Drámai a lemaradásunk

Nem ciklikus, inkább strukturális okai vannak a növekedés lassulásának a világgazdaságban. Magyarország előnye az európai gazdasági központhoz való közelsége, ám jelentős a lemaradása többek között a felsőoktatásban, az innovációban. Egy lassuló világgazdasági környezetben még nehezebb lesz a felzárkózás.

A hosszú távú siker, a versenyképesség záloga az intézményrendszer, s ha ez nem jó, a gazdasági növekedés sem lehet jó hosszú távon - figyelmeztetett a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Duronelly Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. senior portfólió menedzsere. A WEF 150 országot vizsgáló listáján Magyarország a 114-ik helyet foglalja el az intézmények értékelésében. Ezzel a régió és a v4-ek sorában is az utolsó - tette hozzá Duronelly.

Az egész napos rendezvényen több szekcióban, panelbeszélgetéseken pénzügyi szakemberek, vállalatvezetők igyekeztek választ találni a hazai- és a világgazdaság gondjaira.

A legszomorúbb a Világgazdasági Fórum versenyképességi jelentésében, hogy a felsőoktatás 70-ik hely körül található és ez a v4-ek és a régió utolsó helyére volt elég - tette hozzá Darvas Zsolt, a Bruegel Intézet kutatója. Hosszú távon a felsőoktatás teremthet egy olyan képzett munkaerő kínálatot, amely vonzóvá teheti a régiót és Magyarországot.

A felmérés három alappillérét tekintve, az intézményrendszer, a makrogazdasági stabilitás, a hatékonyságot befolyásoló felsőoktatás, a tőke-munka piacok hatékonysága mellett a harmadik a gazdasági innováció orientáltsága. Magyarország ebben is a versenytársai mögé, a 100-ik helyre szorult. Nagyon sokat kell tenni az innováció fejlesztéséért - jegyezte meg Darvas.

A 2008-as gazdasági válság előtt a világgazdaság össz GDP növekedése elérte az évi 5 százalékot, ez az elmúlt egy évben a Bloomberg számításai szerint 3,2 százalék volt. A fejlett országokban például az ipari termelés nulla százalékon toporgott. A gazdaságot követte a világkereskedelem, amely szintén nulla közeli "növekedést" ért el, vagyis a kereskedelmi forgalomba kerülő áruk és szolgáltatások mennyisége sem növekedett az elmúlt egy évben. A válság előtti aranykorban ez a növekedés még meghaladta a 7 százalékot - összegezte Duronelly Péter.

A hosszú távú lassuló folyamatban szerepet játszik az infláció lejtmenete és a reálkamatok csökkenése - említette Samu János, a Concorde Értékpapír vezető elemzője. A pénzügyi válság elriasztja az embereket és a cégeket a hiteltől és mindenki sokkal óvatosabb lett. Egyensúlytalanságok alakultak ki a jövedelem elosztásban is. A jövedelmek inkább megtakarításokba vándorolnak, visszaesett a költés és ez a keresletet is csökkenti. Ez pedig fékezi a beruházási hajlandóságot. Egyelőre nagyon kevés jel mutat arra, hogy ez a rossz irány változna - tette hozzá Samu.

A lassulás egyik fontos tényezője a termelékenység növekedésének a lassulása - fűzte hozzá Darvas Zsolt. Ez gyakorlatilag mindenhol megfeleződött. Ez ráadásul a technikai, technológiai, ahogyan a legtöbben nevezik, a negyedik ipari forradalommal párhozamosan következett be.

Az USA-ban 1999. óta az üzleti kibocsátás 38 százalékkal emelkedett. A ledolgozott munkaórák száma viszont csak 3 százalékkal nőtt, vagyis éppen a technikai, technológiai robbanás miatt nem volt szükség új emberekre. Így alakulhatott ki az egyensúlytalanság is, hiszen a többlet hozadéka a tőketulajdonosoknál csapódott le. Kialakul egy olyan világrend és technológiai közeg, ahol a gazdasági növekedés eredménye nagyon erősen koncentrálódik. Nem ciklikus, hanem strukturális gond van a növekedéssel - állapította meg Duronelly Péter.

Az egyik panelbeszélgetésen a magyar nagyvállalatok vezetői úgy vélték,meg kell próbálni vonzóvá tenni a hazai munkavállalást a külföldre távozott szakképzett magyar munkaerő számára. Ezért bizonyos területeken számítani kell a bérnyomás fokozódására - hangzott el.

