Müncheni lövöldözés - Orbán Viktor folyamatos tájékoztatást kap; részvétét fejezte ki

Az erdélyi Tusnádfürdőn tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök péntek este telefonon konzultált a müncheni eseményekről és az azok kapcsán esetleg szükségessé váló intézkedésekről Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A magyar miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét a halálos áldozatokat is követelő müncheni lövöldözések kapcsán Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és Horst Seehofer bajor kormányfőnek - közölte Havasi Bertalan.

Szerző

Sörmúzeum kicsit másképp

Publikálás dátuma
2016.07.22. 22:34
MTI Fotó: Bugány János
Sörárium néven a sör és a sörfőzés történetét bemutató, a városháza pincerendszerének felújításával és átépítésével kialakított interaktív sörmúzeum nyílt pénteken Szolnokon.

Az 520 millió forintból, a helyi városháza pincerendszerének felújításával és átépítésével kialakított létesítmény ünnepélyes átadásán Szalay Ferenc, a Tisza-parti megyeszékhely fideszes polgármestere mutatta be az új létesítményt a meghívott vendégeknek. A vezető felidézte: amikor a törökök elfoglalták a szolnoki várat, már volt sörfőzde a városban, amelyet a hódítók sem pusztítottak el, sőt 1722-re három ilyen üzem is működött a településen. Szolnoknak innentől kezdve az 1960-as évekig folyamatosan volt helyben készült söre.

A Sörárium e hagyományra építve nyolc helyiségben, ezer négyzetméteren mutatja be a sör és a sörfőzés történetét 300 interaktív eszköz segítségével. A Sörmúzeum azonban nem csupán egy különleges, Magyarországon párját ritkító tárlat, hanem stílusos és igényes vendéglátóhely, továbbá valóságos sörfőző manufaktúra is egyben, amely korszerű technológiával, minőségi kézműves söröket állít elő - húzta alá.

Szólt arról is, hogy a beruházásra a város turisztikai vonzerejének növelése mellett azért volt elengedhetetlenül szükség, mert a helyi polgármesteri hivatal összességében 1400 négyzetméter alapterületű pincerendszere hosszú időn át a Tisza jelentősebb áradásai alkalmával térdig érő talajvízzel telt meg. Ez pedig a patinás épület állagát veszélyeztette.

A fejlesztéssel ez a probléma teljes egészében megoldódott, a terület hasznosítása pedig beleillik a turizmust meghatározó kitörési pontnak tekintő városfejlesztési stratégiába. Ennek már megvalósult és előkészítés alatt álló részleteire kitérve a polgármester emlékeztetett: megújult a Tisza-parti sétány, a néhány éve átadott Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd pedig életformaváltást hozott a városban. Vonzó sportberuházások is megvalósultak és új parkok, zöldövezetek jöttek létre.

Bejelentette: szeptember 1-jén újabb egyedülálló turisztikai attrakciót adnak át Szolnokon: a katonai repülést 1914-től napjainkig bemutató RepTár interaktív repülőmúzeumot. Emellett hamarosan a Művésztelep felújítása is megtörténik, valamint 2019-re új termálfürdő és a Tisza városi szakaszán új kikötő épül.

Szerző

Fülledt, meleg szombat - 34 fok is lehet

Publikálás dátuma
2016.07.22. 22:30
Illusztráció: Thinkstock
Szombaton marad a meleg, nyári idő, több órás napsütéssel, elszórt záporokkal, zivatarokkal - legkisebb eséllyel északkeleten alakulhat ki csapadék. A többnyire gyenge, mérsékelt szél továbbra is csak zivatarok idején erősödhet meg. Hajnalban 15-21, délután 28-34 fokra készülhetünk. Frontmentes, de fülledt, meleg idő.

Vasárnap elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő több helyen zápor, zivatar, keletebbre kevesebb lesz a gomolyfelhő. A mérsékelt északkeleti szél ismét csak zivatarok idején támadhat fel. Hajnalban 16-21, délután 29-34 fokot mérhetünk. 

Hétfőn is elsősorban a Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott több helyen, máshol csak néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Zivatart erős széllökések kísérhetnek. A csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.

Kedden és szerdán is napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, szórványos záporokkal, zivatarokkal. Az északi-északnyugati szél a Dunántúlon és zivatarok idején feltámadhat. Marad a nyári meleg.

Szerző
Témák
időjárás