Előfizetés

Rogán Antal nyakig a vádakban

Publikálás dátuma
2016.06.20. 07:03
FOTÓ: Népszava/Tóth Gergő
Elvileg ma jelenik meg a Rogán Antalnak alibit biztosító interjú a német Bild című lapban, miután a Miniszerelnöki Kabinetiroda továbbra is azt állítja, hogy Rogán Antal hivatalos programon vett részt Münchenben, ahol háttérbeszélgetést folytatott a német sajtó munkatársaival, illetve interjút adott, amíg itthon a bíróságon kellett volna megjelennie. A propagandaminiszter ugyanis erre hivatkozva nem vett részt a a tárgyalótermi szembesítésen, így nem volt jelen a tanúvallomáson, amely során Portik Tamás pénteken terhelő vallomást tett rá.

A tárca kitart amellett, Rogán hivatali kötelezettsége miatt nem tudott részt venni a tárgyaláson, a közlés szerint bajor pénzügyi és területfejlesztési miniszterrel is találkozott Nürnbergben, majd pedig a német sajtó képviselőit tájékoztatta, s interjút adott a Bild napilapnak. Csakhogy a Bild a Magyar Nemzet Online megkeresésére vasárnap még nem tudott arról, hogy Rogán valóban interjút adna vagy háttérbeszélgetést folytatna a német újságírókkal, a 444.hu pedig azt írta, a találkozót hiába keresték a német politikus hivatalos programjában.

Ugyanakkor Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Facebookon megosztotta, amint Mándoki Lászlóval (a híres zenész közismerten a német kereszténypártok támogatója) és Rogán Antallal pózol még pénteken, ezt megelőzően pedig a propagandaminiszternek Münchenben volt hivatalos programja, ahol találkozott újságírókkal is (ez utóbbi helyen beszélt arról a Bildnek, hogy Orbán Viktor a britek EU-tagsága mellett kezd kampányba - a szerk.). Kérdés persze, hogy mindez elfogadható "alibi" lesz-e a bíróságon, ahol az eljáró bíró is szóvá tette, hogy a távolmaradásra csupán indokolt esetben lenne lehetőség.

Mint megírtuk, pénteken volt a Juhász Péter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter között zajló per soros tárgyalása, amelynek időpontját két hónapja kitűzték, ám Rogán mégsem jelent meg. A tárgyalás azért is volt különösen fontos, mert arra behívták a nemrég egy gyilkossági ügyben jogerősen 15 évre ítélt Portikot, aki súlyos vádakkal illette a minisztert, többek között azt mondta, hogy egyszer ő maga vitt 10 millió forintnak megfelelő eurót Rogánnak, amelyet egy belvárosi ingatlan eladása miatti közreműködéséért kapott a fideszes politikus. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint Portik hazudik, s Rogán kitart eddigi állítása szerint, hogy nem is ismeri az alvilági szereplőt, ám a szembesítés ezt az érvelést megdönthette volna.

A Demokratikus Koalíció szerint a miniszternek ki kell állnia a nyilvánosság elé: "Rogán Antalnak kutya kötelessége az ország közvéleménye elé állni és elmagyarázni, hogy mit miért mondott Portik Tamás. Ha annak csak a fele igaz, amit az Orbán-kormány propagandaminiszteréről állítanak, akkor is súlyos bűncselekmények történtek. A legfőbb ügyésznek azonnal ki kell vizsgáltatnia ezt az ügyet, és meg kell néznie Rogán, Habony Árpád és az összes többi kormányzati szereplő felelősségét" - mondta Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

Nemzeti (?) hírügynökség
Juhász Péter, az Együtt politikusa lemondásra szólította fel Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert azok után, hogy Portik Tamás terhelő vallomást tett rá. A pártnak ezt a közleményét azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem hozta le az MTI még pénteken. A nemzeti hírügynökség közölte viszont többek között a minisztérium tagadását, a Jobbik, valamint a PM közleményét lapszemle rovatukban említették meg. A Fidesz-frakció megbízásaiból is dolgozó Pesti Srácokból idéztek pár sort, miszerint Portik "önmagának ellentmondva vallott Rogán ellen".Nem működik az oktatási rendszer

Publikálás dátuma
2016.06.20. 07:02
A pedagógusok múlt hétvégi tüntetése. FOTÓ: Molnár Ádám
Amíg a központosított logika nem szűnik meg, addig teljesen mindegy, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) hányfelé darabolják, a rendszer továbbra sem lesz működőképes - jelentette ki Kunhalmi Ágnes. A szocialista politikus jelezte, a jövő évi költségvetésben még nincs benne az "59 Klik" létrehozása, és az, hogy jövő év elején már működtetni akarják a kisebb tankerületi központokat. Mindez azt mutatja, hogy rohamtempóban, fejetlenül, szakmai koncepció és hatástanulmányok nélkül vágott bele a kormány az átalakításba.

