Lemond az elnök, ha elcsalják a választásokat

Kilátásba helyezte lemondását Ella Pamfilova, az orosz Központ Választási Bizottság elnöke arra az esetre, ha elcsalnák a vasárnapi orosz parlamenti választások eredményét.

"Biztos vagyok benne, hogy (a mostani választás) jobb lesz mint az előző, mert tudom, hogy mit végeztünk el a régiókban. Ha kudarcot vallok ezen a választáson, akkor természetesen le fogok mondani" - jelentette ki csütörtökön Pamfilova. A 2011-ben, amikor még Vlagyimir Csurov állt a választásfelügyelet élén, a sorozatban elkövetett csalások az évtized legnagyobb kormányellenes tüntetéseit váltották ki Oroszországban.

Pamfilova, aki korábban emberi jogi biztos is volt, azt mondta, hogy nehéz örökséggel és nehezen meghaladható bizalmatlansággal kellett megküzdenie. "Ha az emberek elvesztik a bizalmukat, akkor utcára vonulnak" - mondta sajtótájékoztatóján.

Beszámolt róla, hogy komoly erőfeszítéseket tett a csalás lehetőségeinek kiküszöbölésére; egyebek között elmagyarázta a kormányzóknak, hogy "a 99 százalék már nem sikk". Elismerte ugyanakkor, hogy az országban még mindig van legalább 15 problémás régió, ahol Vlagyimir Putyin elnök és a kormányzó Egységes Oroszország párt rendre 90 százalék körüli eredményeket ért el.

Az orosz elnök csütörtökön televíziós üzenetben szólította fel az orosz választókat, hogy menjenek el szavazni. Putyin szavai szerint a pártok a kampány során lehetőséget kaptak a tisztességes konkurenciaharcra. Az államfő reményét fejezte ki, hogy olyan, a bizalmukra méltó, hozzáértő és becsületes képviselőket választanak meg, akik képesek megvédeni az ország érdekeit.

Oroszországban vasárnap választják meg az Állami Duma (a szövetségi parlament alsóháza) 450 új képviselőjét - a ház tagjainak felét egyéni körzetekben, a másik felét pedig a pártok országos listájáról. Az előrejelzések szerint mind az egyéni, mind a listás eredmények alapján várhatóan a kormányzó Egységes Oroszország marad a törvényhozás meghatározó frakciója.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) kedden közölt felmérése szerint a dumában csak az eddigi parlamenti pártok, vagyis az Egységes Oroszország mellett csak Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokratái, Gennagyij Zjuganov kommunista pártja és a szocialista Igazságos Oroszország alakíthat majd frakciót, ez utóbbi politikai erőnél azonban kétséges, hogy végül sikerül-e átlépnie az ötszázalékos küszöböt.

A parlamenten kívüli liberális parlamenti pártok, a Jabloko és a Népi Szabadság Pártja (Parnasz) vezetői más mérésekre hivatkozva, nyilatkozataikban reményüket fejezték ki, hogy ők is képesek lesznek majd frakcióalakításra.

A parlamenti választásokra 14 párt tudott országos listát állítani. A várakozások szerint az egyéni körzetekben elért eredmények alapján összesen talán kilenc pártnak lesz képviselője a dumában. Ugyancsak vasárnap választják meg 39 régió képviseleti szerveit, az Oroszországi Föderációt alkotó 85 entitás közül hétnek a vezetőjét, valamint mintegy 5 ezer önkormányzatot. Az összesen 38 ezer mandátumért több mint 103 ezer jelölt indul 49 párt és hat társadalmi szervezet képviseletében.

A választási kampány finisében Alekszej Navalnij ellenzéki blogger, a Korrupcióellenes Harc Alapítványának vezetője a YouTube videómegosztón légi felvételeket hozott nyilvánosságra egy Plesz város környéki, Volga-parti, 80 hektáros luxusuradalomról. Állítása szerint a 25-30 milliárd rubelt (mintegy 106-126 milliárd forintot) érő, minden igényt kielégítő birtok de facto Dmitrij Medvegyev miniszterelnöknek, az Egységes Oroszország listavezetőjének a "nyaralója", noha annak tulajdonjoga hivatalosan alapítványról alapítványra szállt.

Szerző

Putyin újabb látogatása miatt tiltakozik az ország

Még a nap folyamán tiltakozó jegyzéket intéz Moszkvához a kijevi vezetés Vlagyimir Putyin orosz elnök és Dmitrij Medvegyev kormányfő újabb krími látogatása miatt - közölte csütörtökön Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő.

Marjana Beca emlékeztetett arra, hogy Kijev eddig is kifejezésre juttatta határozott tiltakozását minden alkalommal, ahányszor orosz vagy más külföldi politikai vezetők jogellenesen, az ukrán fél beleegyezése nélkül látogatást tettek az Ukrajnától önkényesen elcsatolt félszigeten.

