Előfizetés

Mégis ad pénzt a Unió metrófelújításra

Publikálás dátuma
2016.07.16. 07:04
Éjszakai munka a metróalagútban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nem kell mamuthitelt felvenni a 3-as metró felújításához, az Európai Unió ugyanis örömmel részt vesz annak részfinanszírozásában. Erről csütörtök este hivatalosan tájékoztatta a főpolgármestert az Európai Bizottság illetékese. Bár végleges döntés még nincs, úgy tűnik, az infrastruktúra felújításhoz szükséges 137,5 milliárd forint 85 százalékát elvileg az Unió állja. Tarlós István azon sajtóhírekre reagálva beszélt erről tegnap, amelyek szerint az EU nem finanszírozza a beruházást, így Budapestnek alaposan el kell adósodnia.

Szóba nem kerül az, hogy a metrófelújítás valami mamuthitelből történne - igyekezett mindenkit megnyugtatni tegnap a főpolgármester. Tarlós István rendkívüli tájékoztatóján felolvasta az Európai Bizottság hivatalos levelét, amelyben csütörtök este kilenckor arról tájékoztatták, az Unió örömmel vesz részt a 3-as metró infrastrukturális felújításának részfinanszírozásában. A projektért felelős válasza szerint a Bizottság egyeztetést kezdeményez az Európai Beruházási Bankkal, hogy a projekt támogatáson felüli részét tudnák-e finanszírozni. A főpolgármester azon sajtóhírekre reagálva beszélt erről, amelyek szerint az EU nem ad pénzt a felújításra.

Kiderült, Tarlós már egyeztetett a szakminiszterekkel is arról, mi legyen a helyzet az Unió által nyújtott támogatás és a tényleges bekerülési költség közötti résszel. Az EU a 3-as metró - szerelvény- és infrastruktúra - felújítását "kompakt egységként" kezeli. A szerelvények felújítását hitelből finanszírozzák. A teljes projekt elszámolható költsége várhatóan 205,5 milliárd forint, ebből az infrastruktúra felújításra jutó rész 137,5 milliárd, amire elvileg az EU 85 százalékos támogatást adhat, azt viszont nem tudni, mennyit adnak majd a valóságban.

A főpolgármester szerint a hiányzó részt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosítható kamatmentes hitelből lehet pótolni, erre van mód. "Ez vissza nem térítendő lenne, úgy működne a dolog, hogy adhatna kamatmentes támogatást a (...) szakminisztérium olyan formában, hogy ismét megemeli a BKV működési finanszírozásának értékét körülbelül évi hatmilliárd forinttal" - fogalmazott a főpolgármester. Azt nem állította biztosan, hogy ezt el tudják érni, és azt sem, hogy a résre nem kell majd visszafizetendő hitelt állami garanciával felvennie a fővárosnak, de közölte, a pesszimista prognózisok szerint is körülbelül 40-50 milliárd forintnyi hitelállományt kell majd visszafizetni, és nem 137,5 milliárdot, mint ahogyan azt csütörtöki számában a Népszabadság állította. Hangsúlyozta: konstruktív egyeztetés folyik a kormánnyal a "hiányzó rés betöméséről". Emlékeztetett: a kormány mellesleg aláírt egy támogatási szerződést a fővárossal.

Indokolatlan optimizmus a mai világban bármit készpénznek venni, de nem korrekt előre bekiabálni, hogy Budapestnek mamuthitelt kell felvennie a 3-as metró felújítása miatt. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón "egy árva szóval nem mondta, hogy hitelből kell a beruházást megvalósítani, azt mondta, elméletileg ez is lehetőség, de nincs róla döntés". Erről lapunk kérdésre beszélt Tarlós. Bevallotta, elképzelhető, hogy a beruházás támogatásáról csak hónapok múlva dönt az Európai Bizottság, de a kabinettől azt kérte, hogy a július 20-i vagy az augusztus 5-i ülésén kormányhatározatban adjon fedezetigazolást a metrófelújításhoz, ennek birtokában a BKV már tud kivitelezési szerződést kötni. Ha az egész projekt hitelből valósulna meg, az a város eladósodásán túl egy sor más problémát is felvetne, a BKV nem lehetne kedvezményezett, nem igényelhetné vissza az áfát és egyébként ezt az önkormányzat hitelképessége sem engedné meg.

