Szükségállapot Olaszországban

Publikálás dátuma
2016.08.26. 10:43
Fotók: Europress/Getty Images
Szükségállapotot hirdettek Olaszország földrengés sújtotta körzetében. A szerdai természeti csapásban legalább 267 ember veszítette életét, közel 400 embert kezelnek kórházban. Péntekre virradóra is nagy erőkkel kutattak túlélők után, de többszáz utórengés nehezítette a mentést. A 6,2-es rengést legalább 470 utórengés követte, volt köztük 5,1-es erejű is, csütörtök éjjel is mértek még 4,8-as rengést.  A képre kattintva galéria nyílik!

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma: a Reuters értesülései szerint legalább 267 ember veszítette életét, közel 400 embert kezelnek kórházban.

Matteo Renzi olasz kormányfő 50 millió eurós segítséget ígért az újjáépítéshez. Felmentette a térségben lakókat az adófizetési kötelezettség alól, s új programot hirdetett a földrengésbiztos építkezés előmozdítására. Sokan felteszik a kérdést, hogyan lehetett ennyire felkészületlen Olaszország? Becslések szerint az olaszországi épületek 70 százaléka nem felel meg az előírásoknak, annak ellenére, hogy csak az elmúlt 40 évben nyolc nagy földrengés pusztított Itáliában.

Renzi ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja, hogy valamennyi épületet úgy meg lehetne erősíteni, hogy megfeleljenek a biztonsági előírásoknak. Renzi azt ígéri, mindent megtesz, hogy ne ismétlődhessen meg a 2009-es fiaskó, a l’Aquila-i nagy földrengés után hét évvel sokan még mindig ideiglenes barakkokban élnek, az újjáépítésre szánt összegek eltűntek a bürokrácia és a korrupció útvesztőiben.

Olaszországban nemzeti gyászt hirdettek, félárbócra eresztik a zászlókat. Rómában ma temetik egy állami tisztviselő, Filippo Santarelli fiát, a 28 éves Marco Santarellit, aki a család nyaralójában veszítette életét, Amatrice-ben. „Nem találok szavakat, hogy leírjam annak az apának a fájdalmát, aki túléli a gyermekét” – nyilatkozta Santarelli a Correre della Sera olasz lapnak. 

Két falu - Arquata del Tronto és Pescara del Tronto – 46 áldozatot gyászol. A legfiatalabb 2012-ben született, a legidősebb 1924-ben. Szombaton mintegy negyven áldozatot temetnek el, Sergio Mattarella olasz államfő is részt vesz a pescarai gyászszertartáson.

Rengeteg turista tartózkodott a térségben, jelentette az AFP. Tegnap is kutattak még a romok alatt Amatrice-ben a Hotel Roma romjai között, a szállodában 32 vendég tartózkodott a földrengés éjszakáján.  Több külföldi is életét veszítette, egy brit házaspár és 14 éves fiú, aki vendégségben tartózkodott náluk. A család néhány éve vett házat Amatrice-ben, a festői üdülőhelyen. A házaspár két saját gyermeke életben maradt, ők a legfelső emeleten aludtak, így menekülhettek meg. Két román áldozatról tudni, de összesen 11 embert keresnek, egy kanadai, egy spanyol és egy salvadori állampolgár is meghalt a földrengésben.

Kiderült ki volt, az első fotókon szereplő, csodálatos módon megmenekült apáca. A 35 éves Marjana Lleshi egy zárdában tartózkodott, s már felkészült a halálra, sms-ben köszönt el barátaitól. Akkor azonban meghallotta, hogy valaki a nevén szólítja, s kihúzták a romok közül. Három másik apáca és négy idős hölgy, akit ápoltak, életét veszítette.

A földrengés epicentrumának 20 kilométeres körzetében összesen 293 műemlék épület sérült meg, számos közülük teljesen összeomlott. A rengéseket Rómában is érezték, ott is elrendelték a történelmi épületek, köztük a Colosseum statikai vizsgálatát.

