Előfizetés

Októberben összeül az ellenzék

Publikálás dátuma
2016.10.04. 07:05
Szabó Tímea beszél a PM rendezvényén vasárnap, a Kossuth téren, ahol a szocialista vezérkar is megjelent FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat Szabó Tímea. A PM társelnöke szerint az Orbán-kormányt csak előválasztással lehet leváltani. Az Együtt és az MSZP jelezte partnerségét, a DK még bizonytalan.

Tovább kell lépni az érvénytelen népszavazás után - közölte tegnap, még a plenáris ülés megkezdése előtt a Parlamentben Szabó Tímea, majd október 24-re ismét egyeztetésre hívta az előválasztásról a demokratikus ellenzéket. A PM társelnöke azt üzente, Orbán Viktor gyűlölet-kormányát le lehet váltani, de csak előválasztással. Ez nem mutyit, színfalak közötti egyeztetést jelent, olyat, ami néhány pártvezér saját túlélését szolgálja. Szabó szerint olyan egyezség nem születhet, mit a 2014-es választások előtt, ám az a cél, hogy minden körzetben csak egyetlen demokratikus ellenzéki kihívója legyen majd a Fidesznek.

A tárgyalásokra szóló meghívót elküldték, ám a demokratikus ellenzéki erők vezetőit nem úgy várják oda, hogy csak hümmögjenek és ne tudjanak dönteni. Elvárják, hogy konkrét javaslatokkal érkezzenek az október 24-i egyeztetésre. A megbeszélés nem pártokról szól, hanem arról, hogy az emberek kezébe adják vissza a döntést. Ők határozzanak arról, melyik választókörzetben, kit indítsanak 2018-ban. A PM társelnöke figyelmeztetett, a választók vasárnap kifejezték, hogy elegük van ebből a politikából, a tolvaj, korrupt kormányból, ezért győzhetnek a következő választáson.

A baloldali pártok együttműködése, az előválasztás, Szigetvári Viktor szerint fontosabb az alaptörvény módosításánál. Az Együtt elnöke is arról beszélt tegnap, hogy a 2018-as választást meg lehet nyerni, csak egy-egy egyéni jelöltet kell indítani választókörzetenként. Szigetvári közölte, tavaly év eleje óta támogatják az előválasztás ötletét, ebben a versenyben ugyanis ki lehet választani a jó jelölteket, ráadásul ennek a folyamatnak a során elválik egymástól a látszatellenzék és a valódi jelöltek.

Gyurcsány Ferenc a Klubrádióban azt mondta: ha azonos politikai mondanivalóval bírnak, akkor elérhetőbb közelségbe kerül a győzelem, ahogyan az vasárnap is történt. Azt még nem tudja, hogy elmennek-e a PM tárgyalására, még nincs döntés róla. A volt kormányfő hangoztatta, minél szélesebb körben meg kell állapodni, teljesen mindegy, ki javasolja. Gyurcsány szerint nagy politikai súlya, egy baloldali szavazókat megmozgató akciónak, egy miniszterelnök-jelölt választásnak van, nem az előválasztásnak, de a lényeg, hogy a 2018-as választásra mindenhol egy jelölt és egy, közös miniszterelnök-jelölt legyen. Szintén a Klubrádióban Hadházy Ákos kijelentette: még nem kaptak meghívót a PM-től, de az LMP társelnöke főként a választási törvény módosításáról tárgyalna a baloldallal. A párt másik vezetője, Szél Bernadett az ATV-ben már nem volt ilyen közeledő. Mint mondta, az LMP kongresszusának döntése értelmében külön indulnak a választásokon.

Molnár Gyula még lapunknak még vasárnap úgy nyilatkozott, elfogadják a PM meghívását. Az MSZP elnöke szerint is politikai szövetségre, társadalmi összefogásra van szükség, nemcsak a pártokkal, hanem a civilekkel, a szakszervezetekkel és az értelmiséggel. Molnár szerint a lehetséges választási koalíció első eleme lehetne, hogy jövő tavasszal közösen állítson ellenzéki köztársasági elnökjelöltet az ellenzéki oldal.

