Orbán áll a Népszabadság felfüggesztése mögött?

Publikálás dátuma
2016.10.08 11:27
FOTÓ: Népszava
A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni" - ezt a társaság közölte szombaton, eddig példátlan módon. A dolgozókat előre nem tájékoztatták, így őket is megdöbbentette a hír, az egyik újságíró szerint puccs történt. Többen úgy vélekednek, hogy Orbán hozta meg a döntést a lap kiadásának felfüggesztéséről, Gyurcsány szerint ez az Orbán-rezsim legaljasabb gaztette. Ma estére tüntetést szerveztek a lap mellett több helyszínen is. Információink szerint Mészáros Lőrinc Liszkay Gáborral alapított egy céget, és ez a társaság vásárolhatja fel a Mediaworks médiaportfólióját. 

A Mediaworks Zrt. megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezték ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait.

A Mediaworks közleménye szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó. A közleményben a lap veszteségességére hivatkoznak, mint írják, a példányszám az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent. Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

A lap hétvégi száma még megjelent, azonban a nol.hu szombat reggel már nem volt elérhető az interneten. 

Információink szerint a Mediaworks felügyelőbizottsága döntött a kiadás felfüggesztéséről, amiről ma levélben értesítették a lapot. A szerkesztőséget megdöbbentette a hír, már a Ausztriában is nagy a felzúdulás, miután a Népszabadságot birtokló Vienna Capital Partners (VCP) főtulajdonosa, Heinrich Pecina osztrák üzletember.

A közleményben arról is tájékoztattak, hogy jelenleg is zajlik a Mediaworks budapesti működésének költségtakarékos székhelyre történő költözése a Bécsi úti "Népszabadság-épületbe", ahol több mint 400 munkahelyet alakítottak ki. Úgy tudjuk, hogy a lap munkatársai pénteken összedobozoltak, felkészültek, hogy átköltöznek a régi-új épületbe, reggelre azonban az e-mail fiókok már nem működtek. A munkatársakat egyenként értesítik levélben a döntésről, amiben az szerepel, hogy továbbra is a Mediaworks alkalmazottai, és titoktartási kötelezettséget várnak el tőlük.

Mészárosék kezébe kerül a Népszabadság?
Tegnap a Népszavához eljutottak olyan információk is, miszerint a lap Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhetett egy megállapodás alapján. Ezt más forrásból nem tudtuk megerősíteni, ezért nem közöltük a hírt, de a történések alapján nem kizárható, hogy így történt.
Piaci (politikai) hírek között az is megtalálható, hogy Mészáros Lőrinc közös céget alapított Liszkay Gáborral, a Magyar Idők alapítójával és kiadójával, és ez a társaság vásárolja fel a Mediaworks médiaportfólióját. A tranzakció lebonyolításáról már hetekkel ezelőtt szó esett, aztán arról lehetett hallani, hogy megelégednek egy opciós szerződéssel, vagyis azzal, hogy bármikor lehívható a tulajdon. Az utóbbi idők kemény Népszabadságos publikációi miatt azonban módosult a terv, felgyorsult a vásárlási szándék, amelyet előbb a hét közepén akartak bejelenteni, most viszont ez a közlés állítólag hétfőre tolódik. Amennyiben igazak ezek az információk, akkor még az osztrák Pecinának kellett most szombaton elvégezni a piszkos munkát, a Népszabadság felfüggesztését.


Orbán a döntés mögött?

Általános a vélekedés, hogy a döntést maga Orbán Viktor hozhatta meg, mégpedig az utóbbi idők Népszabadságbeli Rogán Antalt és Matolcsy Györgyöt érintő információk miatt. A lap leplezte le a propagandaminiszter helikopter-túráját, az MNB-elnök magánéleti "lépéseit", valamint az etikailag ugyancsak összeférhetetlen kapcsolatát az UniCredit Bank vezetőjével, Patai Mihállyal. A szombat reggeli és ezek szerint ebben a szellemben készült utolsó Népszabadság címlapja azzal a címmel jelent meg, hogy "Orbánt nem zavarja a helikopterezés", valamint ugyancsak az első oldalon tálalva: "Matolcsy már hat éve utazott Vajda Zitáért".

Megfigyelők arra is emlékeztetnek, hogy Orbán-kormány alatt már született hasonló döntés, 1998-ban a Postabank tulajdonában lévő Kurir című bulvár-napilap kiadását szüntették meg egyik napról a másikra. Egyesek azt mondják, hogy legfeljebb háborús helyzetben szoktak ilyen döntéseket hozni; ez a mostani lépés súlyos merénylet a sajtószabadság, a demokrácia ellen.