Az MSZP szerint hiba az is, hogy az önkormányzatokat megfosztották az oktatás igazgatásától, a totális államosításból problémák lesznek - vélekedett Kunhalmi, hozzátéve: létezik az "arany középút", van olyan "okos rendszer", ahol az állam és az önkormányzatok képesek együtt igazgatni az iskolákat. Kunhalmi a tankönyvekről is beszélt, szerinte újra kell alkotni a piaci alapú tankönyvfejlesztést, el kellene felejteni a központosított tankönyveket, továbbá a digitális tartalomfejlesztésre kellene áttérni az iskolákban. A rövidített tanórák kapcsán a párt budapesti elnöke úgy vélte: a 30 perces órákat az alsó évfolyam első és második osztályában már régóta alkalmazzák a pedagógusok, így a Fidesz "lerágott gumicsontként próbálja ezt a módszert újdonságként eladni".

A Klik, a centralizált oktatási rendszer nem működik, és ennek kárát leginkább a diákok és a pedagógusok látják - tette egyértelművé Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője is még szombaton. A kormány azzal, hogy a maradék jogokat is elvonja az önkormányzatoktól, az oktatás "totális államosítására" törekszik, és ez szembe megy mindazzal, amit a modern európai tapasztalatok mutatnak - fogalmazott. Egyébként a DK sincs kibékülve a kormányzati oktatáspolitikával, sőt, egyenesen "válsághelyzetnek" minősítették a jelenlegi állapotokat, de hárompontos tervükkel készek megmenteni azt. Niedermüller felszólította a miniszterelnököt, hogy váltsa le Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert és Palkovics László oktatási államtitkárt, mivel "tökéletesen alkalmatlanok". A DK-s terv második pontja, hogy olyan oktatásért felelős minisztert nevezzenek ki, aki szakmailag kompetens és megvan a politikai bátorsága ahhoz, hogy új, európai alapokra helyezze az oktatási rendszert. Harmadik pontként pedig azt jelölte meg az ellenzéki politikus, hogy az új miniszter tárgyaljon az érdekvédelmi szervezetekkel, a pedagógus szakszervezetekkel, a Tanítanék mozgalommal és a demokratikus ellenzékkel a nemzeti konszenzus kialakításáról. Jelezte: pártja szerint, ha Orbán Viktor miniszterelnök cinikusan csak nevet a javaslaton, az mutatja, hogy "nem képes már kormányozni", annyira elborítják a korrupciós ügyek.

A kormány nem, a Fidesz-frakció pedig csak cinikusan reagált az ellenzéki javaslatokra, noha az átszervezéssel nem csak a baloldali pártoknak vannak problémáik, hiszen mint megírtuk: Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint például az állami intézményfenntartás átszervezésével a lényeg továbbra sem változik, csak ezentúl is központi lesz az irányítás és a finanszírozás a közoktatásban.

Simicska már az Index spájzában?

Publikálás dátuma
2016.06.20. 07:01
Lehet, hogy hamarosan a Simicska által tulajdonolt médiumok közé kerül az Index is? FOTÓ: Népszava
Könnyen elképzelhető, hogy egy korábban megkötött opciós szerződésnek köszönhetően már csak a nagyvállalkozó döntésén múlik, mikor válik ő a tulajdonossá az Indexben - írta az Origo, a portál által megkérdezett jogász szerint ráadásul Simicska Lajos vásárlási opciója érvényesítése nélkül is befolyást gyakorolhat a tulajdonosa révén bajba került portálra. Az állítólagos opciós jog hivatalosan nem jelent meg a céginformációban - eddig.

Nyolc órán át tartó házkutatás, egész pályás médiabeli letámadás, három nyomozás - jelenleg ez látszik a felszínen a Spéder Zoltán körüli viharból. Lapunk is beszámolt róla: két hete szerdán derült ki, hogy a Fidesz-közeli nagyvállalkozóként ismert Spéder vállalkozásainál különféle hatósági vizsgálatok zajlanak: az eleinte szűkszavú közlések szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai adathordozókat foglaltak le és több helyen is kutakodtak az FHB-csoportnál és Spéder "egyes érdekeltségeinél".

Aztán kiderült, hogy az akcióval párhuzamosan a rendőrség a Postánál is nyomozást indított, a Posta szerint az MNB feljelentése alapján, ám ezt a jegybank később cáfolta. A NAV pedig egy hónapja vizsgálódik az Index-et is kiadó Central European Media & Publishing Zrt.nél, ami szintén az üzletember érdekeltségébe tartozik. Miután úgy tűnt, Spéder nem élvezi tovább a kormány bizalmát, s alighanem bajban van, szinte rögtön felmerült: előfordulhat, hogy az Index valóban beleolvad Simicska Lajos médiabirodalmába.

Ezt erősítette meg a múlt héten a vállalkozóhoz közeli forrásunk is, miután a 168 Óra a napokban megírta, a Fidesz egykori gazdasági háttérembere köreinek komoly vásárlási opciója lehet a portálra. "Az látszik, hogy az Index mint portál fordulóponthoz érkezett, akár marad, akár megy" - mondta Gerényi Gábor, az Index egyik alapítója a történtek kapcsán az ATV-ben. Azokról a találgatásokról, hogy milyen komoly vevőnek tekinthető Simicska Lajos, Gerényinek nem volt érdemi információja, de azt sietett kiemelni: abból nagy csalódás lesz, ha a nagyvállalkozó azt hiszi például, hogy a Jobbik politikai kiszolgálójává lehetne tenni a portált.