Tarlós arra egyelőre nem tudott konkrét választ adni, hogy a hiányzó 40-50 milliárd forintot kitől fogják felvenni, ma még azt sem tudni, hogy a főváros részesülhet-e az NFM kamatmentes konstrukciójából. Ezért kell a kormány előzetes fedezetigazolása, aminek híján hónapokat is csúszhat a beruházás megkezdése. Tarlós nem merné állítani, hogy novemberben elkezdődik az infrastruktúra felújítása, de 2019 végére biztosan megújul a 3-as metró. Cáfolta a Népszabadság azon értesülését is, miszerint a metrófelújítást is tartalmazó támogatási listát még nem küldték ki Brüsszelbe. "Az új szabályok szerint nemcsak az Európai Bizottsághoz, hanem szakmai háttér szervezethez is lehet küldeni a listát, az NFM pedig másfél hónappal ezelőtt ez utóbbit tette" - jelentette be. Az is kiderült, Tarlós a végsőkig fog ragaszkodni ahhoz, hogy a fővárost 2014-2020 között megillető, összességében 340 milliárd forintos uniós támogatási keret, valamint az újpalotai villamosra szánt keretből maradó 12,5 milliárd forint, ne kerüljön el Budapesttől, ez ügyben már két levelet is írt a miniszterelnöknek. Tegnap reggel pedig Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel tárgyalva azt szűrte le, hogy ezzel ellentétes szándék a szakminisztériumban sincs.

Tóth Bertalan: stílusváltás kell

Publikálás dátuma
2016.07.16. 07:00
Népszava fotó: Molnár Ádám
Tóth Bertalan kizártnak tartja, hogy az MSZP ugyanabba a folyóba akarjon belelépni, mint 2014-ben. A szocialisták frissen megválasztott frakcióvezetője szerint megtanulták, hogy csak a pártok összefogása nem hoz választási sikert. Realista emberként biztosra veszi, hogy 2018-ban lesz együttműködés, de a korábbinál sokkal szélesebb körben. A politikus azért dolgozik, hogy az övék legyen a legütőképesebb és a legfelkészültebb ellenzéki frakció és a választók elhiggyék, kormányozni is képesek.

- Hiteles arcnak tartja saját magát?

- Ezt a választóknak kell megítélniük.

- Azért kérdezem, mert bár ön robbantotta ki az MNB-, és a Posta-botrányt, az MSZP új elnöke, mint hiteles embert, Harangozó Tamást nevezte ki antikorrupciós ügyvivőnek.

- Nyilván egy frakcióvezetőnek annál sokkal több feladata van, minthogy csak és kizárólag ezekkel az ügyekkel foglalkozzon. Ami persze nem jelenti azt, hogy mindenben átadom a stafétabotot, annál is inkább, mert felperesként a mai napig perben állok a Postával, a Nemzeti Kereskedőházzal, a földgázkereskedővel. Ezek mellett viszont szerveznem kell a parlamenti munkát és képviselőtársaimmal együtt igyekszünk új, vonzó alternatívát építeni. Az MSZP elnökétől erre kaptam mandátumot.

- Tóth Bertalant az említett botrányok kirobbantása tette ismerté.

- Ezek az ügyek tényleg hozzám kötődnek, de attól még az MSZP ügyei. Mostantól az antikorrupciós ügyvivőnek is jut szerep. Korábban Szakács Lászlóval működtünk együtt, aki most frakcióvezető-helyettes lett. Ő sem száll ki ebből a munkából, ahogyan én sem.

- Megválasztásakor kőkemény ellenzékiséget ígért. Mit volna az?

- Részben a vehemencia, amivel a szerintünk fontos ügyeket képviselni akarjuk, de azt is jelenti, hogy mindenből nagyon felkészülünk. Számomra ez mostanáig is követelmény volt. Mindig arra törekedtem, hogy szakmailag előkészítettek, hitelesek legyenek az állításaim, nem véletlen, hogy sorra nyerem a pereket. A frakció munkájában is ezt szeretném meghonosítani, ebben kértem a képviselőtársaimtól partnerséget. Hiszem, hogy nem az öt percnyi rivaldafény a fontos, nem kell minden népszerűnek látszó ügyet felkapni, ám amit fontosnak tartunk, azt érdemes alaposan felépíteni. Ez biztosítja a számunkra olyan fontos hitelességet.

