Foci Eb 2016 - Az északírek hatalmas meglepetése

Publikálás dátuma
2016.06.17. 21:36
Az északírek első gólja. FOTÓ: Julian Finney/Getty Images
Magyarország mellett Izland együttesének sem jövendöltek nagy reményeket az Eb-n, ehhez képest a magyarok mellett épp az északiak szolgáltatták a legnagyobb meglepetést, hiszen döntetlent játszottak Portugáliával.

Izland igazi focilázban ég. Portugália ellen St. Étienne-ben nyolcezren biztatták őket a lelátókon, ami nem tűnik ugyan világraszóló rekordnak, mivel azonban a gejzírek államában összesen 320 ezren élnek, ezért ez az összlakosság 2,5 százalékának felel meg. „Úgy éreztük magunkat, mintha hazai pályán játszanánk, fantasztikusak voltak a szurkolók” – lelkendezett a Svédországból érkezett szövetségi kapitány, Lars Lagerbäck segítője, Heimir Hallgrímsson.

Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint valójában mintegy 30 ezer izlandi tette meg a nagy utat, hogy részese lehessen ennek a történelmi pillanatnak. Sok család érkezett Franciaországba, gyerekekkel, a feleségek közül jónéhányan a nemzeti lobogó színeit pingálták arcukra.

A lelkesedés érthető, hiszen Izland először vehet részt fontos nemzetközi labdarúgó viadalon. A nemzeti együttes ráadásul már a portugálok ellen bizonyította, hogy nem véletlenül került ki az Eb-re. Ott nemcsak pontot csentek el a nagy favorittól, hanem közönségkedvencekké is váltak. A semleges szurkolók közül sokan tették fel a kérdést: miért is ne szoríthatnának az északiak sikeréért? Rokonszenvük még erősebbé vált Cristiano Ronaldo kijelentésének köszönhetően. A Real Madrid „supermanje” ugyanis a meccs után meglehetősen rossz vesztesként „csekély mentalitással” vádolta Izlandot, mert „csak védekezett”.

A szimpátia természetesen abból is adódik, hogy az izlandiak szinte kívülállókként érkeztek az Eb-re, legalábbis abban az értelemben, hogy a torna legesélytelenebb együttesének tartották. Az Eb-k történetében még nem volt példa arra, hogy egy viadalon ilyen csekély lakosságszámmal rendelkező ország vegyen részt.

Ami az izlandiak játékát illeti, az a portugálok elleni találkozón is egyértelművé vált, hogy kulcsszerepe van a csapatban a kapusnak, Hannes Halldórssonnak, aki a holland NEC Nijmegentől érkezett kölcsönbe a norvég Bodö Glimt csapatához. Lagerbäck 4-4-2-es hadrendben küldi pályára az együttest, ha az azonban az ellenfélnél van a labda – s ez gyakran fordul elő – mindenki a védekezésre koncentrál.

Az izlandi együttesben egyetlen olyan játékos sincs, aki a hazai bajnokságban szerepelne. A skandináv vonal a legerősebb, mert heten a svéd, hárman a norvég bajnokságban játszanak. De két csatár, Finnbogason és Bödvarsson például Németországban keresi kenyerét, míg Magnússon és Hallfredsson Olaszországban. Rendkívül masszív, sokat futó együttesről van szó. Nem lesz könnyű feltörni az izlandi védelmet.

Szerző

Színpadon esett össze a legendás rockzenész (Videó)

Publikálás dátuma
2016.06.17. 20:50
Meat Loaf egy korábbi koncertjén. FOTÓ: Justin Sullivan/Getty Images
Rossz idők járnak a veterán rockzenészekre. Meat Loaf edmontoni koncertjén éppen az I would anything for love című dalát énekelte, amikor kiesett a kezéből a mikrofon és összeesett a színpadon.

A 68 éves zenészt kórházba vitték, az állapotáról az énekes Facebook-oldalán közzétett közlemény szerint "súlyos kiszáradásban szenved, de gyors és teljes talpra állása várható. Alapvető életfunkció stabilak, de további vizsgálatokat végeznek el nála".  Meat Loaf az utóbbi napokban betegségre hivatkozva lemondta kanadai turnéja két másik fellépését.

Az Edmonton's Jubilee Auditoriumban tartott koncertről készült felvételen látszik, hogy amikor az énekes az I Would Do Anything For Love című dalát énekli, elejti mikrofonját és a földre zuhan. Zenésztársai odasietnek hozzá, a zene azonnal elhalkul.

