Skócia új kampányt indít a függetlenségért

Nicola Sturgeon, a skót tartományi kormányfő új kampányt indított tegnap Skócia függetlenségének elnyeréséért. "Skóciának kezébe kell vennie saját sorsát" - mondta Sturgeon az egyik legnagyobb skóciai városban, Stirlingben. A Skót Nemzeti Párt vezetője jóelőre beígérte, hogy ha Nagy-Britannia az EU-kilépésre szavaz, akkor felvetik egy második függetlenségi népszavazás kérdését. Skócia ugyanis tagja szeretne maradni az Európai Uniónak.

Beszédében a skót első miniszter ugyanakkor elismerte, hogy számos nehéz kérdést kell fontolóra venni, s egyáltalán nem biztos, hogy a skótok többsége a Nagy-Britanniától való elszakadásra voksol majd. Úgy vélte azonban, hogy helyénvaló megkezdeni erről a párbeszédet. Felmérések szerint a Brexit győzelme óta jóval többen támogatják az elszakadást, mint a 2014-es népszavazás előtt. Két éve a skóciai választók 55 százaléka a bennmaradásra, 45 százaléka a kilépésre voksolt. Az ellenzéki pártok szerint jobb lenne, ha Sturgeon a napi problémákra, a 15 millió fontos költségvetési deficitre, az egészségügy, az oktatás gondjaira fókuszálna az újabb referendum sürgetése helyett.

Szerző
Témák
Skócia Brexit

Globális bizonytalanság a G20-csúcs előtt

Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:38
A kínai elnök fogadta az új brazil államfőt, Michel Temert Hangcsouban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A kínai Hangcsouban holnap kezdődik a G20-as csúcstalálkozó, a világ legfejlettebb és feltörekvő államainak idei összejövetele. Kína, a világ második legerősebb gazdasági hatalma első alkalommal házigazdája a Huszak tanácskozásának.

A nemzetközi gazdasági együttműködés erősítése, a globális növekedés ösztönzése, s a környezetvédelem is a középpontban áll majd a kínai G20-as tanácskozáson. Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a nemzetközi közösség Kínába vetett bizalmát jelzi, hogy Hangcsouban rendezik meg a tanácskozást, mint a tanácskozást üdvözölő közleményében írta, egy új ipari forradalom, a globális növekedés új szakaszának kezdete előtt áll a világ, s a G20-ak hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az államok meg tudják ragadni a történelmi lehetőséget.

Tizenkilenc állam - Argentína, Ausztrália, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Egyesült Államok, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország -, valamint az Európai Unió vezetői vesznek részt a kétnapos csúcstalálkozón, amelynek margóján számos fontos kétoldalú megbeszélést is lebonyolítanak a politikusok. A G20 kezdetben a pénzügyminiszterek és a jegybankelnökök konzultációs fóruma volt, a nemzetközi pénzügyi válság közepette, 2008-ban Washingtonban rendezték meg első alkalommal a legmagasabb szinten. Míg a legfejlettebb államok G8-as fórumára a Krím annektálása óta nem hívják meg Oroszországot, idén is G7-es keretben üléseztek, a G20 tanácskozására Vlagyimir Putyin orosz elnök is hivatalos. Több nem G-20-tag fejlődő ország, így Laosz, Csád, Szenegál, Thaiföld, Kazahsztán és Egyiptom is részt vesz a megbeszélések egy részén.

Barack Obama amerikai elnök ma érkezik Kínába, a G20-as csúcs előtt kétoldalú tárgyalásokat folytat Hszi Csin-ping kínai államfővel. A jövőre távozó amerikai elnöknek valószínűleg ez lesz az utolsó kétoldalú megbeszélése a kínai vezetővel. Obama a G20 margóján várhatóan Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is külön megbeszélést folytat, a kölcsönös szándékot Washingtonban és Moszkvában is megerősítették, a formátumot és az időpontot még nem jelölték meg. Az amerikai elnök várhatóan vasárnap délelőtt folytat kétoldalú tárgyalást Recep Tayyip Erdogan török államfővel. A G20-csúcs előtti fehérházi tájékoztatás szerint a hangcsoui tanácskozás témái között lesznek a Dél-kínai-tenger körüli feszültségek, területi viták is. A házigazdák ugyanakkor nagyon szeretnék, ha e kérdések nem kerülnének napirendre a világgazdasági kérdésekre fókuszáló csúcson. Obama a tervek szerint minden tárgyalásán kiáll majd a csendes-óceáni partnerségi megállapodás mellett. A 12 tagot tömörítő szabadkereskedelmi egyezmény véglegesítése a demokrata elnök hátralévő hivatali idejének egyik legfontosabb prioritása, különösképpen, hogy mind a demokrata, mind a republikánus elnökjelölt fenntartásait fogalmazta meg a TPP-vel és a többi szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatosan.

Theresa May brit kormányfő első alkalommal vesz részt G-20-as tanácskozáson, ahogy a csütörtökön sietve beiktatott brazil elnök, Michel Temer is. May várhatóan kifejti a Brexittel kapcsolatos brit álláspontot, több kétoldalú tárgyalást folytat, így Obama elnökkel és a kínai államfővel is külön találkozik. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója, aki szintén hivatalos a kínai csúcsra, előzetesen a Reutersnek hangsúlyozta, hogy a globális gazdasági növekedés törékeny, gyenge, s ígéreteknél többet kellene tenni a globális kereskedelem fellendítéséért.

Tiszta a levegő
A pekingi vezetés igyekezett megfelelő körülményeket teremteni, hogy a világ legszennyezettebb metropolisainak listáján 43. helyet elfoglaló város a szebbik arcát mutassa, több mint 220 gyárat leállítottak, a helyi lakosságnak szabadságot, kedvezményes üdülési lehetőségeket kínáltak, hogy enyhítsék a szmogot és a zsúfoltságot a tanácskozás idejére.

Szerző

Patthelyzet Madridban

Publikálás dátuma
2016.09.03. 07:37
FOTÓ:Denis Doyle/Getty Images
A spanyol parlamentben újra szavaztak tegnap Mariano Rajoy beiktatásáról. A konzervatív Néppárt (PP) miniszterelnök-jelöltje szerdán, az első fordulóban nem szerezte meg az abszolút többséget, 176 igen szavazat kellett volna ahhoz, hogy Rajoy kormányt alakíthasson. A PP 137, a középjobb Ciudadanos párt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció egy szavazata azonban kevésnek bizonyult, s ugyanez lett a végeredmény tegnap a második szavazásnál (másodszorra elvileg elegendő lett volna az egyszerű többség, azaz 11 ellenzéki képviselő tartózkodása).

Rajoy nem zárta ki, hogy újra próbálkozik, ehhez azonban az kell, hogy VI. Fülöp spanyol király újra felkérje kormányalakításra. Ennek csak akkor lenne értelme, ha az ellenzéki szocialisták meggondolnák magukat, és tartózkodással segítenék egy kisebbségi konzervatív kabinet beiktatását, Sánchez a tegnapi vitában nem zárta ki, hogy szintén tesz kísérletet egy progresszív kabinet megalakítására. Ha október 31-ig nem sikerül kormányt alakítani, harmadszor is meg kell ismételni a parlamenti választást. A nagy pártok egyelőre csak abban értenek egyet, hogy karácsonykor nem akarnak szavazni. Ezért várhatóan támogatják a PSOE tervezett törvénymódosítását, amelyben a kampányidőszak lerövidítését kezdeményezik. Így nem december 25-én, hanem 18-án járulnának újra urnákhoz a spanyolok.

Szerző