Hosszú távon több, jól képzett és egészséges fiatalra van szüksége a magyar vállalatoknak - foglalta össze Lakatos Péter, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. Mészáros Csaba, az evopro Holding vezére a kiszámíthatóságot és az adórendszer optimalizálását is hangsúlyozta. A szakember megjegyezte, jó lenne 50-60 százalékkal magasabb béreket fizetni, de a nemzetgazdasági szintű hatékonyság határozza meg a bérek szintjét, és ebben van hová fejlődni. Óvatosnak kell lennie valakinek, aki az állammal üzletel, hiszen előfordul, hogy a 179. napon mondanak fel egy 180 napig felmondható szerződést - említett egy példát a kiszámíthatatlanságra.

Csepreghy közszolgákat küldene a versenyszektorba
Idén eddig 1054 milliárd forint uniós támogatást fizetett ki a kormány, az utolsó negyedévben pedig a kétszeresére számít, így teljesülhet az ígért 2048 milliárdos kifizetés - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Portfolio Budapest Economic Forum rendezvényén.
A magyar gazdaság teljesítménye, növekedése jelentősen kapcsolódik az uniós forrásokhoz - ismerte el Csepreghy.Magyarország várhatóan nem ront eddigi uniós 2-es besorolásán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nyári uniós auditjának eredménye miatt, de egy vita esetében sem lenne veszélyben a költségvetés, mivel a hiány mértékét a tagállamok követeléseivel csökkenteni kell.
Az állami projektértékelői rendszerben már 2116 emberrel kötött szerződést a Miniszterelnökség, azaz ennyi szakértőt regisztráltak, és 3912 projekt értékelése kezdődött meg.
A magyar gazdaság helyzetéről elmondta: a 2010-es kormányváltáskor 3,73 millió ember dolgozott Magyarországon, most közel közel 4,4 millióan dolgoznak. A munkaerőhiány enyhítését az bürokrácia leépítésével az "utcára" kerülő közszolgákkal látja részben enyhíthetőnek a miniszterhelyettes, "több tízezres, akár százezres" nagyságrendben tudnak majd állami alkalmazásban dolgozó embereket a versenyszektorba irányítani - mondta.

Sztrájkbizottság alakult a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.02.23 11:58

Fotó: Shutterstock
Pattanásig feszült a helyzet a dunaújvárosi Hankook gumigyárban, ahol a cégvezetés egyoldalúan felfüggesztette a szakszervezettel folytatott bértárgyalásokat, befagyasztotta a konzultációt. Tájékoztató formájában arról értesítették a dolgozókat, hogy az Üzemi Tanács javaslatait fogják majd figyelembe venni a béremeléskor, holott bérmegállapodásra csak a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete jogosult, az Üzemi Tanács nem! A cégvezetés február 20-ra ígérte az újabb konzultációt, ezen képviselője nem jelent meg, érdemi javaslatot nem küldött, s azzal húzza az időt, hogy nem volt módja a távol-keleti tulajdonossal egyeztetni. A szakszervezet, melybe az év végi bónusz késedelmes kifizetése miatt tömegesen lépnek be a munkavállalók, a vezetés lépésére válaszul megalakította a sztrájkbizottságot, és hangsúlyozzák: törvényes úton fogják megakadályozni, hogy a cégvezetés semmibe vegye jogaikat! 
Szerző
Témák
sztrájk

