"Abszurd, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni '56-ról"

Publikálás dátuma
2016.05.25 07:05
Thinkstock fotó
Fotó: /
Történelemhamisítás. Donáth Ferenc így jellemezte a Népszavának a kormány által támogatott és már javában zajló 1956-os emlékév szellemiségét, programját. "Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire groteszk egy Wittner Mária és Schmidt Mária által fémjelzett '56-os megemlékezés" - fogalmazott a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke. 

Donáth számára elfogadhatatlan, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni 1956-ról, illetve miről, hogyan lehet beszélni a 60. évfordulón. A "pesti srácok=forradalom" felfogás elfogadhatatlan, a pályázatokból pedig az derül ki, hogy az emlékév szervezői Nagy Imréről, a mártír miniszterelnök csoportjáról, a Petőfi-körről, a munkástanácsokról meg akarnak feledkezni. A Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kormánybiztosként koordinálja az 1956-os megemlékezéseket azt az '56-ot sajátítaná ki, amit mások mellett Göncz Árpádhoz, Kosáry Domokoshoz, Mécs Imréhez és megannyi szabadon gondolkodó emberhez kötnek.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete 2011 óta saját tagjainak befizetéseiből gazdálkodik, ennek ellenére megemlékeznek a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Facebook-oldalukra eddig ismeretlen, illetve kevéssé közkeletű digitalizált írásokat töltenek fel, június 16-án, Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós kivégzésének napján pedig először a Gyorskocsi utcai egykori tárgyalóteremben, a per helyszínén, majd a Kisfogházban emlékeznek. Donáth reméli, hogy a társaság 60. évfordulóra indított Facebook-oldalán is sokan megosztanak személyes vagy családi emlékeket ellensúlyozva a kormány egyoldalú megemlékezését és a történelemhamisítást.

Eközben közzétették az emlékév első nyertes pályázatainak listáját. Koltay Gábor szuperprodukciója, az Itt élned, halnod kell 100 millió forintot támogatást kapott. A zenés játékban háromszáz néptáncos mellett, tűzzsonglőrök, sőt lovasok is fellépnek. A darabnak, amelyet június 17-én és 18-án adnak elő a Hősök terén ötszáz szereplője lesz. Mások mellett Deák Bill Gyula, Varga Miklós, Vikidál Gyula is színpadra lép a produkcióban, amelyik amúgy nem 1956-ról szól, hanem a teljes magyar történelemről a honfoglalástól a rendszerváltásig.

Szerző
2016.05.25 07:05

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17