Az albertai egészségügyi központ szóvivője elmondta, hogy bevittek hozzájuk a koncertcsarnokból egy pácienst, ám személyiségi jogokra hivatkozva megtagadta az azonosítását és a felvilágosítást egészségi állapotáról. Meat Loaf, valódi nevén Marvin Lee Aday legismertebb albuma az 1977-es Bat Out of Hell, amely az egyik legnagyobb példányszámban eladott lemez a világon. I'd Do Anything for Love című dala Grammy-díjat kapott. 

Az amerikai rocker már 2013-ban úgy nyilatkozott, hogy Last At Bat elnevezésű turnéja lesz az utolsó, mivel az elmúlt években sok egészségi problémával kellett megküzdenie. Meat Loaf 2007-ben lemondott egy európai turnét, miután cisztát találtak a hangszálain. Később ismét megrémítette rajongóit, amikor 2011-ben összeesett a színpadon: az eszméletvesztést akkor korábbi agyrázkódásával és asztmájával magyarázta. A zenész azonban továbbra is vállalt fellépéseket.

A műfaj házatájáról jött az a rossz hír is, hogy Rick Partiff, a Status Quo gitáros-énekese szívrohamot kapott a színpadon. Ez már a harmadik infarktusa. A 67 éves zenészt szerda kora reggel szállították kórházba, egy antalyai koncertet követően. "Habár az állapota súlyos, Rick már kérte a szokásos csésze teáját két cukorral és egy édesítővel" - mondta Simon Porter, a zenekar menedzsere. Hozzátette, nem szolgálnak újabb információkkal mindaddig, amíg a szakemberek el nem végzik a szükséges vizsgálatokat. A zenekar a törökországi Expo 2016 fesztiválon lépett fel - írta a BBC News.

FOTÓ: Matt Roberts/Getty Images

FOTÓ: Matt Roberts/Getty Images

Parfitt számos egészségi problémával küzdött az elmúlt években: 2005-ben torokrákkal kezelték, 2011-ben szívrohamot kapott. Az együttes 2014-ben számos fellépést volt kénytelen lemondani, miután Parfittot pihenőre intették az orvosok egy műtéti beavatkozást követően. A banda a Rock On Windermere elnevezésű jótékonysági műsorban lép fel szombaton, és Parfitt helyére az együttes basszusgitárosa, John "Rhino" Edwards fia, Freddie Edwards ugrik be. Az 1960-as években alakult Status Quo több mint hatvan toplistás slágerrel büszkélkedhet Nagy-Britanniában.

Szerző

Szívrohamot kapott a világhírű gitáros

Publikálás dátuma
2016.06.17. 18:20
FOTÓ: Getty Images, Matt Roberts
Feltehetőleg szívrohamot kapott a Status Quo angol rockzenekar gitárosa, Rick Parfitt, akit jelenleg Törökországban kezelnek.

A 67 éves zenészt szerda kora reggel szállították kórházba, egy antalyai koncertet követően. "Habár az állapota súlyos, Rick már kérte a szokásos csésze teáját két cukorral és egy édesítővel" - mondta Simon Porter, a banda menedzsere. Hozzátette, nem szolgálnak újabb információkkal mindaddig, amíg a szakemberek el nem végzik a szükséges vizsgálatokat. A zenekar a törökországi Expo 2016 fesztiválon lépett fel - írta a BBC News.

Parfitt számos egészségi problémával küzdött az elmúlt években: 2005-ben torokrákkal kezelték, 2011-ben szívrohamot kapott. Az együttes 2014-ben számos fellépést volt kénytelen lemondani, miután Parfittot pihenőre intették az orvosok egy műtéti beavatkozást követően.

A banda a Rock On Windermere elnevezésű jótékonysági műsorban lép fel szombaton, és Parfitt helyére az együttes basszusgitárosa, John "Rhino" Edwards fia, Freddie Edwards ugrik be.

Az 1960-as években alakult Status Quo több mint hatvan toplistás slágerrel büszkélkedhet Nagy-Britanniában. A Francis Rossi és Parfitt által vezetett együttes nagyon sok zenésszel dolgozta végig az elmúlt évtizedeket. A banda további tagjai jelenleg Edwards, Andy Brown és Leon Cave.

Szerző