Terrorcsapás Münchenben (Videók)

Publikálás dátuma
2016.07.22. 23:00
A rendőrség lezárta az Olimpiai park melletti bevásárlóközpontot FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOERG KOCH
Akár 15-en is életüket veszíthették a bajor főváros észak-nyugati, Moosach kerületében, ahol hírek szerint lövöldözés tört ki az Olimpiai park mellett található bevásárlóközpontban, pénteken délután hat óra előtt, a legnagyobb csúcsforgalomban. Az első jelentések egy halottról és legalább tíz sérültről szóltak, később hat, majd nyolc áldozat halálát erősítették meg, de azt sem zárták ki, hogy akár 15-en is életüket veszíthették, sokan megsebesültek. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, több száz rendőrt és kommandóst mozgósítottak, számos mentőautó és rendőrkocsi sorakozott fel a bevásárlóközpont előtt. A hatóságok valószínűsítik, hogy terrortámadás történt.

A lövöldözés a bevásárlóközpont McDonald's gyorsétterménél kezdődött. Először ámokfutó lövöldözésre gyanakodtak, s egy támadóról szóltak a jelentések. A SkyNews a müncheni rendőrség tájékoztatása alapján később azt jelentette, nem zárják ki, hogy több lövöldöző is lehetett, a jelentések két vagy három támadóról szóltak, majd éjszaka Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter ismét egy támadóról beszélt.

Sok vásárló és a boltok személyzete raktárhelyiségekben keresett menedéket, aki tudta, rohanva hagyta el a helyszínt. A lakosságot felhívták, hogy lehetőleg ne menjenek utcára.  A Bild című bulvárlap úgy értesült, hogy az egyik merénylő főbelőtte magát, legalább egy támadó elmenekült. A rendőrség hajtóvadászatot indított kézrekerítésére.

Szombat 01:10  Válságtanácskozást tart a bajor kormány
Válságtanácskozást kezdett pénteken késő este Münchenben a bajor kormány Horst Seehofer miniszterelnök vezetésével. A müncheni rendőrség közölte, hogy nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez a haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel. Sajtójelentések szerint a valószínűleg fejlövés miatt meghalt férfi mellett egy piros hátizsák hever, olyan, amilyen a támadásról készült videofelvételeken látható a lövöldözőnél, vagy az egyik lövöldözőnél. A tűzszerészek robottal közelítik meg a holttestet, mert nem lehet kizárni, hogy robbanószerkezet van a hátizsákban.
A legfrissebb adatok szerint tízen lőtt sebesülést szenvedtek és legkevesebb százan a krízisintervenciós szakemberek segítségére szorulnak a megrázkódtatás miatt.
A Focus Online hírportál szerint megtalálták a tettes vagy tettesek autóját, a középkategóriás szürke kocsit elszállították.

Nagyszabású rendőri akció zajlott München központjában is. A rendőrség ugyanakkor utóbb cáfolta, hogy egy másik helyszínen, egy metróállomásnál is lövöldöztek volna, a hír azért terjedt el, mert a hatóságok erősítést küldtek a helyszínre. Este nyolc óra felé kiürítették a müncheni főpályaudvart az NTV jelentése szerint, a tömegközlekedést a városban teljesen leállították. A szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet is készültségbe helyezték.

21:20  Úton van a terrorelhárító különítmény
Több helikopterrel úton van Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9) - jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) péntek este. Ezzel párhuzamosan a rendőrség arra kérte az autósokat, hogy hagyják el, illetve tegyék szabaddá a bajor nagyváros felé tartó autópályákat, hogy a hatóságok akadálytalanul haladhassanak rajtuk.
A müncheniek közben a közösségi médiában kezdtek menedéket kínálni mindazoknak, akiknek a lövöldözés és az azt követő intézkedések miatt most nincs hova menniük.

A rendőrség riadókészültségben volt hétfő este óta, amikor egy 17 éves, magát afgánnak valló menekült baltával és késsel támadt az utasokra, s öt embert, köztük négy hongkongi turistát megsebesített. A vonatot vészfékkel megállították, az elmenekült tizenévest a rendőrök lelőtték. A merénylőről kiderült, hogy az Iszlám Állam hívének vallotta magát, s az IS kézzel festett zászlaját találták meg a lakásán. A fiú pakisztáni születésű volt, s egy magyar menekülttáborban is megfordult. A terrorszervezet nyilatkozatban azt közölte, a lövöldöző az Iszlám Állam katonája volt. A vizsgálat szerint ugyanakkor nem volt közvetlen kapcsolata a tizenévesnek az IS-sel.

A KKM nem tud magyar érintettről
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a pénteki müncheni lövöldözésnek - mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke. Kifejtette: péntekre harminc olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki közölte, hogy a német nagyvárosban lesz, de ők csak rövid távú tartózkodást jeleztek. Őket a müncheni főkonzulátus munkatársai elkezdték telefonon megkeresni - tette hozzá.
A sajtófőnök kiemelte: természetesen sokkal többen élnek és dolgoznak Münchenben és környékén, nagyjából 15-20 ezer magyar.
A müncheni főkonzulátus munkatársai folyamatosan kapcsolatban állnak a bajor belügyminisztériummal és a müncheni rendőrséggel - mondta. Hangsúlyozta: a hatóságok azt közölték, hogy az áldozatokat még nem tudták azonosítani, és ha van magyar az áldozatok vagy a sérültek között, azt azonnal tudatják.

