Megasztrájk a brit repülőtereken

Tizennyolc brit repülőtéren kétnapos sztrájkot tart a földi kiszolgáló személyzet közvetlenül karácsony előtt az elégtelennek tartott bérajánlat miatt.

A munkavállalókat képviselő Unite szakszervezet péntek esti bejelentése szerint a Swissport globális repülőtéri szolgáltató cég nagy-britanniai részlegénél másfélezer jegykezelő, csomagkezelő és teheráru-forgalmi alkalmazott teszi le a munkát december 23-ától 48 órára.

A tervezett sztrájk a négy legnagyobb londoni repülőteret, Heathrow-t, Gatwicket, Stanstedet és Lutont is érinti. Az akció emellett kiterjed Aberdeen, Belfast, Birmingham, Bristol, Bournemouth, Cardiff, Doncaster, a közép-angliai térséget kiszolgáló East Midlands, a skóciai Edinburgh és Glasgow, valamint Leeds/Bradford, Manchester, Newcastle és Southampton repülőtereire.

A Unite közölte: a Swissport a következő három évre összesen 4,65 százalékos béremelési ajánlatta állt elő, ez azonban alig tart lépést a várható inflációval. A szakszervezet közölte ugyanakkor azt is, hogy "heti hét napon, napi 24 órában" kész újbóli tárgyalásokra a céggel. A sztrájkot az alkalmazottak 62 százaléka megszavazta.

Az előzetes adatok szerint december 23-án lesz a legnagyobb forgalom a brit repülőtereken. Egyedült Heathrow-n több mint 200 ezer érkező és induló utassal számolnak aznap.

A héten a British Airways légitársaság utaskísérői is sztrájkterveket jelentettek be, ennek az akciónak az időpontja azonban még nem ismert.

Szerző

Szilveszter: Csak ne otthon!

Publikálás dátuma
2016.12.16. 18:43
Szilveszter Londonban FOTÓ: Getty Images, Rob Stothard
A magyar főváros a 12. legkeresettebb az európai utazók körében az európai városok listáján szilveszterkor a Trivago.hu szálláskereső weboldal adatai alapján.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok a négycsillagos hoteleket keresik legnagyobb arányban az év utolsó bulijához.
A portál adatai szerint az év végén megtelnek a szállodák: Budapesten és Hajdúszoboszlón is a Trivagón szereplő szálláshelyek 96 százaléka már elkelt, Hévízen 90, Sárváron 93 százalékos a foglaltság, Egerben 98 százalékos a szállások telítettsége. Sopronban a szobák 95 százaléka, Pécsett 93, Szegeden pedig 92 százaléka már megtelt. A Balaton is rengeteg vendégre számíthat: az összes balatoni szálláshely 95 százalékát már lefoglalták szilveszterre.

A főváros tavaly szilveszterkor a 16. helyen volt, az idén feltornázta magát a 12. helyre a kontinens legtöbbet keresett úti céljainak listáján. A weboldalon a kattintott ár is megnőtt, míg tavaly átlagosan 35 700 forintért, idén már 40 700 forintért keresnek szállást 2 főre, egy éjszakára a Budapest iránt érdeklődők.

A top 20-as listáról az idén lemaradt a tavaly még 14. helyezett németországi Köln és a 2015-ben 17. helyen álló Isztambul, felkerült azonban a lengyelországi Zakopane és a spanyolországi Benidorm.

A magyarok körében a belföldi úti célok közül - Budapest mellett - idén is a fürdővárosok - Hajdúszoboszló, Hévíz, Sárvár- szállásai kapják a legtöbb keresést a Trivago.hu oldalán, a külföldi úti célok közül pedig a kedvelt európai fővárosok (Prága, Bécs, Párizs) iránt érdeklődnek leginkább a magyar bulizók szilveszterkor.

Míg tavaly a legkeresettebbek a kategória nélküli szálláshelyek - apartmanok, apartmanhotelek, vendégházak - voltak, addig idén arányában a 4 csillagos szállások iránt érdeklődnek a legtöbben a magyar utazók közül. A 3 csillag most is a középmezőnyben van, míg az 5 csillagos hotelekre harmadannyi keresés érkezik a Trivagón, mint előbbire.

A 11 éve indított Trivago a világ legnagyobb szálláskeresőjeként naponta több mint 1 millió szálláshelyet hasonlít össze több mint 250 különböző foglalási oldalról. Minden hónapban 120 millió felhasználó választja a Trivagót utazása megtervezésénél.

Szerző

Nincs felelős

Nagyon fontos dologról írt Odze György „Hová tűnnek a milliárdok?” című cikkében (Népszava 12. 07). A vizes világbajnokság megrendezésének költségei sokszorosára nőttek, de más létesítmények is az eredeti költségek sokszorosáért készülnek el. E beruházások körül valami nagyon nincs rendben. Van egy eredeti költségvetés, aztán egy kivitelezési szerződés és végül a horribilis kivitelezési költség. Ezt a jelenséget sok írás feszegette már, de úgy tűnik hiába, mert arról, hogy egyetlen esetben is vizsgálat indult volna, nem tudunk. Odze György írásában említett, és még sok más témában, egyedileg 10-20-30 milliárdos túlköltekezésekről van szó, de ezekben ügyekben vizsgálat sem indul. Orbán Viktor a minap azt nyilatkozta: legyünk büszkék az úszó világbajnokságra, az eddigi legnagyobb sportesemény megrendezésére. Az örömet megkeseríti, hogy neki sem jut eszébe, hogy ezt a bődületes túlköltekezést meg kellene vizsgálni.

Szerző