Kapusbakik viadala az Európa-bajnokságon

Publikálás dátuma
2016.06.13. 07:52
Etrit Berisha rosszul helyezkedett a svájciak góljánál
A nagy labdarúgó viadalok során a játékvezetők és a kapusok teljesítményét rendre árgus szemekkel figyelik. A játékvezetők ténykedésébe eddig nem igazán lehet belekötni. Bár akadtak olyan vélemények, amelyek szerint Kassai Viktornak nem lett volna szabad megadnia a hazaiak első találatát a francia-román nyitómeccsen, a többszöri visszajátszás is azt bizonyította, hogy Giroud teljesen szabályos gólt szerzett.

Szakértők eddig egy komolyabb játékvezetői tévedésre hívták fel a figyelmet, ami az angol-orosz meccsen történt. Hiába játszottak hatalmas fölényben az angolok (az első félidőben 11-1 volt a lövések száma a javukra), hiába szerzett szép vezető gólt Eric Dier, a szabadrúgást megelőzően valójában nem volt szabálytalanság, Rizzoli itt egyértelműen tévedett. Sennikov ugyanis nem szabálytalanul tartóztatta fel Sterlinget, egy helyben állt, amikor az angol elesett.

A kapusteljesítmények ezzel szemben eddig feltűnően harmatosak. Kezdhetjük a felsorolást rögtön a nyitómeccsel, a román hálóőr, Ciprian Tatarusanu hatalmas bakijával. Amint említettük, Giroud a fejesnél nem lökte meg a hálóőrt, a Fiorentina tapasztalt, 30 éves hálóőre egyszerűen rosszul számította ki a beívelt labda ívét, s a levegőbe öklözött. Hiába mutatott be a meccs folyamán nagy bravúrokat, ez a találat egyértelműen az ő lelkén szárad.

Csak szuperlatívuszokban lehetne beszélni Etrit Berisha, az albán válogatott kapusának a svájciak elleni teljesítményéről, ha nem kapta volna be azt a gólt… A helvétek szögleténél ugyanis rosszul helyezkedett, Schärnek szinte felkínálta a gólszerzés esélyét. Mindettől függetlenül természetesen nem lehet az albán kapust hibáztatni a vereségért, a Lazio hálóőre ezt követően végig remekül védett. Több gólnak látszó lövést hárított.

Nemcsak a kimozdulásoknál, a szabadrúgásoknál, s sorfal felállításánál sem álltak mindig a helyzet magaslatán a kapusok. Bale ugyan kétségtelenül nagy szabadrúgásgóllal szerezte meg a vezetést Walesnek Szlovákia ellen, de a találatban alaposan benne volt Kozacik. Egyrészt rosszul állította fel a sorfalat, másrészt rosszul is helyezkedett. A cseh Plzen szlovák légiósa már két hete, a németek elleni barátságos meccsen is sokat bizonytalankodott. Hasonló hibát követett el az orosz kapus, Akinfejev Dier szabadrúgásánál is. Igaz, nemcsak ő hibázott, hanem a sorfal is. Ettől függetlenül az orosz kapusnak nagy szerepe van abban, hogy a szbornaja csak egy gólt ért el.

Szerző