A költségvetési fegyelem elszállt

Publikálás dátuma
2016.06.14 07:24
Simán megszavazták a költségvetést. MTI Fotó: Kovács Tamás
A korábbi évek szigorúságához képest egy felpuhult költségvetést fogadott el 2017-re az Országgyűlés tegnap. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés benyújtásakor még az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Úgy tetszik a 2018-ban országgyűlési választásokra ily módon is készülnek a kormánypártok. Bár szépen hangzik, de alighanem hiú ábránd marad a miniszternek az a vágya, hogy ez a költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre.

Egyébként a büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya viszont a kormány számításai szerint tovább mérséklődik.

Azonban a költségvetési fegyelem elszállt, ugyanis a Fidesz-KDNP frakció még áprilisban megszavazta az államháztartási törvény módosítását, amely alapvetően megváltoztatta a költségvetés módosításának rendjét. A kancelláriaminiszter például olyan jogkört kapott, hogy akár havonta is átcsoportosíthat az egyes jogcímek között, a tárcák pénzmaradványainak felhasználásával.

Ilyen körülmények között már nincs jelentősége annak, hogy már tavasszal elfogadják a jövő évi költségvetést, vagy mint ahogy az évtizedekig történt, csak az ősz folyamán - mondta lapunk érdeklődésére Katona Tamás. A közgazdász egyetemi tanár a költségvetés legellentmondásosabb tételei között megemlítette, hogy azzal számolnak, hogy a társasági adóbevétel 80 százalékkal emelkedik, ami irreálisnak tűnik. Az áfa-bevételek növekedésével sem igen lehet számolni hiszen gyakorlatilag nincs infláció. Megtévesztőnek tartja a szakember azt is, hogy az oktatási szférában 100 milliárd forintos pluszkiadással számolnak. Ez azonban csak szépségtapasz, hiszen korábban 400 milliárd forintot pedig elvontak az ágazattól. Hasonló a helyzet az egészségügyben is. Ugyanakkor csak a budai Vár rekonstrukciója egymaga 400 milliárd forintot kaphat, és bőségesen jut a Liget Projektre vagy a miniszterelnök által megálmodott Modern városok programra is. Arról sem szabad megfeledkezni - figyelmeztetett Katona Tamás, hogy az önkormányzatok önálló költségvetése megszűnt. Most azt tapasztalható, hogy már egyes fideszes polgármesterek is kifogásolják ezt a nem kívánatos gyakorlatot.

Az Országgyűlés tegnap a hiány változatlanul hagyása mellett több mint 420 milliárd forinttal növelte meg az idei büdzsé kiadási és bevételi oldalait. A törvénymódosítás egyik legfontosabb indoka a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIKK) és a szakképző centrumok költségvetési problémáinak megszüntetése, aminek érdekében a Ház több 100 milliárd forinttal, 640 milliárd forintra növelte a decentralizáció előtt álló szervezet állami támogatását. Vagyis a KLIKK bukása sokba kerül az adófizetőknek. A törvénymódosítás emellett anyagi hátteret biztosít a Testnevelési Egyetem új kampuszának felépítéséhez (6 milliárd forint), a Modern városok programhoz (50 milliárd forint) és a terrorellenes intézkedésekhez (10 milliárd forint).

