Előfizetés

A Népszabadság elhallgattatásáról

Megdöbbenéssel értesültünk a Népszabadság brutális gyorsaságú, sunyi bezárásáról. A félrevezetett újságírók, kollégáink a megígért új szerkesztőség helyett az utcán találták magukat.

A demokratikus nyilvánosság egyik megmaradt, a kormánytól független műhelyének felszámolása után a magyar társadalomnak még kevesebb lehetősége marad arra, hogy hiteles forrásból értesüljön választott képviselőinek tevékenységéről. Mindez különösen aggasztó akkor, amikor a kormányzat által befolyásolt vagy irányított, töménytelen közpénzből finanszírozott médiumok nyomasztó túlsúlyba kerültek a magyar nyilvánosságban. Hiszen demokrácia nem működhet kiegyensúlyozott tájékoztatás, professzionális tényfeltáró és oknyomozó újságírói munka és a vélemények sokszínűségét megjelenítő szabad sajtó nélkül.

A Népszabadság minden gondjával együtt érték, melyet a lap tulajdonosai most minden üzleti logika ellenében, nyilvánvaló politikai indíttatásból akarnak nyom nélkül eltüntetni a magyar nyilvánosságból. Ez a demokratikus normák elfogadhatatlan megsértése.

Adják vissza szerkesztőinek, újságíróinak, munkatársainak és olvasóinak a Népszabadságot! Addig pedig mindannyian saját eszközeinkkel, a rendelkezésünkre álló felületek felajánlásával kívánunk tenni annak érdekében, hogy a szerkesztőség folytathassa munkáját.

168 Óra szerkesztősége

444.hu szerkesztősége

Átlátszó.hu szerkesztősége

Élet és Irodalom szerkesztősége

Klubrádió szerkesztősége

Magyar Narancs szerkesztősége

Népszava szerkesztősége

Revizor szerkesztősége

Vasárnapi Hírek szerkesztősége

Euronews magyar szerkesztősége

Marad a sok felhő szerdán is

Publikálás dátuma
2016.10.11. 23:12
FOTÓ: Thinkstock
Szerdán jellemzően erősen felhős vagy borult lesz fölöttünk az ég, és főként délen, majd délkeleten, keleten többfelé várható eső, máshol csak néhol lehet kisebb csapadék.

Keleten, északkeleten az északi-északkeleti, máshol az északnyugati szelet kísérhetik élénk, nyugaton, északnyugaton erős lökések. Hajnalban 4-8, délután 8-13 fok várható. Folytatódik a kettősfronti hatás.

Mi történt? „Ez egy gyáva puccs volt!”

CS.I.Z.
Publikálás dátuma
2016.10.11. 22:13
FOTÓ: Tóth Gergő
Mintha egy rossz disztópiát olvasnánk – jellemezte Pető Péter a Népszabadság körül kialakult helyzetet az ELTE Művészetelméleti Intézetének Média Tanszékének Mi történt a Népszabadsággal?” címmel szervezett kedd esti beszélgetésén.

„Ha néhány évvel ezelőtt leírja valaki, hogy így lesz vége az ország legnagyobb lapjának, valószínűleg röhögőgörcsöt kapunk” – mondta az október 8-án reggel gyakorlatilag bezárt, megszüntetett lap főszerkesztő-helyettese, aki szerint az újság tulajdonosai „gyáva puccsot” hajtottak végre nemcsak a munkavállalóikkal, de a komplett magyar nyilvánossággal, illetve a demokráciával szemben. Pető elutasította, hogy ötmilliárdos vesztesége lenne a Népszabadságnak, ugyanakkor elismerte, deficites a lap, csak nem tudni a pontos számokat, hiszen a lapot szombatig kiadó Mediaworks portfoliójába nem látunk bele.

A fideszes reakciókat, melyek a már említett hihetetlen összegű veszteségről szólnak, a cinizmus sötét mélységének nevezte az újságíró, hozzátéve: ha Magyarországon minden olyan sajtóterméket hirtelen megszüntetne a tulajdonos, amely az állami hirdetések nélkül veszteséget termel, az RTL Klubon kívül nemigen úszná meg senki. A tulajdonosnak, ha valóban gazdasági okok állnának a háttérben, számos lehetősége lett volna a civilizált megoldásra. Mondjuk leül a kollektívával, hogy új koncepciót találjanak ki, esetleg vevőt keres a lapra. „De hát ez a történet nem így kezdődött. Ez a történet úgy kezdődött, hogy a Népszabadságot bezárták.”

„Az állami hirdetések elosztása a rendszerváltás óta attól függ, melyik sajtótermék szimpatikus a hatalomnak” – így Tamás Ervin, a Népszabadság egykori főszerkesztő-helyettese, aki arról is beszélt, hogy a presztízslapokat rendszerint nem csupán az olvasók tartják el. Világszerte kidolgoznak támogatási módszereket arra, hogy a minőségi nyomtatott lapok fennmaradását segítsék – Magyarországon viszont ennek éppen az ellenkezője igaz. Tamás Ervin szerint annak idején komoly hiba volt, hogy a lap vezetése „későn eszmélt” az online fejlesztés ügyében, és a mostani helyzetben az MSZP felelőssége sem elhanyagolható, amely pártnak a Szabad Sajtó Alapítványon keresztül tulajdonhányada volt a lapban. Azt sem tegnap kezdték el rebesgetni, hogy a lap helyzete bizonytalan, hogy talán a kormányhoz közel állókhoz kerülhet, így az értelmiség természetesen árgus szemmel figyelte a hibákat, a gyávaság esetleges jeleit – egy ilyen közegben azonban különösen fontos, amit a szerkesztőség véghez vitt.

Pető Péter nem hisz abban, hogy egyetlen cikk miatt történt volna a bezárás, hosszabb folyamat eredménye ez. A Népszabadság atombiztos beszállítója lett a magyar nyilvánosságnak, ami a hatalomnak kényelmetlen, kínos ügyeket illeti. Ha pedig az ilyen műhelyeket ellehetetlenítik, „a hatalom azt csinálhat, amit csak akar” – utalt Pető a bezárás mögött sejthető okokra. A „jelenlegi” főszerkesztő-helyettes egyébként meglepődött, milyen egységesen állt ki a magyar nyilvánosság az ügyben, majd arról beszélt, a legfontosabb cél most, hogy a Népszabadság cikkei visszakerüljenek ebbe a nyilvánosságba. „Most az a kérdés, milyen országban fognak élni a következő nemzedékek” – mondta Pető, aki szerint a sajtószabadság kérdésében minden magyar érintett, akkor is, ha minderről nem vesz tudomást.

A következő lépésekről szólva az újságíró elmondta: fenntarthatatlan az állapot, ami a Mediaworks és a Népszabadság kollektívája között kialakult. Ezt a viszonyt kell rendezni először. „Nyolcvan ember ül és nem tudja, mi történik vele, gyerekeik, hiteleik vannak, meg bizonytalanságaik. És ott a tulajdonos, aki büszkélkedik, mekkora nyeresége van. Valamit mondania kell a cégnek, mert ez így emberkínzás. Ha már tisztességtelenül megszüntette a lapot, legalább közölje, mik a szándékai!” – fogalmazott Pető Péter.