Nem adják fel a tüntetők a Városligetben

Publikálás dátuma
2016.07.06. 19:03
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
"Álljatok át" - zúgták a Ligetvédők a rendőröknek a délután öt órakor kezdődő demonstráción, amit a Városliget megmentéséért szerveztek, miután ma reggel tekintélyes létszámú rendőri erő jelent meg ott, ahol a fákat védelmező civilek tartózkodtak. A hatóság emberei délelőttre kiürítették a helyszínt, és megkezdték a Hungexpo irodaházak bontását, de a Ligetvédők ott maradtak, hogy megakadályozzák a bontást. A tüntetés - amin több százan vettek részt - hivatalosan negyed 7-kor véget ért, de szinte senki nem ment haza, később rohamrendőrök is megjelentek a helyszínen. A Liget-háborúról készített képeinket ide kattintva nézheti meg!

A Népszava munkatársa szerint a szervezők el akartak menni egy másik helyszínre is tüntetni, de a demonstrálók magja nem moccant a volt Kertem nevű szórakozóhely területéről. Az Olof Palme sétányra szervezett akción Puzsér Róbert a volt műsorvezető, Bródy János zenélt, és beszédet mondott Lányi András, író, filozófus, Schmidt Hajnalka a, Greenpeace igazgatója és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki azt hangoztatta, hogy januárban a megbízásukból készített felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka, néhány napja a Greenpeace megbízásából végzett kutatás szerint már 86 százaléka nem értett egyet a Városliget beépítésével, a múzeumok tervezett idehelyezésével. 

Mint mondta, a két időszak között a terület vagyonkezelője, a Városliget Zrt., "vagyis a kormány" 300 millió forintot költött arra, hogy meggyőzze az embereket a Liget Budapest projekt népszerűségéről, "de épp az ellenkezője lett az eredmény". A budapestiek többsége tudja, hogy "őrültség" a projekt, már csak arról kell meggyőzni őket, hogy "jöjjenek ide és védjék meg az érdekeiket" - tette hozzá.

Garay Klára a Ligetvédők képviseletében úgy fogalmazott, "addig fogunk itt zenélni, verselni, üldögélni, amíg vissza nem tér a jogállam". 

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A tömegben több ellenzéki politikus és közéleti személyek is megjelent: Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője és Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, Szabó Tímea (PM), Lakner Zoltán, Nyáry Krisztián irodalmár és Ráday Mihály városvédő. A tüntetésen felszólalt Tamás Gáspár Miklós is, aki a szabadság fontosságát hangoztatta beszédében. Szerinte bármiről is legyen szó, a városligeti fákról vagy másról, a döntés szabadsága a lényeg. Eljöttek az oktatási átalakítások elleni tiltakozásokról ismert Szülői Összefogás, valamint a kockás inges diákok képviselő is.

A rendezvényen a néhány raklapból tákolt színpadon Bródy János mondott pár szót, majd elénekelte a Sárga rózsát, illetve ahogy az várható volt, óriási ováció kíséretében a Ne vágj ki minden fát című dalt. Ezután következett Galkó Balázs színművész, aki József Attilát Levegőt! című versét szavalta el. 

Bródy János a "Ne vágj ki minden fát" című dalt énekelte el a demonstráción. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Bródy János a "Ne vágj ki minden fát" című dalt énekelte el a demonstráción. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az esemény Facebook-oldalán fél 6-ig 830-an jelezték, hogy ott lesznek a tüntetésen.

Hat óra után a tüntetés hangulata felforrósodott, amikor pár aktivista megpróbált benyomulni a rendőrök által elkerített területre, ahonnan korábban elzavarták a ligetvédőket. A tömeg ordítva skandált, zúgott a "Mocskos Fidesz". A beszédek alatt szó esett Csillag Ádám rendező-operatőrről, aki kitartóan vette filmre az aktivisták háborúját, és akit délelőtt szintén elvittek a rendőrök.

