A költségvetési fegyelem elszállt

Publikálás dátuma
2016.06.14 07:24
Simán megszavazták a költségvetést. MTI Fotó: Kovács Tamás
A korábbi évek szigorúságához képest egy felpuhult költségvetést fogadott el 2017-re az Országgyűlés tegnap. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés benyújtásakor még az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Úgy tetszik a 2018-ban országgyűlési választásokra ily módon is készülnek a kormánypártok. Bár szépen hangzik, de alighanem hiú ábránd marad a miniszternek az a vágya, hogy ez a költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre.

Egyébként a büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya viszont a kormány számításai szerint tovább mérséklődik.

Azonban a költségvetési fegyelem elszállt, ugyanis a Fidesz-KDNP frakció még áprilisban megszavazta az államháztartási törvény módosítását, amely alapvetően megváltoztatta a költségvetés módosításának rendjét. A kancelláriaminiszter például olyan jogkört kapott, hogy akár havonta is átcsoportosíthat az egyes jogcímek között, a tárcák pénzmaradványainak felhasználásával.

Ilyen körülmények között már nincs jelentősége annak, hogy már tavasszal elfogadják a jövő évi költségvetést, vagy mint ahogy az évtizedekig történt, csak az ősz folyamán - mondta lapunk érdeklődésére Katona Tamás. A közgazdász egyetemi tanár a költségvetés legellentmondásosabb tételei között megemlítette, hogy azzal számolnak, hogy a társasági adóbevétel 80 százalékkal emelkedik, ami irreálisnak tűnik. Az áfa-bevételek növekedésével sem igen lehet számolni hiszen gyakorlatilag nincs infláció. Megtévesztőnek tartja a szakember azt is, hogy az oktatási szférában 100 milliárd forintos pluszkiadással számolnak. Ez azonban csak szépségtapasz, hiszen korábban 400 milliárd forintot pedig elvontak az ágazattól. Hasonló a helyzet az egészségügyben is. Ugyanakkor csak a budai Vár rekonstrukciója egymaga 400 milliárd forintot kaphat, és bőségesen jut a Liget Projektre vagy a miniszterelnök által megálmodott Modern városok programra is. Arról sem szabad megfeledkezni - figyelmeztetett Katona Tamás, hogy az önkormányzatok önálló költségvetése megszűnt. Most azt tapasztalható, hogy már egyes fideszes polgármesterek is kifogásolják ezt a nem kívánatos gyakorlatot.

Az Országgyűlés tegnap a hiány változatlanul hagyása mellett több mint 420 milliárd forinttal növelte meg az idei büdzsé kiadási és bevételi oldalait. A törvénymódosítás egyik legfontosabb indoka a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIKK) és a szakképző centrumok költségvetési problémáinak megszüntetése, aminek érdekében a Ház több 100 milliárd forinttal, 640 milliárd forintra növelte a decentralizáció előtt álló szervezet állami támogatását. Vagyis a KLIKK bukása sokba kerül az adófizetőknek. A törvénymódosítás emellett anyagi hátteret biztosít a Testnevelési Egyetem új kampuszának felépítéséhez (6 milliárd forint), a Modern városok programhoz (50 milliárd forint) és a terrorellenes intézkedésekhez (10 milliárd forint).

Szerző

"Nem erre szerződtünk" - a Microsoft dolgozói petícióban kérik, ne kelljen fegyvert fejleszteniük

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:18
Illusztráció
Fotó: DPA/AFP/ Gambarini Mauricio
A Microsoftnak péntekig 94 munkatársa írta alá a petíciót, melyben arra kérik a céget: álljon el egy az amerikai hadsereggel kötött 480 millió dolláros szerződéstől, és mindenfajta hadiipari fejlesztéstől - írja a Reuters.
Tavaly novemberben nyert tendert a cég, ekkor azt vállalta el, hogy legalább 2500 működő "kiterjesztett valóság headsetet" szállít le a katonáknak. Ezeket csatatéren és kiképzésen egyaránt használnák, növelve így a katonák "halálosságát, mobilitását és szituációs éberségét".
"Nem fegyverek fejlesztésére szerződtünk, és követeljük a beleszólást abba, hogy hogyan használják fel a munkánkat"
- olvasható a dolgozók tiltakozásul megfogalmazott, a Twitteren közzétett levelében. Azt kérik a vállalattól, hogy dolgozzon ki egy nyilvános irányelvet arra nézve, hogy hol lehet alkalmazni a technológiáját.
A Microsoft közleményben úgy kommentálta a kezdeményezést: mindig örül, ha visszajelzést kap munkatársaitól. Emellett viszont elkötelezett a hadsereg segítésében. Az amerikai hadsereg egyáltalán nem reagált a hírre.

A pilóták hibájából ütközhetett hegynek a tavaly lezuhant iráni utasszállító

Publikálás dátuma
2019.02.23 18:26
Illusztráció
Fotó: AFP/ MARWAN NAAMANI
Hibázott továbbá a meteorológiai szolgálat, a légitársaság, de még a repülőgép gyártója is.
Az előzetes jelentés alapján főként a pilóták által elkövetett hibák vezettek az Iran Aseman légitársaság ATR 72-es repülőgépének tavaly téli katasztrófához - írja az airportal.hu. Az Iran Aseman gépének becsapódását a 60 utas és 6 fős személyzet közül senki sem élte túl.
Az első hibát a célállomáshoz közeledve, a süllyedés megkezdésekor követték el: túl mélyre ereszkedtek.
Már a repülőtér megközelítését sem lett volna szabad megkezdeniük, mivel az időjárási viszonyok rosszabbak voltak az engedélyezett üzemelési minimumoknál.
A repülőgép eközben felhőbe került, ahol jegesedés jelentkezett, ám a jégtelenítő berendezéseket mindössze néhány percig üzemeltették. Ehelyett igyekeztek kirepülni a felhőből, ezért még alacsonyabbra süllyedtek. A hegyek feletti légmozgás pedig már túl soknak bizonyult.
A dokumentum több kritikát is megfogalmaz a meteorológiai szolgálat működéséről és a légitársaság képzési gyakorlatáról is. A meteorológiai szolgálat nem adott ki figyelmeztetést a hegyek felett várható hullámjelenségről. A légitársaság kiképzési anyaga pedig nem tette lehetővé a kialakult időjárási helyzet felismerését. A repülőgépet gyártó ATR által kiadott kézikönyvben – amelytől a légitársaság által kidolgozott eljárás ráadásul el is tért – szintén nem volt egyértelmű, hogy a kialakult vészhelyzet hogyan hárítható el.
Frissítve: 2019.02.23 18:27