kormányerők, a terrorcsoport pokollá tette Bagdad életét. Tegnap három öngyilkos merénylet 63 életet oltott ki az iraki fővárosban, múlt héten több mint száz áldozata volt a robbantásoknak. A Genfben megszakadt szíriai béketárgyalások Bécsben kezdődtek újra tegnap.

Hétfőn indított nagyszabású támadást az iraki hadsereg, hogy visszafoglalja az Iszlám Államtól (IS) Rutba városát a nyugat-iraki Anbár tartományban, s eközben folytatódott a hetek óta zajló előrenyomulás irka második legnagyobb városa, Moszul irányába is. A hadműveletben kommandósok, katonák, rendőrök, félkatonai szervezetek harcosai és határőrök is részt vesznek, harckocsikkal és tüzérséggel, az iraki és az amerikaiak vezette koalíciós légierő támogatásával. A terrorcsoport egyre inkább visszaszorul, jelentős területeket veszített el az utóbbi időben Irakban. Kormányzati jelentések szerint már csak az ország területének 14 százalékát tartja felügyelete alatt az IS. A terroristák erőssége még mindig Anbár tartomány, ahol Fallúdzsa városát is ők irányítják, s az ő kezükön van Ninive tartomány nagy része is, a annak központjával, Moszullal együtt.

Az egyre inkább sarokba szoruló IS merényletek sorozatával kompenzál, bizonyítva, hogy képes bármikor beszivárogni a kormányerők által felügyelt településekre. A bagdadi merényletek rendkívüli módon elszaporodtak a főváros síiták lakta negyedeiben. Csak a múlt héten több mint százan vesztették életüket terrorcselekménynek köszönhetően, tegnap pedig újabb robbantás sorozat rázta meg Bagdadot. Lapzártánkig ugyan még senki nem vállalt felelősséget a tegnapi robbantásokért, de az elkövetés módja ugyanaz volt, mint az IS által vállalt előző esetekben. Tegnap összességében a három öngyilkos pokolgépes merényletben 63 ember vesztette életét és több mint százan sérültek meg.

A szíriai válságrendezési próbálkozások is folytatódtak tegnap. Az Aleppo kormányzati ostroma miatt megszakadt genfi béketárgyalások ezúttal Bécsben folytatódnak. Az ENSZ égisze alatt 17 ország képviselőinek részvételével kezdődtek újra az egyeztetések az osztrák fővárosban. A szíriai helyzet súlyossága miatt a bécsi egyeztetések célja a tartós fegyvernyugvás elérése mellett a humanitárius segítségnyújtás megteremtésének lehetősége illetve a tartós rendezést szolgáló politikai átmenet előkészítése. Genfben a szíriai szembenálló felek csak közvetve tárgyaltak, Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának közvetítése révén. A szíriai rendezés kapcsán azonban egyelőre nem közeledtek az álláspontok. A Nyugat és a szíriai ellenzék továbbra is azt képviseli, hogy Bassar el-Aszad szír elnök elmozdítása nélkül nem képzelhető sem átmeneti, sem tartós rendezés. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a politikai átmenetre szükség van, mert nem lehet hosszútávú jövője Szíriának Aszad elnökkel. Épp ezért arról is egyeztetni kell az ENSZ égisze alatt zajló bécsi megbeszéléseken, hogy milyen átmeneti kormány jöjjön létre, milyen menetrend szerint – mondta a német diplomácia vezetője.

Oroszország mindeddig hajthatatlannak tűnt abban, hogy a rendezésnek nem elengedhetetlen feltétele Aszad menesztése. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban Bécsben tegnap mintha új hangot ütött volna meg, némileg eltávolodott a korábbi moszkvai állásponttól. Lavrov úgy fogalmazott, „Oroszország nem Aszadot támogatja, hanem az ő harcát a terrorizmus ellen”. Moszkva szerint Aszad hadseregének kulcsszerepe van a terrorellenes küzdelemben.

Szerző

Beiktatták az új osztrák kancellárt

Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kijelölt elnöke kedden délután Bécsben letette a hivatali esküt Heinz Fischer államfő hivatalában, és ezzel Ausztria második világháború utáni 13. kancellárja lett.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) eddigi vezérigazgatóját az SPÖ elnöksége előzőleg teljes támogatásáról biztosította és egyetlen jelöltként nevezte meg a június 25-i pártkongresszuson esedékes pártelnök-választásra.

Christian Kern a múlt hétfőn hét és fél év után lemondott Werner Faymann korábbi szociáldemokrata kancellár és SPÖ-pártelnök helyére lépett a szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) alkotta nagykoalíciós kormány élére.

Szerző