Felminősítette Magyarországot a Fitch

Publikálás dátuma
2019.02.23 09:03
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolva a lépést.
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi "BBB mínusz"-ról. Az új osztályzat kilátása stabil. Egy héten belül ez a magyar szuverén adósságkötelezettségek második felminősítése. Múlt pénteken a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) szintén egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Az S&P új magyar osztályzatának kilátása szintén stabil. A Fitch és az S&P lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással. A Moody's e besorolása a Fitch és az S&P módszertanában a "BBB mínusz"-nak felel meg. A magyar besorolásokra immár mindhárom hitelminősítő stabil kilátást tart érvényben. A múlt heti és a mostani felminősítés előtt a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt pozitív kilátást tartott érvényben a magyar szuverén adósbesorolásra, a Moody's osztályzati kilátása azonban évek óta stabil. A Fitch már korábban utalást tett a magyar államadós-besorolás idei felminősítésének lehetőségére. A közép- és kelet-európai térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében a cég felidézte, hogy - a tanulmány bemutatása idején - a régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tartott nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ez "felfelé ható minősítési lendületet ad" a térségnek 2019-ben. A magyar államadós-besorolás pénteki felminősítésének indoklásában a Fitch Ratings kiemelte, hogy saját számítási módszere alapján a hazai össztermékhez (GDP) mért nettó külső magyar adósságráta a 2013-2017-es időszak 34,4 százalékos átlagáról tavalyig 10,2 százalékra csökkent. A Fitch megjegyzi, hogy a listáján hasonló besorolással szereplő szuverén adósok nettó külső adósságrátájának mediánértéke jelenleg 7,8 százalék. A hitelminősítő szerint a magyar külső nettó adósságráta csökkenésének fő okai között van a folyómérleg-egyenleg folyamatos - jóllehet most már szűkülő - többlete, a stabil külföldi működőtőke-beáramlás, valamint az Európai Uniótól érkező folyósítások. A Fitch elemzése szerint a külső likviditási ráta is jelentősen, a 2012-2017-es időszak 95 százalékos átlagáról 138 százalékra javult, jóllehet továbbra is elmarad a hasonló besorolású szuverén adósok 153,5 százalékos mediánértékétől. A hitelminősítő szerint az, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg tavaly az erőteljes hazai kereslet ellenére is a GDP 1,1 százalékára becsülhető többletben maradt, a magyar gazdaság, különösen a szolgáltatási szektor versenyképességének javulását tükrözi. A Fitch Ratings várakozása szerint a magyar folyómérleg-egyenleg GDP-arányos többlete az idén 0,8 százalékra csökken, elsősorban a gyengébb külső kereslet miatt, de 2020-ban ismét 1,1 százalékra bővül. A cég hangsúlyozza, hogy a magyar folyómérleg-pozíció mindenképpen kedvező a Fitch listáján "BBB" besorolással szereplő többi szuverén adóséhoz képest, ezek mediánszintje ugyanis jelenleg mínusz 1,3 százalék. A Fitch Ratings várakozása szerint a magyar folyómérleg-egyenleg és a nettó közvetlen külföldi tőkebeáramlás értéke a 2019-2020-as időszak átlagában a hazai össztermék 2,4 százaléka lesz, vagyis ez a mutató szintén meghaladja a "BBB" besorolási kategória 1,7 százalékos mediánértékét. A hitelminősítő szerint a felminősítés tényezői közé tartozik az is, hogy a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-ráta változatlanul lefelé tartó pályán van. A Fitch előrejelzése szerint ez a mutató a 2012-2017-es időszak 75,2 százalékos átlaga után az idén 68 százalékra, 2020-ban 66 százalékra csökken. Jóllehet a GDP-arányos magyar államadósság-ráta még mindig magasabb az azonos besorolású szuverén adósok 38,5 százalékos jelenlegi mediánszintjénél, a Fitch azonban úgy ítéli meg, hogy a viszonylag erőteljes magyar finanszírozási rugalmasság - amely a devizában denominált adósság alacsony arányából és a nem rezidens befektetők kezén lévő államadósság-hányad csökkenéséből ered - részben enyhíti a kockázatokat. A Fitch megjegyzi, hogy a magyar adósságszolgálati teher alacsonyabb az azonos besorolású adósok mediánjánál. A cég az EU-hoz fűződő viszonyt taglalva megemlíti, hogy erősödnek a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok. A Fitch elemzői azonban nem várják, hogy a hetedik cikkely szerint eljárás az idén jelentősen előrehaladna, bár megítélésük szerint az EU-folyósítások 2021-től javasolt csökkentése kiélezheti a viszonyt. Az elemzés szerint a magyar bankszektor stabil, tőkeellátottsága bőséges, a nem teljesítő kinnlevőség-hányad csökken, a tavalyi harmadik negyedévben már nem haladta meg az 5,6 százalékot, miközben a hitelkiáramlás változatlanul erőteljes. A 4,8 százalékosra becsült tavalyi gazdasági növekedés valószínűleg ciklikus tetőzést jelentett, de a beruházási aktivitás és a háztartási fogyasztás az előrejelzési távlatban továbbra is robusztus mértékben hozzájárul majd a magyar gazdaság növekedéséhez - jósolja a Fitch Ratings pénteki elemzése. 
Szerző