Az országban elsőként Zuglóban - Addiktológia serdülőknek

Publikálás dátuma
2016.12.08. 08:48
Illusztráció/Thinkstock
Az országban elsőként Zuglóban indult gyermek- és serdülő droghasználókat fogadó ambuláns addiktológiai szolgáltatás. A kerületi önkormányzat által is támogatott program a Tiszta Jövőért Alapítvány Tábornok utcai telephelyén heti tíz órában fogadja az érdeklődőket - informál a kerület honlapja a kezdeményezésről. 
Forrás: Zugló

Forrás: Zugló

Az ellátórendszerben eddig hiánycikknek számított a fiatal korosztály ambuláns addiktológiai ellátása, ezért történhetett meg, hogy az alapítvány szerdai rendezvényén egy édesanya arról beszélt, nem tudta, kihez fordulhat, amikor kiderült a gyerekéről, hogy drogfüggő. Ezen a problémán kívánt segíteni a zuglói önkormányzat és az ugyancsak zuglói alapítvány.

A kerületnek van egy elfogadott drogellenes stratégiája. Ebben a prevenció, a védekezés és a kezelés is fontos szerepet kap. Mivel ma még nincs olyan forrás – sem pályázati, sem egészségbiztosítási -, mely finanszírozná az ilyen intézmények működését, úgy döntöttünk, hogy a költségvetésünkből finanszírozzuk az ambuláns addiktológia elindítását – mondta Karácsony Gergely polgármester azon a december 7-i sajtótájékoztatón, melyen a Tábornok utcai intézmény működését mutatták be.

Forrás: Zugló

Forrás: Zugló

A Tiszta Jövőért Alapítvány 17 éve működik, elsődleges célcsoportja mindig is az ifjúsági korosztály volt, azok, akik a 2010 környékén megjelenő designer drogok miatt újabb veszélyeknek van kitéve. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs segítőképzésre, illetve a Dürer kertben egy ártalomcsökkentő preventív programot is elindítottak. A zuglói önkormányzat az idei költségvetéséből kiemelten támogatta az alapítványt, illetve annak programjait. A 9 millió forintos segítség mellett a decemberi testületi ülésen már az alapítvány új, a korábbinál nagyobb helyszínre való költöztetése is napirendre kerül.

A Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány hétfőtől csütörtökig 9-től 17 óráig, pénteken 9-től 15 óráig várja a segítséget kérő drogfogyasztó fiatalokat. A szakorvos ambuláns rendelése jelenleg szerdán és csütörtökön, 9 és 14 óra között vehető igénybe, de az alapítvány munkatársai elmondták, bíznak abban, hogy a zuglói önkormányzat támogatását látva hamarosan az állam is hozzájárul ahhoz, hogy egy magasabb óraszámmal működő, OEP által finanszírozott serdülő drogambulancia működhessen Zuglóban.

Szerző

Állítsuk vagy sem? - Vita az óráról a parlamentben

Publikálás dátuma
2016.12.08. 08:44
Thinkstock fotó
Az Országgyűlés ma az óraátállítás megszüntetésének lehetőségét, valamint a kormány versenyképesség-növelésről szóló adócsomagját tárgyalja. 

A hét utolsó ülésnapja reggel 9 órakor kezdődött, a nemzetgazdasági tárca többéves adócsökkentési programját tartalmazó javaslatáról az első napirendi pontban kezdődik összevont vita. A parlament így már jövő heti, vagyis várhatóan idei utolsó ülésén elfogadhatja az előterjesztést, amelyben a kormány a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormány és a szociális partnerek közötti történelmi megállapodás nemcsak a bérek emelkedéséről, hanem olyan hatékonyság- és versenyképesség-növelő lépésekről szól, amelyekre az elmúlt 26 évben nem került sor Magyarországon - ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta az előterjesztés vitájában. Mint jelezte: a társasági adót egységesen 9 százalékosra csökkentik, ami a kis-, közepes és nagyvállalkozásokat is kedvezőbb helyzetbe hozza. Emellett a járulékkulcsok is jelentős mértékben mérséklődnek, a kormány vállalta, hogy a következő évre a munkáltatói járulékok szintje a mostani 27 százalékról 22-re, majd 2018-ra 20 százalékra csökken - ismertette a miniszter.