Puccsról ír a lap újságírója

"Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egy időben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk" - ezt írták a lap Facebook oldalán, miután kiderült, hogy felfüggesztik a Népszabadság online és print változatát.

A főszerkesztő sem tudta előre
Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője több munkatársával együtt délben ért a Mediaworks Bécsi úti székháza elé, ahol rögtönzött sajtótájékoztatójában elmondta, nem tudott a drasztikus intézkedésről, amit "legalábbis barátságtalan lépésnek" tart. A  főszerkesztő elmondta, hogy egy rokon hívása után ő is a sajtóból értesült a történtekről. A hvg.hu kérdésére úgy fogalmazott, nyilván az a terv, hogy a munkatársakat egyben tartsák, hogyha lehetséges, mivel az elmúlt években igen jó szerkesztőség alakult ki. "Idézettségben, információkban rengeteget léptünk előre printben és online-ban egyaránt" - mondta.
portál azt írja, délben értek oda többen a lap szerkesztőségéből is, akik megpróbáltak bemenni az épületbe, de az ajtók zárva voltak. Ezután telefonon kérték, hogy nyissák ki nekik, ez végül megtörtént, így be tudtak menni az épületbe, nemsokára azonban a szerkesztőség tagjai kijöttek a székházból, és az utcán tanácskoztak tovább.

Tüntetések a Népszabadságért

Tüntetést szerveztek este 6 órára a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt a Parlament elé. A Média2.0 szervezésében várnak mindenkit a Kossuth térre, aki szerint puccs történt, és csorbul a sajtószabadság azzal, ha megszűnik az ellenzéki lap. Az esemény szervezője a közösségi oldalon azt írja: azt hitték, 2014-ben az Origo szétverése volt a legalja – a portál írta meg ugyanis, hogy Lázár János arcpirítóan sok pénzért utazgatott. „Azt hittük, nincs lejjebb. De ma egyszerűen elnémították az egyik utolsó ellenzéki újságot, mert meg merték írni, hogy Rogán Antal helikopterezett”- írják a felhívásban, hozzátéve, hogy a tüntetés civil szerveződés, nem kérnek a pártjelképekből.

Az MSZP szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival, ezért ők is tüntetést szerveznek a Mediaworks Futó utcai székháza elé fél 6-kor. Mint írták:  "Orbán Viktor a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatai ők. Október nyolcadika a magyar sajtószabadság fekete napja. Egyúttal jelzés minden újságírónak, a médiában dolgozóknak, hogy senki nincsen biztonságban; ezért kell összetartanunk és szolidárisnak lennünk egymással, az elnyomó hatalommal szemben."

Friss Róbert, a Népszabadság volt munkatársának publicisztikáját ide kattintva olvashatja el!

Medgyessy: felháborító és kicsinyes

Meddgyessy Péter volt miniszterelnök a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy a Népszabadság felfüggesztését felháborító és kicsinyes lépésnek tartja. A volt kormányfő úgy fogalmazott, bárki is volt az értelmi szerzője, a szólásszabadságot korlátozza ezzel. Medgyessy szerint a véleményeket cáfolni kell, és nem elhallgattatni. A lépésnek ha vannak is gazdasági okai, a döntéshozók nem számoltak azzal, hogy ennek komoly visszhangja lesz. Ez kapkodás, s aki így határozott, az nem tudja, hogy a sajtó nem konzerv, vagy cipő, vagy bármilyen hétköznapi áru - nyilatkozott a volt miniszterelnök lapunknak.

 Gyurcsány: az Orbán-rezsim legaljasabb gaztette

 "A Népszabadság megölése a magyar demokrácia, a magyar sajtószabadság elleni legaljasabb támadás. Nincs kétségünk, a legnagyobb politikai napilap, a demokratikus Magyarország egyik legfontosabb képviselőjének elhallgattatása az Orbán-rezsim egyik legaljasabb gaztette. Támogatjuk a lap szerkesztőségét küzdelmében, szolidárisak vagyunk az olvasókkal, a demokratikus Magyarországgal" - írta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, aki kijelentette, hogy párttársaival készen áll a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni.

A Magyar Liberális Párt szerint is "felháborító és elfogadhatatlan az a módszer, ahogy a Fidesz az ellenzéki médiát ellehetetleníti". "A Népszabadság leépítésével a magyar demokrácia egyik fontos hírnökét vesztettük el, félő azonban, hogy a médiaháború tovább folytatódik, újabb áldozatokat szedve. Közös felelősségünk, hogy ne hagyjuk ezt", írják a liberálisok. 