A polgári védelem Róma külvárosában levő operatív központjában koordinálják a földrengés sújtotta területen zajló mentési munkákat. Egyelőre nincsen szükség az Olaszország számos részéről és külföldről felajánlott segítségre, mivel az olasz polgári védelem önerőből képes kezelni a természeti katasztrófa utáni időszak első fázisát - hangzott el az olasz polgári védelem operatív központjában tartott sajtótájékoztatón tegnap.

Az olasz polgári védelem számára nem jelent problémát néhány ezer ember ellátása, sokkal nagyobb méretű, még több embert érintő katasztrófákat is képesek vagyunk kezelni - mondta az olasz polgári védelem sajtókoordinátora az újságíróknak. A sajtótájékoztatón többször elhangzott a felhívás, miszerint a segíteni akaró olaszok ne menjenek a földrengés területére, mivel nincsen szükség tapasztalatlan önkéntesekre. Az olasz polgári védelemnek és tűzoltóságnak több mint ezer, földrengésre kiképzett embere dolgozik a helyszínen négyszáz géppel.

Szerző

Öngyilkos merénylő robbantott Törökországban - VIDEÓ

Öngyilkos merénylő követte el azt a robbantásos támadást a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Cizre városban péntek reggel, amelyben tizenegy rendőr meghalt, hetvennyolc ember - javarészt szintén rendőr - pedig megsebesült - derül ki az Anadolu török állami hírügynökség jelentéséből.

A merénylő a készenléti rendőrség ellenőrzőpontjánál robbantotta fel magát, egy kotrógépben. A robbanás helyszínétől ötven méterre lévő rendőrőrs épületében súlyos károk keletkeztek a detonáció következtében. Az egészségügyi minisztérium két helikoptert és 12 mentőautót küldött a helyszínre.

A robbantás elkövetéséért a kurd kisebbség autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet jelentkezett. A PKK gyakran követ el hasonló támadásokat a térségben. A kurd felkelők egyúttal magukra vállalták a legfőbb török ellenzéki vezető elleni csütörtöki merényletkísérletet is, amelynek keretében aknavetővel vették célba Kemal Kilicdaroglunak, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökének autóját az északkelet-törökországi Artvin tartomány egyik hegyvidéki útszakaszán. A testőrök még időben hatástalanították a fegyverest.

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes Twitter-fiókján azt írta, hogy törökországi támadásaival mind az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, mind a PKK a július 15-i sikertelen katonai puccskísérletből próbál hasznot húzni.

Cizre közvetlenül a szíriai határon fekszik, és a legközelebbi iraki település is csak mintegy 25 kilométerre fekszik tőle. Cizre volt az egyik központi helyszíne a biztonsági erők tavaly decemberben kezdődött délkelet-törökországi hadműveletének, amelynek során kiűzték a PKK lázadóit a régió városaiból. A településen december 14. és március 2. között 24 órás kijárási tilalom volt érvényben. Az összecsapások június közepén a térség hegyvidéki területeire tevődtek át.

Szerző
Frissítve: 2016.08.26. 18:52

Budapesten javíthatnak a pólós lányok

Publikálás dátuma
2016.08.26. 07:51
Bíró Attila csalódott a bronzmérkőzés alakulása miatt, szerinte azonban a budapesti világbajnokságon javíthatunk FOTÓ: SZALMÁS P
Nem tört meg a jég, a sorozatban harmadszorra olimpiai elődöntős magyar női vízilabda-válogatott Rióból is érem nélkül térhetett haza. A bronzmérkőzésen emlékezetes csatában alulmaradó válogatott kapitánya lapunknak adott értékelésében már pozitívumokat is ki tudott emelni az ötkarikás szereplés kapcsán.

„Emelt fővel jöhettünk haza, a világ legjobb négy csapata közé bekerülni nem kis fegyvertény. Ugyanakkor nyilván csalódott vagyok az elveszített bronzérem miatt, mert szerintem ezt nem az oroszok nyerték meg, hanem mi veszítettük el.” – mondta a Népszavának Bíró Attila, a magyar női pólóválogatott szövetségi kapitánya, utalva az Oroszországgal szemben vívott bronzmérkőzés kimenetelére. Az oroszok egyetlen másodperccel a négyszer nyolc perc vége előtt mentették döntetlenre a párharcot, melyet végül ötméteresek után nyertek meg, elhappolva ezzel a magyar csapat történetének első ötkarikás medálját.