( különvéleményOrbán Viktor offshore-országot csinál Magyarországból )

A kormány a multinacionális cégek oldalára állt

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a kormány a kisvállalkozásokkal szemben a multinacionális cégek oldalára állt a szociális partnerekkel kötött megállapodás nyomán benyújtott előterjesztésével. Burány Sándor sajtótájékoztatóján azt mondta, módosító javaslatokat nyújtottak be a törvényjavaslathoz annak érdekében, hogy a kisvállalkozások jobban járjanak, valamint a minimálbér nettója meghaladja a 100 ezer, a garantált bérminimumé pedig a 126 ezer forintot. Fedezetül az szolgálna, hogy megtartanák a társasági adó jelenlegi, 19 százalékos kulcsát, amely a legjelentősebb, 500 millió forintnál nagyobb adóalappal rendelkező cégekre vonatkozna. Pártja a többség érdekében politizál, szemben a Fidesszel, amely a legjobban keresőket segíti, és semmibe veszi a "kisemberek" szempontjait - jelentette ki a frakcióvezető-helyettes.


Az óraátállítás megszüntetésével kapcsolatban a javaslat előterjesztője, a jobbikos Kepli Lajos azzal érvelt, hogy az óraátállítás magyarországi bevezetése, 1980 óta senki nem vizsgálta meg parlamenti szinten, hogy valóban van-e értelme évente kétszer megterhelni a magyar embereket ezzel a procedúrával. Felidézte: eredetileg energiamegtakakarítás indokolta az óraátállítás bevezetését, azonban az energiafelhasználás azóta rengeteget változott, így az energetikai megtakarítás Magyarország egészére vetítve maximum egy napi villamosenergia-felhasználást jelent. Hangsúlyozta: kutatások szerint az óraátállítások után megnövekszik közlekedési balesetek száma, és a szív- és érrendszeri panaszok is súlyosbodhatnak. Utalt arra is, hogy egy felmérés szerint a magyarok 80 százaléka eltörölné az óraátállítást és kétharmaduk a nyári időszámítás bevezetését tartaná jónak.

Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár azt mondta: EU-s irányelv írja elő a közös óraállítást az EU belső piacának megfelelő működése érdekében. Elmondta: az óraátállítással Magyarország egy közepes magyar város éves villamosenergia-fogyasztását spórolja meg, ami megfelel 30-40 ezer háztartás éves szükségletének. Hozzátette: az óraátállítás eltörlése problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, különösen Ausztria és Szlovákia tekintetében, de gondot okozna a belföldi menetrendben is. Ugyanakkor elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra. Az sem vitatható, hogy az óraátállítás a lakosság mentális, egészségi állapotára hatással van. Az államtitkár közölte: kormányzati álláspontként még nem tud sem igent, sem nemet mondani a javaslatra. Hangsúlyozta: az óraátállítás mellett és ellen is a szólnak érvek, nagyon óvatosan, körültekintően kell eljárni az ügyben.

Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka társadalmi párbeszédet és összehangolt uniós álláspontot szorgalmazott az óraátállítás ügyében. Szerinte okozhat problémákat, ha kiragadják Magyarországot ebből a közösségből.

Szerző

A 441-es kálváriája

Völner Pál államtitkár 2014. február 22-én, az M3 Szilas pihenőhelyén tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy uniós forrásból 134 km hosszban, 21,7 milliárd forint értékben felújítják a 3., 4., 52., 74. és 441. sz. utak egyes szakaszait. Eltelt két és fél év, de a kormányzati ígéretből az utóbbi út esetében semmi sem valósult meg, a Cegléd – Nagykőrös – Kecskemét közötti 441-es úton a szokásos kátyúzáson kívül semmit sem csináltak.

Májusban Burány Sándor szólalt fel az Országgyűlésben, érdeklődve, hogy a kormány mikor tartja be az ígéretét. Tasó László államtitkár újabb évszámot nevezett meg, 2017-re ígérte a 441-es út felújítását. Egy hónappal ezelőtt egy újabb sajtótájékoztatóján 69 milliárd forintból 568 kilométer út felújítását ígérte, 2017-ben a kormány 100 milliárd forintot készül adni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek további 850 kilométernyi közút korszerűsítésére. Jó lenne, ha ebből felújítanák végre a 441-es utat is!

Szerző