"Abszurd, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni '56-ról"

Publikálás dátuma
2016.05.25 07:05
Thinkstock fotó
Fotó: /
Történelemhamisítás. Donáth Ferenc így jellemezte a Népszavának a kormány által támogatott és már javában zajló 1956-os emlékév szellemiségét, programját. "Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire groteszk egy Wittner Mária és Schmidt Mária által fémjelzett '56-os megemlékezés" - fogalmazott a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke. 

Donáth számára elfogadhatatlan, hogy ők mondják meg, mit kell gondolni 1956-ról, illetve miről, hogyan lehet beszélni a 60. évfordulón. A "pesti srácok=forradalom" felfogás elfogadhatatlan, a pályázatokból pedig az derül ki, hogy az emlékév szervezői Nagy Imréről, a mártír miniszterelnök csoportjáról, a Petőfi-körről, a munkástanácsokról meg akarnak feledkezni. A Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki kormánybiztosként koordinálja az 1956-os megemlékezéseket azt az '56-ot sajátítaná ki, amit mások mellett Göncz Árpádhoz, Kosáry Domokoshoz, Mécs Imréhez és megannyi szabadon gondolkodó emberhez kötnek.

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete 2011 óta saját tagjainak befizetéseiből gazdálkodik, ennek ellenére megemlékeznek a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. Facebook-oldalukra eddig ismeretlen, illetve kevéssé közkeletű digitalizált írásokat töltenek fel, június 16-án, Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós kivégzésének napján pedig először a Gyorskocsi utcai egykori tárgyalóteremben, a per helyszínén, majd a Kisfogházban emlékeznek. Donáth reméli, hogy a társaság 60. évfordulóra indított Facebook-oldalán is sokan megosztanak személyes vagy családi emlékeket ellensúlyozva a kormány egyoldalú megemlékezését és a történelemhamisítást.

Eközben közzétették az emlékév első nyertes pályázatainak listáját. Koltay Gábor szuperprodukciója, az Itt élned, halnod kell 100 millió forintot támogatást kapott. A zenés játékban háromszáz néptáncos mellett, tűzzsonglőrök, sőt lovasok is fellépnek. A darabnak, amelyet június 17-én és 18-án adnak elő a Hősök terén ötszáz szereplője lesz. Mások mellett Deák Bill Gyula, Varga Miklós, Vikidál Gyula is színpadra lép a produkcióban, amelyik amúgy nem 1956-ról szól, hanem a teljes magyar történelemről a honfoglalástól a rendszerváltásig.

Szerző
2016.05.25 07:05

Elküldtek egy főorvost, megszűnhet egy korszerű eljárás a kardiológiai intézetben

Publikálás dátuma
2018.09.19 16:37
A kép illusztráció, nem cikkünk szereplőjét ábrázolja
Fotó: / Kállai Márton
Elbocsátották a ritka beavatkozást végző főorvost, mert fél éve kicserélt egy mellimplantátumot. Egy kollégája is felmondott, a többiek petíciót fogalmaztak mellette.
Információink szerint megszűnhetnek az országos kardiológiai intézetben az úgynevezett minimál invazív technikával végzett műtétek, miután a főigazgató ma reggel azonnali hatállyal felmondott a Székely László sebész főorvosnak (cikkünk megjelenése előtt nem sokkal ugyanerről írt a 24.hu). Úgy tudjuk: azt az ajánlatot kapta, hogy vagy aláírja a közös megegyezésről szóló megállapodást, vagy rendkívüli felmondással kell távoznia.   Az ok: egy félévvel korábban végzett beavatkozás, amikor a szívműtét alatt a beteg sérült mellimplantátumát is kicserélték a betegnek. Úgy tudjuk: az orvos humánumból végezte egy másik, plasztikai sebésszel a két beavatkozást egy altatással. Úgy tudjuk: az esetről a műtét előtt maga tájékoztatta az intézményt, mondván, ha megoldható, hogy benn maradjon a beteg mellkasában a sérült implantátum, nem nyúl hozzá, de ha szükséges az eltávolítása, hívja a plasztikai sebészt is.  A műtét közben végül is el kellett távolítani a beültetett eszközt, és hogy a betegnek ne kelljen fél évig várnia aszimetrikus mellkassal egy újabb műtétig, pótolták a sérült implantátumot. A minimál invazív eljárás azt jelenti, hogy a főorvos öt-hat centiméteres bordaközi metszéssel cserélte ki a szívbillentyűt, ültetett be műszívet. Ezzel a technikával a beteg gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul, mint a hagyományos eljárással, amikor a szegycsont átvágásával nyitják meg a beteg mellkasát. Ezt az eljárás az intézetben egyedül Székely László, a ma elbocsátott sebész végezte. Azt, hogy pontosan miért mondtak fel a főorvosnak Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója nem akarta lapunkkal megosztani, és egyebekben sem akarta kommentálni a kialakult helyzetet. Más forrásból úgy tudjuk: fél éve kicserélt implantátum-ügy mellett közrejátszhatott az is, hogy az orvos korábban indult a főigazgatói posztért, és a vezetői pályázatot hamarosan kiírják. Úgy tudjuk: a felmondás után egyenként lehívták a főigazgatóságra Székely László munkatársait, közülük egy, aki elfogadhatatlanak tartotta az eljárást, szóban felmondott. A többiek petíciót fogalmaznak a főorvos mellett, amit a napokban át is adnak a megbízott főigazgatónak. 
Szerző
2018.09.19 16:37
Frissítve: 2018.09.19 17:52

Még pár napig marad a nyárias, meleg idő

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétvégén erős hidegfront mögött zúdul ránk a hideg levegő, majd – második hullámban – a jövő hét elején újabb hidegbetörés jöhet.
Péntekig folytatódik a nyárias idő, majd hidegfrontok hoznak egyre hűvösebb, igazi őszi időt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint csütörtökön általában csak némi fátyol-, illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütést, illetve reggel néhol vékony inverziós felhőzet is kialakulhat. Csapadék nem valószínű, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 16 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Pénteken általában derült idő lesz, északkeleten lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék ott sem alakul ki. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén néhány órára még kisüt a nap. Reggeltől északon, északnyugaton több helyen, késő délutántól délebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton a reggeli órák után csökken, délben már 15 fok alatt valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli és keleti részén 26, 28 fokos csúcsérték ígérkezik. A fővárosra és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 km/órát.
Vasárnap éjszaka észak felől jelentősen csökken a felhőzet, és reggeltől gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Napközben már csak legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, az északnyugati szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.19 15:25
Frissítve: 2018.09.19 15:25