Kiderült, mi állhat a német fesztiválon történt robbantás hátterében

Felrobbantotta magát egy 27 éves szíriai menedékkérő a németországi Ansbachban vasárnap éjjel. A merényletben a frissített adatok szerint 15-en sebesültek meg, 4-en súlyosan. A bajor tartományi belügyminiszter délután közölte, hogy a nyomozás első adatai szerint iszlamista támadás történhetett.

A férfi hátizsákjában volt a robbanószerkezet, amely működésbe lépett, de a rendőrség szerint nem egyértelmű, hogy csak magát akarta megölni vagy másokat is. A nol.hu azt írja:  a fiatalember korábban már kétszer próbálta megölni magát. 

A német belügyminiszter hétfőn azt mondta, nem lehet kizárni, hogy a robbantás hátterében az iszlamista terrorizmus áll, de azt sem, hogy az elkövető pszichés labilitása vagy a kettő kombinációja. Thomas de Maiziere tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ügy feltárásában még csak az első lépéseknél tartanak. Az viszont tudható, hogy az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették, amikor az országba érkeztek, és nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket. Érthető, hogy sokakat elbizonytalanítanak az utóbbi napok eseményei, de "jogállamunk erős" - mondta a miniszter. Nem kell változtatni a szabadságon alapuló életformán, de "a higgadtság fontos és szükséges erény a mostani hangulatban" - fogalmazott.

Később a bajor tartományi belügyminiszter azt mondta, hogy a nyomozás első megállapításai "nagyon erősen" abba az irányba mutatnak, hogy szélsőséges iszlamista eszméktől sarkallva elkövetett öngyilkos merénylet történt, arra utaló jeleket viszont nem találtak, hogy az tettes közvetlen kapcsolatban állt iszlamista terrorszervezetekkel.

Joachim Herrmann tájékoztatóján elmondta, hogy a férfi éles fémdarabokkal megtöltött pokolgépe nyilvánvalóan azzal a szándékkal készült, hogy minél több emberben kárt tegyen, és a szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat találtakAz elkövető egyik mobiltelefonján pedig rábukkantak egy videofelvételre, amelyen Allah nevében merénylettel fenyeget, bosszúból azért, hogy németek muszlimokat öltek, és az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjére hivatkozik - mondta a miniszter.

Korábban írtuk: bajor belügyminiszter, aki azonnal Ansbachba utazott, ígéretet tett arra, hogy bármi áron felderítik az akció hátterét és a tettes indítékát. Az eddig rendelkezésre álló információkból ugyanis nem derül ki, hogy a férfit gyilkos szándék vezette-e vagy csak a saját életének akart véget vetni. Az öngyilkosság, mint lehetséges magyarázat azért merül föl, mert miután a fiatal szíriai menedékkérelmét elutasították, kétszer is megpróbált végezni magával. Kórházba került, a rendőrök ezért ismerik a nevét.

Egy fiatalember Ansbachban azt mesélte az éjjel, hogy először azt hallotta, gázrobbanás történt. Csak mikor az emberek már futottak, akkor mondták neki, hogy egy hátizsák robbant fel, vagyis, hogy valaki szó szerint felrobbantotta magát. Ansbach határában zenei fesztivál zajlik. Az elkeseredett szíriai állítólag be akart menni a rendezvény területére, de a biztonsági őrök nem engedték be. A robbanás után több mint kétezer embert menekítettek ki onnan- tudósít az Euronews.

Az elmúlt tíz napban ez volt a harmadik fegyveres akció Bajorországban. A múlt héten egy vonaton, Würzburg közelében és egy müncheni bevásárlóközpontban is civilekre támadt egy-egy magányos elkövető.

Szerző
2016.07.25 10:48
Frissítve: 2016.07.25 18:46

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17

Hőség miatt adtak ki figyelmezetést a nemzeti ünnepre is

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:53
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hétfőn akár 33 fok is lehet, kedden pedig még magasabb hőmérsékletre számíthatunk. Itt-ott előfordulhat egy-egy zivatar is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap a sok napsütés mellett kevés gomolyfelhő is képződik, de csak kis eséllyel alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon olykor megélénkülhet, sőt záporok, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőre, vagyis augusztus 20-ra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az alföldi megyékre és Budapestre a várható hőség miatt (ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius fokot). A helyzet kedden csak rosszabb lesz, akkor már a Dunántúl egy részére is kiterjed a figyelmeztetés. 
Hétfőn az OMSZ szerint fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb délután, este északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között alakul.  Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, néhol zápor, zivatar kialakulhat. Helyenként megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. 
2018.08.19 08:53