Juhász Attila FOTÓ: NÉPSZAVA

Juhász Attila FOTÓ: NÉPSZAVA

Az ellenzéki pártok részéről hiba volt a referendum után közvetlenül az összefogásról beszélni - fogalmazott lapunknak Juhász Attila. A Political Capital elemzője szerint sokkal többet profitálhattak volna azzal, ha a népszavazás érvénytelenségére hívják fel a figyelmet, nem pedig saját magukkal foglalkoznak. Azonban a szakértő hozzátette: a mai választási rendszerben evidencia, hogy kell valamilyen formájú együttműködés. De a választókat csak a végeredmény érdekli, így ha az ellenzék az összefogást állítja a középpontba, az nem hoz új szavazatokat – mutatott rá Juhász, hozzátéve: sok variációs lehetőség nincs is. Ugyanis a szakértő szerint három lehetséges megoldás van: választási párt, közös lista, vagy pedig koordinált jelöltállítás.

2014-ben közös listával próbálkozott az ellenzék, jelenleg a koordinált jelöltállítás tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek – vélekedett az elemző. Ez lényegében abból indul ki, hogy valamilyen módon – tárgyalóasztal mellett vagy előválasztással – megállapodnak, hogy ki induljon közös vagy – ha máshogy nem, hallgatólagosan – támogatott jelöltként az adott egyéni körzetben. Juhász szerint politikailag mindenképp hasznosabb lenne az ellenzék számára, ha létrejönne az előválasztás a jelöltek kiválasztása érdekében.

Kiss Ambrus FOTÓ: NÉPSZAVA

Kiss Ambrus FOTÓ: NÉPSZAVA

A közvélemény-kutatásokból nehéz lenne megjósolni az esetleges baloldali összefogás sikerét, hiszen azok csak pártokra kérdeznek rá, valamint a baloldali jelöltek sem ismertek - vélekedett Kiss Ambrus. A Policy Agenda elemzője kifejtette, a népszavazás eredményéből kiderült, a 20 ezer főnél nagyobb népességű, baloldali vezetésű városokban 8 százalékkal alacsonyabb volt az érvényes szavazatok aránya az országos átlagnál, a kormányzat retorikájára itt nem voltak annyira fogékonyak az emberek.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a baloldal helyzete nem rosszabb, mint 2014-ben. A szakember szerint ugyanakkor kérdéses az összefogás formája is: "közös listát a 2014-es események tudatában vélhetően egyik párt sem fog javasolni, inkább koordinált indulás lehetséges". Ugyanakkor, ha baloldali körzetben például közös jelölt indul, az elveszi a pártok listáitól a voksokat - ez a kis pártok esetében pedig kulcskérdés. Az előválasztással kapcsolatban Kiss úgy vélekedett, az érintetteknek láthatóan nehéz kompromisszumot találniuk. "Nem látom, hogy a népszavazási eredményekkel kimozdult volna az előválasztás szekere abból a sárgödörből, ahol eddig volt" - tette hozzá.

Storck: bizonyítani kell

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint ha csapata komoly eredményeket akar elérni, azaz beleszólna a továbbjutás kérdésébe világbajnoki selejtezőcsoportjában, akkor pénteken bizonyítania kell a Groupama Arénában sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésen.

A német szakember a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a válogatott az Európa-bajnokságon már megmutatta, versenyképes lehet élcsapatokkal szemben, s ezt kell újra megmutatnia mostani riválisa ellen is. Ugyanakkor megjegyezte, természetesen rendkívül nehéz mérkőzésre számít, hiszen a svájci válogatott játékosai a legerősebb bajnokságokból érkeznek, ráadásul az együttes az Eb-n veretlenül csak büntetőkkel búcsúzott a nyolcaddöntőben, egyúttal a kontinensviadalon a labdabirtoklás tekintetében az öt legjobb között volt.