- Ha jól értem, a korábbinál önállóbak akarnak lenni. A szocialisták számára fontos témákkal foglalkozni és nem elsősorban a kormány kijelentéseire, cselekedeteire reagálni.

- Ez a cél, bár tudjuk, hogy a média mindenre ellenzéki reakciót vár. Persze reagálni is kell, hiszen a választó kíváncsi arra, hogy egy-egy kormányzati intézkedésről mit gondolunk, de kezdeményezéseket is várnak tőlünk, amiket fel kell építeni és megfelelően tálalni. Profibb kommunikációra van szükség, ha 2018-ban győzni akarunk.

- Amikor felröppent, hogy akár ön lehet az MSZP következő miniszterelnök-jelöltje, ezt ugyan alaptalan híresztelésnek nevezte, azt viszont a Népszavának nem tagadta, hogy profi szakemberek segítik a munkáját. Nem gondolja, hogy a frakcióra ráférne egy ilyen csapat?

- Szeretném, ha jó szakemberek dolgoznának mellettünk. A kőkemény ellenzékiséghez tartalomra és formára is szükség van. Az anyagi lehetőségeinket még nem teljesen ismerem, a frakcióban most zajlik az átadás-átvétel, de erre meg akarom találni a forrást. Ahogy kutatásra, illetve stratégiai elemzésre is.

- Mostantól más vezeti a pártot és más a frakciót. Nagyon régen volt ilyen az MSZP-ben. Állításuk szerint a választmány elnökével hármasban határozzák majd meg az irányt. Fog ez menni?

- A modell valóban új, ezt nekünk is meg kell tanulnunk. Az eddigi beszélgetéseink alapján optimista vagyok, bár tudom, a puding próbája az evés. Molnár Gyulával és Hiller Istvánnal hiszünk abban, hogy XXI. századi pártot kell építeni. Az elnökség ennek jegyében alakítja majd a politikai mondanivalót, a választmány a stratégiát, a frakció pedig ezt jeleníti meg a parlamentben. De mindennek az alapja, hogy a jelenleginél jobban tudjuk, mit várnak tőlünk, jobban ismerjük a választók gondolkodását. Nyilván nem véletlen, hogy a mi mondanivalónkra ma kevesebben kíváncsiak, mint korábban. A kormánypárt ebben nagyon ügyes akkor is, ha ezzel a tudással nem az ország javát szolgálja. Ők folyamatosan mérik, tesztelik, miről hogyan gondolkodnak az emberek. Abban mind a hárman egyet értünk, hogy ez számunkra is nagyon fontos. Nem elég csupán a politikai szimpátiát mérni. Ezek mellett meg kell találnunk a stílust, ahogyan az üzeneteinket minél szélesebb körhöz képesek vagyunk eljuttatni és természetesen a csatornákat. Ebben a mi mozgásterünk sokkal szűkebb, mint a Fideszé.

- Amikor legutóbb beszélgettünk, azt mondta, ha szerephez jut, a pécsi modellt szeretné megvalósítani a pártban. Mi ez a recept?

- Elmondtam már, bármelyik demokratával szövetkezem, aki hozzám hasonlóan hisz az együttműködésben, együttgondolkodásban. Szűkebb pátriámban, Pécsen már elkezdtünk beszélni arról, mit tudnánk közösen tenni a városért. Nem valaki ellen szövetkezünk, hanem a helyi közösség érdekében. A közös cselekvés mindig sikeres tud lenni, az egymással versengés és az egymás erőinek kioltása viszont mindig az ellenfélnek kedvez. Ha kormányt, sőt rendszert akarunk váltani, csak egyetlen utat választhatunk. Meggyőződésem, hogy a választásokat helyben kell megnyerni. Aki több választókerületben győz, az fog kormányt alakítani. Ezért helyben egyetlen közös, hiteles embert kell indítani, aki lehet szocialista vagy más párt tagja, illetve független. Ha a körzetében népszerű, be kell állni mellé. Pécsen is részben ezért kezdtünk el beszélgetni egymással.

- Veszprémben találtak ilyen jelöltet, máshol viszont egymás ellen indultak. Gondolja, hogy minden választókerületben meg tudnak majd a pártok állapodni? Sőt, abban is biztos, hogy minden helyben népszerű ember elfogadja a baloldali támogatást?

