Száznál is több késszúrás kislánya testébe - Bíró előtt a gyilkos anya

Publikálás dátuma
2016.06.07. 17:26
Illusztráció/Thinkstock
A Tatabányai Törvényszéken kedden megkezdődött annak a nőnek a pere, aki a vád szerint nyolc éves lányát elkábította, majd száznál több késszúrással, különös kegyetlenséggel megölte.

Az ügyészség szerint a 42 éves Á. Anikó a tőle külön élő lányát tavaly áprilisban a gyermek apjának beleegyezésével a tavaszi szünetben elvitte egy tatai panzióba. A lány jó ideje az apjánál és annak élettársánál lakott, mivel az anya a gyógyszerszedés mellett rendszeresen ivott.

A nő panzióban tudta meg, hogy a gyermek apja és annak új családja a kislánnyal együtt korábban akar véglegesen külföldre költözni annál, mint amiről ő tudott. Ugyancsak a panzióban szembesült a nő azzal, hogy a lány apja élettársát anyunak szólítja. Á. Anikó vallomásában elmondta, hogy a hallottak hatására elkezdte bevenni a nála lévő 30-40 szem különféle nyugtatót, majd két üveg pezsgőt ivott, ezt követően nem emlékszik a történtekre. A bíró által felolvasott nyomozati vallomás alapján búcsúlevelet is készített, amelyben leírta tettének indítékait.

A vádirat szerint Á. Anikó lányát először pezsgővel itatta, amelyben nyugtatókat oldott fel, majd elkábult állapotban megütötte és egy kilenc centis késsel száznál több alkalommal megszúrta a gyermeket. Később a már élettelen testet zsineggel fojtogatta.

A nő a cselekmény elkövetése után elaludt, majd felébredve tovább ivott, telefonon és SMS-ben megtévesztő tartalmú információt adott hollétéről és a gyermek állapotáról a kislány apjának és az őt kereső barátnőjének. Időközben a panzió alkalmazottai a körözés alapján felismerték a kislányt. A rendőrök a szobában fogták el a nőt és az ágyban letakarva találták meg a gyermek holttestét.

Á. Anikó a bíró kérdésére kijelentette, hogy bűnösnek érzi magát, tettére nem tud magyarázatot adni.

A bíróság tanúként meghallgatta a kislány édesapját, aki elmondta, hogy nem akarja a történteket újra átélni, ezért nem tesz vallomást. Felhívta a figyelmet arra, hogy Á. Anikó alkoholizmusa és pszichiátriai problémái miatt korábban már bírósághoz fordult a gyermek elhelyezése miatt, de a bíróság Á. Anikót gyermeknevesére alkalmasnak tartotta. A per további tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

Szerző

Belökte a fürdőbe a gondozó, meghalt az asszony - Így ítélt a bíró

Két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a gondozót, aki 2013-ban egy ápolt halálát okozta egy csongrádi idősek otthonában - tájékoztatott a bíróság szóvivője.

A törvényszék első fokon halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a férfit.

Az ápoló-gondozóként dolgozó vádlott 2013. szeptember 13-án segítette a gondozottak fürdetését, a járni nem tudó ápoltakat egy kerekekkel ellátott, fékezhető széken tolta be a fürdőbe. A 62 éves, mozgásában erősen korlátozott sértettel is így tett, ám a fürdőhöz érve a széket - a benne ülő sértettel együtt - kisebb-közepes erővel belökte a helyiségbe. A lökés hatására a szabadon guruló fürdetőszék felborult, a sértett hanyatt esett vele, és beverte a fejét. A vádlott és a fürdetőhelyiségben tartózkodó két másik gondozó az asszony segítségére sietettek, felemelték és a betegszobába vitték. A sértett elvesztette eszméletét, ezért kórházba szállították, majd megműtötték, de néhány nap múlva elhunyt.

A férfit az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta, a bíróság a bűncselekményt azonban foglakozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek minősítette, mivel a férfi a rá vonatkozó foglalkozási szabályok szándékos megszegésével gondatlanságból végül a sértett halálával járó veszélyhelyzetet idézett elő.

A fellebbezések bejelentésére az érintettek három nap gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.

 

Szerző

Halálra gázolt egy férfit a záhonyi sebesvonat

Halálra gázolt egy ismeretlen férfit a vonat kedd délelőtt a Nyíregyháza és Sóstóhegy közötti nyíltvonali pályaszakaszon - közölte a Mávinform a MÁV internetes oldalán. 

A tájékoztatás szerint a Budapest-Nyugati pályaudvarról Záhonyig közlekedő sebesvonat gázolt.  A rendőrség a vasúttársaság szakembereivel végzi a helyszínelést.  A vonatok menetideje 10-15 perccel meghosszabbodhat az egyvágányos közlekedés miatt.

Szerző