A Párbeszéd Magyarországért közleményében így fogalmazott: "A legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradóra a Népszabadsággal történt. Érteni kell ma Magyarországon mindenkinek: már az aggályoson túl van, amikor az újságírók számára nem érhető el levelezésük és gépeik, azok egy éjjel leforgása alatt ismeretlenek kezébe kerültek."

Orbánnal tárgyalt a Népszabadság tulajdonosa?

Lapunk már többször is megírta, hogy a Mediaworks tulajdonosa a kormányoldallal tárgyal a cégcsoport sorsáról, esetleges kormányközeli médiaportfólióba kerüléséről. Forrásaink szerint a VCP főtulajdonosa találkozót kért Orbán Viktor miniszterelnöktől, az üzletember ugyanis a Népszabadság eladásáról kívánt tárgyalni a kormányfővel, a vevő pedig Habony Árpád - vagy valamilyen érdekeltsége - lehet. Azt nem tudni, hogy a találkozó megvalósult-e, eddig azonban egyik fél sem cáfolta információnkat.

Korábban több alkalommal is felmerült a sajtóban, hogy miután tavaly nyáron lezárult a Népszabadság Zrt. többségi tulajdonosának felvásárlási akciója, a VCP egyik leányvállalata pedig 99,88 százalékos tulajdonosa lett a Népszabadság Zrt.-nek (0,12 százalék szerkesztőségi közös tulajdonban van), Pecina mégis megválna a laptól. Sőt, egyes források folyamatosan arról számoltak be: Spéder Zoltán és Habony Árpád is feltűnt kérőként.

Emlékezetes: miután a Gazdasági Versenyhivatal túlzott piaci befolyásra való hivatkozással nem engedélyezte az Axel Springer AG és a Ringier magyarországi fúzióját, a két nagyvállalat úgy döntött: megválik portfóliója egy-egy részétől, ezzel teremtve lehetőséget arra, hogy a német, illetve a svájci médiakonszern egybeolvadjon. Az eladásra felkínált lapok végül még 2014-ben a Heinrich Pecina által vezetett, bécsi központú VCP befektető vállalat tulajdonába kerültek, az erre létrehozott magyarországi médiacég a Mediaworks lett. Hozzájuk tartozik ma az egyik legszélesebb lapportfólió Magyarországon: övék a Népszabadság nyomtatott és online kiadása, a Világgazdaság és a vg.hu, a Manager Magazin és a Nemzeti Sport is. A Mediaworks portfóliójának része emellett az Új Dunántúli Napló, a Tolnai Népújság, a Békés Megyei Hírlap, a Somogyi Hírlap és egy sor egyéb regionális magazin nyomtatott és internetes kiadása is. Az ügyletet élénk médiafigyelem övezte, főleg azután, hogy tavaly nyáron az MSZP párt­alapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány eladta a Népszabadság Zrt.-ben lévő 27,65 százalékos részesedését a Mediaworksnek.

Május végén - az MSZP kivásárlásának bejelentése előtt egy héttel - a Népszabadság rövid közleményben tudatta, hogy távozik a kiadó éléről Mihók Attila, a Mediaworks vezérigazgatója. A bejelentés mindenkit váratlanul ért, az utód ráadásul az a Rónai Balázs lett, aki a Spéder Zoltán tulajdonolta Napi Gazdaságot, majd napi.hu-t hagyta ott másfél évtized után Pecina hívására. Ekkor merült fel először komolyabban, hogy Pecina csak átmeneti tulajdonosa a Népszabadságnak, és azt hamarosan továbbadja Spéder Zoltánnak, az FHB Jelzálogbank Nyrt. elnökének, az InfoRádiót és az Indexet is tulajdonló CEMP csoport elnökének. Spédert ugyanakkor a körülötte kialakult botrányok után vélhetően kizárták az esélyes kérők köréből, és megnyílt az út Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó előtt.

Szerző
Frissítve: 2016.10.08 23:04

Tölgyessy Péter: kiderül, hogy negyedszerre is a rossz oldalra állt-e az ország

Publikálás dátuma
2019.02.20 21:32
Fotók: Vajda József
A rendszerváltásban tevékenyen részt vevő egykori politikus szerint Orbán révén - a két világháború és a hidegháború után - ismét szembekerültünk a Nyugattal, és óriási árat fizethetünk, ha ez hibás döntés.
"Magyarország száz év alatt negyedik alkalommal hagyta el a nyugati utat" - mondta Tölgyessy Péter a szerdai, „Beteljesületlen reménység – 1989 csodája, majd kudarcba fordulása” címet viselő előadásában, amely alapvetően a rendszerváltást járta körül - írja a hvg.hu. Azonban - ahogy az a fenti mondatból is kiderül - akadtak benne azért aktuálpolitikai megállapítások is.

