Vona: sikertelen év volt

A Jobbik elnöke sikertelen évnek tartja 2016-ot Magyarország számára. Vona Gábor szerint a kormány egyetlen súlyosabb problémát sem volt képes orvosolni, sem az egészségügyet, sem az oktatást nem sikerült jobb állapotba hozni, sem a korrupciót megszüntetni, illetve az elvándorlás folyamatát megfordítani.

Évértékelő tájékoztatóján beszélt arról, hogy bár az idén a kabinet minden egyéb témát a bevándorlás alá söpört, őszre egyértelművé vált, hogy kizárólag ezzel nem lehet kormányozni. Ahogy várható volt, a pártelnök a letelepedési kötvény megszüntetésére szólított fel. Bejelentette, a Jobbik elnöksége januárban foglalkozik az államfőjelölés kérdésével, bár a párt közvetlen elnökválasztást szeretne.

Áder Jánost a kormányfő emberének nevezte, Balog Zoltán miniszter esetleges jelölését pedig egy további lépésnek tartotta a lejtőn. Miután több LMP-s politikus nemet mondott a Jobbikkal való együttműködésre, Vona világossá tette, koalícióról soha nem volt szó, a két párt között azonban jó a viszony, értelmes vitákat tudnak folytatni arról, hogyan szeretnének a XX. századtól szabadulni.

Szerző

Gyurcsány: a Fidesz az ország ellen háborúzik

Publikálás dátuma
2016.12.22. 06:11
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Fidesz totális politikai háborút kezd Magyarország ellen, míg az ellenzék az év első felében megteremti a Fidesszel szembeni közös fellépés kereteit. Erről tegnap Gyurcsány Ferenc beszélt évértékelő sajtótájékoztatóján. A DK elnöke szerint 2016 Magyarországnak a reménytelenség éve volt, a Fidesznek pedig az elvesztett népszavazás és az elbukott alkotmánymódosítás adott dupla pofont.

"Magyarország 2-0-ra legyőzte a Fideszt" – fogalmazott a volt miniszterelnök. Figyelmeztetett, a Fidesz mindent egy lapra tett fel, amikor "kormányzás helyett félelemkeltésre használta a menekültkérdést", ahelyett, hogy hatékony menekültügyi és titkosszolgálati eszközökkel garantálta volna a biztonságot. "Kevesebb plakát, hatékonyabb védelem kell" - közölte.

Gyurcsány nem vitatja, hogy az ország gazdasági adatai bizonyos tekintetben kedvezőek, ám – mint mondta - a növekedés elmarad a régió többi országáétól, így Magyarország lecsúszóban van. Magyarország 2016-ra az Európai Unió három legszegényebb tagországának egyike lett, ahol "milliók élnek kínzó szegénységben", példátlan módon még azok között is, akiknek van munkájuk. A betegeket korábban soha nem hagyták ennyire magukra, a sürgősségi ellátásban nem egyszer 20 órát kell várni az orvosi vizsgálatra. Drámaian alacsonyak a bérek, ezért fiatalok százezrei hagyják el az országot, a középkorúakat az időskori reménytelen szegénység képe fenyegeti, miközben 25-30 ezer gyerek úgy kerül ki az intézményekből, hogy érdemben nem tud olvasni.

A DK elnöke szerint a demokratikus ellenzék az idén részsikereket tudott elérni. Pártja a kvótareferendum kapcsán bojkottra szólított, az MSZP pedig elérte a vasárnapi boltzár eltörlését. Azt valószínűsítette, hogy a kormánypárt a következő hónapokban felfokozott kampányba és háborúba kezd, aminek részeként nekimegy a maradék civil szervezeteknek, illetve a még meglévő részben független sajtónak. Eközben a demokratikus ellenzék folytatja a felkészülést, és feláll a 2018-as megmérettetésre, hogy egy jobb Magyarország reményében le tudja váltani a kormányt.

Közölte, eddig sem hivatalos, sem informális tárgyalást nem folytattak a lehetséges baloldali miniszterelnök-jelölt személyéről, az erről szóló sajtóhíreket ezért szándékos zavarkeltésnek tartja. Beszélt arról is, hogy bár együtt tudnának működni az LMP-vel, úgy látják, az ökopárt erre nem hajlandó. "Nem futunk olyan szekér után, amely nem vesz fel minket" - fogalmazott. A Jobbikról óvatosan nyilatkozott. Kiderült, nem vitatja, hogy a Jobbikban vannak szándékok, hogy a korábbi radikális, idegengyűlölő, nem egyszer újfasiszta nézeteket valló pártból egy mérsékelt jobbközép pártot hozzanak létre. Lehet, hogy ez valamikor meg fog történni, de az eltelt idő alatt még nem győződött meg arról, hogy a Jobbik végleg maga mögött hagyta ezt az időszakot, és nem fenyeget a hatalma azzal, hogy Magyarország még rosszabb hely lesz az ő kormányzati befolyásával, mint ami a Fidesz alatt. Ezért én egyelőre nem tudom elképzelni az együttműködést – fogalmazott Gyurcsány.

Szerző

Karácsonyi Szép Szó 16 oldalon

A kisebb és nagyobb manipulátorokat, diktátorocskákat, tolvajokat és hazugokat mi neveltük, vagy közülünk kerültek ki - írja önkritikusan Lengyel László. Debreczeni József pedig arra emlékeztet, hiába hittük: mindig az idegen hatalmak, a külső erők, a balsors fosztottak meg bennünket a demokratikus Magyarország esélyétől. Mások mellett e két kiváló szerző írásait is olvashatják a Szép Szó karácsonyi számában. Ezúttal 16 oldalon elemezzük az írástudók felelősségét és azt, miképpen lehet érvényt is szerezni neki. Szombaton megjelenő mellékletünkbe írt még Aczél Endre, Felcsuti Balázs, Ferge Zsuzsa, Heller Ágnes, Iványi Gábor, Markó Béla, Németh Péter, Rónay László, Sándor György, S. Balogh Éva, Solymosi Frigyes, Szentpéteri-Nagy Richard, Szüdi János, Tamás Ervin, Tamás Gáspár Miklós, Ungváry Rudolf, Bóta Gábor pedig interjút készített Bródy Jánossal.

Szerző
Témák