Előfizetés

Európai viharcunami, amerikai tűzvész

Publikálás dátuma
2016.06.06. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Több mint egymilliárd euró kárt okoztak a bajorországi áradások a hét végén készült első becslések szerint. A németországi tartomány Rottal-Inn nevű járásában ötezernél is több háztartást sújtott a természeti katasztrófa, és 500 lakóházban annyira súlyos károk keletkeztek, hogy le kell bontani őket. 

A tartományi pénzügyminiszter, Markus Söder által esőcunamiként jellemzett természeti csapás tönkretett számos utat és hidat is. A járás vezetősége a Bundeswehr, a német hadsereg segítségét kérte a helyreállítási munkálatokhoz. A térségbe 100 katonát vezényelnek.

A május végén kezdődött rendkívül csapadékos időjárás továbbra is sok helyen gondot okoz Németország nyugati és déli részén. Az egyik legnagyobb németországi könnyűzenei fesztivált, a Köln melletti Mendignél tartott Rock am Ringet többször megszakították, majd a szombat esti koncertek után a várható újabb viharok miatt végleg lefújták. Pénteken, a rendezvény első napján villámcsapás miatt több mint 80 fesztiválozó megsérült. Az áradások miatt eddig 11 ember halt meg.

Franciaországban ugyancsak megáradtak a folyók. A Szajna vízszintje hat méterrel magasabban a szokásosnál. A hétvégén már a Louvre-ból is elkezdték elszállítani a világhírű műalkotásokat, nehogy bajuk essen. A Szajna egyik mellékfolyója, a Loing már elérte az 1910-es katasztrofális árvíz idején mért szintet. Sok vasútvonalat lezártak, és 25 ezer ember maradt áram nélkül az ország középső régiójában.

Míg Európában az ár, az Egyesült Államokban tűzvész pusztít: szombat délután Los Angeles környékén hatalmas erdőtűz keletkezett, ami miatt emberek ezreit kellett kimenekíteni. A katasztrófát az okozta, hogy egy kisteherautó nagy sebességgel villanyoszlopnak ütközött, és az oszlopon elhelyezett transzformátor felrobbant. Calabasas település környékén, ahol számos sztár él - többek között a Kardashian család, Jessica Simpson és Toni Braxton énekesnő -, eddig mintegy kétszáz hektáron vált az erdő a tűz martalékává. A tévében mutatott felvételeken az emberek az ég felé törő lángnyelveket nézték rémülten. A tüzet 50 kilométeres távolságból is látni lehetett.

Róma polgármesteri posztjára is szavaztak

Alacsony részvétel mellett zajlott a helyhatósági választások első fordulója Olaszországban, noha egyebek mellett a főváros, Róma polgármesteri posztja volt a tét. Az Örök Városnak tavaly október közepe óta nincs polgármestere, az eddigi városvezetőnek, Ignazio Marinónak, aki a Demokrata Párt képviseletében állt Róma élén, korrupciós vádak mellett kellett távoznia.

A választás nagy esélyesének az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjét, Virginia Raggit tartották, a populista tömörülésnek más városokban is jó esélyeket jósoltak. Az utolsó felmérések szerint a 37 éves ügyvédnő 3-6 százalékkal előzte meg vetélytársait.

A komoly próbatétel elé állította a középbal Demokrata Pártot és a miniszterelnököt. Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a helyi szavazáson nem kormányáról állítanak ki bizonyítványt. A hét évvel ezelőtt Beppe Grillo komikus által alapított M5S párt jelenleg a legerősebb ellenzéki tömörülés Olaszországban, s Róma bevétele egyfajta elégtétel lehet az euroszkeptikus, a brit UKIP-hez hasonlítható olasz párt számára. A demokraták Roberto Giacchetti újságírót indították a főváros polgármesteri tisztségéért. Bármelyikük is nyer, nehéz dolga lesz, Róma hatalmas adósságot görget maga előtt. Benito Mussolini két unokája is indult, városi tanácsi posztot pályáztak meg.

Olaszország 1342 városa, valamint hét regionális és 18 tartományi székhely vezetésére is szavaztak. Több mint 13 millió választásra jogosult járulhatott az urnákhoz, este 7-kor 46 százalékos volt a részvétel, 11-kor zárták az urnákat. Ahol egyik jelölt sem kapott 50 százalék fölötti többséget, ott a június 19-i második forduló dönt.

Gauck nem akar elnök maradni

Némiképp felkavarhatja a német belpolitika amúgy sem túl nyugodt állóvizét, hogy nem kíván elnök maradni Joachim Gauck. A Bild napilap szombati kiadásában meg nem nevezett berlini politikai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a német államfő nem akar magának újabb mandátumot.

Ez igen rossz hír a nagykoalíció számára, hiszen Gauck újraválasztását mind a CDU, mind a CSU, mind az SPD támogatta, de beállna mögé az ellenzéki Zöldek és a Balpárt is. Így azonban aligha lesz politikai konszenzus a következő elnök személyét illetően.

Máris megkezdődtek a találgatások, ki lehet a jövőre leköszönő egykori keletnémet polgárjogi harcos, evangélikus lelkész utóda. Wolfgang Bosbach, a CDU parlamenti képviselője a Bild am Sonntagnak elmondta, szóba jöhetne Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter neve. „Immár 44 éves parlamenti tapasztalattal rendelkezik, fontos tisztségeket töltött be, s nemzetközileg is elismert személyiség. Még a politikai konkurencia sem vitathatja mindezt” – fejtette ki.

A szociáldemokrata Johannes Kahrs ezzel szemben Frank-Walter Steinmeier jelölését támogatná. Szerinte a német diplomácia vezetője „jó államfő lenne” – mondta el a Welt am Sonntagnak. Ő is azzal érvelt, hogy Steinmeier bel- és külföldön egyaránt komoly elismertségnek örvend. Mint fogalmazott, esetleges államfővé választása nem az SPD, hanem az ország győzelmét jelentené. Úgy vélte, integráló személyiség, aki egységesítené Németországot.

A Bild napilap szerint Gauck kedden jelenti be, hogy nem kíván újabb mandátumot vállalni. Ma Angela Merkel kancellárral találkozik a Bellevue palotában, s közli vele döntését. Gauckot 2012-ben, Christian Wulff lemondása után választották meg elnöknek.