Előfizetés

Karlovy Vary - Megnyílt a filmfesztivál

Publikálás dátuma
2016.07.01. 21:53
Willem Dafoe - Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images
Sean Ellis neves brit rendező Anthropoid című, cseh-brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatásával megnyílt pénteken este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 51. nemzetközi filmfesztivál.

A Reinhard Heydrich, a Cseh-Morva Protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről szóló alkotás világpremierén megjelent a rendező, továbbá a főszereplők közül: Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Ana Geislerová és Toby Jones színészek.

A kilencnapos filmszemlét megnyitó ünnepségen Willem Dafoe világhírű amerikai színész átvette a Kristály Glóbusz elismerést, amelyet a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért kapott. A neves amerikai színészt kétszer jelölték Oscar-díjra és egyszer Golden Globe-díjra.

Az idei fesztiválon több mint 70 ország alkotóinak mintegy 180 filmjét láthatják az érdeklődők, a műsoron két magyar produkció is szerepel. A versenyprogramnak és a fesztivál legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel biztosít helyet. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba.

A versenykategóriába idén 12 film kapott meghívást. A magyar versenyfilmet - Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotást - július 7-én vetítik.

A cseh és szlovák filmművészetet Jan Hrebejk prágai rendező által készített Tanítónő (Ucitelka) című szlovák-cseh koprodukciós alkotás képviseli. A versenykategóriában egyebek között orosz, német, olasz filmet is levetítenek, de a programban ezúttal kivételesen nem szerepel francia játékfilm.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a Kristály Glóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik díjazott a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki. A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), valamint a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice).

A Nyugattól keletre szekcióban tíz filmnek Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. A szekció szemléje egy magyar film, Till Attila Tiszta szívvel című darabjának a bemutatásával indul szombaton.

Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése az utóbbi évekhez hasonlóan mintegy 135-140 millió korona. Közép-Európa legelső A-kategóriás filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában.

A filmmustra eredményhirdetését és a díjkiosztást július 9-én, szombaton tartják.

Meg fog lepődni - Erre a filmre panaszkodtak legtöbben erőszak miatt

Publikálás dátuma
2016.07.01. 17:16
Illusztráció - Carl Court/Getty Images
A 007 Spectre - A Fantom visszatér című James Bond-film erőszakos jelenetei miatt érkezett a legtöbb, 40 panasz az Egyesült Királyságban terjesztésre szánt filmek besorolásáért felelős testülethez (BBFC) 2015-ben - írja a BBC online.

A szervezet pénteken bemutatott jelentése szerint a közönségtől legtöbb visszajelzést kapott filmek között van a Kingsman: A titkos szolgálat és a Minyonok is. A Spectre terjesztője tanácsot kért ahhoz, hogyan lehetne biztosítani a film 12 éven felülieknek szóló jelzését a film utóforgalmazásakor.

"Egy szemkinyomást is tartalmazó jelenet nyilvánvalóan túl erős ahhoz, hogy 12-es besorolást kapjon a film. A jelenet megvágását javasoltuk. Az új verzióban így kevesebb vizuális részlet és csak utalás marad arra, mi történik" - fogalmazott a BBFC.

Harmincnyolc panasz érkezett a Colin Firth, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Taron Egerton és Michael Caine főszereplésével készült Kingsman: A titkos szolgálat című filmre. A BBFC szerint a filmet még nem teljesen kész állapotban látták, ekkor adtak javaslatokat arra, hogyan lehet elérni a 15-ös kategóriát. Kiemelték: egyébként 18-as besorolást kapott volna a film.

A Gru-filmek apró sárga lényeinek önálló kalandjait bemutató Minyonok című animáció filmre 16 panasz érkezett. Többségük arra a jelenetre vonatkozott, amikor a minyonok egy középkori stílusú kínzókamrába jutnak.

"A minyonokat kínpadra feszítik, ahol láthatóan semmi bajuk nem esik, sőt, kibújnak a hurokból és játszanak az akasztófával. A jelenet irreális, tréfás bohózat, ami megszokott a fiatal nézők számára, akik számítanak a minyonok megmenekülésére. A jelenet esetleg sérülést okozó utánzásának valós veszélye nagyon kicsi" - közölte a BBFC.

Az elképesztő Gareth Bale a belgák réme

R.T.
Publikálás dátuma
2016.07.01. 07:50
Bale már azt is tudja, mit csinál majd az Eb döntője után FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ CHRIS GUNTER
Wales Belgiummal néz farkasszemet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság péntek esti negyeddöntőjében. Papíron a FIFA világranglistáján a második helyet elfoglaló belgák az esélyesebbek, ám a két válogatott az utóbbi években rendkívül kiegyensúlyozott találkozókat vívott egymással.

A magyar szurkolók számára különösen érdekes lehet az Európa-bajnokság mai negyeddöntője. Wales ugyanis azzal a Belgiummal játszik, amely Király Gáborékat verte ki a viadalról. A magyar szemlélő ilyenkor nehezen dönti el, melyik együttes sikeréért szorítson. Talán a belgákéért, hogy kiderüljön, a torna egyik legjobb csapata verte a magyarokat 4-0-ra? Vagy az esélytelenebbnek vélt Walest buzdítsa, hogy bosszút álljon a magyarok kieséséért?

