Előfizetés

Magyar Olimpiai Bizottság: nem egyértelmű a törvény

B.P.
Publikálás dátuma
2016.11.12. 06:58
A vagyonnyilatkozatok tárolásának is megvannak a törvényi előírásai, persze, ha nincs mit tárolni, akkor mindegy... FOTÓ: VAJDA
Nincs felelős a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB) a vagyonnyilatkozatok benyújtásának elmaradásáért. Sem a MOB vezetői, sem az elnökség, illetve a felügyelő bizottság tagjai nem nyilatkoztak vagyonukról, pedig a jogszabály szerint kinevezésük, munkába állásuk pillanatában ezt meg kellett volna tenniük, bár Borkai Zsolt elnök szerint nem egyértelmű, kire vonatkozik a törvény.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke többször, több fórumon elmondta, hogy tiszta a lelkiismerete, mert az általa vezetett szervezetnek sosem volt korrupciós ügye, és működése minden szempontból megfelelt a törvényi előírásoknak. Amint lapunkban erről tegnap írtunk, ez az állítás csak részben igaz. Korrupciós ügyről valóban nincs információnk, de törvénysértésről van: a MOB minden vezető munkatársának, megbízott tisztségviselőjének vagyon-nyilatkozatot kellett volna tennie, aki döntést hoz az államtól közvetlenül érkező forrás felosztásáról. Borkai Zsolt szerint a vagyon-nyilatkozat benyújtásáért nem a szervezet, hanem az egyén felel, hiszen a kötelezettség elmulasztásáért is a vétkes személyt büntetik. 

„A MOB úttörő szerepet vállal azzal, hogy vezető munkatársait felszólította a vagyon-nyilatkozat benyújtására, miközben nem biztos, hogy ezt tényleg meg kell-e tenniük, hiszen állami pénzek felosztásáról nemcsak mi döntünk, hanem az összes sportági szövetség - hangsúlyozta lapunknak a sportvezető. - Önök diszkrimináltak bennünket, törvénysértőnek állítottak be, miközben lehet,hogy csak mi járunk el jogszerűen, illetve azok a sportági vezetők, akik hozzám hasonlóan polgármeseterek, vagyparlamenti képviselők, és ezért már adtak le vagyon-nyilatkozatot. A kérdés felvetése jogos, hogy a sportban és számos más területen kell-e vagyon-nyilatkozatot adni az állami pénzeket felhasználóknak, ha igen, akkor több százan nem tartják be a törvényt.”

Borkai úgy véli, két lehetőség van: vagy minden sportban tevékenykedőnek nyilatkoznia kell, aki bármilyen formában foglalkozik az állami pénzekkel vagy senkinek.

„Meg lehet kérdezni a többi sportági szövetséget, vagy más területek képviselőit, akik állami forrásokat használnak vagy azokról döntenek, vajon hányan adtak le vagyon-nyilatkozatot? Szerintem érdekes választ kapnánk - vélekedett a MOB vezetője.- Tudom, hogy sikk a MOB-ot támadni, a jogos kritikákat el is fogadjuk, de mi most példát mutatunk, ezért nem jogosak a bennünket érő támadások.”

A MOB törvényes működését a felügyelő bizottság ellenőrzi, ez a testület a közgyűléseken mindent törvényesnek és szabályosnak talált. Megkerestük Dávid Imrét, a felügyelő bizottság elnökét. Miután elmondtuk, mit szeretnénk tőle megtudni - mulasztott-e valaki, ha igen, akkor ki? -, megszakadt a vonal, sms-ben elküldött kérdéseinkre eddig ő sem reagált.

A MOB az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

„A MOB folyamatosan felülvizsgálja a szervezet működésével összefüggő szabályzatok körét, amelynek során az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló törvény alapján a Szervezeti és Működési Szabályzatban szabályozásra kerül a MOB vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó gyakorlatát. A MOB ennek megfelelően előkészítette az SzMSz módosítását, amelyben a törvény szerint szabályozni kell azon személyek körét, akik vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni.

A törvény úgy rendelkezik, hogy amennyiben a kötelezett nem tesz vagyonnyilatkozatot, az őrzésért felelős köteles a kötelezettet írásban felszólítani arra, hogy e kötelezettségét a felszólítás kézhezvételétől számított nyolc napon belül teljesítse.
Az SzMSz-módosítás elfogadása folyamatban van az Elnökség által. Az SzMSz-módosítás elfogadását követően, és a törvény előírásaival összhangban a vagyonnyilatkozat tételére kötelezett munkakörök és tisztségek betöltői, akik külön jogszabály alapján vagyonnyilatkozat-tételre egyébként nem kötelesek, átadják vagyonnyilatkozatukat az őrzésért felelős személy felszólítására a meghatározott határidőn belül.”

Nem egyszerű a helyzet, ez kiderül a MOB válaszából is. A jogszabály világos, mi is érdeklődve várjuk, kinek lesz igaza: az olimpiai bizottságnak, amely szerint vagy mindenki nyilatkozik a vagyonáról vagy senki, vagy az derül ki, hogy a MOB-ban korábban kellett volna benyújtani a bevallást?

Aki nem nyilatkozik, mennie kell
A vagyon-nyilatkozatok benyújtását szabályozó törvény szerint, aki nem tett eleget magától a kötelezettségének, és írásos felszólítást kapott, nyolc napon belül köteles benyújtani a nyilatkozatát. Aki ezt elmulasztja, annak munkaviszonyát meg kell szüntetni, ha társadalmi vagy felkért tisztséget tölt be, akkor ezt elveszti. Úgy tudjuk, csütörtökön kapták meg az érintettek a felszólítást, aki jövő péntekig elmulasztja a nyilatkozattételt, az a rákövetkező héten már nem folytathatja tevékenységét a MOB-ban a törvény szerint.

