Doppingbotrány - Washington is vizsgálódik

Publikálás dátuma
2016.05.19 07:51
Egyre modernebb eszközökkel ellenőrzik a doppingmintákat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHEW LEWIS
Fotó: /
Az amerikai igazságszolgáltatás is megkezdte a nyomozást annak kapcsán, hogy az orosz atléták államilag szponzorált doppingprogramban vettek részt – közölte a New York Times. A lap szerint az ügyészség „összeesküvés”, illetve „csalás” vádjával kezdte meg vizsgálódásait.

Az amerikai igazságszolgáltatás célkeresztjébe sportolók, edzők és a doppingellenes ügynökségek hivatalnokai kerültek. Az ügy előzménye, hogy az orosz doppingellenes laboratórium volt vezetője, Grigorij Rodsenkov múlt héten a New York Timesnek elmondta, saját magának is szerepe volt abban, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia során az orosz csapatban szisztematikusan doppingoltak. Az interjúban a már Los Angelesben élő egykori doppingügyi szakértő azt közölte, hogy Szocsiban 15 olyan orosz sportoló szerzett érmet, aki tiltott szereket használt. Erre azonban nincsen közvetlen bizonyíték. „Vallomását” követően mindenesetre őt is vizsgálni fogja az amerikai ügyészség. Vizsgálatot indított az orosz doppingügy kapcsán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is.

Mint a WADA kedden Montrealban bejelentette, a vizsgálatot részükről a francia rendőrség, illetve az Interpol egykori tagja, Mathieu Holz folytatja majd. Az általa vezetett csoportban független szakértők és tudósok is helyet kapnak. „A vizsgálatok lezárása után az ügynökség átfogó jelentést tesz majd közzé, s bizonyítékokat tár fel” – hangoztatták a kanadai városban.

Előzőleg a NOB bízta meg a WADA-t a nyomozás megkezdésével. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elsősorban arra próbál választ találni, hogy az orosz doppingellenes laboratóriumban sorozatos csalásokat, manipulációkat hajtottak-e végre a 2014-es téli olimpia során. Oroszország számára a legrosszabbkor kezdődtek meg a vizsgálatok, hiszen már csak 11 hónap van hátra a riói téli olimpiáig. A legrosszabb esetben akár eltilthatják az orosz sportolókat a világeseményen való részvételtől. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) júniusban dönt majd arról, hogy az orosz sportolók indulhatnak-e az olimpia atlétikai küzdelmein. Thomas Bach, a NOB elnöke mindenesetre azt közölte, reméli, hogy az orosz versenyzők is jelen lehetnek a brazíliai küzdelemsorozaton.

Ám nemcsak orosz atléták hagyhatják ki az olimpiát, hanem más országok versenyzői is. A NOB ugyanis még kedden azt jelentette be, hogy a 2008-as pekingi olimpiát követő utólagos doppingellenőrzések során összesen 31 sportolónál mutattak ki pozitív eredményt. Összesen 12 ország versenyzőiről van szó, akik hat sportágban szerepeltek. 454 doppingtesztet hajtottak végre. A NOB elmondta, elsősorban azokra a versenyzőkre koncentráltak a vizsgálatoknál, akik Rio de Janeiróban is szerepelhetnek. Most azonban mind a 31 versenyzőnek eltiltástól kell tartania. A NOB azonban nem közölte sem azt, kikről van szó, sem azt, milyen sportágakban indultak. Csak annyit mondtak el, hogy a következő napokban a 2012-es londoni olimpiát követő doppingtesztek eredményét is nyilvánosságra hozzák.

