Az utolsó szalmaszál?

Publikálás dátuma
2016.10.10. 07:50
Bernd Storcknak győztes taktikát kellene kidolgoznia FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A magyar labdarúgó-válogatott igencsak nehéz helyzetbe hozta magát azzal, hogy a Feröer-szigetek elleni döntetlen után hazai környezetben vereséget szenvedett Svájctól. Bernd Storck csapata számára távolinak tűnik a 2018-as világbajnokság, ám este már Lettország lesz az ellenfél.

A svájci válogatott az Európa-bajnok Portugália legyőzése után Magyarországnak sem kegyelmezett a 2018-as világbajnoki selejtezősorozat második fordulójában. Bár a mienk jól állták a sarat, s kétszer is hátrányból egyenlítettek, végül mégis a helvétek hagyták el győztesül a pályát. Bernd Storck, magyar szövetségi kapitány csalódottan nyilatkozott a mérkőzés után. "Nagyon jó mérkőzést játszottunk, mindkét együttes nagy tempóban futballozott. Sikerült kétszer is visszajönnünk a svájciak ellen, de túl sok hibát követtünk el, végül ezek döntötték el az összecsapást. Ez bosszantó, de emelt fővel távozhatunk, hiszen jól játszottunk, ugyanakkor ezzel nem szereztünk pontot" - mondta.

Az ellenfél trénerének, Vladimir Petkovicnak viszont volt oka az örömre. "Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Gratulálok a csapatomnak, de a magyaroknak is, hiszen nagyszerűen futballoztak, nyomás alatt tudtak tartani minket és egy pillanatig sem adták fel."

Nincs sok idejük a csapatoknak a regenerálódásra, a magyar válogatott ma este már Lettországban vendégszerepel. A felek hatodszor mérik össze tudásukat, s a korábbi mérkőzések során négy győzelem mellett mindössze egyszer szenvedtünk vereséget. A két összecsapáson egy megszerzett pont után Bernd Storck csapatának Rigában kell javítania, ha életben akarja tartani reményeit.

"A lett jó csapat, Feröer ellen is megpróbált játszani, és jól is futballozott. Meglátják, mások is fognak Feröer ellen pontokat veszteni! Nyílt meccsre számítok, szerintem a lettek is nyerni akarnak majd, és persze bizonyítani a vesztes meccs után a szurkolóik előtt. Ugyanúgy kell játszanunk, mint Svájc ellen, csak nem szabad elkövetnünk védelmi hibákat, és akkor jó meccset zárhatunk Rigában. A fejemben már megvan, hogy hol lehet változás az összeállításban, de még vár ránk egy edzés, az ott látottak alapján áll össze a végleges kezdőcsapat" - olvasható a szövetségi kapitány nyilatkozata az mlsz.hu-n.

Nikolics Nemanja szerint sok pozitívumot lehetett találni a pénteki mérkőzésen, s ezekből tanulva lehet a jövőben építkezni.

"Ezek a meccsek a legnehezebbek, amikor kötelező a győzelem. Fájó volt az utolsó percekben kikapni a svájciaktól, de abba a meccsbe kell kapaszkodnunk, mert nagyon sok pozitívumot mutatott a csapat. Kifejezetten jól futballoztunk és ezt kell tennünk hétfőn is. Ilyen bátor támadó játékot kell nyújtanunk mindig" - nyilatkozta a Legia Varsó támadója, akit nem lepett meg, hogy Feröer-szigetek válogatottja pénteken 2-0-ra győzött Rigában, mivel a szeptemberi nyitókörben ellenük is jók voltak a szigetországiak.

A várható magyar csapat
Gulácsi Péter - Bese Barnabás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Nagy Ádám, Gera Zoltán - Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

A kilenc európai selejtezőcsoportból az első helyezettek jutnak ki a 2018-as, oroszországi vb-re, a nyolc legjobb második pedig pótselejtezőt játszik a részvételért.

Szerző

Kijutott a magyar válogatott az Eb-re

Publikálás dátuma
2016.10.09. 23:15
MTI Fotó: Kovács Tamás
A magyar női röplabda-válogatott aranyszettben 4-1-re legyőzte a román csapatot az Európa-bajnoki pótselejtező vasárnapi, érdi visszavágóján, ezzel kijutott a jövő évi, grúziai és azerbajdzsáni kontinensviadalra.

