A NATO-csúcstalálkozóhoz

A NATO csúcstalálkozóhoz

A NATO varsói csúcstalálkozójának apropója a rendszeres összejövetelen túl a kelet-európai országok (Lengyelország, Baltikum) aggodalma volt az esetleges orosz agressziótól. Nagyon óvatos lépéseket tett a NATO, nehogy megsértse Oroszország "érzékenységét". Oroszország régóta berzenkedik a NATO azon lépései miatt, amikkel "tevékenységi köre" egyre közelebb kerül Oroszország határaihoz. Korábbi szerződéseik is erre irányultak a NATO-val. Részben érthető, hogy egy nagyhatalom nem szívesen veszi mások "okvetetlenkedését" határainál. Lépjenek csak visszább, tartsák csak magukat látó- és hallótávolságon kívül. Ugyanakkor nem érthető abból a szempontból, mert a NATO sohasem lépett hódító háborúba, azaz sohasem támadott meg NATO-n kívüli országokat. A szövetség alapvetően arra a célra alakult, hogy tagjait megvédje az idegen támadásoktól. Tehát Oroszországnak nincs oka félni egy NATO beavatkozástól. Ugyanez nem mondható el Oroszországról, amely bizonyította ennek ellenkezőjét, amikor saját maga által aláírt szerződés ellenére a Krím félszigetet annektálta, és hasonló akciót irányít évek óta Kelet-Ukrajnában. Tehát Oroszországról nem mondható el, hogy saját érdekeit a saját területén védi, hanem saját érdekeit próbálja kiterjeszteni más országok területére, amelyek viszont nem kérnek ebből. És Oroszország ezek után nagyon méltatlankodik, ha ez a más ország be akarna lépni a NATO-ba, védelmet keresve. Minden országnak szuverén joga, hogy kivel milyen szerződést köt, milyen szövetségbe kíván belépni, persze viselve annak következményeit. De józan politikusok ezt józanul mérlegelik.

2016.07.12 08:30

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38