"Abszurd, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni '56-ról"

Publikálás dátuma
2016.05.25 07:05
Thinkstock fotó
Fotó: /
Történelemhamisítás. Donáth Ferenc így jellemezte a Népszavának a kormány által támogatott és már javában zajló 1956-os emlékév szellemiségét, programját. "Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire groteszk egy Wittner Mária és Schmidt Mária által fémjelzett '56-os megemlékezés" - fogalmazott a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke. 

Donáth számára elfogadhatatlan, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni 1956-ról, illetve miről, hogyan lehet beszélni a 60. évfordulón. A "pesti srácok=forradalom" felfogás elfogadhatatlan, a pályázatokból pedig az derül ki, hogy az emlékév szervezői Nagy Imréről, a mártír miniszterelnök csoportjáról, a Petőfi-körről, a munkástanácsokról meg akarnak feledkezni. A Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kormánybiztosként koordinálja az 1956-os megemlékezéseket azt az '56-ot sajátítaná ki, amit mások mellett Göncz Árpádhoz, Kosáry Domokoshoz, Mécs Imréhez és megannyi szabadon gondolkodó emberhez kötnek.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete 2011 óta saját tagjainak befizetéseiből gazdálkodik, ennek ellenére megemlékeznek a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Facebook-oldalukra eddig ismeretlen, illetve kevéssé közkeletű digitalizált írásokat töltenek fel, június 16-án, Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós kivégzésének napján pedig először a Gyorskocsi utcai egykori tárgyalóteremben, a per helyszínén, majd a Kisfogházban emlékeznek. Donáth reméli, hogy a társaság 60. évfordulóra indított Facebook-oldalán is sokan megosztanak személyes vagy családi emlékeket ellensúlyozva a kormány egyoldalú megemlékezését és a történelemhamisítást.

Eközben közzétették az emlékév első nyertes pályázatainak listáját. Koltay Gábor szuperprodukciója, az Itt élned, halnod kell 100 millió forintot támogatást kapott. A zenés játékban háromszáz néptáncos mellett, tűzzsonglőrök, sőt lovasok is fellépnek. A darabnak, amelyet június 17-én és 18-án adnak elő a Hősök terén ötszáz szereplője lesz. Mások mellett Deák Bill Gyula, Varga Miklós, Vikidál Gyula is színpadra lép a produkcióban, amelyik amúgy nem 1956-ról szól, hanem a teljes magyar történelemről a honfoglalástól a rendszerváltásig.

Szerző
2016.05.25 07:05

Két héten belül eldőlhet az MTA sorsa

Publikálás dátuma
2019.02.16 17:58

Fotó: / Kállai Márton
Az Akadémia hét napot kapott, hogy megfogalmazza saját álláspontját Palkovics László terveivel szemben
Egy hét – ennyi időt kapott az MTA a Mérce információi szerint Palkovics László innovációs minisztertől,  hogy kidolgozza saját álláspontját státuszáról és az állami források kezeléséről. A miniszter február végéig két héten belül le akarja zárni a vitát.  Február 26-án újabb rendkívüli ülést tart az MTA elnöksége; ekkor eldőlhet, hogy az Akadémia produktív, önálló büdzsével és kutatási hálózattal rendelkező szellemi központ, vagy egy névleges köztestület marad.
Lapunk pénteken írta meg, úgymond „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között,  Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteki egyeztetése után. Palkovics és Lovász azt követően találkozott, hogy az MTA Elnöksége korábban úgy döntött, az akadémiai kutatóintézetek csak akkor indulhatnak az ITM által kiírt pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat, amelyeket az ITM jelenleg – az Akadémia szerint jogellenesen – visszatart, bizonytalanságot okozva a kutatóhálózat működésében. 
Közben egykori igazságügyi miniszterek figyelmeztették Palkovicsot: törvényt sérthet és a költségvetési csalás gyanúját is felveti, ha – a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére – visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását, és a forrásokat a tervezettől eltérően használja fel.
2019.02.16 17:58

Napsütéses kora tavasz lesz vasárnap is

Publikálás dátuma
2019.02.16 17:45
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Lassan el lehet felejteni a télikabátot: hamisítatlan kora tavaszias az időjárás napok óta, és ilyen is marad.
Vasárnap túlnyomóan derült idő várható kevés felhővel. Éjszaka többfelé pára, az Északi-középhegység tágabb környezetében, a Dráva mentén köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely elsősorban az északkeleti részeken helyenként csak lassan oszlik fel. Csapadék nem várható, esetleg a ködös tájakon gyenge szitálás lehet. A légáramlás jóformán mindenhol gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között várható, de a fagyra érzékeny helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 14 fok között alakul, 10 fok alatti értékek a tartósabban ködös vidékeken valószínűek.
Szerző
2019.02.16 17:45