Paralimpia - Az éremgyűjtés nem érhet véget

Publikálás dátuma
2016.09.16. 21:38
Az ezüstérmes Biacsi Ilona, az aranyérmes lengyel Barbara Niewiedzial és a bronzérmes ukrán Ljudmilla Dinilina. MTI Fotó: Koszti
Folytatják az éremhalmozást a magyarok a riói nyári paralimpián, ahol újabb ezüsttel és három bronzzal gazdagították eddigi éremgyűjteményüket.

Biacsi Ilona négy évvel ezelőtt Londonban bronzérmes volt az 1500 méteres síkfutás fináléjában, ezúttal egyet javított helyezésén, és második lett a világcsúcstartó, évek óta veretlen lengyel Barbara Niewiedzal mögött. A másik Biacsi-testvér, az elmúlt években több sérüléssel is küzdő Bernadett ötödikként ért célba.

„Nagyon sajnálom, hogy így jött össze. Úgy váltunk szét a verseny előtt, hogy átadom a dobogós helyezést, csak legyen mögöttem - mondta az MTI-nek könnyeivel küszködve a testvéréről, Bernadettről Biacsi Ilona. - De ez az érem mindkettőnké, ha ő nem lenne, én sem lennék itt. Együtt készülünk, együtt csináltuk végig az elmúlt négy évet, volt olyan holtpontom, amin ő segített keresztül, bíztatott. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen testvérem van, és nagyon sajnálom, hogy most sír, mert ő is érmet szeretett volna. Megszakad a szívem."

A magyar idő szerint késő este, illetve éjszaka rendezett úszódöntőkben két bronzot szereztek a magyarok. Az élete első paralimpiáján szereplő, mindössze 14 éves Konkoly Zsófia (S10) 100 m pillangón ért a harmadik helyen célba, és ugyanebben a számban lett harmadik Sors Tamás (S9) is, aki az előző két paralimpián megnyerte a pillangót.

„Lehet, hogy rosszul építettem fel a taktikát. Menekülés a győzelembe, így hívjuk egymás között, amit csináltam, nagyon jól mentem, de a végén már éreztem, hogy nem bírom felemelni a karomat, már nagyon fájt - mondta a versenyről a kétszeres paralimpiai bajnok. - Ennyi volt bennem, de nem vagyok csalódott, inkább boldog. Nagyon jó időt úsztam. Ezt egy jó zárásnak fogom fel, én többet ugyanis már nem úszok 100 méter pillangón.”

Hozzátette: abban is biztos, hogy paralimpián sem szerepel többet, de hogy az úszást is abbahagyja-e, azt még nem döntötte el.

Az előző versenynap harmadik bronzérmét a Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállítású kerekesszékes párbajtőrcsapat szerezte, amely az elődöntőben 45-34-es vereséget szenvedett az esélyesebb Hongkongtól, a harmadik helyért azonban lapzártánk után drámai csatában 45-44-re múlta felül Lengyelországot.

„Nagyon szoros mérkőzés volt - nyilatkozott a Veres Amarilla. - Ez az első paralimpiám és ez volt az első alkalom, hogy én voltam a befejező ember a csapatban, miután a legerősebb emberünk, Krajnyák Zsuzsa tegnap, a tőr egyéni bronzmeccsen megsérült. Még új vagyok, de sikerült megcsinálnom, hihetetlen! A két edzőnk elmondta, hogy mit csináljak és hogyan fejezzem be a meccset. Semmi mást nem kellett csinálnom, mint végezni a dolgomat, szúrni. Csak erre gondoltam. Aztán az utolsó tus után sírva fakadtam. Nagyszerű érzés volt."

A magyar női tőrcsapat – Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna összeállításban – lapzártánk után vívta elődöntőjét Hongkonggal. Az úszódöntőkben 50 m háton a hetedik paralimpiáján szereplő Vereczkei Zsolt (S5) képviselte a magyar színeket, aki eddig minden alkalommal dobogós helyen zárta a játékokat, három-három arany és bronz a paralimpiai mérlege. Rajta kívül bejutott a fináléba Tóth Tamás is (S9) 100 m háton.

A magyarok mérlege eddig hét ezüst- és nyolc bronzérem a vasárnapig tartó nyári játékokon.

Szerző

Rosberg volt a leggyorsabb Szingapúrban

Publikálás dátuma
2016.09.16. 19:53
FOTÓ: Lars Baron/Getty Images
Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Szingapúri Nagydíj pénteki második szabadedzésén.

A világbajnoki pontverseny második helyén álló Rosberg mögött a Ferrari finn versenyzője, Kimi Räikkönen lett a második, a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen pedig a harmadik időt autózta. A vb-címvédő brit Lewis Hamilton (Mercedes) hetedik lett.

Eredmények, 2. szabadedzés (élcsoport, a formula1.com alapján):

1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:44.152 perc
2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:44.427
3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:44.532
4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:44.557
5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:45.161
6. Nico Hülkenberg (német, Force India) 1:45.182

korábban:
1. szabadedzés:

1. Verstappen 1:45.823 perc
2. Ricciardo 1:45.872
3. Vettel 1:46.287
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:46.426
5. Rosberg 1:46.513
6. Räikkönen 1:46.890

A további program:
szombat:
3. szabadedzés 12.00
időmérő edzés 15.00

vasárnap:
futam 14.00

Szerző

Időközi lesz Zuglóban?

Publikálás dátuma
2016.09.16. 18:48
Fotó: Népszava
Teljes baloldali összefogást szeretne Karácsony Gergely Zugló PM-es polgármestere egy esetleges időközi önkormányzati választáson. A tét a XIV. kerület 3-as számú egyéni választókörletének mandátuma - írta a Magyar Idők. 

Sápi Attila szocialista képviselő januárban eltűnt, azóta sem találják. Ha 2017 január végéig nem kerül meg, akkor képviselői jogosultsága megszűnik. Ha egy éven belül megtalálják, akkor a testület létszáma helyreáll, ha kiderül róla, hogy meghalt, a helyi választási bizottságnak 120 napon belül ki kellene írnia az időközi választást. Karácsony, hogy legyőzze a Fidesz majdani jelöltjét, már tárgyalt a DK-val. Az MSZP viszont nem áll be Karácsony mögé.

Szerző