- Kemény munka lesz, de ebbe az irányba kell elindulni. Közös felelősség, hogy a Fidesz legyőzőjét minden választókerületben megtaláljuk. Sokat kell segíteni a helyi szervezeteknek, ebben a képviselőcsoport is részt fog venni.

- Miért éppen önt választották meg a frakció élére? Azért, mert az új pártelnök így akarta?

- Köztudott, hogy nem erre a posztra készültem. Elnökhelyettesként pártszervezéssel szerettem volna foglalkozni, a tisztújításon erre a tisztségre pályáztam. A kongresszus előtt arról beszéltem önnek, olyan kitartással szeretnék dolgozni az MSZP sikeréért, ahogy az adatok nyilvánosságáért teszem. Ez a fajta mentalitás ugyanis szerintem jót tenne a szocialistáknak. Nem engem választottak erre a tisztségre, a célomat ennek ellenére nem adom fel. Nem az elnökhelyettességre gondolok, hanem arra, hogy a frakcióban és a pártban is alaposságra, felkészültségre van szükség, ezt szeretném meghonosítani. A frakció élére a képviselőtársaim szinte egyhangú támogatásával kerületem, ami nagy megtiszteltetés. Nem titok, hogy az új pártelnök bízik bennem. Megválasztása napján fölkért, hogy vállaljam ezt a feladatot.

- Ezek szerint Botka László nem véletlenül állította az Indexnek, hogy hatalomtechnikai megállapodások eredményeként kerültek posztjukra a szocialisták új vezetői.

- Ha ez igaz lenne, akkor ma Tóth Bertalannak hívnák az MSZP elnökhelyettesét. Az, hogy a kongresszuson a versenyben alul maradtam, cáfolja ezt az állítást.

- A szegedi szocialista polgármester attól tart, hogy már el is osztották egymás között a leendő országos lista első 20 helyét és a mandátumszámlálás minden jövendő döntést felülír.

- Kizártnak tartom, hogy ugyanabba a folyóba akarjunk belépni, mint 2014-ben. Megtanultuk, hogy csak a pártok összefogása nem hozza meg a választási sikert. Realista emberként biztosra veszem, hogy együtt fogunk működni, de egy sokkal szélesebb körben. Ha pedig így lesz, elképzelhetetlen, hogy a közös országos lista első 20 helyén csak szocialisták szerepeljenek.

- Mivel akarja vonzóvá tenni a frakciót és a pártot?

- Szeretném, hogy a legütőképesebb és a legfelkészültebb ellenzéki frakció legyünk. Meg akarom győzni a választókat arról, hogy ez olyan csapat, amely kormányozni is képes. Ebben kell erősíteni. Ez a célom, ami nem egyedül a frakció feladata. Molnár Gyulával együtt hiszünk abban, hogy ki kell menni az utcára. A képviselőknek is. Nekünk viszont azt is be kell bizonyítanunk, hogy a frakcióban hozzáértő képviselők ülnek. Ehhez viszont, ahogy mondtam, jó szakemberek segítségét is igénybe kell venni. Szükség van egyebek mellett kutatásokra, stratégiai tervezésre, kommunikációs szakemberekre.

- Béremelés, egészségügy, oktatás - ezek maradnak a kulcstémák, vagy változtatni akarnak?

- Ellenzéki politikusként egyértelmű, hogy a kormány hibáira rá kell világítanunk. Arra az eszement szisztémára, ami a gazdaságot és a politikát jellemzi. Feltárni az ügyeket és bemutatni a nyilvánosság előtt, hogy valójában miről szól ez az egész. Hogyan működik és kik vagyonosodnak ebből. Ezek mellett a témák adottak: oktatás, egészségügy, a szociális ellátások. Tudatosítanunk kell, hogy az esélyegyenlőség nemcsak mint elv tűnt el, hanem mint valóság is. Magyarországon ma csak a kiváltságos rétegek jutnak hozzá komoly forrásokhoz, miközben egyre többen szakadnak le. De az akut munkaerőhiányról is beszélni akarunk. Őrület, hogy miközben több százezer fiatal külföldön keresi a boldogulását, addig nálunk már a gazdasági növekedés akadálya, hogy nincs munkaerő. Haza kell csábítani a fiatalokat, mert komoly baj lesz.