Negyed 7-kor hivatalosan Puzsér Róbert felszólalásával véget ért a demonstráció. A műsorvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a tiltakozás csak most kezdődik el, és mindenkit arra buzdított, hogy kövessék a Ligetvédők Facebook-oldalát, ahol jelezni fogják, hol és mikor tüntetnek, és hogy mikor van szükség a civilek segítségére. A szervezők azt kérték, senki se folyamodjon erőszakhoz, őrizzék meg a rendezvény békés jellegét.

Lapunk tudósítója szerint sok aktivistának magántulajdona is ottmaradt az elzárt területen belül, amit nem vihetnek el, ez pedig nagy felháborodást keltett a tüntetők között. Bár a demonstráció hivatalosan véget ért Puzsér "Ne hátrálhatok meg!" felszólításával, gyakorlatilag senki nem mozdult a helyszínről.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fél 7 előtt pár perccel ismét rohamrendőrök jelentek meg az egykori Kertem bejáratánál. A tüntetők és az irodaházakat bontó munkások 7 óra előtt sértő megjegyzésekkel tarkítva ordítoztak egymásnak, az aktivisták pedig a Beatles híres dalát, a Give Peace a Chance című számot kezdték el énekelni a földön ülve. A tiltakozók közt felbukkant Gulyás Márton, civil aktivista, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője is.

A demonstrálók azt skandálták, hogy "Megvédjük a ligetet", "Nem adjuk a ligetet", "Orbán, takarodj!", transzparenseiken pedig az volt olvasható, hogy "Nem kellenek monstrumok a ligetbe", "Budapest, ne vágd magad alatt a fát!" A szervezők közlése szerint a rendőrök három embert bekísértek a kerítéssel elzárt területre, majd kiengedték őket.

Újabb tüntetést jelentettek be

Este a rendőrség azt közölte honlapján: mivel a demonstráció elvesztette békés jellegét, felszólították a jelenlévőket a terület elhagyására, a szervezők pedig "a kialakult helyzet hatására" a rendezvényt befejezettnek nyilvánították és a jelenlévőket felszólították a távozásra. Jelezték azt is: egy magánszemély néhány perccel a rendőrségi felszólítás után - az előző rendezvénnyel azonos helyre - egy új demonstrációt jelentett be, amelynek keretében a demonstrálók a helyszínen maradtak. A rendőrség biztosítja a demonstrációt.

63 aktivistával szemben intézkedtek

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu-n azt közölte, hogy hatvanhárom emberrel szemben intézkedett a rendőrség szerdán a Városligetben, közülük tizenkettőt előállítottak, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés továbbfolytatása miatt. A közlemény szerint jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt jártak el a rendőrök az Olof Palme sétány 3-5. szám előtt, mivel egy magánszemély által bejelentett rendezvény helyszínén a jelenlévők elállták az utat, megakadályozták egy munkagép bejutását a területre, a rendőri felszólításnak nem tettek eleget és magatartásukkal ellenszegültek a jogszerű intézkedésnek.

Kábítószereztek a Városligetben?

A rendőrség egy másik közleményében azt írta: jegyzői felkérésre, a birtokvédelmi határozat végrehajtását elrendelő végzés alapján intézkedtek a Városligetben a BRFK munkatársai. A terület átadása után a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak, ezért a rendőrök kábítószer-kereső kutyával átvizsgálták a területet - írták. Hozzátették, a helyszínen kábítószergyanús anyagmaradványokat - marihuánát - és eszközöket találtak és foglaltak le, a BRFK pedig büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt.

Ahogy lapunk már beszámolt róla, legalább kétszáz rendőr jelent meg szerda kora reggel a Városligetben a Hungexpo épületeinél ott, ahol a budapestiek több mint 80 százaléka által elutasított Ligetprojekt keretében kivágandó fák elpusztítása ellen tiltakozó Ligetvédők hónapokkal ezelőtt tábort vertek, hogy éjjel-nappal őrizhessék a zöldet. Épp egy hete, amikor a halálra ítélt fákat az érdeklődők számára megismertető ligetséta zajlott, az a hír járt a táborban, hogy birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a területre. A józsefvárosi jegyző szerdán már elő is állt a határozattal. Percekkel azután, hogy azt kifüggesztette a tábor kapujára, jelent meg a rendőrsereg.