Mint a Süddeutsche Zeitung írta, ez még nem jelenti azt, hogy a 31 pozitív doppingteszt 31 eltiltást von magával. Ráadásul a pekingi doppingellenőrzések már számos bírálatot váltottak ki az elmúlt években. Röviddel a kínai fővárosban megrendezett olimpia után egy a WADA megbízásából életre hívott 12 tagú szakértői bizottság arra a következtetésre jutott, hogy több mint száz ország olimpiai bizottsága nem tett eleget az atlétáik számára előírt beszámolási kötelezettségének. Ezért 4770 teszteredményből 300-at nem is kaptak meg. 2009-ben hajtották végre az első utólagos doppingteszteket, amikor már a védropping, az Epo továbbfejlesztett változata, a Cera, valamint az inzulin szervezetben való jelenlétét is vizsgálták. Pekingben ilyen teszteket még nem hajtottak végre. Az utólagos teszt nyomán akkor hat atléta ellen hoztak szankciókat, egyebek mellett két országúti kerékpárost tiltottak el. Nem világos azonban, hogy a NOB ezúttal milyen más anyagok szervezetben való jelenlétét vizsgálta.

Szerző
2016.05.19 07:51

Hosszú Katinka 200 méter pillangón is világbajnok

Publikálás dátuma
2018.12.12 13:14

Fotó: AFP/Xinhua/ Wang Lili
Kapás Boglárka napok óta hőemelkedéssel küszködik, és szerdán visszalépett 800 méter gyorson.
Hosszú Katinka 200 méter pillangón is megvédte címét a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok úgy került a fináléba, hogy az előfutamban az utolsó fordulót követően lépett el ellenfeleitől, és – ahogyan fogalmazott – könnyed úszással szerezte meg összesítésben a második időt és az azzal járó ötös pályát. A döntőben jóval erősebben kezdett, féltávnál minimális előnnyel vezetett, de óriási csatát vívott a jól forduló Kelsi Dahliával. Az amerikai az utolsó fordulót is tökéletesen vette, s úgy tűnt, nem lehet megfogni, de a Hosszú az utolsó tíz méteren hatalmasat hajrázott, s jobb benyúlással nyert, 2:01.60 perccel, 13 századdal előzte meg Dahliát. Két évvel ezelőtt, a kanadai Windsorban 74 század választotta el a két úszót. A harmadik helyen a japán Haszegava Szuzuka (2:04.04 p) végzett. Hosszúnak ez volt pályafutása 15. rövidpályás világbajnoki címe.

Ezüst érem háton

Magyar idő szerint 13 óra 31 perctől a 100 méter hát fináléjában is medencébe ugrott Hosszú. A szám magyar címvédője és világcsúcstartója kiválóan kapta el a rajtot, az iramot azonban az első ötvenen a mellette úszó két amerikai diktálta. Akárcsak a 200 méter pillangó fináléjában, a magyar versenyző ezúttal is az utolsó 25 méteren ment hatalmasat, s az utolsó métereken már úgy tűnt, legyőzheti Olivia Smoligát.
Hosszú végül 56.26 másodperces idővel csapott célba, az amerikai azonban egy hajszállal korábban érintette a falat, s hét százados előnnyel győzött. A harmadik helyen holtversenyben a brit Georgia Davies és az ausztrál Minna Atherton (56.74-56.74) végzett.
A 29 éves Hosszú a harmadik érmét szerezte a kínai városban, a mai és a keddi 400 méter vegyesen szerzett arany után.

Kapás Boglárka visszalépett 800 méter gyorson

Kapás Boglárka szerdán visszalépett a leghosszabb távon való versenyzéstől. A szám háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmese napok óta hőemelkedéssel küszködik. A keddi nyitónapon még elvállalta a 200 méter gyorsot, ahol a 24. lett, és már akkor jelezte, rengeteg erejét felemésztette a betegség. A 25 éves versenyző pénteken 400 méter gyorson lenne érdekelt, kérdés, hogy addigra milyen állapotban lesz.

Világcsúccsal nyert az amerikai női vegyesváltó

Ugyancsak szerdán világcsúccsal nyert az amerikai 4x50 méteres női vegyesváltó. Az Olivia Smoliga, Katie Meili, Kelsi Dahlia, Mallory Comerford alkotta négyes 1:42.38 perccel diadalmaskodott, az ugyancsak az amerikaiak által 2016-ban elért 1:43.27-es időt adta át a múltnak. Ez volt a harmadik világcsúcs a kínai metropoliszban. 

