Előfizetés

Rendőrökkel lakoltatnák ki Iványi Gáborékat

Publikálás dátuma
2016.10.01. 07:08
A szálló lakói nem ápolatlan külsejű kéregetők, hanem dolgos asszonyok, akik elveszítették önálló lakhatási lehetőségeiket FOTÓ:
Hétfőig adott határidőt Iványi Gábornak és az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesületnek a fővárosi vezetés, hogy elhagyják azt a József nádor téri ingatlant, ahol az egyesület egy női átmeneti szállót működtet. Hivatalos indoklás nincs. Új tartózkodási helyként egy Budapest széli munkásszállót jelöltek ki. Iványiék jelezték: nem fognak önként távozni.

Újabb felszólítást kapott a főpolgármesteri hivataltól a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor, hogy október 3-án "tisztán, kiürített állapotban szíveskedjenek birtokba adni" az egyesület által működtetett József nádor téri női átmeneti szállót a fővárosnak. A 10. szám alatti társasház második emeletén található szállót 2000 januárja óta működteti az Oltalom, jelenleg 64 otthontalan asszony él ott. Szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete magasodik, de ide álmodtak egy újabb luxusszállodát is, az épülő mélygarázs miatt nemrég a tér összes fáját letarolták.

Jogellenes a felszólítás

A fák után a nehéz sorsú asszonyok következnek: a főváros a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei Külső Gyáli úti épületébe, a belvárosból Budapest peremére paterolná őket. A jobboldali többségű fővárosi közgyűlés még márciusban döntött erről, az egyesülettel történő előzetes egyeztetések nélkül. Iványiék a sajtóból értesültek arról, hogy a lakóknak menniük kell. Iványi szerint ez jogellenes, az első Orbán-kormány idején köttetett szerződésük ugyanis azt tartalmazza, hogy az ingatlan használati joga akkor szűnik meg, ha az önkormányzat döntése alapján az egyesület tevékenysége más - hasonló adottságú - ingatlanba kerül elhelyezésre.

A Gyái úti épület az Oltalom szerint nem ilyen: teljesen más funkciót lát el, s mivel nagyon messze van, az átmeneti szállón élő asszonyok többségének a munkája is veszélybe kerülne. Merthogy szinte mindannyian dolgoznak - napközben csak a nyugdíjasok vannak a szállón -, a legtöbben kórházban, iskolában vállaltak takarítói munkát. Van, akinek most is hajnali három-négy óra körül kell a korai kezdés miatt munkába indulnia, a Külső Gyáli útról ezt nem tudná megtenni. Arról nem is beszélve, hogy a munkásszálló már most is túlzsúfolt.

Ráadásul a költözés fenntartóváltással is járna: az Oltalom semmilyen kapcsolatban nem áll a központtal, ha az asszonyok odakerülnek, az egyesület nem gondoskodhat róluk tovább. Iványiékkal erről sem egyeztetett a főváros. Azt sem tudni, mi lesz a női szálló tizenegy dolgozójának (szociális gondozók, takarítók) a sorsa, őket ugyanis nem hívták. Iványi szerint mivel a Gyáli úti szállónak megvan a maga személyzete, félő, hogy ha az "átköltöztetés" bekövetkezik, az egyesület dolgozói elveszítik munkájukat.

Majd a karhatalom elintézi

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az ügyről korábban úgy nyilatkozott: "nem ideális, hogy a belváros szívében, egy bérházban működik egy nem túl jó állapotban lévő hajléktalanszálló". Ami azt jelenti, nem akarnak az elegáns környéken hajléktalanokat látni. Ez persze a hivatalos indoklásban nem jelenhet meg, ám mint Iványi lapunknak elmondta, hivatalos indoklás nincs is. Legalábbis ő még nem találkozott ilyennel. Bagdy nyilatkozata ugyanakkor rávilágított arra, hogy a fővárosi vezetés egyáltalán nem ismeri sem a szállás valós állapotát, sem pedig az ott élőket. Iványi már több alkalommal is elmondta: a szálló lakói nem ápolatlan külsejű kéregetők, hanem dolgos asszonyok, akik annyiban különböznek másoktól, hogy elveszítették önálló lakhatási lehetőségeiket. Az sem igaz, hogy a szálló rossz állapotban lenne, ezt munkatársunk fotói is bizonyítják. Bár nyilván nem vetekedhet egy főpolgármester-helyettes lakásával.

Az egyesületnek magával a költöztetéssel nem is lenne nagy problémája. Már korábban is világossá tették, készek lennének az ingatlant kiüríteni, ha a városházán nem zárkóznának el következetesen mindenféle tárgyalástól, és ha az eredeti szerződés értelmében másik, megfelelő helyet biztosítanának számukra. Iványi kijelentette: nem hajlandóak önként távozni. De ugyanilyen hajthatatlannak bizonyul a fővárosi vezetés is. Az egyesület hitetlenkedve fogadta a hírt, hogy a karhatalom igénybevételével akarják őket kilakoltatni.

- Hivatalosan a Főváros Vagyongazdálkodási Főosztályának vezetője azt közölte, hogy amennyiben az ingatlan átadása nem történik meg, úgy sajnálatos módon a fővárosi önkormányzat a kiürítés érdekében kénytelen lesz a szükséges jogi intézkedéseket megtenni - fogalmazott Iványi.

Az Oltalom elnöke arra bátorít mindenkit, hétfő délelőtt tíz órára menjenek el a József nádor tér 10-hez, és nézzék meg, a Nemzeti Együttműködés Rendszere hogyan bánik az elesettekkel és a szegényeket segítőkkel.