Nem állítható azonban teljes bizonyossággal, hogy az éremszerzés az orosz-meccsen ment volna el. A nyitányon Kínát legyőző magyar csapat a második körben Spanyolországgal is „partiban volt”, egészen a harmadik negyedig: akkor fájdalmas magyar gólcsend következett, míg a rivális egy 1-6-os szériával átvette a mérkőzés irányítását. Hiába voltak meg a magyar helyzetek, végül a spanyolok egy kontragóllal 11-10-re megnyerték a meccset. A több hibával játszó válogatott utólag sajnálhatta, hogy kezdeti előnyszerzése után képtelen volt pontot szerezni a spanyolok ellen, hiszen a mezőnyből kiemelkedő Egyesült Államoktól elszenvedett vereség után így csak a csoport harmadik helye volt elérhető, ami a korábban elkészített ágrajznak köszönhetően borítékolta, hogy a döntőig még egyszer „szembejönnek” az amerikaiak.

Noha a spanyol-meccshez hasonló rövidzárlatok tarkították az Ausztrália elleni negyeddöntőt is, a második félidőben mutatott hősies küzdelemnek meglett a jutalma: lélekemelő végjáték után válogatottunk büntetőket követően kvalifikálta magát a legjobb négy közé, ahol - amint az várható volt - az Egyesült Államok, s vereség következett. Egy győzelem, egy döntetlen és három vereség után a lányok így is esélyt kaptak az alapvető célkitűzés teljesítésére, az éremszerzésre. Ennek eléréséért azt az orosz együttest kellett volna legyőzni, amelyet például a belgrádi Eb-menetelés során januárban már sikerült megverni .

A történtek ismertek: küzdelem, dráma, könnyek, Magyarország negyedikként zárt. Noha összességében - a rendes játékidőt tekintve – csupán egy győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel zártunk negyedikként, a lapunknak nyilatkozó Bíró Attila pozitívumot is tudott kiemelni a női vízilabdázók szereplése kapcsán. „Az elmúlt években sajnos nem ez volt a jellemző a válogatottra, de ezúttal Kína és Ausztrália ellenében tengerentúli csapatokat is sikerült legyőzni - ez mindenképpen pozitívum. Úgy látjuk, az amerikai válogatott még nagy falat, illetve az európai csapatok is feljöttek a nyakunkra, úgyhogy nem üldögélhetünk tétlenül az európai trónon.”

A riói tapasztalatok alapján - minimum az európai elsőség visszaszerzéséhez - Bíró csapatának stabil kapusteljesítményre, s a torna álomcsapatába beválasztott Bujka Barbara és Keszthelyi Rita klasszisteljesítménye mellett további két-három biztos kezű játékosra lesz szüksége. Jelen keret nem egyszer bizonyította, alkalmas nagy célok elérésére. De vajon túltették már magukat az elszalasztott lehetőség okozta keserűségen a lányok? „Kénytelenek lesznek, már csak azért is, mert itt a nyakunkon a világbajnokság, úgyhogy ott ki lehet javítani a bronzérem elvesztését. Bízom benne, hogy jövőre itthon nem nüanszokon múlik majd a helyezés, s magabiztosan szereplünk majd.”

Több van a férficsapatban

A Szerbiával olimpiai bajnoki címet nyerő Branislav Mitrovic a Magyar Vízilabda Szövetség honlapjának beszélt a veretlenül ötödikként végző magyar férfi pólócsapatról. „Ez a magyar válogatott jobb annál, mint amit a helyezése mutat. Beszéltem több játékosukkal, tudom, volt két rossz negyedük a negyeddöntőben, és ezen aztán tulajdonképpen az egész torna elment. De ez a sport, van ilyen, menni kell tovább. Nem féltem a magyar együttest, sok van benne.”

Szerző