Kivel fogunk együttműködni?

Ragadós lehetne Budaörs példája, ahol is az önkormányzat perre megy a kormánnyal iskoláiért. A 2013. évi totális államosítás után a jövő évtől az utolsó szálat is elvágja a Fidesz kormány, ami az önkormányzatokat és iskoláit összefűzte, a működtetést, az iskolaépületek (tornatermek) használatát is államosítja. Ezt nem akarja engedni Wittinghof Tamás polgármester és az őt támogató testület. De próbálkozik Angyalföld is, társasházzá alakította át azokat az iskolaépületeket, amelyeknél a tényleges használati viszonyok ezt lehetővé tették. Alpolgármesterként arra gondoltam, a XV. kerületben nekünk is meg kellene ezt próbálni, hiszen évtizedek óta gondos gazdái vagyunk az iskoláknak. Most is adunk elismerést a pedagógusoknak, vállaljuk a diákok nyári táboroztatását, támogatjuk a kerületi diáksportot, pénzt adunk a kerületi tanulmányi versenyek megszervezésére.

Ehhez képest jövőre fizethetjük a „szolidaritási hozzájárulást”, amit a központi költségvetésben rónak ki ránk, állítólag iskoláink érdekében. Azért nem kellene feltett kézzel, tehetetlenül nézni, hogy a KLIK-től kell engedélyt kérnünk egy önkormányzati ünnepséghez, ha azt egy tornateremben vagy aulában szeretnénk megtartani! Nem kellene engedni, amit tisztességtelennek és a kerületi lakosok számára hátrányosnak tartunk. Benyújtottam ezért egy előterjesztést a novemberi képviselő-testületi ülésre, amelyben arra kértem felhatalmazást, vizsgáljuk meg az összes jogi lehetőséget, ami esélyt adhat legalább a kormány által kigondolt legújabb sarc, a „szolidaritási hozzájárulás” okozta anyagi hátrány csökkentésére. Nem gondoltam, hogy a Fideszes képviselők megszavazzák. De azt gondoltam, hogy a demokratikus ellenzék valamennyi szavazatára számíthatok. És megmondom őszintén, csalódás ért, amikor a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP képviselői összehangolt érveléssel levették napirendről, esélyt sem adva a további lehetőségeknek.

Kivel fogunk együttműködni, ha a gyermekeink, az iskoláink érdekében még abban sem tud egyet érteni a baloldal, hogy keressük az eszközöket a kerületi érdekek képviseletéhez? Joggal kritizálnak bennünket a választóink, az egyre elkeseredettebb baloldali emberek, hogy nem ezt várták. Én mégis azt gondolom: még nem késő, de sok idő már nincs ahhoz, hogy mindenki magába nézzen és észhez térjen.

Szerző