Neymarék leiskolázták Messiéket a rangadón

R.T.
Publikálás dátuma
2016.11.12. 06:55
Két gólszerző egy képen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PEDRO VILELA
A brazil sajtó az év mérkőzéseként vezette be a dél-amerikai zónában lejátszott Brazília-Argentína labdarúgó világbajnoki selejtező összecsapást. Miután két ősi ellenfélről van szó, nem kell csodálkoznunk azon, hogy sem a brazilok, sem az argentinok számára nem egy esetleges Feröer-szigetekkel szembeni meccs az év találkozója. De ne legyünk rosszmájúak, végső soron a 2014-es brazíliai világbajnokság ezüst- és bronzérmese is vívhat nézhetetlen meccset egymással. (Bár talán erre azért az esély nem túlzottan nagy…)

Ami az utóbbi évek statisztikáját illeti, a braziloknak általában nem ment rosszul a régi rivális ellen, az Argentínában még múlt év novemberében, majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt megrendezett vb-selejtező 1-1-es döntetlennel zárult. A Carlos Dunga helyére nyáron kinevezett Tite vezérletével a selecao valósággal szárnyakat kapott, hiszen szeptember elseje óta az együttes az összes világbajnoki selejtezőjét megnyerte, így a szurkolók joggal reménykedhettek abban, hogy látványos játékkal sikerül két vállra fektetni Messiéket.

Bár az argentinok mindössze két pontot szereztek utolsó három találkozójukból, reménysugarat jelenthetett számukra, hogy amikor Messi kezdett, akkor rendre jól ment a játék a brazilokkal szemben: három győzelmet ünnepelhettek a rivális ellen, egyszer kaptak ki, s az ötszörös aranylabdás összesen háromszor volt eredményes. Barcelonai csapattársa, Neymar már nem volt ennyire sikeres. Csak egyszer lőtt az argentinok kapujába, méghozzá egy barátságos meccsen, igaz, ezt a találkozót a brazilok nyerték meg.

Két gólszerző egy képen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PEDRO VILELA

Két gólszerző egy képen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PEDRO VILELA

A hazaiaknak egy komoly lelki gátat is át kellet törniük. A nagy meccset ugyanis abban a belo horizontei Mineirao Stadionban rendezték meg, ahol a két évvel ezelőtti, emlékezetes világbajnoki elődöntőben a brazilok 7-1-re kaptak ki a német válogatottól. Most azonban az argentinokra nehezedett nagyobb lelki nyomás: az Albicelestének végre el kellett volna kezdenie gyűjtögetni a pontokat ahhoz, hogy kijusson az oroszországi vb-re. Az együttes csak a hatodik helyen áll a csoportban, közvetlenül azonban csak az első négy helyezett kvalifikálja magát.

Hamar kiderült, hogy ennek a brazil csapatnak nincs sok köze a két évvel ezelőttihez. Nagyszerű megoldások sorát láthattuk Neymaréktól. A 24. percben szerzett vezető találatuk egészen parádésra sikeredett: a Liverpoolban is bombaformában játszó Coutinho vitte befelé a labdát, majd bődületes gólt ragasztott Romero kapujába. A 45. percben Neymar kapott remek átadást Gabriel Jesustól, benyargalt a 16-oson belülre, s közelről nem hibázott. Az 59. percben Paulinho állította be a 3-0-s végeredményt. Ez azt is jelenti, hogy Argentína egyre nagyobb bajban van, s már egyáltalán nem elképzelhetetlen az, hogy nem tudja közvetlenül kvalifikálni magát a 2018-as világbajnokságra.

Messi meglehetősen dühösen értékelt a meccs után. Mint mondta, drasztikus változásokra van szükség, de csak együtt tudnak kijönni ebből a „sz….”-ból. A támadó elismerte, még nagyobb arányú vereséget is szenvedhettek volna. A brazil szövetségi kapitány, Tite viszont azt jegyezte meg, hogy ennél is tudnak jobban játszani.

Brazília hét győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel áll az élen, egy ponttal megelőzve Uruguayt, amely nehézkesen, de legyőzte Ecuadort 2-1-re.

Dél-amerikai világbajnoki selejtezők

11. forduló

Uruguay-Ecuador 2-1, Paraguay-Peru 1-4, Venezuela-Bolívia 5-0, Brazília-Argentína 3-0, Kolumbia-Chile 0-0.

Az élcsoport

 1. Brazília 24, 2. Uruguay 23, 3. Kolumbia 18, 4. Ecuador 17.

FIFA - 28 millió eurós veszteség

Belső források szerint az idén februárban megnyitott, 140 millió euróból létrehozott zürichi múzeuma bezárását tervezi a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A korábbi elnök, Sepp Blatter kedvenc projektjének a hírek szerint első évében körülbelül 28 millió euró volt a vesztesége. A FIFA hivatalosan cáfolta a bezárásról szóló híreket, és közölte: januárban döntenek a múzeum jövőjéről.

A létesítmény februárban, két nappal az új elnök, Gianni Infantino megválasztása után nyitotta meg kapuit. A 3000 négyzetméteres múzeum azóta havonta átlagosan 11 ezer látogatót fogadott, ami messze alulmúlja a várakozásokat.