Kamunépszavazás nyolcmilliárdból

Publikálás dátuma
2016.07.06 07:00

Fotó: /
"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Október 2-án erről a kérdésről már biztosan szavazhatnak a magyar állampolgárok, miután Áder János köztársasági elnök a folyamatban lévő jogorvoslati eljárások és súlyos alkotmányossági, illetve nemzetközi jogi aggályok ellenére kiírta a kvótareferendumot. A kérdés alaptörvény-ellenes, nehezen értelmezhető, s valódi jogi relevanciával még akkor sem bírna, ha valamiféle csoda folytán eredményes lenne a referendum - állítja a választási szakértő.
 Pártreakciók

- Fidesz: "Október 2-án Brüsszelt meg kell állítani, mert Brüsszel bevándorláspárti politikája veszélybe sodorja Magyarországot és Európa egységét. Brüsszel nem dönthet helyettünk arról, hogy kivel éljünk együtt, erre senki nem hatalmazta fel a brüsszeli vezetőket. (...) Az októberi népszavazáson meg kell védenünk Magyarország függetlenségét és nemet kell mondanunk a kényszerbetelepítésre!"

- MSZP: A kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő. Gőgös Zoltán szerint pártja javasolja: "mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában". Az MSZP alelnöke azt mondta, a közeljövőben két népszavazás is lesz Magyarországon; az egyik - a szocialisták földügyi kezdeményezése - arról szól, hogy az ország Európában maradjon-e, a másik a Fideszről szól, arról, hogy hatalomban tud-e maradni. Azt kérik az emberektől, hogy a kvótával kapcsolatos népszavazásra ne menjenek el. Hozzátette: azt javasolják, a másik referendumon minél nagyobb létszámban vegyenek részt az emberek és mutassák meg a kormánynak, nem tűrik, hogy Kazahsztán vagy Azerbajdzsán irányába vigye az országot az európai közösség helyett. Úgy tudjuk, a szocialisták megfigyelőként ott lesznek valamennyi szavazókörben.

- Együtt: "Orbán kvótareferendumnak hazudott, valójában Európa-ellenes gyűlöletkampánya ellentétes Magyarország érdekeivel: a miniszterelnök a népszavazással akarja növelni hatalmát és vagyonát". A párt Magyarország teljes jogú EU-tagságát támogató aláírásgyűjtésbe, és bojkottra szólító kampányba kezd: országszerte kitelepüléseken és Facebook-hirdetéseken igyekeznek majd meggyőzni "minden magyar embert, aki elkötelezett az európai fejlődés és együttműködés mellett, és elutasítja Orbán Viktor putyini mintákat követő kietlen, fenyegető és félelemkeltő, önkényes leszámolásokon és lopáson alapuló illiberális rezsimjét".

- Párbeszéd Magyarországért: A Fidesz az értelmetlen és érvénytelen népszavazási kérdéssel és a hecckampánnyal a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet.

- Demokratikus Koalíció: Magyarország Unióból kiléptetésének kezdete a kvóta elleni népszavazás - mondta Molnár Csaba. A párt alelnöke szerint egy érvényes népszavazás az Európai Unióból való kilépés előszobáját jelentené, ezért távolmaradásra szólított fel, mondván: aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz.

- Liberálisok: A kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszerbetelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását - jelentette ki a Magyar Liberális Párt elnöke. Fodor Gábor szerint most már csak egy lehetőségük maradt, "demokrata módon elmenni és igennel szavazni", mert a kérdés az ország uniós elköteleződéséről és hosszú távon az EU-s tagságról szól.

- Jobbik: A betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait - közölte Mirkóczki Ádám. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy végre a Fidesz is szakít azzal a gyakorlattal, hogy "amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük".