- Az utóbbi években nem nagyon jutottak el a választókhoz az üzeneteik. Elkezdik most ezeket újra fogalmazni?

- Igen, erre van szükség. Szembe kell néznünk azzal, hogy ez már a XXI. század és ez az MSZP már nem az az MSZP. Sok olyan bevett és mára elavult szokásunk maradt, ami a kormányzó pártiságunkból eredt korábbról. Azzal szintén szembe kell nézni, hogy most középpárt vagyunk, ám fejlődni akarunk, ezért fontos megtalálnunk azokat a csatornákat és azokat a kifejezéseket, amelyek a mai társadalomban eljuttatják az üzeneteket, hogy megértsék, mit akarunk.

- Mennyi időt adnak maguknak minderre?

- Tudja, hogy nincs sok időnk. Szeretném, ha a párt új működési modellje a nyáron elkészülne és őszre a munkához szükséges feltételeket is megteremtenénk. Feláll egy stáb, amely kutatással, elemzéssel és a stratégiai döntések előkészítésével foglalkozik, és lenne egy másik, amelyik a kommunikációban segít. Szeptemberben úgy szeretnénk indulni, hogy ezek már rendelkezésre állnak. Bízom benne, hogy hónapokon belül ennek meg lesz az eredménye.

- Népszerűnek tartja, hogy a kormány népszavazása ellen kampányolnak?

- Mi nem a kormány népszavazása ellen kampányolunk, hanem a mellett, hogy az emberek maradjanak otthon. A referendum ugyanis semmi másról nem szól, mint Orbán Viktor saját céljairól. És ne legyen kétségünk, a miniszterelnöknek nemcsak belpolitikai, hanem külpolitikai céljai is vannak ezzel. Az, hogy ebben az időszakban Magyarország hogyan viselkedik külpolitikai pályán, hosszú távra meghatározza a jövőnket.

- Ezt az üzenetet el fogják tudni juttatni október 2-ig az emberekhez?

- Nagyon bízom benne, erre készülünk.

- Szörnyű merénylet történt péntekre virradóra Nizzában. A Fidesz ezt is saját kampánycéljaira használja. Kósa Lajos tegnap közölte, nem érti minek kell történnie ahhoz, hogy Brüsszelben a politikus urak észrevegyék, tarthatatlan a bevándorlással és terrorizmussal kapcsolatos álláspontjuk. Önök mit üzennek a történtek kapcsán?

- Nincs és nem is lehet magyarázat arra az aljas tettre, amelyet Nizzában ünneplő tömegben követtek el. Az értelmetlen nizzai vérengzés amellett, hogy ártatlan emberek, köztük gyermekek életét követelte, egyben a szabad és egységes Európa elleni támadás is volt. Ezért Európának ma egységre és összetartásra van szüksége. Osztozunk az áldozatok családjainak és a francia nép fájdalmában, a terrortámadás sérültjeinek - köztük egy magyar nőnek - pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk.

Bezárta és verte gyerekeit egy fiatal pár a fővárosban

Publikálás dátuma
2016.07.15. 23:53
Illusztráció/Thinkstock
Elhanyagolta, bezárta és bántalmazta gyermekeit egy fiatal pár a fővárosban, a rendőrök az anyát és a nevelőapát őrizetbe vették, és javasolták előzetes letartóztatásukat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint egy budapesti gyermekotthon munkatársai tettek bejelentést, hogy egy hozzájuk érkezett testvérpár sérülései miatt bűncselekmény gyanúja merült fel. A két gyerek édesanyja, valamint nevelőapja a gyanú szerint elhanyagolta a gyermekek nevelését, ellátását: a pár a két-, illetve a három és féléves gyermeket rendszeresen bezárta a lakás különböző helyiségeibe, a nevelőapa pedig több alkalommal fizikailag bántalmazta is őket. A BRFK munkatársai pénteken délelőtt fogták el a szülőket. Mindkettejüket gyanúsítottként hallgatták ki, és indítványozták előzetes letartóztatásukat. A 21 éves budapesti anya ellen kiskorú veszélyeztetése, valamint személyi szabadság megsértése miatt, míg élettársa, egy szintén budapesti 18 éves fiatalember ellen kiskorú veszélyeztetése, személyi szabadság megsértése, valamint védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés miatt indítottak eljárást - írta a BRFK.