Szavai szerint az orosz vezetők legújabb látogatása a Krími Autonóm Köztársaságban arról tanúskodik, hogy az orosz fél továbbra is figyelmen kívül hagyja az ukrán jogszabályokat, az ENSZ alapokmányát, valamint a világszervezet közgyűlésének 2014. március 27-én született határozatát, amelyben a testület Ukrajna területi egységének szavatolása mellett foglalt állást. "Jogi szempontból haszontalan az orosz tisztségviselők bármiféle próbálkozása arra, hogy úgy állítsák be krími útjaikat, mintha belföldi látogatást tennének" - hangsúlyozta a szóvivő.

Putyin és Medvegyev csütörtökön érkeztek a félszigetre Moszkva szerint azzal a céllal, hogy részt vegyenek az államtanács elnökségének kihelyezett ülésén, amelynek témája a dél-oroszországi közlekedési infrastruktúra fejlesztése lesz. Az orosz elnök immár hatodik alkalommal látogatott el a Krímbe azóta, hogy Oroszország 2014 márciusában megszállta, majd egy helyi népszavazás nyomán még abban a hónapban elcsatolta Ukrajnától a félszigetet. A Krím annektálását a Nyugat - beleértve az Európai Unió tagországait is - nem ismeri el legitimnek.

A látogatás tovább élezi a Kijev és Moszkva között a Krím elfoglalása és a Kelet-Ukrajnában kirobbantott fegyveres konfliktus miatt amúgy is feszült viszonyt, különösen a vasárnap megtartandó oroszországi parlamenti és helyi választások előtti napokban. Kijev számos fórumon tiltakozott az ellen, hogy a megszállt félszigeten is megtartsák az orosz voksolást. Ukrajna arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy ne küldjenek megfigyelőket a félszigetre, és ne ismerjék el az ottani választások eredményét. Szerdán Petro Porosenko elnök ezt személyesen kérte a berlini és a párizsi vezetéstől, amikor Kijevben fogadta Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminisztert.

Szerző
Témák
Putyin Kijev Krím

Donald Trump jól van, Bill Clinton már kevésbé

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump is egészséges - derül ki a csütörtökön délelőtt nyilvánosságra hozott orvosi jelentésből. 

A republikánus elnökjelölt kampánya tette közzé a részletes orvosi jelentést, amely szerint Donald Trump legutóbbi általános vizsgálatára  a múlt pénteken került sor, s a leletek szerint az üzletember "kiváló egészségnek" örvend. A viszgálatokat  az a Harold Bornstein végezte, aki 36 éve Trump orvosa.  A Trump-kampány közleményben tudatta, hogy a vizsgálat valamennyi részletes eredményét nyilvánosságra hozza, s ebből kiderül, hogy Trump "egészsége kiváló és megvan az ereje ahhoz, hogy megszakítás nélkül végigvigyen egy példa nélkül álló és nehéz kampányt, - ami még ennél is fontosabb - ellássa az Egyesült Államok elnökének különlegesen megterhelő munkáját". 

Trump egyébként csütötökön este szerepel a CNN hírtelevízió "Dr. Oz show" című híres műsorában, amelynek szerkesztő-műsorvezetője, Dr. Mehmet Oz az egészségi állapotáról kérdezi a republikánus elnökjelöltet. A műsort felvételről sugározzák, a felvétel szerdán este készült, és sok információ már kiszivárgott róla. Például az, hogy Trump milyen diétát követ, hogy nem végez rendszeres testmozgást (kivéve a golfot), s hogy az utóbbi időkben csökkent a koleszterinszintje is. A műsorban Trump nemcsak a sajt egszségéről beszél, hanem a többi között a zikavírus elleni küzdelem fontosságáról és új, családpolitikai javaslatairól.     

Közben a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton csütörtökön visszatért a kampányba, és Észak-Karolinába indult Az elmúlt három napban, amíg otthon lábadozott, a férje, Bill Clinton volt elnök kampányolt intenzívebben - mintegy Hillary Clinton helyett is -, ám sajtójelentések szerint Bill Clinton már nem a régi. A héten Kaliforniában és Nevadában kampányolt a felesége mellett, s a Politico című lap idézi a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) egyik, neve elhallgatását kérő tagját, aki szerint Bill Clintontól "kedves, hogy eljött, de jelenleg csak egyetlen ember képes érdemben kampányolni (Hillary helyett): Barack Obama elnök".  A DNC tagja azt is hozzátette: "Amikor az ember meglátja Bill Clintont, akkor elsőként nem Hillary Clinton és a jövő jut az eszébe, hanem a volt elnök és a múlt".

Szerző