Tölgyessy szerint Magyarország, amely a 20. században mindig a "rossz oldalon" állt,
a rendszerváltással történelmi esélyt kapott, hogy visszatérjen a nyugati világhoz. "De amit a történelem az egyik kezével adott, a másikkal rögtön el is vette"
– fogalmazott az SZDSZ (1990-1996), majd a Fidesz (1998-2006) egykori parlamenti képviselője.
A szabad demokraták volt elnöke úgy véli, a magyar néplélekben Mohács óta benne van a pesszimizmus. A bajok ma is óriásiak, de a közhangulat rosszabb a valós helyzetnél. Az utolsó kettő-négy év a társadalom felső részében jelentős növekedést hozott, azonban a 40 százaléka roncstársadalom ebben a „félsiker-félkudarc történetben". Az aktuálisabb témákra rátérve úgy fogalmazott, egy rendszernek 25 év alatt be kell bizonyítani, hogy működik, a magyar demokrácia esetén ezért felvetődik a Jobbik 2006-os megerősödésének az oka. 2010 óta pedig új rendszerváltás zajlik, amely révén jelenleg "a kínai berendezkedés nyugati szélén vagyunk". Azt is mondta, a "rendszerben vannak tartalékok”, a Fidesz és Orbán Viktor pedig érzi, hogy mi kell a magyaroknak, miközben gazdaságilag kísérletezni kezdett – és sikereket ért el, tette hozzá.

Tölgyessy szavai szerint mégis olyasmi zajlik le, ami már háromszor megtörtént. Válságban van a nyugat, Orbán ráérzett a trendre, övé lehet a jövő, mégis a magországokkal szembeni útra terelte az országunkat, jogi, társadalmi, politikai és gazdasági értelemben is.
Megtörtént ez már akkor, amikor a németeket követte az ország mindkét háborúban, majd amikor a szovjet oldalon volt az ország. Most saját erőből van a másik oldalon az ország.
Az előadás végén Tölgyessy meglehetősen vészjóslóan azt vázolta, ha tényleg a nyugat alkonya van itt, Orbánnak lesz igaza,
viszont, ha a nyugat csak átmeneti válságban van, akkor a miniszterelnök a rossz oldalra állt, és vele együtt - megint - Magyarország is. Az elmúlt száz évben negyedszer tértünk el, kevesen tudják, hogy ennek mekkora ára lehet, ha a nyugat meg tudja oldani a válságát.

