Sevilla harmadszor

Publikálás dátuma
2016.05.19. 00:39
Örül a sikernek a Sevilla. FOTÓ: Jamie McDonald/Getty Images
A Sevilla sorban harmadik labdarúgó Európa-liga győzelmére készült a baseli fináléban. Ellenfele, a Liverpool azonban kemény diónak bizonyult. Olyannyira, hogy a 35. percben a Pools szerezte meg a vezetést: Sturridge remekül csavart bal külsővel a hosszú sarokba.

 A Sevilla nem igazán tudott játékba lendülni Jürgen Klopp csapata ellen. A második félidő elején aztán rögtön egyenlített a spanyol alakulat: egy szép támadás után Gameiro közelről talált a kapuba. Egyre veszélyesebben támadott a Sevilla, aminek a 63. percben meg is lett az eredménye: Coke remekül csavart a kapuba.

Klopp egyre reménytelenebbül szemlélte, hogy Unai Emery csapata ellenállhatatlan játékát. A 69. percben az ötös sarkáról ismét Coke talált a kapuba (3-1). Győzelmével a Sevilla a Bajnokok Ligájában indulhat.

Szerző

Bejutott a döntőbe Hosszú és Cseh László

Publikálás dátuma
2016.05.19. 00:03
MTI Fotó: Kovács Anikó
Cseh László 200 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig 200 méter vegyesen a legjobb idővel jutott be a csütörtöki döntőbe a londoni úszó Európa-bajnokságon.

Cseh, a 200 méter pillangó világbajnoka a második elődöntős futamban végig vezetve lett első úgy, hogy 1:54.29 perces Európa-bajnoki csúccsal csapott a célba.  "Jó volt végül is, de még egy kicsit harapósabbnak kell lennem, különösen a végén" - nyilatkozott a magyar szövetség Facebook-oldalán. Hozzátette: ez csak középdöntő volt, csütörtökön más lesz, "de muszáj odatennem magam a lehető legjobban, mert az olimpián az esti úszás bőven keményebb lesz".

Az első futamot jó hajrával Kenderesi Tamás nyerte 1:56.02-vel, ami összesítésben a harmadik legjobb idő volt. Hosszú 200 méter vegyesen - amelyen címvédő és világbajnok - végig vezetve 2:08.60 perccel bizonyult a leggyorsabbnak. Vele egy elődöntőben úszott Verrasztó Evelin, ő 2:12.93-mal harmadik lett, összesítésben pedig negyedikként került a fináléba. Hosszú, aki 400 méter vegyesen és 200 méter háton már aranyérmet nyert a londoni Eb-n, később még a 100 méter hát elődöntőjében is úszott, ugyancsak címvédőként. Az első futamban elsőként végzett 1:00.03-mal, összesítésben pedig harmadikként került a döntőbe. Ugyancsak úszhat csütörtökön fináléban Bohus Richárd, aki 50 méter háton futamában harmadik, összesítésben pedig ötödik lett 25.04 másodperces idővel.   Horváth Dávid 200 méter mellen a 12. helyen végzett 2:12.34 perces eredménnyel.

Szerző

Vizi E. Szilvesztert újraválasztották

Egyhangú szavazással újabb három évre megerősítették Vizi E. Szilveszter akadémikust a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöki tisztségében - közölte a szervezet szerdán.

A MAT szerdai, a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott tisztújító közgyűlésén az alelnökökről is döntöttek. Ennek nyomán Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete, Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára, valamint Felkai Anna, Hardy Ilona, Szentiványi Ágnes, Csóti György, Erdős André, Szent-Iványi István került be az elnökségbe. A felügyelőbizottság elnökének Kovács Árpádot, tagjainak Stadler Jánost és Vogel Dávidot választották meg.

A tisztújítást követően Vizi E. Szilveszter megköszönte a tagság bizalmát, és megerősítette: a szervezet a továbbiakban is Magyarország NATO-tagságának, az abból fakadó feladatok ismertetésének, az észak-atlanti szövetséggel összefüggő ismeretterjesztésnek szenteli tevékenységét.

Vizi E. Szilveszter azt mondta: "a magyar kormány kulcsfontosságúnak tartja a nem kormányzati szervezetként működő MAT működését, amely az elmúlt években számos jelentős konferenciát, rendezvényt tartott, és lehetőséget nyújtott az atlanti gondolatok, eszmeiség hirdetésére". 

A szervezet elnöke kiemelte az együttműködést a Honvédelmi Minisztériummal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, és szólt arról, hogy az elmúlt évben kiemelkedő kapcsolatot alakítottak ki az Emberi Erőforrások Minisztériumával is. Kitért a NATO-tagországok Magyarországra akkreditált külképviseleteivel való együttműködésre is. Ezek közül kiemelte, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége rendszeresen részt vesz a MAT rendezvényein, Colleen Bell nagykövettel személyesen is jó kapcsolatokat ápolnak - olvasható a közleményben.

Szerző