Röszkei zavargások - Tíz év fegyházat kapott a hangadó

Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a röszkei közúti átkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit.

A bíróság a vádlottat a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A szabadságvesztés mellett a törvényszék a férfit végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről, és döntött arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

Az ítélet szerint a férfi volt az, aki számos alkalommal a határ megnyitását követelte a felsorakozó rendőröktől, kétórás ultimátumot adva az átengedésükre, a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzve. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. A vádlott nem sokkal később visszatért a szerb oldalra, a férfit csak három nappal később, Győrben vették őrizetbe.

Nagy Andrea tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kitért arra, hogy a vádlott az átélt események hatására beszűkült tudatállapotba került, ami ugyan nem akadályozta tette következményeinek felismerésében, de hozzájárult a történtekhez. Ezt a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelte. A bíró kifejtette, a törvényszék így elegendőnek látta a törvényi minimummal megegyező büntetés kiszabását.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, a családtagjait akarta biztonságba helyezni, próbálkozott ezzel a legális úton, de nem járt sikerrel, így érkezett végül a magyar határhoz. Azt állította, nem vett részt a zavargásokban, segíteni próbált a rokonain. Hangsúlyozta, nem terrorista, nagyon sajnálja, ha bármikor megsértette a magyar törvényeket, nem volt szándékában ilyet tenni.

A tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések között tartották meg. A vádlottat csuklyát viselő fegyőrök kéz- és lábbilincsben vezették a tárgyalóteremben. A bírósági folyosót lezárták, azt és a tárgyalóteremet is civil ruhás rendőrök felügyelték.

Az ítélet ellen az ügyészség hosszabb szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be. A vádlott és védője a terrorcselekmény vádja alóli felmentést és a büntetés enyhítését kérte fellebbezésében.

A tárgyalás idején a bíróság előtt magyar és külföldi aktivisták demonstráltak, a vádlott szabadon bocsátását követelve.

Fidesz: aki be akar lépni az ország területére, annak tiszteletben kell tartani a törvényeket

A nagyobbik kormánypárt közölte, üdvözlik a Szegedi Törvényszék szerdai ítéletét és hangsúlyozta: a magyar kormány helyesen tette, hogy határzárat épített és kezdetektől megvédi a határt. Az idő igazolta, hogy a tömeges bevándorlás veszélyezteti Európa biztonságát: állandósult a terrorveszély, naponta fognak el a dzsihadistákat és halálos terrortámadások történtek.

Szerző
Frissítve: 2016.11.30 17:14

17 évig volt szökésben, Mexikóig jutott egy körözött magyar bűnöző

Publikálás dátuma
2019.03.21 13:23

Fotó: ORFK/ Antal N.
Miután nem sikerült észrevétlenül kifosztania egy szálloda vendégeit, menekülés közben négy embert késelt meg a most 40 éves férfi.
Mexikóban fogtak el egy férfit, akit egy 2001-es bűncselekmény miatt kerestek a hatóságok, írja az ügyészség. A vádirat szerint a jelenleg 40 éves vádlott több mint 17 évvel ezelőtt azért jelentkezett be egy budapesti, XII. kerületi szállodába, hogy ott vagyon elleni bűncselekményeket kövessen el a hozzá csatlakozó két férfi társával együtt.
A férfi az este folyamán a szálloda vendégeitől értékeket lopott el. A vádlott és társai magatartását a recepciós gyanúsnak találta, és ezt jelezte a hotel tulajdonosának, aki két segítőjével felelősségre vonta őket. A vádlott és társai ekkor el akartak menekülni, de útjukat állták - dulakodás alakult ki köztük, és a tulajdonos, illetve a vele levők között. A 40 éves férfi ekkor
elővett egy kést, azzal hadonászni kezdett, és mindhárom – őt és társait feltartani igyekvő – személyt megvágta, majd futásnak eredt. Ekkor a recepciós is elé állt, akit a vádlott többször megszúrt a mellkasán és a hasán.
Ezzel közvetlen életveszélyes sérülést okozott a sértettnek, akit csak a gyors orvosi ellátás mentett meg.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a szökésben lévő férfit 2018. június 27-én fogták el Mexikóban, a mexikói és amerikai hatóságok segítségével. A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot. A törvény a bűncselekményt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A vádlott jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Ügyében a bíróság előkészítő ülést tartott, az eljárás tárgyalással folytatódik.

Agymenők-koppintással előzné meg a baleseteket a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.03.21 11:22
Jelenet a Kreszmenők című baleset-megelőzési kisfilmből
Fotó: police.hu/ OBB/Black Home Production
A Kreszmenők az amerikai sitcom másolatának tűnik: a videóban egy Sheldon-szerű figura fejti ki tudományos megalapozottsággal a láthatósági mellény hasznát.
Újabb meglepő prevenciós videót tett közzé honlapján a rendőrség. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság megbízásából készült animációt egyértelműen a világsikerű Agymenők (The Big Bang Theory) sorozatról mintázták: címe Kreszmenők, két szereplője a sorozat két legismertebb alakját, Sheldon Coopert és Leonard Hopstader kutatókat idézi meg, a rajzfilmet pedig karakterek magyar szinkronszínészei, Csőre Gábor és Szabó Máté szinkronizálták.
A több részesre tervezett sorozat első része jelent meg most, a filmben vagy ajánlásában azonban egyetlen szóval sem említik az ötlet forrását. 
A baleset-megelőzési kisfilm tehát olyan, mint a magyar narancs: kicsi, sárga, savanyú, nem is túl eredeti, de legalább a miénk. Az animációt ugyanaz a Black Home Produktion,( vagyis Fekete Patrik egyetemista készítette), mint a rendőrség 18-as karikás zombis prevenciós videóját , amiben egy mobilozó, élőholtként tántorgó fiatal lányt gázolnak el.
A zombis film komoly visszhangot váltott ki, mi is írtunk róla, cikkünkre válaszolva pedig a rendőrség megerősítette: provokálni akartak a felkavaró tartalommal, örültek, hogy sikerült.
Frissítve: 2019.03.21 11:23