Demján Sándor összehívta a takarékokat

Publikálás dátuma
2016.06.14 16:35
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
A Népszava információi szerint első kézből tájékozódhatnak a Demján Sándor és Orbán Viktor között lezajlott mintegy egyórás megbeszélés részleteiről a takarékszövetkezetek vezetői csütörtökön. 

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke és a miniszterelnök hétfői találkozóját időszerűvé tette Demján Sándor korábbi, a takarékszövetkezeti integráció helyzetét kifogásoló, Orbán Viktornak címzett levele. A beszélgetés fő témája - mint Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke elmondta - a takarékszövetkezetek helyzete volt, ám ennél több egyelőre nem szivárgott ki. Csütörtökön az "Országos Takarékszövetkezeti Szövetkezetek elnökségének elnöki fórumát" követően Demján Sándor sajtótájékoztatót is tart, ahol vélhetően többet elárul az új helyzetről, a szövetkezeti integráció várható jövőjéről. 

A múlt héten rapid módon elfogadott törvénymódosítással ugyanis új helyzet állt elő az pénzintézeti csoport életében. Az integrációs törvény friss változata megerősíti a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetét (SZHISZ), és hátrébb sorolja a Takarékbankot, amelyben közvetetten jelentős tulajdoni részesedése van a Spéder Zoltán vezette és meghatározó részben tulajdonolt FHB Jelzálogbanknak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az FHB-elnök befolyásának gyengítése a kormányzati cél, ám az okokról még csak pletykák keringenek. 

Kormányzati és Fidesz-körök a Spéder ellenes összehangolt támadást a 444.hu-nak úgy magyarázták, hogy Spédernek csak a - takarékszövetkezetekből, a Takarékbankból, a postából, valamint a Magyar Fejlesztési Bankból álló - rendszer kiépítésére adtak megbízást, arra nem, hogy ezen keresztül a saját érdekeltségeit konszolidálja pénzügyileg és betonozza be az irányítói szerepbe. Mint ismert, az új félállami konglomerátum tagjainak vezetésével Spéder közeli munkatársait bízta meg, és az építkezést egy idő után sem az érintett minisztériumok, sem a jegybank nem tudták ellenőrizni, ami szintén zavarta a komoly állami eszközöket rendelkezésre bocsátó kormányzatot.

Az internetes lap ennél prózaibb magyarázatot is talált: Matolcsy György jegybankelnök a Balog Ádám, volt jegybanki alelnök által vezetett MKB-t szeretné a takarékszövetkezetek központi bankjaként látni, és útjában volt a megerősödő FHB. Mindezeket a találgatásokat színesíti Spéder médiabirodalma elleni támadás is, az interneten erős médiumokat (Index, Portfolió, Napi.hu) állítólag a szintén kormányközeli Habony Árpád szeretné megszerezni magának.

Szerző

Meghalt a legendás ügynök, aki elfogta Adolf Eichmannt

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:41
A 2011-es fotó az Eichmann elleni ítélet 50. évfordulójára rendezett kiállításon készült Rafi Eitanról
Fotó: AFP or licensors/ GALI TIBBON
Rafi Eitan irányította azt a Moszad-akciót, amelynek során 1960-ban Argentínában sikerült elkapni és Izraelbe vinni a végül halálra ítélt náci háborús bűnöst. A későbbi politikus 92 évet élt.
Kilencvenkét éves korában egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a csaknem 60 évvel ezelőtti Moszad-akciót, aminek keretében Argentínában elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst - írja a hvg.hu.

Eitan fontos szerepet játszott már az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben is, majd 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amelynek sikerült elfognia az Argentínában élő náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. A zsidó deportálások egyik fő szervezőjét Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték és felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban nyugdíjügyi miniszter is volt.

Már több mint 300 utast kimentettek a norvég partoknál bajba jutott hajóról

Publikálás dátuma
2019.03.24 08:43
A helikopteres mentőalakulatok az utasok egy részét már kimentették a bajba jutott hajóról
Fotó: ODD ROAR LANGE
Még így is csaknem ezren várnak arra a fedélzeten, hogy a helikopteres mentőalakulatok a szárazföldre vigyék őket. Súlyos sérültek is vannak a már kimentettek között.
Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég partok közelében bajba jutott Viking Sky tengerjáró utasait - írja norvég lapértesülésekre hivatkozva a 444.hu. A Verdens Gang nevű napilap legfrissebb hírei szerint ezzel a módszerrel már 338 utast sikerült biztonságban a szárazföldre vinni. A tengerjárón 915 utas és 458 fős személyzet tartózkodott.

Ahogy arról szombaton mi is beszámoltunk, a  Viking Sky nevű hajó hajtóműve meghibásodott Norvégia partjai közelében, és vészjelzést adott le. A Viking Cruises csoport tulajdonában lévő tengerjáró
1300 emberrel a fedélzetén, irányíthatatlanul sodródott a szárazföld felé egy szigetekkel és sziklaszirtekkel teli, veszélyes partszakaszon.
A mentés természetesen azonnal megindult, de a munkát nehezítette, hogy a tengeren óránként 70 kilométeres sebességű szél fújt, ami több méter magas hullámokat gerjesztett.

A hírek szerint az eddig kimentett utasok közül 16-an sérültek meg a háborgó tengeren hánykolódó hajón, hárman közülük súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállítják. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

A norvég közszolgálati rádió jelentése szerint a tengerjárót két vontatóhajóval Molde kikötőjébe vontatnák.
A mentőcsapatok tájékoztatása szerint időközben a Viking Sky négy hajtóművéből hármat sikerült beindítani.
Szintén a helyi média számolt be arról, hogy mostanra megmentették annak a Hagland Captain nevű hajónak a kilenc fős legénységét, amelyik a Viking Sky segítségére sietett, de szintén elromlott a hajtóműve.

A Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget az angliai Tilbury kikötőjében.
Frissítve: 2019.03.24 08:59