A hatóság teljesen körbevette a területet, az ellenálló aktivistákat egyenként kiemelték. A területet délelőttre teljesen kiürítették, a Hungexpo épületeinek bontását megkezdték. Délutánra, több órás küzdelem árán, több száz rendőr bevetésével gyömöszölték be a nehézmunkagépet a ligetvédők visszafoglalt táborába.

Baán: "helyreállt a jogszerű állapot"
Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől - írta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közleményében. Szerinte a bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek.  A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt.A teljes közleményt itt olvashatja!

A "jogszerű állapot" azonban vitatható.

A Ligetvédők a békés gyülekezéshez való, Alaptörvényben biztosított jogukat gyakorolták anélkül, hogy bárki más alapjogait vagy szabadságát sértenék – szögezte le Facebook-közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az ingatlanfejlesztő és a bontócég ezzel versengő joga viszont nem alapjog, hanem csak egy gazdasági jellegű, magánjogi jogosultság. A két jog konfliktusában az előbbi az erősebb. Az utóbbi jog ráadásul vitatható: a birtokvédelmi eljárás és határozat formai hibákban szenved, amit a rendőrségnek hivatalból észlelnie kell. Mindezek alapján nem tűnik megalapozottnak a tiltakozás feloszlatásának jogszerűsége. Hegyi Szabolcs, a TASZ programvezetője a VIII. kerületi jegyző birtokvédelmi eljárása megítélésük szerint azért is jogsértő, mert a jogszabályok szerint annak meghozatala előtt mindkét fél képviselőit meg kellett volna hallgatnia – ami nem történt meg. Ennek hiányában érvényesen nem is dönthetett. A döntésről szóló értesítésre sem került sor, a végrehajtást pedig azonnali hatállyal rendelte el. Bár a határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, de az érintettek bírósághoz fordulhatnak, ennek azonban a végrehajtásra nincs halasztó hatálya.

Így látják a pártok
MSZP
Azonnal hagyják abba a civilek és Ligetvédők erőszakos zaklatását!
DK
Tarlós István főpolgármester foglaljon állást a kialakult helyzetről.
LMP
A polgári engedetlenség eszközeivel kívánják megakadályozni a projekt megvalósulását.
Együtt
Liget: megbukott a kormányzati propaganda, de hazudnak tovább.
Fidesz
Politikai hisztéria zajlik. Az ellenzék csak balhézni tud, de építeni nem.
Jobbik
A kormány ne hagyja figyelmen kívül a budapestiek véleményét a beruházással kapcsolatban.

Szerző
Frissítve: 2016.07.07. 14:27

Szijjártó luxusvilláját összehozták a Quaestor-botránnyal

Publikálás dátuma
2016.07.06. 18:43
Szijjártó "családi összefogással" megvett 200 milliós háza. FOTÓ: Vajda József/Népszava
A Quaestor-károsultak pénze a fideszes politikusok és barátaik kapzsisága miatt tűnt el. A meglopott emberek befektetéseit azért nem tudták kifizetni, mert a csődről előbb értesített külügyi tárca a kisbefektetők előtt kiszivattyúzott a Quaestorból 3,8 milliárd forint készpénzt - írta Szakács László, a Brókerbotrányt vizsgáló bizottság tagja közleményében.

A Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) eleve nem tarthatta volna a Quaestornál a pénzét, még állampapírok formájában sem. Mivel a pénz Questorban tartásán valakik még saját zsebre is keresni akarhattak, ezeket az államkötvényeket átválthatták 1,5 százalékkal kedvezőbb kamatozású Quaestor-kötvényre.

Sajtóhírek szerint a Quaestor már 2013-ban több mint kétszer ennyi pénzzel brókerkedhetett a Külügyminisztériumnak. Majd éppen amikor a brókercég bedőlt, a külügyi tárcát mindenki mást megelőzve készpénzben kifizette a Quaestor. Ezért alig maradt pénz a kisbefektetők kártalanítására.

