"Megdöbbenés és a gyász" - Seehofer köszönete Merkelnek

Publikálás dátuma
2016.07.23. 16:30
Seehofer és Merkel. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
A szabadság védelmében mindent meg kell tenni a biztonságért, mert biztonság nélkül nincs szabadság - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök szombaton Münchenben a bajor tartományi fővárosban előző este elkövetett lövöldözés ügyében tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök a tartományi kormány rendkívüli ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy továbbra is "erős, cselekvőképes" államra van szükség. A "megdöbbenés és a gyász" közepette azt is látni kell, hogy a "támadás megmutatta államunk cselekvőképességét". A rendőrség gyorsan reagált, "példamutatóan szolgált" és jól dolgoztak együtt a bajor állam intézményei - mondta Horst Seehofer. A hatóságok mellett a lakosság is tiszteletet érdemlő magatartást tanúsított a "nehéz órákban" - tette hozzá a tartományi kormányfő, egyben köszöntet mondva Angela Merkel kancellárnak a szövetségi hatóságok együttműködéséért. A péntek esti lövöldözésben az elkövető 9 embert meggyilkolt, majd végzett magával. A nyomozás első megállapításai szerint ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai.

A legfrissebb híreket a müncheni lövöldözésről itt olvashatja!

Szerző

Pszichés beteg volt a müncheni lövöldöző

A nyomozás első megállapításai alapján "klasszikus ámokfutó" lehetett a péntek este történtmüncheni lövöldözés elkövetője - közölte szombaton a müncheni ügyészség illetékese.

Thomas Steinkraus-Koch vezető ügyész az eljárás irányítóinak közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem találtak semmilyen politikai vonatkozást az ügyben. A 18 éves elkövető valószínűleg nem volt egészséges, a "depresszió típusai közé tartozó" pszichés betegségben szenvedhetett. A bűnügyi nyilvántartásokban két ügyben szerepelt, egy testi sértés és egy lopás sértettjeként.

Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta: az elkövető szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben - miért gyilkolnak az iskolások. Az elkövető egy pisztollyal és 300 tölténnyel felfegyverkezve kezdett lövöldözni péntek este. Kilenc halálos áldozata között három nő és öt kiskorú van, a 27 sebesült között pedig több gyerek.

A legfrissebb híreket a müncheni lövöldözésről itt olvashatja!

Szerző

Magyar sztárfocista is volt a müncheni merénylet helyszínén

Publikálás dátuma
2016.07.23. 15:59
Simon Krisztián egy korábbi felvételen. FOTÓ: Johannes Simon/Getty Images
Az 1860 München magyar labdarúgója, Simon Krisztián is abban a müncheni plázában tartózkodott, ahol 9 halálos áldozatot követelő fegyveres támadást hajtottak végre - írja a Nemzeti Sport Online.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár lövöldözött péntek este Münchenben. A férfi kilenc embert ölt meg, majd magával is végzett. A támadásban 21-en sebesültek meg.

A portál úgy tudja, hogy a támadás ideje alatt a bevásárlóközpontban tartózkodott Simon Krisztián, a helyi másodosztályú labdarúgócsapat támadója is, aki párjával éppen fogorvosnál járt. Az NSO szerint az ijedtséget leszámítva mindketten jól vannak, nem történt bajuk a támadásban.

A legfrissebb híreket a müncheni lövöldözésről itt olvashatja!

Szerző