Kamu sportnapok félmilliárdért

Publikálás dátuma
2019.02.20 20:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
Megalakult, majd nem sokkal később csaknem félmilliárd forintot nyert egy kispesti óvónő vezette, s egy bihari kis faluba bejegyzett alapítvány sportnapok rendezésére az ország legszegényebb régióiban. Halmajon egy cigány önkormányzati sportnapra „repültek rá.”
- Három ember gumilabdával focizik egy deszkabudi előtt - egymillióért. Nem lesz ennél egyértelműbb képi illusztrációja annak, hogy miért kell Európai Ügyészség – írta ki közösségi oldalára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki eheti korrupcióinfóján mutatta be, szerinte hogyan lopják el Magyarországon az uniós pénzeket egyre torokszorítóbb módon. Elmondta, hogy a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 450 millió forintot nyert sport-napok és egészségügyi szűrések szervezésére, s azt vállalta, hogy 459 faluba viszi el ezeket, vagyis településenként nagyjából 1-1 milliós költséggel lehetett számolni. Az alapítvány közösségi oldalán rendre meg is jelentettek fotókat ezekről az eseményekről, s így borult ki a bili: a zömmel észak-, és kelet-magyarországi, hátrányos helyzetű kistelepüléseken ilyen sportnapként adminisztrálták például, hogy három ember focizik egy fabudi előtt, másutt a szőlőből kivezényelt munkások nyújtóztatták karjaikat, a harmadik településen egy cigarettázó férfi biciklizik, a negyediken zöldségesládák között szlalomoznak. A Facebook-oldal délutánra már el is tűnt. Elmentünk az egyik „kedvezményezett településre”, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Halmajra, hogy megkérdezzük, miként zajlott a tavaly július 21-re beharangozott, az uniós előírásoknak megfelelően kiplakátolt, meghirdetett, „Sportolj a harmadik évezredben” hangzatos nevet viselő esemény. - Sportnap? Nem emlékszünk. Biztos volt, mert nyaranta nálunk beindulnak a programok, de külön júliusi sportnap nem dereng - ezt mondják a községházán bent lévő ügyintézők, akik épp annak örvendenek, hogy visszajött az áram: új utcai lámpákat szerelnek odakint, nem merjük megkérdezni, vajon ki nyerte a tendert. Elirányítanak a Dankó Pista utcába, ahol két egyesület elnöke is lakik, pár háznyira egymástól. Horváth Elemért a délutáni szunyókálásból zavarjuk fel, dörgöli a szemét, de sportnapra ő sem emlékszik. Pedig működtet egy tanodát, harmincöt gyerekkel, egyikük biztosan mondta volna, ha focizni mennek egy ilyen napon. Egymillió forintból – amennyi fejenként egy-egy falura jutott – ráadásul már látványos akciót lehet szervezni, teszi hozzá, hiszen ő feleennyiből kihozott egy 75 kilométeres, kétnapos, ráadásul határokon átívelő biciklitúrát a szlovákiai Nagyidára, úgy, hogy még Edelényből kellett kerékpárokat bérelni, mert a halmaji gyerekeknek nemigen van ilyen hosszú útra megfelelő járgányuk. Budai Lászlót, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét épp kazánhegesztés közben találjuk a hátsó kertben. Ő sem emlékszik olyan sportnapra, amit a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány szervezett volna. Aztán bevillan valami. Valóban volt egy sportnap Halmajon – mondja -, júliusban, több, mint háromszáz ember részvételével, csakhogy azt éppenséggel maga a cigány önkormányzat szervezte. Minden évben meg szokták rendezni, tavaly is így tettek, idén is így fognak, meg jövőre is. A saját költségvetésükből állják a pénz nagy részét, vagy pályáznak, s a helyi önkormányzat is besegít, így tudnak babgulyást főzni, meg hangosítani. Tavaly a szikszói kistérségi központban egy rendezvényen megkérdezték Budai Lászlót, nem tudnak-e besegíteni a sportnapba, ő meg azt válaszolta, hogy dehogynem, minden segítség jól jön. - Aznap eljött ide a szikszó cigány önkormányzat egyik képviselője, hozott 25 ezer forintot, és azt mondta, majd valaki jön, és fényképeket is készít arról, hogy fociznak a gyerekek. Nem sokkal később előkerült egy olyan uniós tábla, amire rá szokták írni, ha megnyernek valamilyen pénzt, és azt leszúrták ide a sportpálya mellé. Gondoltam, hadd szúrják, minket az nem zavar, a huszonötezer forintból meg vettünk üdítőt a gyerekeknek – tette hozzá. Budai László sem akkor, sem azóta nem találkozott a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány képviselőjével, azt sem tudta, hogy létezik ilyen szervezet, de utólag összeállt neki a kép. „Rárepültek a mi sportnapunkra” - összegezte férfiasan. Az alapítvány egyébként szerda délutánra törölte az összes Facebook-fotót és videót, sőt, magát az oldalt is, pedig délelőtt még több száz felvétel burjánzott a „sportnapokról”. Korábban a botrányról elsőként hírt adó 444.hu lementett párat a képekből, épp attól tartva, hogy a felvételek viharos gyorsasággal eltűnnek. A pályázatokat felügyelő emberierőforrás-minisztérium később a hírportálnak – kérdésük nélkül - közleményben jelezte: mint minden támogatott programot, ezt is szigorúan ellenőrizni fogják, és ha a támogatás felhasználása kapcsán szabálytalanságot, visszaélést tapasztalnak, intézkednek. A 168 Óra megtalálta Glückné Márton Gyöngyit, a Hajdú-Bihar megyei Kismarjára bejegyzett alapítvány vezetőjét, egy kispesti óvoda óvónőjét, aki közölte: nem nyilatkozik, mert egyedül nincs felhatalmazva erre. Az alapítvány egyébként szerdán kora délután még közleményben reagált a korrupciógyanús felvetésekre, cáfolva, hogy egymilliót költöttek volna egy-egy sportnapra, szerintük egy átfogó egészségügyi programot hajtanak végre, de később ez a közlemény is eltűnt, a közösség oldalukkal együtt.
Témák
sportnap