Szerző

Ötmillió dollárt adományoz a Notre-Dame újjáépítésére a Disney

Publikálás dátuma
2019.04.18 14:48

Fotó: AFP/ LIONEL BONAVENTURE
A Walt Disney vállalat ötmillió dollárt (1,4 milliárd forintot) adományoz a tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítésére. A Disney szerdán jelentette be, hogy csatlakozik a nemzetközi adományokhoz, amelynek segítségével elkezdődhet a székesegyház újjáépítése.  „A Notre-Dame a remény és a szépség világítótornya, amely évszázadokig testesítette meg Párizs szívét és Franciaország lelkét ihletadó és elismert művészete és építészete révén, amelynek örökös helye van az emberiség történetében” – fogalmazott Bob Iger, a vállalat főnöke Twitter-üzenetében.  Iger hozzáfűzte, hogy a 
Disney együtt érez barátaival, és felajánlja szívből jövő támogatását a pótolhatatlan mestermű helyreállításában.
A filmvállalat számos más adományozóhoz csatlakozott: az Apple vezetője, Tim Cook kedden jelentette be, hogy vállalata adománnyal támogatja az újjáépítést, bár azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeggel. Franciaország leggazdagabb családjai közül szintén többen tettek felajánlásokat az újjáépítés finanszírozására, az adományok szerdán már 900 millió dollárra (256 milliárd forintra) rúgtak a francia kulturális miniszter közleménye szerint.  
A Disney stúdióban 1996-ban készült el A notre-dame-i toronyőr című animációs film Victor Hugo regénye nyomán.
Egy Quasimodót ábrázoló Disney-rajz, amelyen a toronyőr átöleli a Notre-Dame-ot, a tüzet követően bejárta az online közösségi médiát.

Élve megégettek egy bangladesi lányt, aki zaklatással vádolta iskolaigazgatóját

Publikálás dátuma
2019.04.18 11:54
Tüntetők Nuszrat gyilkosainak felelősségre vonását követelik Dakkában
Fotó: AFP/ STR
Élve felgyújtották a diáklányt, aki nem volt hajlandó visszavonni vallomását arról, hogy intézményvezető irodájában szexuálisan molesztálta.
Diáktársai petróleummal leöntöttek és felgyújtottak egy bangladesi lányt, mert szexuális zaklatással vádolta meg az iskolaigazgatót. Nuszrat Dzsahan Rafi belehalt égési sérüléseibe - számolt a BBC. A 19 éves lány egy Feni nevű kisvárosban élt, és egy helyi muszlim oktatási intézményben, medreszében tanult. Március 27-én az igazgató behívatta irodájába, és fogdosni kezdte. A lány kiszaladt a szobából, mielőtt még jobban elfajulhatott volna a helyzet.  
A bangladesi nők az erős társadalmi és családi nyomás hatására általában inkább hallgatnak a hasonló ügyekről.
Nuszrat azonban családja támogatásával még aznap a rendőrséghez fordult. Egy rendőr filmre vette a zaklatott lány vallomását, amelyet nem nagy ügynek nevezett. Az igazgatót végül őrizetbe vették, de a helyiek - politikusokat is beleértve - tüntetésen követelték szabadon engedését.   Április 6-án Nuszrat záróvizsgázni indult iskolájába. Vallomása szerint egy diáktársnője felhívta az iskola tetejére azzal az ürüggyel, hogy egyik barátját megverték. Amikor a lány felért, négy-öt burkába öltözött társa körbefogta, és azt követelte tőle, hogy vonja vissza feljelentését. Nuszrat megtagadta ezt, mire leöntötték petróleummal, és felgyújtották.
Eredetileg öngyilkosságnak akarták álcázni, de a lány túlélte, és vallomást tudott tenni.
Nuszrat testének 80 százaléka megégett. A helyi orvosok Dakkába szállíttatták, hogy megfelelő ellátást kapjon, azonban április 10-én meghalt. Temetésén ezrek jelentek meg.
Nuszrat halála tüntetésekhez vezetett, és ezrek adtak hangot dühüknek a közösségi oldalakon.
A rendőrség 15 embert vett őrizetbe az ügyben. Az iskolaigazgató továbbra is őrizetben van, a lányt filmre vevő rendőrtisztet pedig áthelyezték. Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök azt ígérte Nuszrat családjának, hogy a lány meggyilkolásáért felelős összes embert bíróság elé állítják. A Banglades Mahila Parisad nevű jogvédő csoport szerint 
2018-ban 940 esetben követtek el nemi erőszakot az ázsiai országban.
Kutatók úgy vélik, hogy a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. 2009-ben a bangladesi legfelsőbb bíróság elfogadott egy rendeletet, amely szexuális zaklatási ügyekkel foglalkozó irodák létrehozását javasolja az oktatási intézményekben, ahová a diákok benyújthatnák panaszaikat. Azonban egyelőre csak kevés iskola valósította meg a kezdeményezést.
Szerző
Frissítve: 2019.04.18 12:03