Tarlós, a feledékeny
Miért nem tárgyal a főváros az Oltalom képviselőivel a József nádor téri asszonyok ügyében? - kérdeztük Tarlós Istvánt. A főpolgármester kurtán azt felelte: nem tudja, miről van szó, de hétfő reggelre utánanéz. Úgy tűnik, a főpolgármester elfelejtette, hogy az általa vezetett közgyűlés márciusban 19 igennel, 6 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el az Oltalom klienseinek kipaterolásáról szóló javaslatot.
Elfelejtette azt is, hogy ő maga nyilatkozott arról, hogy a lakók képviselőit még a "költöztetés" előtt meg fogják hallgatni. Ahogy azt is, hogy ő maga nevezte "hangulatkeltésnek", hogy a női átmeneti szálló ügyét összemossák a luxusszálló építésével. Reméljük, hétfő délelőtt Tarlós István személyesen a József nádor tér 10-nél néz majd utána a dolgoknak.Storck szűkítette a keretet

Publikálás dátuma
2016.09.30. 21:03
Fotó: Népszava
Bernd Storck szövetségi kapitány pénteken 23 fősre szűkítette a Svájc elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésre készülő labdarúgó-válogatott keretét.

A német szakvezető a szövetség honlapján azt hangsúlyozta, hogy hasznos hetet töltött a játékosokkal, egyúttal befejeződött a Svájc és Lettország elleni vb-selejtezőkre való felkészülés első szakasza.

A pénteki edzés középpontjában az egymás elleni játék volt az U21-es keret tagjaival. A tréninget követően Strock véglegesítette a keretét. Kiemelte, a közös munka során ismét bebizonyosodott, hogy számos olyan játékos található az U21-es keretben, aki komoly perspektívát jelent a felnőtt válogatott számára.

A végleges keret tagjai vasárnap találkoznak ismét Telkiben, akkor már a légiósok is csatlakoznak a társaikhoz, bár közülük van, aki csak kedden érkezik meg klubkötelezettségei miatt.

A magyar válogatott jövő pénteken a hozzá hasonlóan Eb-nyolcaddöntős Svájccal találkozik a Groupama Arénában. A találkozóra minden jegy elkelt. Három nappal később Lettországban lépnek pályára a feröeri döntetlennel kezdő magyarok. A csoportban szerepel még az Európa-bajnok Portugália és Andorra.

A magyar válogatott kerete:

kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)

védők:
Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korcsmár Zsolt (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer Sheva), Lang Ádám (Dijon)

középpályások:
Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna), Vida Máté (Vasas)

csatárok:
Bognár István (DVTK), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Kleinheisler László (Darmstadt), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Kínos baki a vizes vb-n

Publikálás dátuma
2016.09.30. 20:20
Az épülő budapesti Dagály Úszóaréna, a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye 2016. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máth
Ugyan az érintett szállodákkal már egy éve folytatott folyamatos tárgyalásokat a jövő évi budapesti vizes világbajnokság rendezésére hivatott BP2017 Nkft., a Forma-1-es Magyar Nagydíj résztvevői sajtóhírek szerint már lefoglalták a luxusszállodákat.

Pénteken a Blikk számolt be arról, hogy a száguldó cirkusz érdekeltjei rögtön azt követően lefoglalták a legmagasabb kategóriájú szállásokat, hogy szerdán bejelentették, július 23-án rendezik meg a Hungaroringen a Magyar Nagydíjat, azon a napon, amikor a Dagály Úszóarénában megkezdődnek az úszóversenyek, Győrben pedig elindul Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.

A BP2017 Nkft. pénteki közleménye szerint azért nem volt lehetőség korábban a foglalásra, mert az előzetes egyeztetéseket követően csak az ilyenkor kötelező közbeszerzési eljárások lefolytatása után lehet szerződni a tendereken győztes hotelekkel.

"A vizes világbajnokság időpontjának kijelölése a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséggel, a FINA-val összhangban, széles körű nemzetközi egyeztetés alapján történt 2015 tavaszán. A döntéskor figyelembe kellett venni, hogy 2017. júliusának elején zajlik a wimbledoni teniszbajnokság és a Tour de France kerékpáros körverseny, augusztus 4. és 13. között pedig Londonban kerül sor az atlétikai világbajnokságra. Miután az úszó vb rendezői kézhez kapták Bernie Ecclestone-nak, a Forma-1 vezetőjének arra vonatkozó levelezését is, hogy kész a Magyar Nagydíj időpontját megcserélni, hogy ez által is biztosítsa a FINA-vb optimális megrendezésének körülményeit, a szervezők véglegesítették az időpontot a FINA-val, illetve televíziós partnereivel." - áll a közleményben, amelyben a BP2017 jelzi: mind a Hungaroring Zrt., mind pedig a világbajnokság szervezőbizottsága arra törekszik, hogy a nehézségeket közösen leküzdjék, és - amennyiben marad a jelenlegi helyzet - "más megoldás híján kiaknázzák a két esemény párhuzamos megrendezésében rejlő lehetőséget, legyen szó jegyértékesítésről, országmarketingről, Budapest promóciójáról".

A 2017. július 14. és 30. közötti FINA-világbajnokság megrendezésére az erre a célra létrejött BP2017 Nkft a hivatott, nem a Magyar Úszó Szövetség, sem a Magyar Vízilabda Szövetség, vagy bármely más vizes szakszövetség.