 A magyarok tavaly 28 év szünet után szerepeltek újra az Eb-n, akkor Belgiumban a nyolcaddöntőig jutottak.

Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:

Magyarország-Románia 4-1 (-14, 22, 25, 19, 13) - aranyjátszmában

A magyar válogatott a múlt szombati első mérkőzésen három játszmában kapott ki, de mivel a szabályok értelmében a 3-0-s és a 3-1-es győzelem azonos értékű, az Érd Arénában 4-0-ra vagy 4-1-re - azaz mindenképpen aranyszettben - kellett nyernie a továbbjutáshoz.

A magyar csapat gyorsan nehéz helyzetbe hozta magát, hiszen az első játszmában rengeteg pontot "ajándékozott" a vendégeknek, akik így 29 perc alatt karnyújtásnyira közelségbe kerültek az Eb-részvételtől. A második játszmára felpörgött a magyar válogatott, és először a találkozó folyamán megszerezte a vezetést, az első technikai szünethez érve pedig öt pont volt az előnye (8-3). A különbség egészen a szett közepéig megmaradt, a románok azonban kissé váratlanul megkezdték a felzárkózást, és egyetlen pontra megközelítették a magyarokat (20-19). A hajrát ugyanakkor a jobban koncentráló hazai csapat bírta jobban - a román szakvezető egy büntetőpontot is "kimutogatott magának" -, és egyenlített.

A harmadik felvonás rendkívül magas szintű labdamenetekkel, kiélezett pontokkal kezdődött. A románok kezdtek jobban, így Jan De Brandtnak 4-8-nál időt kellett kérnie. Sorozatban négy ponttal egyenlített is a magyar válogatott. Ezt követően sokáig fej fej mellett haladtak , a románok azonban 18-18 után három ponttal elléptek. A magyarok csak egy pontra tudtak felzárkózni, Dobi Edina rossz nyitása után pedig két szett- és meccslabdához jutott a rivális. Az elsőt Nagy Eszter ütésével hárította a magyar csapat, majd ugyancsak az ő blokkja már az egyenlítést eredményezte (24-24). A következő román meccslabdánál a vendégek hibáztak, majd Szakmáry Gréta ütését követően a magyar csapat jutott játszmalabdához, a románok keze pedig újra "megremegett".

A negyedik játszmában továbbra is szoros csatát vívtak egymással a felek, az első technikai szünethez kétpontos hazai előnnyel érkeztek meg a csapatok. A magyarok lendületbe jöttek és 13-9-re elhúztak, és összességében magabiztosan nyerték a szettet. 

A szabályok értelmében így egy 15 pontig tartó, mindent eldöntő aranyszettben dőlt el az Eb-szereplés: a közönség extázisban tombolt, a magyar csapat pedig nagyszerűen küzdött, az első technikai szünetben már 5-2-re vezetett. A különbség maradt, Dobi Edina blokkjával pedig öt pontra került a csapat a bravúrtól (10-6). A románok azonban egy nagy sorozattal háromszor is egy pontra feljöttek (11-10, 12-11, 13-12), majd utol is érték a hazaiakat. Szakmáry Gréta ütése után először aztán a magyarok nyithattak az Eb-szereplésért, és egy elképesztő labdamenet végén Szakmáry újabb bombája román kézről az oldalvonal mellé pattant, ez pedig Magyarország továbbjutását jelentette.

Szerző

Magyar futósikerek

A férfiaknál Józsa Gábor, míg a nőknél Staicu Simona nyerte meg a 31. Spar Budapest Maratont.

A szervezők tájékoztatása szerint a riói olimpián 87. Józsa 2:22:36 órás idővel győzött, míg Staicu ötödször diadalmaskodott a magyar fővárosban, ezúttal 2:50:28 órával. A 42 195 méteres távnak 77 ország csaknem 2500 atlétája vágott neki, a résztvevők 40 százaléka külföldi volt.

A kétnapos futófesztivál nyolc távjára összesen 28.003-an neveztek, ami rekord a verseny történetében.

Szerző