Így tűnt el a Quaestor ügyfeleinek a pénze, és ebben az időszakban vásárolt „családi összefogással” csaknem 200 milliós luxusvillát Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az MSZP továbbra is választ vár a külügyi tárcától a következőkre: hogyan jutott el az állampapírok helyett 3,8 milliárd forint készpénz a Kereskedőházhoz? Ha elutalták, milyen számlára tették ezt, hiszen a cégnek nem is volt készpénzes számlája a Quaestornál? Ha készpénzes kifizetés történt, ki vette át a pénzt, hány teherautóval vitték el, ki vett részt ebben a műveletben és ki irányította ezt? - sorolta a kérdéseket a szocialista politikus.

A KKM reakciója az MSZP közleményére
"Szakács László pórul járt, megtakarításukat elvesztő emberek sorsából akar politikai hasznot húzni. A Quaestor csődjéhez semmi köze sem volt annak, hogy a brókercég visszautalta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által ott tartott állampapírok értékét. A Quaestor ugyanis eladta az MNKH állampapírjait, a visszautalás ebből történt, és nem a kisbefektetők pénzéből. Ha a Quaestor nem adta volna el az MNKH állampapírjait, azokat akkor sem lehetett volna bevonni a kártalanításba, hiszen azokat az MNKH ugyanúgy visszakapta volna, mint az állampapírjaikat szintén a Quaestornál tartó önkormányzatok" - közölte lapunkkal a külügy.

Szerző

Szanyi: fel kell számolni az adóparadicsomokat

Az Európai Parlament a mai napon szavaz a TAXE II, adóügyi különbizottság jelentéséről, amely az Unión belüli adócsalások, adóelkerülések, és agresszív adótervezés gyakorlatait vizsgálta, valamint konkrét javaslatokat fogalmazott meg a Bizottság, illetve a tagállamok felé. 

Az Európai Parlament a 2014 novemberében napvilágra került LuxLeaks botrányt követően állította fel a TAXE majd a TAXE II különbizottságokat, hogy a visszásságokat feltárva hozzájáruljon az adóigazságosság visszaállításához. Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő, aki mindkét bizottság munkájában aktívan vett részt, a következőket mondta el a most szavazásra bocsátott jelentésről: „A jelentés komoly előrelépés az adóelkerülés és az adócsalás elleni küzdelemben. Különösen nagy siker, hogy a szocialista frakció összes prioritását sikerült belefoglalni. Ennek megfelelően követeljük a Bizottságtól, hogy végre határozza meg az adóparadicsomokra vonatkozó kritériumok listáját, és állítson össze egy feketelistát a nem együttműködő országokról. Fel kell számolni mind az EU-n belüli, és az azon kívüli adóparadicsomokat. Ennek érdekében a velük való együttműködést gátolni és szankcionálni kell az Unióban működő összes bank, pénzügyi intézmény, vállalat és magánszemély számára” – emelte ki a szocialista politikus.

Az adóparadicsomok felszámolása mellett, a jelentés kiáll többek között a visszaélést bejelentő személyek hatékonyabb védelme mellett, szorgalmazza a tagállamok adórendszerei közti joghézagok miatt megvalósuló adókijátszás, és adókikerülés mielőbbi orvoslását, valamint javasolja az adó-tanácsadási ágazatra vonatkozó meglévő magatartási kódexek szigorítását, különös figyelemmel az esetleges összeférhetetlenségekre.

Szanyi Tibor, aki a TAXE II bizottság mellett az Európai Parlament „panamai dokumentumokat” vizsgáló testületében is dolgozik az európai adórendszerek megreformálásáért, végül megjegyezte, hogy: „A recept megvan, mostantól a tagállamokon múlik, hogy hajlandóak lesznek-e alkalmazni azt az adóigazságosság megteremtése érdekében, vagy továbbra is a tisztességes adófizetőkre és kkv-kra hárítják a multik által lenyúlt hiányzó adómilliárdokat.”  - közölték a szocialista politikus beszámolóját.

Szerző