Storck elmondta, a válogatott játékát a svájcival szemben kell hangolni, ezt péntekig megpróbálják a szakmai stábbal lépésről lépésre maximálisan elvégezni. A szakvezető kiemelte, ugyan a svájciak elleni találkozót követően mindössze három nappal Lettországban kell bizonyítania az együttesnek, egyelőre kizárólag a pénteki összecsapásra koncentrálnak. A szövetségi kapitány korábban panaszkodott a játékosok fizikai állapotára, most azonban elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos bajnokit játszottak a futballisták, ennek köszönhetően javulást tapasztalt ezen a téren.

A Feröer-szigetek otthonában játszott gól nélküli döntetlen alkalmával Gera Zoltán még nem volt ott a pályán, az Eb egyik legjobb magyar játékosa sérülését követően újra bevethető. A Ferencváros 37 éves futballistája elmondta, talán még a kontinensviadalon mutatottnál is jobb játékra lesz szükség ahhoz, hogy a válogatott legyőzze a rendkívül erős svájci csapatot, ugyanakkor a hazai pálya mindenképpen előnyt jelent. Hozzátette, a szövetségi kapitány eddig mindig megtalálta a legmegfelelőbb taktikát, amivel sikeresek tudtak lenni.

Korhut Mihály új csapatával, az izraeli Hapoel Beer Sheva együttesével már az Európa Ligában is komoly sikereket ért el, például győzni tudott az Internazionale otthonában. "Aki látta a mérkőzéseinket, az tudja, sikerült egy élcsapathoz kerülnöm. Remélem, a válogatottban is szerepet kapok, és minél jobb teljesítményt tudok majd nyújtani" - mondta a védő.

Az előző héten a keret - légiósok nélkül - az U21-esekkel közösen készült, a fiatalok közül Vida Máté akár a svájciak ellen is bizonyíthat: "Nagyon hasznos volt az elmúlt egy hét, próbáltam az idősebbektől, különösképpen Gera Zoltántól sokat tanulni. Bízom benne, hogy idővel talán a váltótársa lehetek".

A magyar válogatott pénteken 20.45-től fogadja a svájci csapatot. A rivális az Európa-bajnok portugálok 2-0-ás legyőzésével rajtolt a sorozatban.

MOB: nagyszerű eredményeket értünk el a riói játékokon

Publikálás dátuma
2016.10.03. 19:22
MTI Fotó: Marjai János
Londontól Rióig címmel elkészült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) értékelése a riói játékokról, a kötetet Borkai Zsolt elnök hétfőn nyújtotta át Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének.

A miniszter kifejtette, a sikeres olimpia után a kiértékelő szakasz következik, és a MOB-bal közösen tesznek javaslatokat a kormánynak a hatékonyabb sportpolitika és sportfinanszírozás érdekében.

Balog Zoltán elmondta: látogatásuk annak is az elismerése, hogy az eddigi 168-ról Rióban 176-ra nőtt a magyar olimpiai aranyérmek száma. "Ebbe a füzetbe belepillantva pedig az is látható, hogy a népességhez vagy a GDP-hez képest különösen büszkék lehetünk a riói olimpikonjainkra" - tette hozzá Balog Zoltán.

Borkai Zsolt elmondta, az elmúlt négy évben komoly segítséget kaptak a kormánytól, a MOB jelentésében ennek az időszaknak az eredményeiről ad átfogó ismertetést. "Sikeres négy éven vagyunk túl, és nagyszerű eredményeket értünk el a riói játékokon. A további együtt gondolkodás révén a következő négy év is hasonlóan eredményes lehet" - fogalmazott a MOB elnöke.

A magyar csapat nyolc aranyérem mellett három ezüstöt és négy bronzot nyert a riói játékokon, így az éremtáblázat 12. helyén végzett.