2018.12.12 13:14
Frissítve: 2018.12.12 14:34

Hosszú Katinka újra világbajnok 400 méter vegyesen

Publikálás dátuma
2018.12.11 14:43

Fotó: MTI/EPA/ Roman Pilipej
A háromszoros olimpiai bajnok címét megvédve aranyérmet szerzett a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapján.
A 29 éves versenyző úgy jutott a döntőbe, hogy az előfutamok során több mint négy másodperccel úszott jobb időt, mint a második francia Fantine Lesaffre. Hosszú már pillangón erődemonstrációt tartott, jó egy testhosszal ment el a mezőnytől, ezt az előnyét pedig háton nagyjából megduplázta. Ekkor még világcsúcs-részidőn belül úszott, de a mell után már a képzeletbeli vonal mögött haladt. Félmedencés fórral vágott neki a négy hossz gyorsnak, nem lehetett megszorongatni és hatalmas fölénnyel, 4:21.40 perces idővel győzött. Hosszú Katinka – aki pályafutása 14. vb-elsőségét gyűjtötte be 25 méteres medencében – minimális pihenőt követően már a 100 méter hát elődöntőjében volt érdekelt, ahol ugyancsak címvédőként, illetve világcsúcstartóként ugrott medencébe. Akárcsak az előfutamban, az amerikai Olivia Smoliga óriási tempót diktált, Hosszú ugyanakkor nagyon jól tartotta magát és a harmadik idővel (56.46) lett döntős. A hangcsoui uszodában néhány magyar zászlót is kifeszítettek a szurkolók, éppen a rajtkővel szemben lévő sorok egyikébe. Magyar szempontból csendes lesz a szerdai versenynap, ugyanis a délelőtti előfutamokban csak Dudás Dániel (200 m gyors), Hosszú Katinka (200 m pillangó) és Kapás Boglárka (800 m gyors) lesz érdekelt.

Világcsúcs férfi 200 méter pillangón

Már a nyitónapon megszületett az első világcsúcs a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon: férfi 200 méter pillangón Szeto Daija győzött a valaha volt legjobb idővel. A japán versenyző 1:48.24 perccel nyert, ezzel megdöntötte a mostani, rendkívül nagy csatát hozó fináléban legyőzött dél-afrikai Chad Le Clos 2013-as, 1:48.56-os rekordját. Érdekesség, hogy Le Clos is régi világcsúcson belül úszott (1:48.32), ez azonban ezúttal csak az ezüstéremhez volt elég. 

A rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapjának eredményei:

férfiak: 400 m gyors: Danas Rapsys (Litvánia) 3:34.01 perc Henrik Christiansen (Norvégia) 3:36.64 Gabriele Detti (Olaszország) 3:37.54 200 m pillangó: Szeto Daija (Japán) 1:48.24 perc – világcsúcs Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:48.32 Li Zsu-hao (Kína) 1:50.39 200 m vegyes: Vang Sun (Kína) 1:51.01 perc Josh Prenot (Egyesült Államok)1:52.69 Fudzsimori Hiromasa (Japán) 1:52.73 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Michael Chadwick, Ryan Held) 3:03.03 perc – világcsúcs Oroszország 3:03.11 Brazília 3:05.15 nők: 200 m gyors: Ariarne Titmus (Ausztrália) 1:51.38 perc Mallory Comerford (Egyesült Államok) 1:51.81 Femke Heemskerk (Hollandia) 1:52.36 400 m vegyes: Hosszú Katinka 4:21.40 perc Melania Margalis (Egyesült Államok) 4:25.84 Fantine Lesaffre (Franciaország) 4:27.31 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Olivia Smoliga, Lia Neal, Mallory Comerford, Kelsi Dahlia) 3:27.78 perc Hollandia 3:28.02 Kína 3:30.92

Szerző
2018.12.11 14:43