Wales nem kis meglepetésre, rögtön első Európa-bajnoki fellépésén eljutott a negyeddöntőig. Gareth Bale szinte a hátán viszi az együttest, munkabírása egészen elképesztő. Az együttes négy eddigi Eb meccséből hármat nyert meg, a csoportkörben a szlovákokat és az oroszokat győzte le, a nyolcaddöntőben pedig Észak-Írországot. Angliától kikapott ugyan, ám ennek a vereségnek már semmiféle jelentősége sincs, hiszen a régi riválist Izland búcsúztatta a negyeddöntőben. A nyolcaddöntőben egyébként három brit csapat is képviseltette magát, de Chris Coleman gárdája maradt egyedüli hírmondónak.

A walesiek meccsein már megszokhattuk: rendkívül lelkes, odaadó szurkolótáborral rendelkeznek, s a drukkereknek is komoly szerepük van abban, hogy idáig menetelt a csapat. Most azonban éppen attól tartanak a szigetországiak, hogy – a semleges helyszíntől függetlenül – igazi idegenbeli meccset vívhatnak, s a belgák óriási többségben lesznek a lelátókon.

Az aggodalom nem látszik megalapozatlannak. A találkozónak otthont adó lille-i Pierre Mauroy Stadion ugyanis mindössze 16 kilométerre található a belga határtól, s egyes becslések szerint 100 ezer belga is útnak indulhat a francia városba, hogy a helyszínen szurkolhassanak kedvenceiknek. Mindannyian persze nem férnek be az 50 ezer férőhelyes stadionba, így sokan csak a szurkolói zónákból követhetik nyomon a történéseket.

Ami a belgákat illeti, a magyarok elleni meccs kétségkívül legjobbja, Eden Hazard kénytelen volt kihagyni a szerdai edzést, még a vasárnapi nyolcaddöntő során sérült meg. Marc Wilmots szövetségi kapitány nem is tudta megmondani, hogy Hazard szerepelhet-e majd. Mindenesetre meglepődnénk, ha kihagyná a negyeddöntőt. Wilmots elmondta, az orvosi stáb mindent elkövet azért, hogy a találkozóig százszázalékos erőállapotban legyen.

A két csapat egymás elleni mérlegét figyelembe véve távolról sem nevezhetjük előre lefutott meccsnek a péntekit. A sors fintora ugyanis, hogy az Európa-bajnoki selejtezők során a két csapat éppen egyazon csoportban szerepelt. Először – még 2014 novemberében – Belgiumban találkoztak, akkor gól nélküli döntetlent játszottak egymással. A 2015 júniusában megrendezett cardiffi mérkőzésen viszont Wales 1-0-s diadalt aratott. Hogy Wales már rég nem pofozógép, mint egykor, az is mutatja: a 2013-as szintén belgiumi vb-selejtezőn 1-1-es döntetlent játszottak egymással.

Mindezek alapján rendkívül kiegyenlített találkozóra van kilátás, amelyen akár hosszabbítás is lehetséges, sok gólra azonban nem számíthatunk. Tartanak is a belgák leendő ellenfelüktől. Jordan Lukaku, aki vasárnap rendre remekül tartotta meg a labdát a magyar védő gyűrűjében, rámutatott, hogy nem csak Bale-re kell odafigyelni, semlegesíteni kell például az Arsenal sztárját, Aaron Ramseyt is.

Bale sajtóértekezletén elmondta, a csapat sikere a remek mentalitásban rejlik. „Már azt is megterveztem, mit csinálok majd a döntő után” – mondta el a Real Madrid támadója, de nem közölt részleteket arról, mégis, mik a tervei.

Mindenesetre, ha Wales továbbjutna, két alapember fontos eseményekről lesz kénytelen távol maradni. Chris Gunternek ki kell hagynia testvére esküvőjét, amennyiben összejönne az elődöntő, Neil Taylor pedig nem mehet el feleségével Beyonce cardiffi koncertjére, pedig a jegy születésnapi ajándék volt a hölgy számára. Ezt az „udvariatlanságot” azonban talán még Taylor neje is megbocsátaná.

A mérkőzést az M4 közvetíti 21.00 órától.

Kassaié a német-olasz meccs
Kassai Viktor vezeti szombaton a Németország-Olaszország negyeddöntőt a labdarúgó Eb-n. A legjobb nyolc közötti párharcok slágermeccsére Bordeaux-ban kerül sor 21.00 órától.
A 40 éves magyar játékvezetőnek ez lesz a harmadik találkozója a tornán, ő dirigálta a francia-román nyitómérkőzést (2-1), majd június 17-én is ő fújta a sípot az Olaszország-Svédország meccsen (1-0).
Segítői ezúttal is Ring György, Tóth Vencel, Bognár Tamás és Farkas Ádám lesznek.