Előfizetés

Gyárfás nem újrázik

Publikálás dátuma
2016.12.15. 11:24
Fotó: Molnár Ádám
A Népszava úgy értesült, a MÚSZ leköszönő elnökének nincs szándékában folytatni. Az elnökség kapacitálta, hogy maradjon január 7-ig az ügymenet miatt, mert nincs aláíró. Gyárfás Tamás tegnap írásban is benyújtotta lemondását, akkor jelezte, hogy bizonyos esetben elképzelhető, hogy újrajelölteti magát. Információink szerint Elmarad a Gyárfás-Szőllősi vita, utóbbi visszalépése miatt. 

Elmarad a Gyárfás-Szőllősi vita - tudta meg a Népszava. A pénteki Szabad szemmel c. műsorban vitáztak volna. Magát a disputát még Gyárfás kezdeményezte, miután a Nemzeti Sport főszerkesztője lapjában lemondása előtt és utána is élesen támadta az elnököt. Az ATV kapva kapott az alkalmon, és előzetesen mindkét szereplő igen mondott. Utóbb azonban Szőllősi György lemondta a szereplést. 

- Sajnálom, hogy elmarad a vitánk - nyilatkozta a nepszava.hu-nak Gyárfás Tamás. Számomra fontos, hogy ne lehessen több mint 23 év munkáját nyilvánosan megtiporni, és ez az alkalom lehetőség lett volna arra, hogy tisztességgel zárjuk le akár egy vita keretében is az általam képviselt időszakot. 

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöki pozíciójáról korábban leköszönő Gyárfás Tamás szerdán írásban azonnali hatállyal benyújtotta lemondását, a szervezet januári tisztújító közgyűléséig azonban marad a MÚSZ elnöke. 

Újságírói kérdésre reagálva tegnap még azt mondta, bár erre kevés esélyt lát, bizonyos esetben elképzelhető, hogy újrajelölteti magát. „Mindez attól függ, hogy mi a közgyűlés és a jelölőbizottság akarata. Ha 118 ember egyöntetűen ezt szeretné, akkor elgondolkodtató, ha nem, úgy nincs miről beszélni.”

A MÚSZ tájékoztatása szerint az elnökség szerdai rendkívüli ülésén a tagok döntöttek úgy, hogy a 67 éves elnök mégse azonnali hatállyal távozzon a szervezet éléről, hanem maradjon a január 8-ra kiírt választásig, ezzel biztosítva az ügyvitel zavartalanságát. A grémium szerdai szavazatai szerint a jelölő bizottságba három ügyvéd, Ugrin Tamás, Fábry György és Pozsgati Tamás került be.

Gyárfás tegnap lapunk érdeklődésére válaszolva részben megerősítette a Népszava azon értesülését, amely szerint nem döntött arról, hogy lemond-e a 2017-es, hazai rendezésű világverseny szervezőbizottságában betöltött társelnöki pozíciójáról.

„Fontolgatom, ha úgy érzik, hogy az esemény sikerének én vagyok az akadálya. Sikerekre, sikerek segítésére vállalkoztam – felelte a Népszava kérdésére Gyárfás Tamás, aki e felvetés kapcsán (is) találkozott szerdán délután Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel, aki egyúttal a szervezőbizottság első embere is. – Amennyiben gátolom annak a világbajnokságnak a sikeres lebonyolítását, amellyel kapcsolatban elmondhatom, hogy részem volt benne, hogy Magyarországon rendezik, akkor félre kell állnom, s adott esetben akár tanácsadói szerepben folytatni a munkát, amint arra a nemzetközi szövetség szándékának megfelelően igény mutatkozik.”

A fenti gondolatsort folytatva a MÚSZ elnöki teendőit 1993 óta ellátó Gyárfás úgy fogalmazott, kötelessége van, hiszen mint mondta, „berántottam az országot, én találtam ki, hogy itt legyen világbajnokság, s sokáig ennek élharcosaként próbáltam ezért tenni. Döntsenek ebben a kérdésben a szakemberek, azonban ha a személyem akadály, csinálja más, jegyet még lehet kapni, talán beengednek” – jegyezte meg ironikusan.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnöki posztját betöltő Gyárfás a november 30-án kiadott kommünikében közölt távozási szándékával kapcsolatban elmondta, elhatározásának meghozatalában az volt a döntő momentum, amikor a világbajnokság kabalafiguráinak a nyilvánosság előtt történő bemutatása után támadások érték a szövetséget. „Nekem az fájt a legjobban, hogy amihez semmi közöm nem volt, abban is az én személyemet kiáltották ki vétkesnek. Miután bemutattuk a kabalafigurákat, több orgánumban megjelent, hogy a magyar szövetségen röhög az ország – közölte. – Bol-dog (így hívták a korábban bemutatott figurát, melyet visszahívott a szövetség – a szerk.) után azt mondtam, mindenbe beleszólok, csak a kabala kijelölésébe nem. Miután ezt is a MÚSZ-ra verték, úgy éreztem, azzal segítem a sportágat, ha végleg félreállok.”

80 milliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

Az MNB összesen 80 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot a tőkeszámítási, kockázatkezelési, informatikai, a pénzmosás elleni, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt - közölte a jegybank.

A közlemény szerint a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot, és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

A kiszabott 80 millió forint felügyeleti bírságot különösen indokolttá tette a jegybank szerint a pénzügyi és befektetési szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma és súlya, illetve egyes jogsértések ismétlődése. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy az ügyfeleket nem érte érdeksérelem, és időközben a beruházások megvalósultak.

A közlemény szerint a jegybank átfogó csoportvizsgálatot végzett a Raiffeisen Bank Zrt.-nél, illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, a Raiffeisen Lízing Zrt.-nél és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-nél. A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A Raiffeisen Lízing Zrt. és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt. vizsgálatát a jegybank intézkedés nélkül zárta le.

A csoportvizsgálat egyebek között a hitelkockázat kezelésére - így a belső szabályozásra, az átstrukturált és nem teljesítő hitelek kezelésére, az értékvesztés meghatározási módszertanra, a fedezetértékelésre, továbbá az adatszolgáltatásra - vonatkozóan állapított meg hiányosságokat.

Problémát talált a MNB emellett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység, és az informatikai biztonság terén is. A bank emellett a befektetési szolgáltatási tevékenysége során nem felelt meg maradéktalanul a pénzügyi eszközök kezelésére, portfoliókezelésre, belső kontrollfunkciókra és az alkalmassági ügyféltesztekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem - írta a jegybank.

Mindezek nyomán az MNB kötelezte a Raiffeisen Bankot, hogy legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 3, illetve 6 hónapon belül, a tőkeszámítás körében pedig 2018. január 1-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére - áll a közleményben.

 A Raiffeisen Bank az MTI érdeklődésére azt közölte, nem kommentálják a döntést, tanulmányozzák a határozatot.

313,98 forinton az euró

Publikálás dátuma
2016.12.15. 09:08
Fotó: Thinkstock
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben csütörtök kora reggelig szerda estétől a bankközi piacon.

Reggel fél hétkor 313,98 forinton jegyezték az eurót a szerda esti 313,67 forint után.

A svájci frank árfolyama 291,54 forintról 292,08 forintra emelkedett. A dollár jegyzése 294,40 forintról 298,80 forintra nőtt. Hajnalban 299,87 forinton is állt.

Az euró gyengült a dollárral szemben: szerda este 1,0654 dolláron, csütörtök kora reggel 1,0510 dolláron jegyezték.