Merkel nem tart tőle
Angela Merkel német kancellár szerint nem várható változás a magyarországi kvótareferendumtól. A német kancellár Mauricio Macri argentin elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre reagált, hogy a kvótareferendum miatt tart-e az EU megosztottságának növekedésétől. Elmondta, már régóta ismert, hogy Magyarországon népszavazást tartanak "a menekültek kérdéséről", most pedig csak a referendum időpontját jelölték ki, és a népszavazási kérdés megfogalmazásából is az következik, hogy a szavazás "válasz lesz a már most is érvényesülő kormánypolitikára". Hozzátette: "ismert a magyar miniszterelnök véleménye is a menekültekről, ennyiben nem várok a referendumtól változást a pillanatnyi helyzetben". Reagált a kvótareferendum kiírására a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt is, aki kiemelte, hogy a népszavazás vélhetően nem járul majd hozzá az uniós menekültpolitika iránti szolidaritás erősödéséhez. Hozzátette, hogy a brit uniós tagságról tartott voksolás és a kvótareferendum révén az eddiginél is nagyobb kételkedéssel szemléli a népszavazás intézményét. Mint mondta, bizonyos kérdések túlságosan bonyolultak ahhoz, hogy egyszerűsíteni lehessen őket egy igen vagy egy nem válaszra, és a népszavazásoknál gyakran az érveknek kevésbé van szerepük, mint a pillanatnyi közhangulatnak. Ezért a döntés felelősségét a nép választott képviselőire kell ruházni, akiknek aztán ki kell állniuk és vállalniuk kell véleményüket - mondta Hasselfeldt.

Szerző
2016.07.06 07:00

Vezéráldozat a kincstári sakktáblán

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:42

Fotó: Népszava/
Leváltották a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (NYUFIG) szakmai igazgató-helyettesét – értesült a Népszava több kincstári forrásból.
Gondán Csaba lefokozását ugyan hivatalosan nem erősítette meg a szervezet sajtóirodája, de ezen nem lepődtünk meg, hiszen a múlt pénteki nyugdíj-átutalási botrány óta lapunk egyetlen kérdésére sem válaszoltak. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály vizsgálatot indított az ügyben. A pénzügyminiszter ezt kedden Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére válaszolva jelentette be. Az ügyben a MÁK vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Márpedig a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság korábbi vezetője, Barát Gábor lapunk kérdésére határozottan kijelentette, hogy az utóbbi negyed században ilyen csúszásra egyszer sem volt példa. A dátumot pedig csak a bankok dolgozóinak túlmunkájával sikerült tartani, a portfolio.hu magyarázata szerint az átutalások több csomagban érkeztek a pénzintézetekhez, amelyek még este 7 óra körül is fogadtak, és 21 óra után is jóváírtak az ügyfelek számláján tranzakciókat, amire szintén nem igen volt példa korábban. Több szakértő is arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a MÁK központi rendszerében volt baj, a nyugdíjfolyósítótól időben és pontosan megérkeztek az összes számlás nyugdíjas adatai, de a kincstári rendszer hibájából az információk nem jutottak el az utalási lánc következő szereplőjéhez, a Giro Zrt-hez, amelynek feladata a kifizetéshez szükséges információk szétküldése a pénzintézeteknek. Innen nézve teljesen érthetetlen Gondán Csaba eltávolítása a folyósítási igazgató-helyettesi székből, hisz a hozzá tartozó feladatokat hibátlanul oldották meg a NYUFIG dolgozói. A Váci úton (a folyósító irodaházában) azt gondolják a munkatársak, hogy a lépéssel a kincstári vezérkar a Hold utcai központ működési hibáit akarja takargatni.
2019.01.18 14:42

Hétvégén visszatér a téli idő, többfelé hó is eshet

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:35

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Néhol -8 foknál is hidegebb lehet szombaton. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.
A hidegfront mögött visszatér a téli idő: átmenetileg szárazabb, majd ismét nedvesebb levegő érkezik. Szombat hajnalban ezért dél felől felhősödés kezdődik, késő délutánra pedig északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és este délen már havazhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben, illetve az északkeleti határvidék hóval borított tájain ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, majd északon és nyugaton szakadozhat a felhőzet. Főként délen és keleten számíthatunk több helyen havazásra, hószállingózásra, a délkeleti megyékben átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.
2019.01.18 14:35