A lövöldözés éppen a müncheni olimpiai stadion mellett történt, ott, ahol az 1972-es olimpiai játékok idején a Fekete Szeptember palesztin terrorcsoport 11 izraeli atlétát ejtett túszul, majd gyilkolt meg. A támadás azonban később, szeptember 5-én történt. Pénteken volt ugyanakkor a 2011. július 22-i norvégiai terrortámadás ötödik évfordulója. Öt évvel ezelőtt egy szélsőjobboldali terrorista, Anders Behring Breivik 77 embert gyilkolt meg Oslóban és Utoya szigetén egy szocialista ifjúsági táborban. A kommentátorok azt sem zárták ki, hogy nem iszlamista, hanem szélsőjobboldali csoport gyilkolt a müncheni bevásárlóközpontnál.

Szerző

Kétezer menekültet mentettek meg a Szicíliai-szorosban

Több mint kétezer migránst mentettek meg tizennyolc mentési akcióban a Szicíliai-szorosban pénteken - közölte az olasz parti őrség  pénteki napi jelentésében. 

A dél-olaszországi és észak-afrikai partok közötti tengerszakaszon tizenhat gumicsónaknak és két hajónak nyújtottak segítséget.
Az afrikai migránsokkal teli vízi járművek mentésében az olasz parti őrség hajói, egy olasz hadihajó, a Frontex európai határügynökség, valamint az EunavforMed európai katonai művelet egységei, és a Moas és a SeaWatch nemzetközi nem kormányzati szervezetek hajói vettek részt.

A héten már több mint hatezer migránst mentettek ki a Földközi-tengernek ezen a szakaszán az olasz parti őrség koordinálásával. A migránsokat mind a dél-olaszországi kikötőkbe szállították. Pénteken érkezett meg a szicíliai Trapaniba az a több mint kétszáz fős migránscsoport, amelynek az Orvosok Határok Nélkül (Mfs) hajói nyújtottak segítséget Líbia partjainál. További huszonkét társukra már halottan találtak. Szombaton várnak a calabriai Vibo Valentia kikötőjébe mintegy hatszáz migránst, akinek tizennyolc társa halt meg a tengeri átkelés közben.

Szerző

Lövöldözés Münchenben - Többen meghaltak! (fotók és videó)

Publikálás dátuma
2016.07.22. 20:53
Forrás: Twitter
Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek - jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva.  

A miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni. A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat. "Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők" - áll a rendőrség Twitter-üzenetében.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén történt, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpontban. Több hírportál azt jelentette, hogy lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó.

FOTÓ: Getty Images, Joerg Koch

FOTÓ: Getty Images, Joerg Koch

Okostelefonon figyelmeztette a lakosságot a városvezetés

Ámokfutó miatti "rendkívüli helyzetre" figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket a város vezetése péntek este - jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató.

Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Emellett arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van, a vasúti és buszközlekedés leállt, és kapcsolják be a rádiót vagy a televíziót. A müncheni járás lakóit ugyanilyen módon arra figyelmeztették, hogy ne menjenek be a városba.

Ezzel párhuzamosan az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba, "tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt" - közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője.

Bild: végzett magával az egyik elkövető

Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője - jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában. A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bevásárlóközpontban (OEZ).

Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a korábbi jelentésekkel szemben csak egy helyszín van, az OEZ. Máshol nem volt lövöldözés. A BR szerint hatan haltak meg.

Amit újságírók és szemtanúk mondtak

A térségben rendőrségi helikopterek köröznek, a bevásárlóközpontot kiürítették. Moosach kerületi plázában a beszámolók szerint egyetlen fegyveres adta le a lövéseket. A CNN-nek nyilatkozó egyik szemtanú, aki a pláza egyik üzletében dolgozik, elmondta: "Néhány lövést hallottam, miközben az üzletben voltam. Kinéztem és azt láttam, hogy az emberek rohannak. Újabb lövések dördültek - nekem úgy tűnt, mintha a parkolóból hallatszott volna."

Ellentmondó híresztelések

A Münchner Abendzeitung tizenöt lehetséges halálos áldozatról tud, az NTV tévécsatorna tíz halottról ír. Az AFP francia hírügynökség rendőri forrásokra hivatkozva egy halottról és tíz sérültről adott hírt. Az NTV értesülései szerint a bevásárlóközpont dolgozói az üzletekbe zárkóztak és azt várják, hogy ha elmúlik a veszély, kijöhessenek onnan.

FOTÓ: Getty Images, Marc Mueller

FOTÓ: Getty Images, Marc Mueller

Pánik a belvárosban

Pánik tört ki München belvárosában az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után - jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) honlapja. A dpa német hírügynökség tudósítójára hivatkozva a hírportál azt írja: a belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre. A BR helyszínen lévő riportere arról számolt be, hogy a belvárosban minden üzlet bezárt.

Az első Twitterre kikerülő felvételeken az látható, hogy az emberek futva menekülnek.

Szerző
Frissítve: 2016.07.22. 23:00